Návod na použitie kurčaťa

rea1 - bez fotkyrea1, 16. júla 2012
Mám kamaráta, ktorý je v kuchyni absolútne nepoužiteľný. I išla jeho manželka raz na flám zvaný babinec a jeho nechala doma s dvoma takmer dospelými synmi a príkazom "niečo navar". Písal mi a ja som sa teraz rozhodla, že vám moju radu, ktorú som mu poslala, dám k nahliadnutiu. Lenže maily píšem bez diakritiky. Tak mi to prepáčte, opravovať sa mi nechce, pastla som to sem tak, ako to bolo poslané Veď ste šikulky, prečítate.

ON: "Janicka, nadherka z nadnadhernejsich, moja zena oblubena isla s kamaratkami na posedenie a ja som dostal za ulohu nieco uvarit".
JA: to je to najjednoduchsie. tot navod prikladam. zakupime kurca. odporuca sa u masiara, uz odperene. prinesieme domov a dame v pripade potreby rozmrazit. ale v kazdom pripade ho vyberieme z igelitoveho kotonika, v ktorom sidli. jednoduchym strcenim ruky do brusnej dutiny (kuracej, nie svojej) sa presvedcime, ci je odvnutornostnene. ak nie, vnutornosti vyberieme aj so sackom, v ktorom su zabalene, dame na tanierik a dalej sa nimi nezapodievame. nech sa zapodieva manzelka. to ma zato, ze isla flamovat. potom kuracimi noznicami (ine sa neodporucaju) kura rozstrihneme po dlzke na dve priblizne polovice. to znamena, ze kazda kuracia cast bude mat 1ks nohu a 1ks kridlo, 1ks vsetko ostatne prislusenstvo, ta stastnejsia polovica aj chrbticu, ktora jej uz bude nanic. nam tiez. vyberieme cisty (zenati muzi s tym obvykle problemy nemaju) pekac (nadoba podobna kastrolu len podlhovastejsia, s nevysokymi
okrajmi) a umyte polkurence do nej vlozime pekne vedla seba, kozickou smerom navrch. do pekaca nalejeme 1,5 - 2cm vody (odmeriame pravitkom). vezmeme alobal, ktory vytiahneme z kredenca, prip. z regalu v papiernictve a primerane dlhou castou pekac nepredysne uzavrieme, aby nam kura nezdrhlo. zapneme trubu, a to otocenim truboveho gombika na sporaku. co najviac.
otvorime dvere truby (poz. truba sa nachadza v strednej casti sporaka), pekac aj s kuratom do nej polozime a dvere zavrieme. teraz uz mame kura v bezpeci, uz rozhodne nezdrhne. po 10 minutach otocenim zapinacieho truboveho gombika zmensime privod elektrickej energie na 200°c, prip. plynu na polovicny plamen, co v pripade plynoveho sporaka skontrolujeme pohladom do mierne pootvorenych dveri truby. opat ich zavrieme. po 45 minutach dvere (truby) opat otvorime a pekac vyberieme. odporuca sa pouzit pri tom kuchynske rukavice a pekac polozime na drevenu dosku, ktoru sme si uz vopred prezieravo polozili na pracovnu dosku kredenca. opatrne odstranime alobal, nestrkame pritom velmi hlavu nad pekac. vezmeme noz a do kurata stuchneme. ak sa nehybe a noz do jeho masa vlezie bez protestov, mily pekac s milym kuratom vratime spat do truby, tentokrat uz neprikryty alobalom. opat pri tom pouzivame rukavice. (ak mame azbestove ruky alebo si myslime, ze sme chlapi, usetrime na rukaviciach. len aby sme neboli prekvapeni, lebo pekac prekvapivo pali ako hovado). nechame mile kura v trube opalovat sa este 20 - 25 minut neprikryte, co sposobi, ze neprikryte kura sa zacne za
svoju neprikrytost hanbit a trvalo sa zacervena. po tomto case trubu vypneme, a to tym istym gombikom, ktorym sme ju zapli, len ho otocime opacnym smerom ako na zaciatku pecenia. v najjednoduchsom pripade po ciastocnom kuracom vychladeni zerieme mile kura rukami rovno z pekaca, co ma tu vyhodu, ze nezaspinime pribor ani tanier a tu nevyhodu, ze ked nas
pri tom nachyta manzelka, vynada nam, ze sme prasa. v pripade, ze nie sme doma sami, dame kura na taniere, a to kazdu polovicu na jeden. ak sme si narobili kopu deciek, ktore do kuchyne prilakali vone skor, ako sme kura stihli zniest zo sveta sami a my ich chceme ohurit, vezmeme vyssie spominane kuracie noznice a kura rozkrojime este raz, a to v smere kolmom na predchadzajuci rez, ci vlastne strih, tiez zhruba v polovici, cim vznikne kura rozporcovane na dve casti zvane prsia a dve casti zvane noha.
rozdelime na taniere, ktorych takto bude uz cela kopa a kazdy nech si so svojou castou robi co chce. odporuca sa ju zjest. dvere truby zatvorime, aby sme sa potknutim o ne nezabili. pouzity riad dame do drezu, kde pocka na manzelku.
ON: "O vysledku ta budem informovat bud ja, alebo cierna kronika."
JA: drz sa mojho navodu na pouzitie kurcata a cierna kronika nema sancu. budes oslavovany.

A pre istotu aj zvyšok mailu, veď je o jedle

ON:"Mojou specialitou su uz len oblozene chlebiky sposobom co dom dal".
JA: poznam, robievam. a vyborny tah su este pomazanky. zakladnym predpokladom je, ze mas doma maslo a este nieco. to este nieco das aj s maslom rozmixovat alebo to rozpatlas vidlickou a pomazanka je na svete. a pri volbe vhodnych ingrediencii dokonca aj jedla. si genius, ktoreho je pre tento svet skoda.

ON: "Odkedy vymysleli musli, nie je sa co bat"
JA: je to nieco podobne. jeme, co sme vyzametali v kute skladiska. a niektore zmesi tak aj chutia. :-))

JA - koniec: srdco moje vychodniarske, dufam, ze moj recept bol dost dokladny. dokonca si myslim, ze bol tak dokladny, ze by ho pochopil kazdy dement. a dokonca snad aj niektori muzi! :-))))
@zareaguj


Diskusia k článku

medulienka122
rea1, už som ti neraz povedala, že ty nemáš chybu! tak som som sa schuti zasmiala, až mi je dobre na duši. Moja dcéra dostala odo mňa starú kuchársku knihu, keď sa asi ešte kury a kačky kupovali na trhu. Tiež sa začína: vypitvanej kačke /kurčaťu/ odrežeme nohy, krídla a položíme na pekáč prsiami nadol... a dcéra mi potom volaá: a načo mám také torzo kurčaťa ešte piecť, a čo mám robiť s odrezanými nohami a krídlami? Myslela som, že ma vystrie od smiechu. Vysvetlila som jej, že sa tým mysleli nie stehná, ale tie drapáky s pazúrmi a končeky krídel. Ona to samozrejme nemala kde vidieť, teraz sa také už myslím nepredávajú. Takže bacha na staré kuchárske knihy
sovka62
Pobavila som sa úplne super, hlavne keď som porovnala námahu, ktorú si si dala s vypisovaním receptu a jeho námahu s prípravou večere, on to mal iste ľahšie.
Len si zabudla, že krajšej polovici ľudstva treba vysvetliť všetko do detailu, takže kde je soľ a korenie?!
mama3chlapov
Pobavila si ma, čítam a smejem sa, kým vedľa mňa manžel kŕmi malého (8mesačného) syna a nechcite si predstaviť ako to vyzerá. Malý práve okúpaný, voňavý a oblečený do čistého je kompletne zapatlaný - ako sa povie od hlavy až po päty, má to vo vlasoch, v ušiach, v očiach a teraz je to frcnuté už aj na klávesnici. Tak neviem či sa mám viac smiať tvojmu príbehu, či im dvom. To len potvrdzuje čo píšeš o šikovnosti našich polovičiek (prepáč drahý, dnes ti nejde...) a to mi na záver položil otázku "To čo si mu dnes uvarila? S tým sa nedá kŕmiť!" Tak a to mám za to, že som si sadla na Varechu namiesto kŕmenia potomka :o))))))))))
Ale na záver musím povedať, že je ten môj manžel práveže veľmi šikovný v kuchyni aj okolo detí.
Ďakujem za tvoj krásny humor @Rea1.
hubata
Chááááá, dobre som sa pobavila:
to je ten istý chlápek čo vysával tú bábovku? Tak potom je šikulka od prirodzenia. Má to v krvi.
Máš super zmysel pre humor, aj na ostatných tvojich komentároch sa pobavím.
Inak môj muž keď sme mali deti malé tak im varil krupičnú kašu, lebo ja som ju vždy mala hrčatú..... až o niekoľko rokov sa mi priznal, že preto ju nemal hrčatú že ju vždy rozmixoval v kúpeľni mixérom pod dekou aby som ho nepočula vrčať do detskej izby.......
rea1
dakujem, som rada, ze ste sa pobavili.
@hubata , toto nie je ten vysavací pan, to bol kamoskin manzel, toto je taky jeden, co ked robil leco - prvykrat v zivote a mal uz po patdesiatke, tak mi poslal fotku. skoro som umrela. nakrajaj do leca papriky - ved nakrajal, ale pozdlzne na stvrtky. sice si to leco zjedol a nevadilo mu to, ale vyzeralo to otrasne. obchadzali ma mrakoty, ked som to videla. a krce od smiechu. pritom mojmu byvalemu, ver ci never, prihorel aj caj v hrnci. vazne.
ze pozdravujem manzela - jeho vynalez je v rovnakej kategorii ako ta povysavana babovka.
@mama3chlapov , aspon si sa presvedcila, ze nie manzel bol na vine, ze syn vyzeral ako prasiatko. mala si navarit take, cim sa dalo poriadne krmit a bolo by. no. :-)
@sovka62 , vidis, to ma ani nenapadlo. ja, ked peciem kurca takto "na vode", tak ho nesolim ani nekorenim. so solou je to u mna vobec take nijake. ja si nesolim, a kto sa u mna stravuje je zvyknuty si dosolit. tak asi preto som mu to nenapisala. ale nestazoval sa, chlapec, vraj kura zmizlo a zvysky dorazil pes s kocurom. :-)
@medulienka122 , :-)), tvoja prihoda mi pripomenula vtip: doslo dievca z dediny sluzit do mesta do domacnosti, kde bol sporak na plyn. po mesiaci isla domov na prvu dovolenku a mamka sa jej pyta: no co, spokojna si? spokojna som, spokojna, ani drevo do sporaka netreba nosit, ked som dosla, pani ho zapalila a hori doteraz. :-)
nesi
Krásne komentáre pekne som sa z rána naladila ale to čo vám napíšem vás určite pobaví pochádzam z dediny pri Trenčíne kde je viac katolíkov ako evanjelíkov a oni raz za nejaký čas mali v kostole v dedine omšu po ktorej vždy iná rodina veriacich pozvala pána farára na obed. Keď prišiel rad na jednu rodinu u ktorej sa údajne stala táto príhoda tak sme tomu nemohli uveriť .Údajne domáca pani navarila slepačiu polievku a keď pri stole vyberala sliepku z hrnca a pán farár si všimol že sliepka má na sebe všetko okrem peria a aj brucho celé nerozpárané údajne si spomenul že sa musí niekam ponáhľať poďakoval sa a vzdialil sa. Pani domácu to vraj mrzelo že sa nestihol naobedovať.Neviem ako sa to dozvedela celá dedina ale humoru bolo dosť.Je to už asi 45 rokov dozadu a teraz ste mi to pripomenuli tak sa o tom s vami podelím
nesi
a mám príhodu aj ku šporáku ktorý horí do dnes.Bolo obdobie keď sa hovorilo za totalitného režimu že bude mena a už boli automatické pračky . jedna rodina aby im peniaze neprepadli kúpila automatickú pračku, doviezli ju domov strčili do zásuvky a pustili pranie čo čert nechcel nefungovala tak zavolali servis že je pokazená a ten zistil že nemôže fungovať keď nemali vodovod a nemal ju ako zapojiť na vodu
nesi
kuchtička to vieš takéto príhody sa dlho držia v hlave dlhšie ako niečo dôležité a keď sme boli mladé všeličo sa povyvádzalo a pospomínalo hlavne cez svačiny v robote sa tieto príhody rozprávali a hneď sa zabudlo aj na starosti
alaba
:-)) super recept !!! Ze 1.5-2 cm- odmeriame pravitkom - tak kucharske pravitko este doma nemam , musim nejake vyclenit na vrenie...:-)))
zvoncek
nuž s našimi polovičkami je to tak, že tie veci, ktoré mi považujeme za samozrejmnosť, pre nich je to zbytočná komplikácia,
ale klobúk pred mužmi, pre ktorých je pobyt v kuchyni a pri sporáku relaxom,
môj otecko bol taký, moji 2 bratia si zobrali ženy, dobré kuchárky, ale niekedy ich to do kuchyne neodotalne láka a ozaj sa nedajú zahanbiť, v ďalšej generácii to preskočilo na sestriného syna, ktorý sa predviedol na minuloročnej grilovačke rôznymi typmi hamburgerov a grilovanou zeleninou a tohto roku (oslavovalo sa výročie svadby jeho rodičov) jeho sviečková aj s vlastnoručne pripravenou knedľou bola mňam, mňam, taktiež švagor z mužovej strany mimo varenia a pečenia veľmi rád zavára a varí jamy-
na upresnenie- každý z nich vo svojej profesii mali alebo majú ďaleko od kuchára,
aj tu na verche sú niektorí varecháči ozaj originálni
@alaba , asi preklep varenie , nie vrenie
silvia68
Ked som išla s najstaršou dcérou na týždenný pobyt do nemocnice a manžel ostával s dvojročným synom doma písala som recepty typu: Vezmeš hrniec ten hnedý vysoký s uchami.Položíš na sporák a zapneš pod hrncom plyn na stredný stupen, čiže gombička je v strede. Naleješ olej 2 polievkové lyžice a pridáš cibuľu pokrájanú na kocky cca 0,5 x0,5cm, pražíš kým nevyzerá ako sklo, taká priehľadná a tak podobne. Všetko muselo byť detailne rozpísané , on je programátor, čiže bez presného návodu to nešlo. Niekde to ešte mám odložené, pri najbližšom upratovaní vyhrabem a zasmejeme sa.Ak som nenapísala že halušky má omastiť tak ich neomastil. A ešte požadoval info akú varešku kedy použiť. Ale za posledných 20 rokov sa to zlepšilo, syn dospel a naučil sa variť. Už ich môžem nechať doma samých bez obáv, manžel si veľmi pochvaľuje ako syn varí.
rea1
@silvia68 , pripomenulo mi to "korespodencny kurz " ako som mailami posielala recepty mojej kolegyni. baba na materskej, sama s deckom, vekom ku tridsiatke a ked som jej pisala recept na hrachovu kasu, tak tam boli tiez perly typu kupis suchy zlty poleny hrach, doma odsypes pol vrecka a preberies ho (tak, ako sa prebera ryza), potom umyjes niekolkokrat v studenej vode, tu vzdy po umyti vymenis a nalejes cistu ... dobry napad, tiez aspon niektore z tych receptov pohladam, bude zabava. :-))
mirkamt
@rea1 Tiež som sa výborne zabavila, ale ešte mi chýba, ako to u toho kamaráta dopadlo a pomohli mu tvoje rady a aspoň trošku sa najedli :-)



 



TOPlist