Negastrónomicky zážitok

stefanm - fotkastefanm, 12. septembra 2013
Slzia mi oči . Zo dňa na deň viac a viac . Konečne som sa včera dočkal termínu u očnej lekárky , u ktorej som sa v máji(!), áno v máji(!) , objednal . A ako to dopadlo ? Čítajte ďalej , pobavíte sa .
Objednaný som bol na 10:30hod . Hneď po príchode , o 10:15hod. , ma prekvapil „strapec“ tlačiacich sa ľudí pred vstupnými dverami do ordinácie . Keď sa to pred dvermi trochu uvoľnilo a mne sa podarilo dostať do ich blízkosti , prečítal som si všetky , leukoplastom prilepené lístky na dverách , kde sa uvádzali hlavne čiastky za „prednostné“ vyšetrenie , vyšetrenie pacientov s nezazmluvnenou zdravotnou poisťovňou a pod . Medzi iným ma upútalo upozornenie , že : „Časovanie objednaných pacientov je len orientačné . Poradie pacientov určuje lekár“ !!!

A bola to pravda . Do pol dvanástej som sedel na tvrdej , drevenej lavici bez operadla a predbehlo ma asi šesť-sedem ľudí , ktorí si buď zaplatili poplatok za prednostné vyšetrenie alebo sa poznali s tou dámou čo pacientov volala , nie klasickým : „ďalší prosím“?! alebo „kto je na rade“? ale strohým pohľadom a kývnutím hlavy , na ktorej sa vynímala doma urobená trvala , a mohutným hlasom povedané : „teraz vy“!

„Teraz vy“ padlo aj , po hodine čakania , na mňa a s trochu naštrbenou nervovou sústavou , som vošiel do ordinácie . Tam sedela druhá osoba , teraz moderne , neformálne , oblečená v civile , takže som nevedel kto je doktorka a kto takzvaná „sestrička“ .
„Mladá paní“... začal som a hneď som bol tou s domácou trvalou , asi 40 ročnou dámou , prerušený .
„Ja som slečna“! povedala .
„Tak , stará slečna“!... pokračoval som humorne a pretože ona volala pacientov podľa svojho uváženia , tak som sa rozhodol , že ona bude doktorka a tá druhá , mladá , sestrička . Lenže bolo to opačne . Tvár tej „starej slečny“ mi to hneď prezradila . Kútiky úst sa prepadli , obočie sa pri koreni nosa spojilo , medzi ním sa objavila asi jeden centimeter dlhá , zvislá vráska a pohľad sa zakalil . Kútikom oka som stihol postrehnúť , do dlane ukrývajúci sa úsmev na tvári mladej doktorky a ani neviem ako ocitol som sa na stoličke v kúte pri vešiaku . A bol som tam skoro pol hodiny kým si „sestrička“ nevybavila administratívne práce . Až potom som bol „pripustený“ k doktorke , vyšetrený a poučený , že nemám toľko pozerať na televízor a obrazovku počítača , vyvarovať sa prievanu a s najbližším možným termínom na kontrolu sa mám , 28.novembra prísť „ukázať“ .
Cestou domov som si v lekárni kúpil kvapky do očí , čo mi poradila jedna milá „mladá pani“ v čakárni a snažil som sa spamätať z toho šoku čo som tam zažil . Už nikdy žiadnu z vás , milé dámy ,neoslovím ani zo žartu , „stará slečna“ !!!!
@zareaguj


Diskusia k článku

rulik
raz som u očiarky dopadol podobne, tesne pred päťdesiatkou som si chcel dať zmerať prvé okuliare, v nádeji, že to je hračka som sa vybral k očnému, dosť skoro ráno, ľudí tam bolo ako maku, ked vyšla sestrička ,krátko som jej povedal svoj problém a hoci bol začiatok februára, objednala ma na koniec mája, mladíka s úrazom oka na stavbe tiež chcela objednať, ale na naliehanie okolo stojacich ho láskavo vzala, také sú u nás pomery a to ešte asi nebolo to najhoršie, sú aj horšie skúsenosti, hlavne že sa im štrajkovať chce
jarasima
TAk ja som si po prečítaní príspevku myslela, že to bude niekto z Nového Mesta n.V., že tento problém s čakaním , objednávaním a platením máme len u nás, ale ako vidím, je to také celoslovenské :-))
aroooo
Ja musím chodiť ako cukrovkárka pravidelne ročne na kontrolu k očnej a je to to samé.Som rada, keď dostanem termín ku koncu nasledujúceho mesiaca a dokážem doktorovi "cukrovkárovi" doniesť požadované výsledky z očného vyšetrenia na najbližšiu štvrťročnú návštevu. Objednaná som napr. na 10,oo, som rada, keď sa tam dostanem skoro po 2 hodinách, s nakvapkanými očami si tam tiež posedím a som rada, že stihnem autobus o 14...hod. aj to behom cez cestu s plnou premávkou a rozkvapkanými očami, kde skoro nič nevidím. Pre zaujímavosť, mám VšZP, a vy? ešte by bol čas to zmeniť, ale asi je to všade skoro rovnaké....
frezia68
Moje skúsenosti s lekármi-očné,kožné a ortopéd= najdlhšie čakanie.@stefanm ,zmeň lekárku.V zime v mraze,ak sa chcem dostať ešte v ten deň do poradovníka(lebo objednať sa nedá,len ak prednostne...),tak čakáme pekne jeden za druhým od 6.-ej ráno,kým otvoria bránu pred siedmou.Potom sa pekne zapíšeme a podľa poradovníka a idem domov,aby som sa vrátila za 2-3-4 hod.podľa odhadu a množstva ľudí predo mnou.Sestrička o chvíľu vezme poradovník do ordinácie a už nik nemá šancu,len "akútny" prípad. Tak neviem,či je lepšie sa objednať?Ale lekárka výborná a že si odišiel bez liekov,to si neviem ani predstaviť.Na čo si tam išiel?Aby si sa dozvedel.že telka a PC unavuje oči?
boise
Zabavila som sa na Tvojom pribehu :) Krasne pises, rada to citam...Zial cele zdravotnictvo je jedna velka hroza a des, nedavno som sa o tom sama opatovne presvedcila. Minuly tyzden som o tom pisala clanok, dokonca isty pan poslanec vyjadril v debate nejaku tu lutost, ale sam ma neoslovil, ze by s tym chcel nieco spravit. A ako sa hovori, bude este horsie :P btw tu je ten clanok ak sa ti do toho chce  langova.blog.sme.sk/clanok.asp?cl=336793...
evanaaa
Ja chodím behom jedného roka až k niekoľkým lekárom a odborníkom, mám kalendár zapolnený termínmi a opakuje sa to každoročne ( alebo niekde aj za pol roka), tak som sa rozhodla niektorých vynechať, ale všetko sa nedá, lebo by som zasa nedostala lieky ( predpis). A s tým čakaním "na čas" je to všade tak, prídem aj skôr, ale zbytočne......takto som vynechala aj ortopéda, kde bol normálny čakací čas až 5 hodín a na to som nervy nemala. Tak isto ako @aroooo , chodím ako diabetička očnej, je to tam tak, ako o tom píšete, neberie sa v úvahu, kto kedy príde. A to isté aj u internistky alebo u endokrinologičky, kde sa vystriedali naposledy všetcia, čo prišli po mne, len na mňa akoby zabudli. A to nehovorím, keď som chodila do BA na kontroly na Klenovu ( OÚNZ), tam som prišla pred pol ôsmou a čakala som aj do jednej, keď už skoro všetcie boli preč, pretože tam chodia pacienti z celého Slovenska. Tak je to u nás...........
radost
@boise
čítala som..a strašne zosmutnela...mám 85 ročnú matku..20 rokov odmieta lekárov-bo ju vtedy urazili..ľudsky ponížili..staráme sa o ňu bez lekárskej pomoci-ako vládzeme...verím-že odíde v pokoji,doma,vo svojom-ako túži..daj,Bože...
boise
@radost aj starka ma takmer tolko :( uz nasi chystaju vsetko ze si ju vezmu domov, vsetko pojde bokom a budu sa starat na striedacku bez pomoci lekarov... V tej DSS bola rok a pol... Prajem mamine vela zdravia, nech si este uziva vasu lasku, mudra to zena...
silvi
To mas dobre. Ja ked som volala zacharnku cudzej osobe tak chceli po mne pomaly cislo jej topanok a ja som nevedela ani ako sa ta nemecky hovoriaca osoba volala. Kym prisli oni po hodine a pol nemka sa aj sama osetrila.
sovka62
Jáj, Štefan, šťastný človek, ak ťa toto prekvapilo až teraz, veď takýto bordel tu trvá roky. Kedysi, kým sa nedalo objednať prednostne, pred trnavskou poliklinikou (zavretou) stávali ľudia už pred piatou. Potrebovala som neurológa, tak som sa o štvrť na šesť pridala aj ja. Vtedy je ešte jedno, kto kam ide, to sa ukáže až po otvorení dverí. Až potom som zistila, že chorí úbožiaci, opretí o barly a francúzske palice zázračne ozdraveli ako po návšteve Lúrd, vyštartovali tak, že ma skoro z nôh zhodili a značná časť z nich, s barlami a palicami pod pazuchami ,pelášila po schodoch na druhé poschodie, kde sídlili dotyčný neurológ. Keď som sa ta dotrepala ja, zistila som, že som dvadsiata piata, pán doktor berie dvadsať ľudí a mohla som ísť do pr...., teda do práce. Ida cestou (tak sa hovorí v Trnave) som si kúpila v lekárni Ibalgin a nakoniec som to s jeho pomocou a pomocou rôznych mazaní zvládla aj sama. Veru tak, takýto zážitok ťa presvedčí, že si vlastne zdravý a poisťovňa ušetrí.
Na záver: pani doktorka ako mladá bola hádam ešte nie dosť zorientovaná, slzenie očí zväčša spôsobujú upchaté slzné kanáliky. Vyšetrila ti ich?
hannah22
ach zle sa to číta,bohužial máte pravdu a je mi z toho smutno....
aroooo
@sovka62 s tým postávaním v čase-nečase pred zatvorenou poliklinikou je tak aj u nás.Raz som išla skorším autobusom, bola som tam 7,15/sestrička začína o 7 a doktor 8,30/ a bola som tuším 32.Pri 1.meraní cukru zhodou okolností išiel k doktorovi 1.pacient a nad mojou otázkou, že veď kedy prišiel, keď ja mám tak vysoké číslo po siedmej- sestrička, veď sa ho spýtajte. Mne netreba dva krát hovoriť a tak som sa dozvedela, že stál vonku už od 3,30 hod.!!! ráno. Keď odišiel k lekárovi do ordinácie tak som vyjednávala so sestričkou/samozrejme zo srandy/, že nabudúce prídem s pyžamom deň pred vyšetrením na záverečnú a postrážim im to tam či už v čakárni alebo u doktora na tej posteli, lebo mne tak skoro tam žiadny spoj nejde......
kuchticka
@stefanm -aaaaaaaaaaaaaaaaach!!! Uz som si davno odvykla iba len pomysliet na taketo zaobchadzanie v ceskoslovenskych zdravotnickych zariadeniach. Musis prist ku nam - ak si objednany na 10 hod. pridi o 10 inut skor, pohodlno sa usadis v kresle, vypises si taky predbezny listok ktory ti podaju hned pri vstupu na kliniku a ohlaseniu kam ides. Este nemam listok ani vyplneny uz ma volaju k lekarovi-lekarke. Poistenie si platim, tak to musi byt vsetko akorat. Zadarmo nic nie je - ani kura nehrabe.
bambulka51
Po precitani prispevkov som si spomenula ale uplne na nieco ine: cakanie pred obchodom elektro na chladnicky a na televizory a aj na toaletny papier Pametam si ako nasi cakali na chladnicku skoro ,skoro rano !
broninka
akoby príbeh z našej očnej ambulancie, presne u nás to tak funguje tiež. Je to veľmi smutné, človek sa musí vyzbrojiť nadľudskou trpezlivosťou...
ebaka
tiež mám podobné skúsenosti ako vy,ale štve ma jedno,kým sa lekár doma v posteli obracia na druhú stranu,pacient musí nie jeden raz v nečase stáť vonku pred nemocnicou,v lepšom prípade pred ordináciou veľmi skoro ráno...je toto normálne???????A ešte sa zdrav.personál a lekári čudujú,ak je pacient unavený,nevyspatý a ,,drzý".
rea1
@boise , toto som napisala v diskusii k tomu linkovanému článku na tvojom blogu ako reakciu na prispevok "Babky Blaškovej":
ech, babka, babka, toľká naivita v tvojom veku. už vidím PÁNA poslanca, ako sa hrnie niečo zisťovať, zariaďovať, vybavovať. to určite, div si nohy od samej ochoty nevyláme. na také predsa on, ako aj všetci ostatní jeho kolegovia, v parlamente nesedí. je po voľbách a do ďalších ďaleko, načo sa obťažovať. stačí, že sa za správanie hyen "hanbí, fuj". ak by čo len prstom v tomto prípade pohol, s hlbokou poklonou sa mu ospravedlním. ale také určite nehrozí. žiaľbohu.
a na tom trvám. ak by sa nebodaj PÁN poslanec J.M. angažoval, daj, prosím, vedieť. ďakujem.
čo sa týka "pán doktor si pacientov volá". kedysi, po 1,5 hodinovom sedení v čakárni, keď vyšla sestrička a na moju otázku, kedy sa už dostanem na rad (po príchode do čakárne som bola druhá!) mi tiež povedala "pán doktor si pacientov volá". tak sa mi zatiaho pred očami na červeno, čo je u mňa vždy nebezpečný stav, milú sestričku som normálne odstrčila spomedzi dverí a s vyhlásením "pán doktor práve teraz zavolal mňa!" som vošla do ordinácie. síce pozerala značne divne ale keby mi bola povedala čo i len slovo, vynadám jej, silnými výrazmi nešetriac. a pánu doktorovi detto. asi to na mne bolo aj vidno. ja viem, že sa to nepatrí, teraz si termíny platím ale ... odtál - potál.

azucena
Neviem či mi budete závidieť, ale poviem Vám jediný prípad spravodlivosti vyšetrenia u lekára, diabetoléga.Pri odbere krvi sa postupuje podľa poradia/bez predbiehania/ a k lekárke sa kmaždý po príchode zapíše do poradovníka a setrička ho aj tak zavolá - podľa poradia.Prajem aj Vám takýto postup, síce čakáte, ale nemusíte frfľať na nespravodlivosť.
frezia68
@azucena :u diabetológa aj u nás.....,ale očná,kožná ortopéd-ako sa tu píše.U diabetológa sú 2 sestričky aj na odbery a tam sa objednávka.Hoci meškajú aj hodinu,je to ešte v norme,lebo viac nečakám a je poradovník...
garanco
Štefan, najprv som si myslela, že to je z KE - polikliniky Staré mesto, ale viem, že si z PO, rozdiel je len v tom, že u nás je tá "stará slečna" - staršia pani. My sme si "priplatili" za objednávku telefónom 2x2€ aj tak sme čakali viac ako hodinu a pol - ale aspoň sme vyskúšali automat na kávu na poliklinike, aby to bolo aj o jedle:-))
boise
@rea1 dakujem za reakciu k clanku...kdeze, pan poslanec cusi ako vos pod chrastou, to bolo len pre publikum... :P
abdul
K ortopédovi si nosím rybársku stoličku. Súkromná ordinácia v bývalých potravinách. Prídem o piatej, sedím vonku a som siedmy, prípadne ôsmy. Sestrička otvorí o siedmej. Doktor berie len 7 či 8, lebo má aj objednaných na čas. Objednávka za ľudových 10€. Na internu čakačka 8 mesiacov- objednávam sa podľa kalendára. Už teraz mám termín na máj 2014. Ak nedožijem, majú jeden voľný termín v zálohe. K očnej rok dopredu. Na november 2013 som sa objednal v novembri 2012. Všetko je také jednoduché, len si treba zbierať lístočky s termínom a poctivo odkladať do pudilára.
bozulka
Je to na zaplakanie,zákony sa menia,ale nie v prospech obyčajných ľudí.Ja osobne mám iba dobré skúsenosti,na cievnom v Trnave som si priplatila lebo som z PN a bola som pred pani doktorkou presne na minútu...na očné chodím na glaukomovú poradňu a tam tiež nemám problém,môj obvodný je veľmi milý a príjemný lekár a aj tak začínam využívať alternatívnu medicínu,tvrdím ,že príroda je všemocná...!!!
A čo poradím ostatným?Treba zobrať do rúk "čapice" a prášiť a prášiť...veď o chvíľu budú voľby...pre koho asi????
margaretka28
tiež to poznám, s dcérou chodievam od narodenia na kardiologiu do vzdialenejšieho mesta, objednať sa treba trištvrte roka dopredu a samozrejme za poplatok 10 e lebo nemám šancu tam byť skoro ráno, aby sme sa vybavili, po kontrole si vypýtame potvrdenie do žiackej knižky za ktoré si pani doktorka vypýta 1 euro a 18 centov, áno dobre čítate ! Ved ked sa už uleje zo školy, tak nech si zaplatí, no nie ?! A aby som nezabudla, hned ako vstúpime do ordinácie sa na nás usmieva krabica s nápisom: "dobrovoľný príspevok na nový sonografický prístroj " všetci sa tam objednávajú za tých 10 eur, lebo nikto, zvlášť s malým bábom, tam nechce stráviť mladosť a nebude riskovať, už ked tam cestuje, že sa nevybaví :-(
rea1
@margar étka, načo platíš za štempeľ do žiackej knižky? veď dcére môžeš napísať ospravedlnenku ty a basta. prípadne, ak by pani učiteľka mala pripomienky, môžeš jej poslať k nahliadnutiu potvrdenku na tých objednávacích 10e. a nehovor mi, že si potvrdenku neberieš alebo ju sestrička nevystavuje. to by bolo úplne neospravedlniteľné. :-)
stefanm
Ja som si myslel ,že to bude "humorný negastrónomický zážitok" a tu sa to celé obrátilo na kritiku zdravotníctva .
Na ich obhajobu musím sa priznať , že v mojom príspevku boli niektoré časti nepresne uvedené a to z dôvodu aby príspevok viac upútal vašu pozornosť .
Drevená lavica totiž nebola bez operadla a sedel som na nej asi iba 15minút a potom som si presadol na uvoľnenú , mäkkú modrú stoličku . A kvapky mi predpísala lekárka .
Ale aj tak to nemení nič na fakte , že tak ako dokazuje Pán Boh uzdraviť dotykom malomocného a zdvihnutím ruky ochrnutého , ktorí vstávajú , berú zo zeme svoje lôžka na ktorých preležali celý život , tak aj naše zdravotníctvo dokázalo z ľudí odkázaných na rôzne ortopedické pomôcky , či už barly alebo francúzske palice , vyrobiť zdravého bežca svetovej triedy , ktorý pri pohľade na upratovačkou otvárajúce sa dvere zdravotného zariadenia , rýchlo zroluje svoju karimatku , bruškami prstov si zotrie z pliec imaginárny prach , ktorý by ho ťažil , palcom si uhladí obočie , naznačí gesto rýchle vystreleneho šípu a presne po svojom bežeckom vzore , menom Bolt , vyráža s barlami pod pozuchou , k dverám príslušnej ordinácie .

radost
@stefanm
ak si -neviem-nezamestnaný..
či inak nie schopný chodiť do práce...
a chýbajú ti "many"...
tuška a blok to zachráni..
budeš slávny spisovateľ
a čítať ťa bude stopro "legrace"...
vtipný si chlapec
pri každom čítaní sám od seba sa mi dvíha hore-palec...
:-)))))
ja to viem-prekrvíš mi aj taký smutný,bezduchý,chladný -ako dnes-deň...
čo ti priať??
......
=Humor si nedaj nikdy vziať!!!=
radost
@2010
smutné..verím-že to nie je všade..lebo-chcem veriť..moja mama pre arogantný ,neľudský prístup lekárky odmieta 20 rokov lekára..zaťala sa..lieči sa sama-ako vieme-kupujeme..pomáhame.. o 2 týždne bude mať 85 rokov..o lekárovi ani počuť..chce zomrieť doma v pokoji..nech je vyslyšaná..sa modlím..



 



TOPlist