O obrazae .

stefanm - fotkastefanm, 20. septembra 2013
Prečítal som si príspevok od @Pivonka , kde píše o návšteve Prahy a kaviarne Slávia . Tam sa jej zapáčil obraz . Ide asi o obraz „Pijan absintu“ ktorý oslovil aj mňa a neraz som ho osobne obdivoval . Kto chce môže si o ňom nájsť viac podrobnosti na internete .
Ja vám chcem dnes napísať o inom obraze , ktorý ma svojho času fascinoval natoľko , že som si na neho teraz opäť spomenul .
Videl som ho v dedinke na ktorej názov si už neviem spomenúť . Nachádza sa blízko východočeského mestečka Chvaletice kde som s partiou montážnych robotníkov strávil pracovné leto na opravách oceľových konštrukcií v kameňolome . Domáci pracovníci si do svojich trabantov a moskvičov nabalili „drubeži paštiky , luncheunmeaty , slepiči polévky v prášku a basy prazdroj piva“ , neviem akým zázrakom si vybavili víza a odišli dovolenkovať do Juhoslávie . No a my , Východoslováci sme im chodili opravovať lom.
A na stravu sme chodili do tej neďalekej dedinky , do miestnej „hospody“ . Gulášek , dršťková , knedlíky a utopence tam mali fantastické . Len Spišskú borovičku nemali a rum sa im po našej prvej návšteve hneď minul . No a tam visel on . Obraz na ktorý sa nedá zabudnúť .
Z lesa , pravotočivou zákrutou vychádza na čistinku po koľajniciach vlak ktorý ťahá parná lokomotíva . Z obrazu až cítiť dym valiaci sa z komína a počuť sykot pary pri kolesách . A v popredí stojí jeleň s mohutnými parohmi , díva sa na hučiacu parnú lokomotívu a vedľa neho dva-tri lane . Toto ma vždy nadchlo . Ten námet autora obrazu . Ako ho mohlo napadnúť , že jeleň a lane budú stáť a pozerať sa na hučiaci a okolo nich valiaci sa nákladný vlak a neujdú ???
Neveríte , že taký obraz existuje ? Tak si pozrite čo som našiel minule v ponuke internetovej inzercie ! Je to on . Obraz ktorý ma fascinuje svojím námetom .
 ostatne.bazos.sk/inzerat/29256998/Starozitny-Polovnicky-...

Mám si ho kúpiť ?
@zareaguj


Diskusia k článku

kuchticka
Ak si myslis, ze doplni tvoj byt umeleckym dielom tak ho kup. Pre mna by asi nebol. nepoznam.
radost
..a nie je to tak:
-že "kúpu" do pozornosti dáva-ten-kto predáva..??
bo v živote je to tak: všetko naopak...
:-))))
hannah22
@stefanm , kúp si ho ak nan tak dlho spomínaš a zaujal ta, formát je to malý, vela škody nenarobí a vždy sa dá predat... a čo tvoja lepšia polovička ...., a je tam v popiske nemalovaný, to myslí foto alebo čiernobiely.... možno rám bude mat tú hodnotu.... :))
lidija
Ahoj, ja sa vôbec nezapájam do diskusii, u teba mi nedá,.... keď si ho našiel kup ho! jednoznačne!
bozulka
To nevadí že je to reprodukcia,ak ťa tak oslovil neváhaj.Suma nieje veľká,tak prečo váhať...!
rea1
pred 35-timi rokmi sme ako bláznivá partia behali po bratislave, vliezli do každého skla a porcelánu s otázkou "prosím vás, máte nejakého ručiaceho jeleňa?" len aby sme ho mohli dať kamarátovi ako svadobný dar. a on ho má dodnes. tak prečo by si si ty nemohol kúpiť ten krásny gýč? keďže je nemaľovaný, čo vôbec neviem, čo znamená, mohol by byť dokonca vyšívaný a až to by bolo to pravé orechové. tak neváhaj, kým ťa nejaký iný spomienkový súputník nepredbehne. :-)



 



TOPlist