Moja najdrahšia

kecupicek - bez fotkykecupicek, 6. mája 2019
Deti si zvyknú porovnávať hračky, knižky ,bicykle,....Strhne sa medzi nimi haravara a hneď volajú o pomoc. -Mamičká!- Pritúlia sa k mamičke a očakávajú ochranu, pod krídlami mamičkinho širokého kabáta. Mamička je úsmev, láska aj pohladenia, útočisko do nepriaznivých dní. Vymyslia o nej prekrásne básničky a nedočkavo čakajú na okamih, keď si ich mamka vypočuje. Predstavujú si svoje mamičky so zatvorenými očami a šepkajú:- Moja najdrahšia!-Ako vyzerá tvoja mama?- Mama má v očiach nezábudky, na lícach beláska. Keď mi je clivo, povie, poď mamička si ťa poláska.- Sú to naše mamy, sestry, priateľky, kolegyne, ktorým akosi mesiac- Máj- evokuje to puto, ktoré je medzi nami. Tie city, ktoré rozdávajú všetkým okolo seba. Blíži sa Deň matiek 12-máj, nezabudnime pre svoju mamu, či už mladú a krásnu, staršiu skromnú, či už úplne staručičkú, slabulinkú osôbku zašepkať :- Moja najdrahšia.... Možno to mnohé už nečakajú, ale verte mi, úsmev a slzička v oku sú znakom vašej spoločnej radosti. Všetko najlepšie k sviatku moja drahá mamička! Spomínam na teba so smútkom, lebo už nie si medzi nami. Potešila som ťa často kytičkou, keď si žila, spolu sme sa tešili pohľadom na zakvitnuté záhony ruží. Teraz ti ju nosievam na cintorín. Spomeniete si tiež na svoje mamičky, aké boli, čo ste spolu s nimi prežili? Domov vonia mamou, lúka zasa kvetmi a čím vonia izba? Izba vonia deťmi. Mali ste pekné a veselé zážitky so svojimi mamičkami? Upečiete koláčik podľa receptu svojej mamy, starej mamy, sestry, keď už aj ona je mama?
@zareaguj


Diskusia k článku

kecupicek
Akosi málo lásky badať medzi ľuďmi. Mladí ľudia sú na seba nevrlí, nesnažia sa riešiť problémy pokojnou cestou. Nevážia si starších, ani svojich rodičov.
nephilim
@Kecupicek Nemôžem súhlasiť. Aj úctu si treba zaslúžiť. Či už je niekto mladý alebo starší. Ja som z mnohých starších ľudí znechutená. Minulý štvrtok som si na zastávke trolejbusu vypočula vodopád vulgarizmov. Zhovárali sa dvaja starší páni. Vedľa stála mladá mamička s dieťaťom. Len zvierala pery, hľadela uprene pred seba. V poho. Každý nemá držku ako ja. Požiadala som ich, aby sa krotili. Že sú tu deti. Dostalo sa mi odpovede, že drž hubu, sopľaňa. Toto si skutočne nevážim. Ľstivá otázka: kto sa učí od koho? A čomu? Na dobu sa nevyhovárajme. Vždy je to o človeku. O tom, ako si to v sebe nastaví.

radost
Moja mama čaká teraz na odchod do sveta ticha..vrátila sa vo svojich 91 rokoch do stavu dojčaťa..krmenie..prebaľovanie..
leží..
niekedy povie slovo..dve..má jedinú túžbu-odísť..
bo iné túžby sú už nesplniteľné..
je veľmi bolestivé to s ňou zdieľať..
všetky ostatné problémy žitia sú potlačené..v úzadí..

zostáva jeden-aby dožila bez bolesti..

prežili sme nádherné radostné chvíle spolu
i tie ťažké,bolestné..
kým je-som dieťa..

SOM
MAMA-ďakujem..
evelynba
@Radost (6.5.2019 13:58)

Pri @Kecupicek som sa rozplakala a Ty si ma dorazila (nie v zlom). Toto isté som ešte nedávno poznala, maminka ma pred 2 mesiacmi opustila, zomrela mi pred očami a bolí to dodnes a bude ešte dlho..... Až teraz poznávam, ako mi chýba.... nechcem, aby z toho bola smutná diskusia - takže všetci, ktorí ešte maminku máte, užívajte si to, využite to, prežívajte to, vážte si to... a na sviatok matiek to naplno využite, kým môžete a urobte si z toho peknú chvíľu. A keďže sme na Vareche, musím povedať praktickú vec, ktorá sa mi s tým spája - už sa mi niekoľkokrát stalo, že v príprave jedál, ktoré som sa od nej naučila a nerobím ich často, som si naraz povedala: "neviem presne, ako ďalej, musím sa spýtať mamy...", ako som bola zvyknutá - už nemôžem....
Všetkým mamám len to najlepšie a zdravie nech im dlho vydrží. :-))))
paradis1
Moja mama mala teraz, na Juraja 88 rokov. Vždy mám problem jej niečo kúpiť k sviatku, čím by som ju potešil. Tentokrát som sa jej spýtal, čo by ju potešilo. Pomohla mi. Vraj by si rada ešte prečítala knihu od Makarenka Budú znich ľudia a knihu od Alex Haey Korene. Podarilo sa, antikvariáty fungujú skvele. Tešila sa ako malé dieťa a ja tiež.
haji
Svátek matek je pěkný a takový vřelý, srdečný svátek. Chválabohu za obnovení této tradice. Mamince největší radost udělá květina, v jejím případě orchidej v květináči. K tomu nějaký zákusek a maminka je spokojená. Dáme si spolu kafíčko, posedíme, popovídáme. Letos bude mít 82 let a to je požehnaný věk. Tady si dovolím skončit. Nechci dorazit nedoražené, kteří se dočetli až sem.
"Všechno nejlepší všem maminkám, hlavně pevné zdraví!!
nephilim
@Radost @Evelynba Zabolí. Hovorí sa, že rodič by nemal zažiť smrť dieťaťa. A dieťa smrť, úpadok rodiča. Zažili sme v priamom prenose. Ponesieme so sebou a v sebe. Vyrovnáme sa. Bolesť ostane. Čas ju otupí. No nevymaže.

V najťažšej chvíli sa niekto dovoláva Boha. Niekto mamy. Casto rozdielu niet.

Mamy. Ako dcéry sme sa búrili. I teraz po sebe vyštekneme. Dve ženy sa v jednej kuchyni neznesú. Niečo vieme lepšie než ony. Niečo ich naučíme. Niečo vedia lepšie mamy. Niečo sa naučíme.

Pred časom tu padla hláška. Od muža. Ako inak. Že ako ženy nemáme zmysel pre humor. Dosť ho ľutujem. Smejeme sa viac než pred rokmi. Z rodinnej kroniky:

RP (rodinný príslušník): "Mám chuť ťa zaškrtiť."
M (mama): "Netušíš, ako dlho ťa v duchu škrtím ja."

M: "Mama má vždy pravdu."
RP: "Jáj. Tak preto sme zmeškali ten vlak."

RP: "Mám traumu. Ako malú si ma po chrbte tresla rolkou turistickej salámy, lebo som nechcela pršiplášť."
M: "Škoda salámy. Ty si beznádejný prípad."

Aj preto sa občas vedú rozhovory v štýle, že blíži sa deň matiek, čo mame kúpiť...
Orchidey sú zúfalo nudné. Čiže 2x70l záhradného substrátu a cca 240L mulčovacej kôry to istí.
zolik
@Nephilim (6.5.2019 19:42)

Ja som k tomu substratu a mulcu este kupila a zasadila 20 normalnych muskatov (ruzove) a 20 vysiacich (fialove), 3 popinave ruze (biela, ruzova a fialova). To bol preddarcek ku Dnu matiek. Mama sa tesila a ja som spokojne odletela.
nephilim
@Zolik Ja mám ako eso v rukáve lobelky a gazánie. Bielu a fialovú popínavú ružu som ešte nevidela.
cesminaz
@Radost (6.5.2019 13:58)

Tak nádherne si sa vyjadrila.. až ma srdce stislo :-) Prajem ti vela síl a trpezlivosti zvládnut to,ale nie len fyzicky ale hlavne psychicky.Lebo naozaj je velmi tažké sa bezčinne/bezvládne prizerat na milujúceho človeka...najmä na matku.
Prajem všetkým mamičkám všetko dobré ku dňu Matiek!!!
kecupicek
Keď som napísala, že je málo lásky medzi ľuďmi, nemyslela som len mladých. Keď som sa tak nad tým zamýšľala, brala som v prvom rade ľudí z môjho okolia. Ľudia majú rôzne problémy, či zdravotné, či finančné a iné. Nemyslím si, že je slušné ak chorý manžel vulgárne nadáva manželke, ktorá sa o neho obetavo stará, namiesto toho, aby si spomenul, že prežili spolu aj pekné chvíle. Zachovala by som sa podobne ako ty, len mňa by už oslovili asi ináč./ty stará korytnačka, to mi povedal môj milovaný vnúčik, na otázku, ako deti volajú svoje babky/@Nephilim (6.5.2019 13:09)

kecupicek
Ako by som bola v našej rodine. Nezabudni postrek na vošky! Idem ich potešiť, včera mi zamorili muškáty. Čo mi dá môj muž k sviatku? Často a najradšej kytičku z našej záhrady, mašličku už nehľadá.@Nephilim (6.5.2019 19:42)

nephilim
@Kecupicek Smola, smola. Postrek na vošky dostala máti k narodeninám v novej kabelke. Teraz chce neskromne ten slávny plameňomet. Že ak zas prídu molice. Nechutné, aké drahé sú postreky. Máločo zaberá. A potom buď eko, keď pestuješ doma. Už som sa napolievala výluhu zo žihľavy. Nastriekala octu.

afataga
@Nephilim (10.5.2019 13:50)

Na vosky: 20 strucikov cesnaku var hodinu v litri vody, nechaj vychladnut, prefiltruj a striekaj, nepomaha to okamzite, musis striekat ako diva, aj viac krat za den, potom pomoze.
nephilim
@Afataga Vďaka ti, dobrá víla spod Dubňa. Tak pre zmenu bude doma smrdieť cesnak. Ale tým mrchám nedarujem nič.

kecupicek
Na vošky použi Karate, to zaberie okamžite a nebude ti smrdieť celá záhrada ako zdochlina. Susedia robili gorilovačku a môj manžel to nevedel, polial papriky v skleníku nejakým výluhom, neprchali vošky, ale susedia, ani vôňa slaninky a klobásky to neprebila. Večer sme im odniesli výluh zo sliviek, aby sa nehnevali. Lebo, vieš ako sa hovorí:-Sused bližší, ako rodina.-
kecupicek
Žeby ten čertík čo sedí v každom z nás, a keď ho dobre nestrážime šepká nám neustále do ucha svoje pokyny: povedz to neslušné slovo, udri ho , kopni ho, hádaj sa s ním atd. A ten anjelik si len tak sadí vo svojej blaženosti a usmieva sa a nič nám nepomôže, možno by aj pomohol, ale sa bojí toho čerta. Tak aké východisko? Pomôž si človeče aj Pán boh ti pomôže.@Lakey5 (10.5.2019 13:32)




 



TOPlist