Na Slovensku je preto dobre...

babidka - fotkababidka, 21. novembra 2011
Náš vnuk má 5 rokov a ako to už u detí býva , má radšej čokoládu a sladkosti ako zeleninu :-)
Raz po návšteve na Slovensku keď som im vyvárala odušu čo si len zažiadali vyhlásil :
"Rád chodím k Babi a Dedovi !"
Dcéra sa potešila , veď aj ona sa rada vracia na Slovensko k rodičom a celej rodine .
Menej ju potešil - ale zato poriadne rozosmial dodatok : " ....lebo na Slovensku dávajú deťom na obed aj na večeru dezert ."
To boli tie moje buchty na pare , šúľance s makom alebo strúhankou , dukátové buchtičky, ryžový nákyp , palacinky , tvarohové guľky plnené ovocím , šišky s džemom :-)))))

@zareaguj


Diskusia k článku

nika60
No čo by sme pre vnúčatá neurobili.Rodičia vychovávajú a dedo s babkou rozmaznávajú a potom ,niet divu,že sa im u más páči.
tothka
@nika60 máš veľkú pravdu, ja mám ešte aj na vchodových dverách menovku s obrázkom torty a textom : Vitajte u deduška a babičky - deti kazíme na počkanie
michsamant
Mila babidka, s mojimi detmi je to presne to iste....starsia lubi babi kvoli jedlu a ihrisku, ktore ma hned za domom a mladsia kvoli jedlu a tomu, ze babicka s nou vymysla smiesne hry :) ale ja si myslim, ze tie deti lubia babicky aj pre nieco ine a tym jedlom to tak nevinne maskuju ;) ale je to sranda pocuvat niekedy tie detske vysvetlenia :)
sylvinka
@tothka , to nemá chybu,až raz budeme babka s dedkom,túto menovku si s tvojim dovolením zavesím tiež na dvere:-)))
hubata
Ruku na srdce: keď sme boli zamestnané, unavovalo nás tiež večer rozprávať rozprávky, trpezlivo odpovedať na detské otázky, vypekať koláče..... Robili sme to viac len kvôli tomu že sme museli, ale teraz ako babky to robíme z lásky a tie naše vnúčence to cítia. Tak to bude čo svet svetom bude - ako v rozprávke.
evas13
Bože aké je to krásne, keď Vám vnúčatá vyznajú lásku. :)
domacapani
No. Je to tak. My zijeme za "velkou mlakou", a veruze spoluziaci mojich deti neverili, kde videli, ze na veceru mame zemlovku, ryzovy nakyp, rezance s orechami, atd. Neskor mi deti povedali, ze ak pride niektory spoluziak, aby som nerobila slovenske jedla. Ale, uz ked viac rozumeli, tak si pytali slovenske, aj pre spoluziakov. "Chvalili sa", ze aj take existuje, a boli pysni na to odkial pochadzaju. A bryndzove halusky alebo halusky s kyslou kapustou a slaninkou. To bol hit.
rela
Aj mojim vnukom viacej chutí slovenská kuchyňa, ako zdravá zeleninka, ryby a pod. Palacinky, parené buchty, knedle, šúľance môžu jesť tri krát denne. Takže do kufra si vždy musím pribaliť potraviny, ktoré u nich nemajú. Na Slovensku varím vždy podľa ich želania.
kuchticka
Ked mi nasa dcera povedala, ze rozmaznavam jej syna Michaela, vzdy dostala odpoved: ved babicky su od toho, aby vnucata rozmaznavaly. Dedko kupoval co si maly zelal a ja zasa varila co mal rad, ale tiez musel zjest vzdy nieco zdrave, az potom maskrtky.
babinka
ja tie sladke jedla pre vnucence robievam vynimocne z roznych dovodov, o to viac by ich jedli moje deti, ale vnucky, ktore boli so mnou na slovensku - tie spominaju na trdelniky, zmrzlinu, pribinacik a hlavne buchty (hotove z obchodu, nestihala som ich varit) a vsetko inaksie, ako doma, a chodenie na prechadzky "do mesta" k fontane, na korzo...hotovy zazitok.:)
babidka
S babickovstvom je to tak :-) Myslim , ze si konecne mozeme vychutnat nieco , co sme za detstva nasich deti neuzili : konecne nie sme zodpovedni za vsetko co deti urobia , zjedia , ako sa spravaju ....Jednoducho - vychovavaju ich rodicia , oni rozhoduju , oni to vsetko MUSIA robit . My babicky-deduskovia si mozeme konecne dovolit urcity druh bezstarostnosti a tym aj benevolentnosti :-))))))))))) Preto mozeme kludne slubit za dojedeny obed cokoladu , za upratanie hraciek pecenie buchiet a za napisanie domacej ulohy zmrzlinu s keksikom :-) Boze , dufam , ze TOTO nebude citat moja dcera ......:-)
evusik
jáj dievčence, keď toto čítam až sa mi tak ruky trasú, čo by som išla vyvárať a vypekať, ale ja mám tie moje vnúčatká ešte celkom malinké, ešte si nejaký ten rok-dva počkám a už sa nato "rozmaznávanie na počkanie" veľmi teším...
palokuchki
@babidka , ked moja dcera uvarila detom na obed sulance tiez sa jej pytali ci na obed bude len dezert. Na tie nase sladke slovenske jedla asi reaguju vsade rovnako. No a co sa tyka uzivania tych vnukov, tak pre mna nie je nic krajsie ako ked ma pridu deticky navstivit a ja mozem pre nich vymyslat zabavy.
pivonka
Taký je už poriadok sveta - rodičia sú na výchovu a babkovci a dedkovci na rozmaznávanie. Myslím si, že je to tak aj správne, tak je to v rovnováhe. Veď čo by to bol za život pre tie naše vnúčence, ak by ich nikto trochu nerozmaznával. Aký je to krásny vek, keď sa pocit šťastia dá vyvolať dobrým jedlom. Ktorá babka tomu odolá? Ja nie :-))
anura
tothka /ináč to neviem preniesť/ úúúžasnééé čo máte na dverách vyskúšam
tothka
@anura je to vo forme tabuľky ako zápich, špajdlu dom odlomila a dala na dvere, kúpila som v obchode s rôznymi darčekmi, skús sa popozerať, možno niekde objavíš
sairaam
Och, čo by som ja babina neurobila za objatie svojich vnúčat?
Budem stáť pri sporáku do pol noci bez reptania, aby som na druhý deň mala dosť času na bláznenie sa s nimi. Hlavne preto, že bývajú ďaleko. Ale aj keby som ich mala na návšteve denne, myslím že by to bolo tak isto. Hm, lenže tie moje ľúbia mäso a až potom sladkosti. Zeleninu "prepašujem" ako prílohu k tomu mäsu.
janger
Veru sme my Slovaci maskrtni :-). Tu by ludia oci vygulovali, keby videli na tanieri take makove rezance! A to este ako hlavne jedlo :-))). Ale to nevedia, aka je to dobrota, no nie?
A vnucatka pekne rozmaznavaj, ved sem-tam sa moze...
tricia
U nas vnucatka zjedia ochotne aj spenat aj maso - hocico,co doma nechcu .Staci im povedat,ze dedko to lubi a ze maminka,ked bola nase dietatko to papala :)))
babidka
nasim detom tiez staci povedat , ze dedko je preto taky silny a mudry lebo papa zeleninu / a aj ho vidia jest / a uz sa laduju mrkvou aj brokolicou ostosest:-) No a ked este si tu zeleninku pojdu nabrat na zahrade a pomahaju ju uvarit ....
Aj nase dcery boli "dokonalost sama" ked boli detmi :-) Aspon tak to pred vnucatkami vsetci prezentujeme :-))))))
rea1
tothka
zaznamenavam a len co mi deti ustedria nejake to vnuca, okamzite realizujem. :-)))
zuzliak
Moj manzel s tvojimi vnucatami suhlasi uplne. Odkedy sme spolu aj on si mysli, ze na Slovensku jeme stale dezerty, lebo ich tu tiez vyvaram :)



 



TOPlist