Nemusí byť vždy kaviár

nbert - fotkanbert, 30. októbra 2011
Práve som dočítal skvelú knihu od Maria Simmela Nemusí byť vždy kaviár. Je to príbeh Thomasa Lievena, nemeckého bankára, žijúceho v Londýne. Bol to nielen najmladší a najúspešnejší londýnsky bankár, ale aj vášnivý miláčik žien, presvedčený pacifista a talentovaný kuchár.
Zhodou okolností sa práve nachádzal vo Francúzsku, keď sa strhla druhá svetová vojna, takže ako Nemec mimo svojho domova sa ocitol v mimoriadne zložitej situácii. Onedlho Thomas, či už po jeho vôli alebo z donútenia, začne pracovať pre francúzsku, neskôr anglickú, nemeckú, ale taktiež americkú a ruskú tajnú službu. Naraz.
S takouto agendou sa človek môže dostať do životunebezpečných situacií. Avšak Thomas sa vždy vedel vďaka svojmu kulinárskemu umeniu z týchto situácii doslova "vyvariť". Či dôstojníci SS, či nepriaťeľskí špióni, bandy zlodejov a vrahov, falšovatelia dokumentov, všetci do jedného podľahli, a to bez zbraní, hrozieb alebo násilia. No dokázali by ste ublížiť niekomu, kto vám práve pripravil najlepšie jedlo vášho života ?
Našťastie autor si tieto kulinárske tajomstá nenechal pre seba. Zakaždým, keď Thomas niečo uvaril, sa na následujúcej strane objavil kompletný recept. Neviem, koľko presne ich v celej knihe je, ale Thomas musel variť veľmi často, pretože každú chvíľu musel niekoho "odrovnať". Rozhodne ich tam je dosť na to, aby čitateľovi rozšírili kulinárske vedomosti a obzory. Vrelo odporúčam.
@zareaguj


Diskusia k článku

evanaaa
Simmela som rada čítala, pamätám sa aj na jeho román, ktorý spomínaš a tie recepty som si opisovala, ale sa mi to pri sťahovaniach stratilo, už si ani na ne nepamätám, mala by som si pamäť obnoviť prečítaním knihy znovu.
nbert
Ja som ju vlastne prvy krat cital asi 10 rokov dozadu ale ked som bol naposledy na slovensku tak som si na nu spomenul a chcel precitat znovu, tentokrat z kucharskej perspektivy.
letisia
Čítala som od Simmela všeličo, ale túto knihu nie. Ďakujem za tip.
babav
Pamatam sa ,ze jeho "Laska je len slovo" som este ako studentka doslova zhltla."Nemusi byt vzdy kaviar" znie zaujimavo ...musim sa poobzerat v knihkupectvach ...ci bola prelozena do anglickeho jazyka ;-)
babidka
Ja som sice taka knihomolka ale Simmela som akosi obchadzala a tato kniha mi usla ....:-) Takze hned ako sa k nej dostanem , tak si urcite "pochutim ":-))))))))Dakujem za tip!
evas13
Simela mám doma, ale toto sa mi nedostalo do ruky. Rada som ho čítala, sú to strhujúce príbehy.
alena45
ja ju mám rozčítanú na záhrade, ale tam je veľa roboty, tak som len na strane asi 25. Donesiem domov a dočítam cez Vianoce.
marianne69
Tak dakujem za dobry tip na dobru knihu,citam ako na beziacom pase,(2-3 knihy tyzdenne),ale tato kniha mi tiez usla.Urcite sa po nej popozeram,mozno aj dnes mrknem do kniznice,ci nebudem mat stastie.
bozulka
Ja už toho veľa nenačítam,ale moje oči ešte vždy zvládajú Varechu,čo tak hodiť nejaký kulinársky príbeh /recept/.
tothka
A to som si myslela, že od Simmela som už prečítala všetko, Vďaka za tip, a keď sa pridá aj kulinária, tak to je ešte väčšie ďakujem.
garanco
Simmela som čítala veľmi rada, ale o tom radšej niekde inde. Pri čítaní "Nemusí byť vždy kaviár" som si postupne vypisovala recepty, niektoré som aj vyskúšala, to, ako sušil bylinky v "odstredivke" z utierky, používam dodnes ( na Vareche môj recept "Petržlen na každý deň v roku). Keď som čítala časti o varení a stolovaní, pripadala som si, ako teraz mnohokrát na Vareche - len sa do toho zahryznúť, najmä keď už je hodných pár hodín po jedle!
sovka62
Túto (a vlastne všetky Simmelove knihy ktoré sa dali zohnať) som čítala, keď som bola ešte mladá a sprostá, takže som si tie recepty nezapísala. Jednoducho som to v tom veku nevedela oceniť. Škoda, že som toto neotvorila včera, dnes som bola v knižnici, mohla som si ju doniesť a vychutnať. Nevadí, prečítam tých dnešných desať kníh a o mesiac si prinesiem aj Simmela.
fiby
Ja som to nečítala, ale vlastne ani od tohoto autora žiadnu. Preto sa veľmi teším ak sa mi dostane do rúk. Ďakujem za typ.
hubata
Tiež chodím do knižnice, takže si ju prečítam, vďaka za tip na dobrú knihu.
stefanm
...čítal som ju najmenej tri krát a stále sa k nej vraciam ... poľa receptu z tohto románu robím "Boršč"!!!



sailero
Simmela som citala asi pred 10-15 rokmi v casoch, ked som este nemala dceru a bola som v kniznici pecena-varena. Nemusi byt vzdy kaviar, k tejto knizke sa velmi rada vratim, lebo recepty si pamatam len velmi matne a rada si ich pripomeniem. Vdaka za skvely tip.
marianne69
...tak som ju preluskla,je super ak na nu natrafim v knihkupectve urcite si ju kupim do domacej kniznice,mala so ju pozicanu z mestskej kniznice..



 



TOPlist