Kvalita potravín zo západu

morenajea - fotkamorenajea, 14. septembra 2012
Dnes som si načala jednu čokoládu, ktorú som dostala ako výletné z Viedne. Nebudem menovať aby som tejto fialovej dobrote nerobila žiadnu reklamu. Chcem sa varecháčom zveriť so svojimi pocitmi. Skrátka táto rakúska verzia je v porovnaní s našou, taká no, neporovnateľná. Naozaj v nej cítiť kakao, jemne sa rozpúšťa na jazyku a dokonca vonia. Slovenská (možno vyrobená v Poľsku) mi pripadá smetolová, neroztápa sa takže ju väčšinou iba ukusujem ako horalky.
Podobne to je aj s jogurtami. Rovnaká značka, rovnaký výrobca, ibaže slovenská verzia je akoby riedená vodou.
Tiež mám v poslednej dobe problém zohnať šunku/párky s vyšším podielom mäsa.
Máte tiež takéto skúsenosti? A čím to vlastne je? Naozaj sme sa kvôli nižším nárokom/cenám stali iba popolnicou Európy?
@zareaguj


Diskusia k článku

medulienka122
Presne ako píšeš - popolnicou. Niekde som čítala, že čo sa nepredá v pondelok v Rakúsku, ide to v utorok do Blavy, čo sa tam nepredá,ide v piatok do Košíc atď.Možno som to trochu prehnala s tými dňami, ale v podstate ide o princíp...
mata3636
Ženy zo západných Čiech by vám vedeli rozprávať, ako je to s kvalitou nemeckých a českých výrobkov. Jednoznačne každá jedna, ktorá nakupuje potraviny, drogériu v Nemecku, potvrdí rozdiel. Nedávno som čítala článok, kde na pár potravinách bol rozobratý rozdiel v chuti a kvalite. Bola tam aj tá fialová čoko, koreniny - pre náš trh 2.-3. trieda, napr. v celom čiernom korení bolo viac poškodených zrniečok, káva nekvalitná, pracie prášky slabšie, v džúsoch menej ovocia a viac éčok, čerstvá zelenina druhoradá, lebo u nás by to za trojnásobné ceny nikto nekúpil. Presne ako píšete, dievčatá, sme smetiskom. Čo sa nezje v Rakúsku, dovezie sa sem a tu hurá akcie, bomba ceny.
soncya
Kvalitnejšie párky zvyknem kupovať v Lidli, podiel mäsa 79% a viac a keď chcem naozaj kvalitné, tak len spišské párky, prípadne Zipser párky (sú to dva druhy).
@mata3636 spomínaš džúsy, veru okolo nich ovocie ani neprešlo, k nám sa totiž dodávajú džúsy vyrobené z koncentrátov, ovocný podiel je fakt pominuteľný. Preto odšťavujem z čerstvého ovocia a zeleniny, aj keď kúpené ovocie a zelenina vitamíny tiež asi veľmi neobsahujú (takže prašť ako uhoď). Je to celkovo smutné, že dnes papať kvalitu znie ako nejaký luxus. :(
Aspoň prírodu má to naše "smetisko" prekrásnu. Pozdravujem! :o)
mama3chlapov
Presne si to trafila s tou fialovou čokoládou. Veď to sa už nedá s prepáčením "žrať". Mastnota sladká lojová. Nám ešte najviac chutia sladkosti (pozor nie Poľské) z Lidla.
A takto je to aj s potravinami z Poľska, tá istá značka, len je to poľské ešte 100krát horšie. Nevšimli ste si to? A ľudia tam vo veľkom nakupujú, že veď to isté je tam o mnoho lacnejšie. Lenže to isté nie je asi to isté...
alena45
ja zasa nerozumiem tomu, že nám tu vnucujú názor, že my by sme to drahšie a kvalitnejšie nekúpili kvôli slabej kúpyschopnosti obyvateľstva a pritom ideš do Rakúska a zistíš, že je to tam lacnejšie. Rovnako v Nemecku nakúpiš oveľa lacnejšie a je to kvalitnejšie. Tak mi to vychádza, že je to na úkor nás. Aby mohli mať lepšie ceny, tak vyrobia aj lacnejšie a humusné verzie a to tiež dajú na trh, ale pre nás. Chorobnosť nášho obyvateľstva stúpa, potraviny vraj sa derú na prvé miesto v príčine chorôb a tak sem potom vozia tie drahé lieky, ktovie tiež akej kvality.
morenajea
@soncya súhlasím že Lidl je na údeniny najlepší. Oproti tomu v Tescu by si nachodila kilometrov aby si našla šunku kde je viac mäsa ako múky. @mama3chlapov tú fialovú už asi nebudem vôbec kupovať
marika9
Som rada,že sa otvorila táto téma, i keď my varecháčky to asi nezmeníme. Už asi 20 rokov sledujem tento jav Naozaj prášky na pranie a čistiace prostriedky tej istej značky majú rôznu kvalitu. O potravinách sa mi nechce ani hovoriť. Len k tým spomenutým džúsom: 100% znamená kopa cukety, alebo inej lacnej zeleniny bez výraznej chute + ovocná aróma a máme to aj s vlákninou. V inom prípade je to ovocie so šupou(bŕŕ).
morenajea
ešte niečo: minule som dostala chuť na tú známu čokoládovú pomazánku, ktorá je vraj najlepšia na raňajkový chlieb. Väčšinou kupujem to menšie balenie, ale šlak to traf, vravím si a do košíka letel ten najväčší pohár (750ml). Varujem ostatných čokoholikov: kupujte radšej menšie balenie. Cenovo rozdiel minimálny, chuťovo značný. Už pri otvorení sa mi nezdala konzistencia. Lyžička sa tam ponárala ako do medu. Určite to potvory výrobcovia niečim riedia.
evusik
@morenajea ja som nedávno pozerala reláciu v ktorej porovnávali malé balenia a veľké, rodinné balenia.... vysvetľovali to krémoch na tvár, do rodinného balenia pridávajú rôzne stabilizátory aby dlhšie vydržal, čo mi príde čudné, pretože ak je malé balenie určené pre jedného, potom veľké balenie je určené pre štyroch ľudí (rodina), tak asi doba spotreby je taká istá ako pri malom balení (jeden človek). To isté sa samozrejme týka potravín a rodinného balenia. Alebo krájaný a balený chlieb, do neho sa tiež pridávajú nejaké konzervanty aby dlhšie vydržal, čiže nie je taký istý ako nebalený.
morenajea
@evusik naozaj je to postavené na hlavu. Keď sme pri tej drogérii, dlhé roky som si kupovala sprchový gel Camay. Bolo ich veľa druhov a nádherne voňali. Tú vôňu som cítila celý deň. Teraz ich ale nemôžem nikde zohnať. Predávajú sa ešte? Dajú sa niekde zohnať?
marianne69
@moreneja ja som od nich kupovala mydla,doteraz si pamatam tu luxusnu vonu mydla v ciernom baleni,naozaj drzal cely den vonu ako parfem...zlahla sa po nich zem... v 90-tych rokoch sa mi ho este podarilo kupit v Nemecku,teraz uz neviem
marianne69
Neda mi este jedno mydlo nespomenut,ktore uz tiez asi nenajdem Sotemink s norkovym olejom v takom zlato-slonovinovom obale,cesi to myslim vyrabali,tiez luxusne mydielko,koza po nom ako babatko.par rokov dozadu bolo este v lekarni.ja mam radsej mydlo ako sprchac,kupujem doma robene mydla.podarilo sa mi kupit,kde rodina vyraba mydla desatrocia nadherne vonajuce....
samanka
@morenajea už roky tú fialovú "dobrotu" nekupujem, lebo od človeka, ktorý pracoval v materskej firme spoločnosti som sa dozvedela, že inak sa vyrába pre "west" a iné pre "ost".
turistka
@moreneja , skús kúpiť cez internetový predaj, tam sa dajú kúpiť spomínané mydlá.
A ešte ku kvalite jogurtov, kupujte naše-zvolenské, zahraničné nestoja za nič, sú riedke, Nemám dobrú spomienku, dostala som z nich zvýšenú žaludočnú kyselinu, tzv.záhu. Po dlhom čase sa mi tento neduh stratil, vďaka tomu, že som prestala jesť toto svinstvo. Predpokladám, že konečne si sami kúpime len to, čo je dobré-kvalitné. To isté je i s mliekom, čo to vlastne je?
mantuska
,čo sa týka jogurtov, skúsili ste už selčianske jogurty ? Sú naozaj vynikajúce a určite zdravšie ako všetky zahraničné riedke jogurty.
marcy
po dlhej dobe som ochutnala fialovú čokoládu a zostala som zhrozená :-( svetlobéžové čudo nemalo s čokoládou nič spoločnéééé.....zklamaná som z viacerých výrobkov....napr.aj v obchode,ktorý má tu reklamu som zostala mimo :-(( sušený hrach ešte z pred polroka v dóze bol peknej farby bez poškodení a teraz som otvorila balík,tak pri preberaní som hundrala .....ako nejaká lámanka pre kŕmne účely ....smutné
mariana33
joj, super téma...manžel chvíľku pracoval v Rakúsku...tak tá kvalita čokolád sa veru nedá porovnať...dokonca aj pracie prostriedky boli kvalitnejšie...ale čo už...jogurty aj my kupujeme zvolenské,hoci sa už aj u nich kvalitka zhoršuje...
štve ma, že všade dávajú ten fruktózovo-glukózový sirup nemá ho iba jogurt milblu v kauflande...ale ten vyrábajú češi...
inak lidl...som voľakedy zatracovala, ale veľa ich výrobkov vyhráva v test magazíne...poráža veru veľa renomovaných značiek...tak dobrú salámu ako mali prednedávnom dokonca v akcii s 96% podielom mäsa...to bola iná chuť, žiadna múka...
lidl ústna voda v test magazíne porazila aj listerin, prášok bol lepší ako persil...je toho fakt veľa...

trencanka
Ja toto viem uz davno. Pre vychodny trh maju ine receptury, pre seba maju ine. Casto su ich pobocky fabrik v Polsku a Madarsku a tie akurat vyrabaju pre nas - podla ich predpisanych receptur. Co sa da, vozim z Rakuska. Niekto si klopka na celo,ze mi sibe, ale rozdiel je citelny. Nie je mi jedno co jem. A o drogerii ani nehovorim.
mariana33
evusik....s tým chlebom máš pravdu...svokra kupuje dáky krájaný balený chlieb a ten je ešte aj po týždni ako čerstvý a oplesnel hádam až po 2týždňoch...ktohovie, čo to tam dávajú...
mariana33
a ešte dačo nepotravinové ak môžem...môj ujo testuje elektrospotrebiče, často chodieva do Nemecka...to čo u nich neprejde ide k nám do tesca, metra a pod....a ich kvalitu v metre viem posúdiť...robila som na reklamáciách:o)
arasidka
Dievčence, súhlasím so všetkým, čo tu píšete. A ako nostlagickú spomienku vám uvediem mamin vysávač - ETA r. výroby - nepamätám si presne, ale mala som asi dvanásť rokov, teda pomaly oslávi svoju pätdesiatku . Nie, že by mi až tak prirástol k srdcu, ale stále funguje, bez akejkoľvek opravy za tie dlhé roky, je kovový, miešok vždy vytiahnem vyprázdnim, preperiem a hotovo. Ja som za štyridsať rokov vymenil X vysávačov, a neviem, neviem, dokedy mi vydrží ten posledný, ktorý je ešte "batoľa". No čo už, dnes sa to vyrába na dobru "určitú", teda nie na dlho. A o niektorých výrobkoch si myslím, že dokonca iba na " dobu skúšobnú - cirka tri mesiace".
P.S: A ešte niečo - milujem rumové pralinky, hm........... ale už aspoň 3 - 4 dni akosi menej :)
babidka
O tom , ze pre nas trh sa robi vsetko "osobitne" sa vie uz davno. Iba obcas sa vsak vyrobca /alebo obchodnik / prizna , ze je to tak . Pritom sa stale ohanaju cenou , predajnostou atd. Napr. taky "celosvetovy osviezujuci napoj" s kofeinom ma v US uplne ine zlozenie a samozrejme chut ako ten vyrabany pre nas . Sladeny je trstinovym cukrom a trstinovou melasou - u nas repnym cukrom a glukzovo-fruktozovym sirupom .Aby mal farbu /ako od trstinovej melasy/, tak sa pridava karamel z repneho cukru . No a rozne stabilizatory aby ostal sladky aj kysly...:-) Cena u nas vsak nie je nizsia ako v zahranici, kde sa predava robeny podla povodnej /alebo aspon ciastocne povodnej/ receptury. Tak isto je to aj so zmrzlinami a naukmi , cokoladami aj s krmivom pre psy a macky :-) Do Rakuska mame daleko a tak to tam velmi nepoznam . Ale v Polsku aj v Madarsku su tiez kvalitne domace potraviny - nepredavaju sa vsak v pochybnych obchodoch na trhoviskach ani v pojazdnych "predajniach". Iba v normalnych kamennych obchodoch .No a ceny nie su vobec nizke . Niekedy mam vsak dojem , ze Tesco predava vsade rovnaku nekvalitu ako u nas....
trencanka
BABIDKA, s tym krmivom pre psov a macky mas veru pravdu!! Kamaratka ked otvori macke konzervu z Rakuska, tak ju macka zje, ale ak otvori tu istu kupenu u nas, tak o nu veru ani usta neoptrie.
violetacamorova
Je mi až zle to čítať, akoby sme my neboli ani ľudia. Nám sestra nosí čokolády z Nemecka, boli a aj sú vynikajúce a to dokonca aj tie obyčajné najlacnejšie napríklad obyčajná s lieskovými orechami alebo mandľami. Tie poľské veci začínam postupne vylučovať, lebo v zahraničí som si pre pripomenutie chuti domova kupovala od nich niečo čo mi pripomína naše výrobky. Predvčerom priateľ otvoril mäsovú konzervu - niečo ako mäso vo vlastnej šťave, ale nedalo sa to vôbec jesť, ako keby tam bola naozaj tá posypová soľ. Povedala som si, že ak natrafím na lacnejšie mäso radšej si spravím domáce, ale toto už nikdy viac.
A vzhľadom na to, že ceny u nás nie sú vôbec nízke ani za tie šmejdy tak je to naozaj hanba že to obyčajný človek musí kupovať.
julica
Pozerajte sa na krajinu výrobcu, častokrát je výrobca slovenský, teda žiadny cudzí nepriateľ...
arasidka
bola som dnes v Hypernove - predávali lacnejšiu krkovičku s košťou, čajsi niečo vyššie 3 eurá za kilo. Reku, ide vinobranie, treba nachystať mäsko na cigánsku! A tá krkovička je balená v takých 2,5 - 3,§5 kg baleniach. Vedľa bolo nebalené mäsko tiež bravčové - lopatka. Najprv ma zarazila farba - potom som si všimla na skle vitríny nalepené dva plagátiky . Na nich bolo napísané, že lopatka je výrobok z Čiech a bravč. krkovička s kosťou je z Poľska. Hádajte, ktoré mäso sme kúpili.
drobcova
možno by stačilo prestať nakupovať na smetiskách typu tesco, kaufland a kadejakých iných "hyperobchodoch" a poobzerať sa po malých obchodíkoch, dobrom mäsiarovi atď. a zistili by ste že tam sa dajú kúpiť kvalitné výrobky a niekoľkokrát aj lacnejšie ako sú veľkolepé "akcie v smetiskách", ktoré v konečnom dôsledku ani akcie nie sú, čiže človek nakúpi drahý odpad!!!
arasidka
Poznám takého mäsiara, nakupujeme uňho, dnes som robila veľký nákup - na dva týždne najmenej, od toaletného papiera až po olej . Upútala ma reklama na výhodné ceny mäsa, využila som ju, kúpili sme českú bravč. lopatku , už ju muž spracoval a skutočne bola čerstvá, sviežej ružovej farby. Mimochodom - ak si chcem pochutiť ozaj na výborných klobáskach, alebo čerstvých bravčových oškvarkoch , sadneme do auta a ideme niekoľko dedín smerom na juh a nakúpime " na mieste činu" - rovno z mäsiarskeho stola, alebo z kotla, kde sa oškvarky práve "vyrábajú".
drobcova
no ja som u nás vychytala super mäsiara robia v malom, všetky výrobky sú domáce, klobásky, tlačenka, párky, špekačky, slaninka všetko na čo si len dokážeš spomenúť a hlavne bez múky a podobných prísad, a cena rovnaká alebo aj nižšia ako v "akciách" a viem čo kupujem, lebo tam si zákazníka vážia. aj mlieko v mliekomatoch, alebo kozie mliečko čerstvé od domáceho chovateľa a samozrejme vajíčka ktoré sa nedajú porovnať z kupovanými ... len stačí trocha chcieť, poobzerať sa a nemusím sa báť čo v tom je a v konečnom dôsledku ušetrím :)
niniatko
slovenská "fialová dobrota" sa vyrába na Slovensku a vyváža sa do okolitých krajín, kde je prezentovaná ako rakúska "fialová dobrota" :D
niniatko
a ešte také upozornenie, ak aj je na nejakom výrobku napísaný väčší podiel mäsa, neznamená to, že tam to mäso je, pretože podľa Nariadenia Európskej komisie sa za mäso považujú všetky jedlé časti zvierat vrátane koží a krvi
margaretka28
Ja si myslím, že by sme mali kupovať výrobky, ktoré sú vyrobené na Slovensku a do ktorých boli použité suroviny vypestované a dochované na Slovensku.Pokiaľ sa k nám nevalil odpad z Europy,mali sme celkom dobré výrobky a aj máme,napr.Pečivárne Sered, alebo aj jogurty a veľa iných...
prdelinka
tie Camay sprchove gely som videla v Trenčíne v potravinách pri Radegaste.minulý rok som kupovala na vianoce.
marika9
Dámy, skúsme nechať fialové čokolády výrobcom a kupujme Orion čkolády. Minulý týždeň som tak náhodou spravila a bola som prekvapená obrovským rozdielom v kvalite. Takže od minulého týždňa hrešíme len s Orionom.
jerica
je mi ľúto , že tak sme dopadli ako smetisko západu,je mi ľúto, že sme odkázaní na cukor z dovozu (ani neviem odkiaľ sa dováža),je mi ľúto, že si neposolím u nás vyrobenou soľou,je mi ľúto ,že už nebudem mať na stole zemiaky vypestované pod Tatrami,je mi ľúto, že pomaly ale iste si už nekúpim náš ,resp.u nás vylisovaný kvalitný olej Palma , fabriku kúpila banka a tá nemá záujem o výrobu oleja , ani ďaľších výrobkov ktoré sú pod zn.Palma,a takto by sme mohli vymenúvať rad radom čo nám chýba aj z našich polí , áno máme plné regále tovaru,len akého? :-(
Neviem či tieto naše kometáre stoja za povšimnutie niekoho kompetentného , ináč si tu povieme, že kde nás tlačí topánka , ale mne to príde ako len plač nad rozliatym mliekom :-(
anica777
Bohužiaľ, sme smetiskom európy, ľuďom to tak veľmi nevadí, lebo väčšina na kvalitu nemá peniaze alebo možnosti zadováženia. Kým nebudú kompetentní visieť na kandelábroch, nič sa nezmení. Ale varecháči s nimi nejdú robiť poriadky. A tak to je. Prajem pekný víkendík.
kuchticka
@jerica , trafila si kliniec po hlavicke. Je mi tiez velmi luto, ze sa Slovensko, ktore bolo svojho casu sebestacnnou zasobarnou kvalitnych potravin stalo zavisle na dovozu potravin z krajin, ktore nemaju kvaline vyrobene potraviny. Clovek by plakal nad situaciou ktora je teraz skoro neriesitelna. Za 3 dni cestujeme do Ceska a na Slovensko. Budem sa velmi obavat cokolvek tam zjest, ale snad sa to da prezit par tyzdnov. :-)))
hubata
Dievčatá a uvedomujete si že my - gazdinky máme najväčšiu vinu na tom, že hyperbordely na nás zarábajú? Kto kupuje ten bordel z EÚ? Varecháčky!!! Takže ak my dievčatá z kuchyne začneme bojkotovať hyperbordely, tak musia zbankrotovať. Vyhliadnite si nejakú chudobnú rodinu na dedine a nakupujte u nich: ak sa dohodnete že si celý rok budete od nich kupovať (aj do mrazáka) zeleninu, ovocie, vajíčka, mäso, mäsové výrobky, masť, zavareniny - budú s tým počítať a jednoducho zasadia na jar aj pre vás do svojej záhrady, vychovajú o jedno prasiatko, sliepku, kozu viac aby bolo aj pre vás. Stačí k nim zájsť raz za 1-2 týždne naplníte si chladničku alebo vám to aj dovezú. Nemusíte nakupovať plné vozíky v hyperbordeloch. A ešte vytvoríte pracovné príležitosti pre našich ľudí a nie pre Talianov aby ste si kúpili ich mozarellu, kozí syr, paradajky, olivy....

Je to na nás gazdinky-varecháčky, aby ste rodinám varili zo zdravých slovenských potravín, aby ste zabezpečili nezamestnaným teda aj sebe a svojim manželom robotu. Pri výrobe potravín od baču, cez šoférov, skladníkov, predavačky až po riaditeľa hypermarketu je predsa plno pracovných príležitostí, prečo by sme my mali byť nezamestnaní, mať na úrodnej pôde postavené sklady potravín dovážaných kamiónmi z celej EÚ? Sme na žobráckej podpore, ničíme si životné prostredie, krásnu prírodu, pod kolesami kamiónov hynú medvede. To je záujem politikov aby sme boli závislí od dovozu, zarábajú na nás iné štáty!

Keď taký rozum nemajú politici, ktorí z dovozu potravín bohatnú, majme ho my-gazdinky a ešte aj ušetríte na liekoch a lekároch.
marikafil
@hubat á - ale kde nájsť tú chudobnú rodinu, čo toto všetko pestuje a je ochotná predávať to ďalej? my sme sa presťahovali z Bratislavy do malého mestečka, domček a malá záhradka - niečo si dopestujem sama, ale zďaleka nie všetko. Ostatní susedia majú ale pri svojich domčekoch výlučne trávniky a ihličnany - prečo asi? Ráno na svitaní odídu do Bratislavy a večer sa autami zase vrátia. Záhrada potrebuje aj ruky, ktoré ju budú obrábať...
drobcova
nemusí to byť chudobná rodina a väčšinou nekúpiš úplne všetko u jednej rodiny, niektorí pestujú, iný chovajú na mäso, ďalší chovajú na mlieko, vajcia atď... nemusí to byť nutne z tvojej dediny stačí sa popýtať susedov... lebo je to pohodlnejšie...
hubata
@marikafil : nájdeš ju v každej dedine, v mestách sú to staré, dobré záhradkárske osady, ktoré múdri dôchodcovia začali znovu obrábať. Ver mi že aj u rómov kúpiš, stačí niekoho v dedine osloviť, radi ti predajú. Ak povieš že budeš ich zákazník budú s tým počítať a radi si privyrobia.
Napr. dnes mi na bicykli privezie vnuk jednej babky môj týždenný nákup a pritom mám hyperbordely (až dva) pod nosom: hrozno, jablká, hrušky, tekvicu, kôpor, paradajky, tuším aj lúsky spomínala (a aké je to všetko chutné!), vajíčka, zemiaky a zajaca. Bohužiaľ babka už nechová kozu a prasiatko predávala mi voľakedy ešte aj mlieko, tvaroh, mäso, jaterničky, klobásky. Je pravda že ja z každého druhu beriem len po 1/2 kile - len pre jednu osobu, ale kde je väčšia domácnosť zájde sa predsa autom tak isto ako zájdete do hyperbordelu.



Môžem sa ja vykašľať na to, že babka neodvádza dane..... Kto sa pri tom narobí štát alebo babka a jej vnuk? Nech si len zarobia: dám za celý týždenný nákup cca 10 - 15 €, ale napr. mäso mám odložené v mraziaku naporcované aj na viac krát, vajíčka tiež nespotrebujem za týždeň, lebo ja som sama. V zime k nej chodím aj do pivnice pre zemiaky, mrkvu, cviklu, chren, topinambury. Škoda že už nevládze, nevesta síce pomáha ale vraví to isté čo ty: prídem narobená z roboty, radšej kúpim. Ale nezamestnaný vnuk pomáha babke a zdá sa mi ako keby v tom našiel aj potešenie. Napr. tohto roku sa mi neušla cvikla, čo mali toľko záujemcov, takže si od nich kúpim tú čo si urobili pre seba: zaváranú v zime. Chorá som nebola ani nepamätám, teda ušetrím na liekoch a vitamínoch v zime, nekupujem ich. Teraz je čas hrozna, je lacné: nie je také krásne ako z hyperbordelu, ale keď sa v strede týždňa zastavím a kúpim si celú igelitku, stačí mi na pár dní na pitie domáci mušt: hrozno umyjem, premixujem a nechám pretiecť cez sito. Treba si uvedomiť že hrozno je posledným ovocím pred dlhou zimou a teraz je najlacnejšie. Ktovie koľko mamičiek kŕmi svoje detičky teraz španielskym krásnym hroznom, talianskymi paradajkami, holandskými jablkami? Aspoň to ovocie a zeleninu mám zdravú, lebo hnojí spod sliepok, nemá z dôchodku na drahé hnojivá. A keď už musím kupovať cukor čo nie je sladký, soľ čo nesolí, múku, ryžu ak ju dlhšie nespotrebujem je plná červíkov, mrviaci sa chlieb, šunku čo mäso ani nevidela ......, tak aspoň to čoho sú teraz plné záhrady, lúky a lesy na jeseň využijem. A už tú zimu nejako vydržím do prvej babkinej pažítky, rebarbory, ríbezli ........
arasidka
Ejha, Varecháči, že by sme sa dali dokopy a začali intenzívne bojovať? Nuž, ja si rada vyjdem aj na náš trh, chodí tam veľa pestovateľov z južných končín nášho okresu, a predsa som nadobudla taký pocit, že jahody, ktoré minule predávali balené tak isto ako v obchode, že nie sú z domácej produkcii. Jahody teraz v septembri? Hrozno sa mi zdalo tiež divné, presne také ako v hypáčoch, okrem nepopierateľne pestovaných v našich vinohradoch, ale za cenu od l,5O - do 2,O euro. Tak si hovorím, že mladé mamičky radšej kúpia akciové hrozno v Hypáčoch, aby ušporili. Veď dnes školy stoja majland, vidím to u syna, má 3 školopovinné dcéry. Nie je mesiac bez toho, aby škola nepýtala horibilné sumy na toto - či hento. A deti rastú, potrebujú aj iné, ako pomôcky do školy, či jedlo. Celkom sa mi páči nevestička, ktorá cestou internetu komunikuje s viacerými mamičkami a tak si medzi sebou dokážu vymeniť, či odkúpiť výhodne pekné veci, takmer ako nové . Kedysi sme nosili jeden po druhom svetre, či kabáty, dnes sa tento výmenný obchod robí cestou internetu. A nehanbím sa za to, lebo život je zo dňa na deň drahší, a bojím sa toho,že bude za nejaký krátky čas ešte drahší, všetko tomu nasvedčuje a keď si nepomôžeme jeden druhému, nezostáva nám nič iné , enem b y ť b o h a t í !!! :))) Tak pome, dávajte recepty na to, ako sa stať bohatým , a čím skôr a najlepšie - pane Bože daj a hnet! :)))
snahulak
Véru véru ženičky - varecháčky máte pravdu!
Kedže z Péétržky to mám do Vídňa naskok, tak chodím nakupovať tam. Samozrejme nie všetko, vie všetko je tam lacnejšie. Priznávam, že diesel - naftu tam kupujem už aspoň 4 roky. Vždy je minimálne o 2 až 6 korún lacnejšia. No, to by bola téma pre zákrutu!
Čo kupujem najčastejšie v Rakúsku?
- pravý Parmigiano Granna Padamo - 4 € na kig
- oliváč taliansky či grécky - 2-3 € na 1 l
- stolový olej - slnečnicový, repkový
- 400 g pečeňovú paštétu = 2,4 € - nedá sa prestať jesť
- Hu uherák PICK - 3 - 4 € na kg (lacnejšie ako v HU)
- kečupy, olivy
- syry, pracie prášky, šampóny, mydlá...
- super horkú čokoládu s čili - fantázia 100g - cca 1.89 €

No nebudem tu všetko vypisovať, aby som nevyznel ako "Trotlofil", ale ako hovorí V. Rozboril "za kvalitou sa ísť oplatí"
To už ani nehovorím o ochote a milých usmievavých predavačkách, ochotných predavačoch...
A na cyklotrasách vás v krčme s naápisom "sme priateľskí k bicyklistom" privítajú ako rodného syna po návrate z ďalekej cesty...

Možno je to "profi pretvárka" len aby predali - ale pôsobí to príjemne!
alicaz
@marianne69
viem kde najdes Camay mydlo - v dolarovych obchodoch v Kanade... az mi to bolo smiesne ked som ich tam minule videla.. ja som ich mala kedysi tiez rada :)
ozaj a viete co je teraz v Kanade velka novinka? Nescafe 3 v 1 kava - viete tie male balicky na jednu salku ktore som vo velkom pouzivala za mojich univerzitnych cias (to je tak 15 rokov dozadu) :))
domci4
Presne tak :) Aj ja som to už zistila...Neviem prečo je to takto :(
kuchticka
@hubata , ja s tebou suhlasim na 200%:)). Mam skutocne rovnaky nazor. Ale chapem, ze ludia spohodlneli, radsej si kupia, ako by sa mali ohybat a spinit si ruky hlinou a hnojom, ved a mi to ani neoplati pestovat, hovoria. Bez prace nie su....
mariana33
bože, tento rok som si nasadila, lebo som zatúžila po skutočnej chuti...mrkva, cibuľa, cesnak, fazuľa, cvikľa, uhorky a paradajky...fakt bohatá úroda...asi pomohla hrušovská zem...ale úroda bola veru bohatá...toľko zaváranín som ešte hádam nikdy nemala...a tá chuť...mňam...o rok skúšam znova:o) a dnes mi moja drahá svokra posiela domáce hrozno...už teraz cítim tú chuť a nie to čo predávajú v obchodoch...
angelheart
No, ja sa dobrovoľne priznávam, že slovenské jogurty nekupujem už vyše roka. Žiadny slovenský výrobca mi zatiaľ neponúkol to, čo česká Hollandia. Hustý jogurt BEZ modifikovaného škrobu, bez farbív (ak ste nevideli, ako sa vyrába karmín, odporúčam nájsť...), bez umelých sladidiel. Proste jogurt, ako má byť. Chlieb - už asi rok kupujem len balený. Po skúsenosti, keď som chcela dať jeden nakrájať a vnútri bol takmer surový, som prešla na balený. Má to výhodu, viem, čo kupujem - celoražný Moskovský alebo celozrnný so slnečnicou a mrkvou - sú moje najobľúbenejšie. Držím sa hesla "Radšej balený dobrý chlieb, ako polročný z mrazáku". Ja sa nepýtam, čo dajú do baleného, to je predsa na etikete napísané, ja sa pýtam, čo dali do tých zamrazených :) Sú obchody, kde iné pečivo ako rozmrazené a dopečené nenájdete. Niektoré veci sa ani nedopekajú, len sa nechajú roztopiť (tie úžasne vyzerajúce muffiny...) Údeniny - príliš často nekupujem, ale ak, tak v Lidli kuraciu šunku s 95% mäsa, žiadna múka, žiadna voda, t.j. šunka vydrží a nezosmradne a nelepí sa za 2 dni ako tá krásne vyzerajúca ružová nakrájaná a kúpená za pultom... Syr - kupujem v Lidli slaný balkánskeho typu vyrobený v ČR a potom pološtiepok vyrobený tuším v Senici, v Tescu zas Havran - záhorácky syr, ten mi mimoriadne zachutil. Cukrovinky - čokoláda Figaro a Orion (fialovú nekupujem), kekse - jedine Sedita - Horalky, Mila, Mäta. Vajcia -väčšinou BEGOKON 2., mäso, ovocie a zelenina - ako kedy, snažím sa vybrať a nájsť to najlepšie, systém pokus-omyl. Som sama, auto nemám, takže ťažko budem zháňať niekoho po okolí, ale napriek tomu si nemyslím, že jem odpad. Vždy je na voľbe kupujúceho, čo dá do košíka. Ak sa chce, dá sa vybrať, treba len poctivo čítať a chodiť s otvorenými očami. Ak ponúka slovenský výrobca kvalitu ako zahraničný, volím slovenského, ale ak neponúka rovnakú kvalitu, volím zahraničného. Nech si o tom myslí každý, čo chce.
angelheart
A už len - keď už tu bola reč o Tescu - všimli ste si, že tú ich privátnu značku postupne "preberajú" výrobcovia zo SR? Jogurty sú Tami, údené syry z Liptova ... ja tam kupujem ešte neúdené korbáčiky :) takže ak hovoríme o nekvalite v Tescu, hovoríme aj o nekvalite slovenských výrobkov ...
lenosko
moja fialová skúsenosť je z tohto leta. Bolo horúco, čokoládka nevydržala transport a celá sa roztiekla (asi to nie je náhoda že ju teraz balia do tej plastovej fólie). Tak putovala do chladničky. To sa zas nedalo jesť keď stvrdla. Zase von, nech sa trochu uvoľní ale neodhadla som to, lebo v izbe sme mali tiež dosť teplo (28-30 stupňov) a zase z toho bola poleva. Takto absolvovala asi 4 cykly.
Keď porovnám chuť - tá čo sa tu predáva, je taká menej výrazná ako tá z AT. Tá rakúska ma dokonca štípala v krku ako kedysi čokoláda z Figara. A na obale má značku že na 100% je tam garantované alpské mlieko.
arko
Ja si chodievam kupovat zeleninu na trh od nasich juznych susedov. Ked som vsak v rakusku tak si kupujem zeleninu tam. Je tam garantovana bio kvalita za cenu ako u nas obycajna. Rozdiel v tom moc necitim. Ak porovnam tu bio rakusku a vypestovanu na zahradke nejakeho farmara tak ta farmarska zo Slovenska ma daleko vyraznejsiu chut a aj vonu....
majo51
Ja by som rád kupoval slovenské výrobky ale stále mám dojem,že má chce niekto oklamať. Kvalita je dosť zlá a za rovnakú cenu stále menšie a menšie. Aj my chodíme nakupovať do Rakúska a už aj niekedy aj základné druhy potravín. Napr.som tam kúpil červený melon za 60 centov/kilo ale chuťovo neuveritelná dobrota bez kôstok a dovoz z Costa Rica. Býval som 15r.pri centralnom trhovisku a chodieval som tam nakupovať veľmi často,takže som predavačov z videnia poznal všetkých. Raz ma šokoval predavač z trhu keď som ho videl ako nakupuje v Lidli plný vozík mrkvy z v ňaťou a druhý vozík papriky. Dal som si tu námahu a išiel som sa o 2 hod.na trh pozrieť no samozrejme že to tam predával ako domáce. Z akou dôverou mám potom nakupovať aj u tých poctivých farmárov?
jokin
U nás na Slovensku je to stou kvalitou potravín ťažké. Čo nemáte zo svojho tak len ťažko určíte odkiaľ to pochádza, iba sa čudujeme prečo to ovocie a zelenina nemá už tú chuť ako kedysi. Ja vám poviem jeden prípad čo sme zažili. Jeden chlapík v istom nemenovanom reťazci nakúpil pol koša akciovích jahôd a onedlho ich už aj predával na trhu pod názvom prvé tohtoročné jahody z mojej zahradky, samozrejme za dvojnásobnú cenu a nevedomá slovač kupovala. Hold aj taký je spôsob podnikania na Slovensku. Keď sa tohto údajného pestovateľa švagriná opýtala na tú jeho košíkovú záhradku , tak jej ešte vynadal s odporúčaním aby sa starala o svoje veci. Medzi nami však sa aj starala.
pulsatilka
Veru aj my sme začali chodiť do Rakúska . Máme vytipované veci-tuniak, sardinky,nutella, prášky na pranie, aviváže...veľmi som však zostala sklamaná z párkov-deklarujú 74-83% podiel mäsa a po uvarení boli veľmi, veľmi zlé. Akoby sme gumu so želatínou jedli. Nerozumiem tomu, skúsili sme dvoch výrobcov a sklamanie obrovské.
Nedávno som dostala tip na šunku a salámy z Lidla - zostala som príjemne prekvapená. Fantastická chuť, konzistencia...
Jogurty Hollandia mali výbnorné hodnotenia vtestoch kvality-to je o nich známe. Ja by som vám chcela odporučiť jahodový jogurt clever z Billy. Hustý, smotanový a tá chuť. Skúste. Zvolenské jogurty som tiež kedysi kupovávala, ale pohoršili sa. Sú redšie a aj chuťovo to už nie je ono. A čo sa týka chlebíka-skúste guľatý Slatinský chlieb. Je čierny aj biely , balený aj nebalený a tá jeho vôňa. Myslím, že okre m Lidla, ho kúpite všade. Bol tu spomínaný slovenský syr Havran-veľmi dobrý. Myslím, že pri kupovaní robíme aj my veľkú chybu-ák majú na výber tvrdé syry v cene 0,40-0,65 za 100gr. , výrobca neuvedený/klasika/ a za 0,80 a viac výrobca slovenský, tak siahneme po tom lacnejšom. Už som si to zakázala. a ešte tu nikto nespomínal slovenské vína. Sú dobré , kvalitné a netreba sa pozerať po zahraničných, ktoré sem doplujú na lodiach z Nového Zélandu, Južnej Afriky apod. v obrovských sudoch a vo Franfurkte ich naflaškujú a rozvozia po Európe.
milad
Úprimne závidím všetkým, ktorí to majú "na skok" do Viedne. Čo máme robiť my, tu na severe, kde nič nenarastie- medzi Tatrami a Pieninami? Najbližšie máme práve ono zatracované Poľsko a jeho trh. Máte pravdu, všetko sú to éčkami nafúknuté sajrajty. Tu nie je nič, ani robota, ani zárobky, ani zemiaky...len ....spoluobčania v prekrásnej prírode čakajúci na sociálne dávky...je mi z toho všetkého nanič. Pre nás ostáva akurát ten lidl, mimochodom, najbližší 30 km vzdialený. A tak si tu žijeme. Ozaj, nechce si niekto založiť zásielkovú službu s tovarom z Rakúska? Samozrejme za miernu províziu...a naša ekonomika bude tam, kde je už dávno xixi.
eva335
My si tiež nemôžeme dovoliť ísť na nákupy do Rakúska. Ostáva nám len vyberať z toho, čo nám ponúkajú. Som priamo zo Zvolena a kedysi sme nekupovali žiadne iné jogurty, len tie naše, ale tiež mi to pripadá, že už sú inej konzistencie ako kedysi. Ale stále uprednostňujem tie pred dovážanými. Väčšinou sa snažím kupovať overené výrobky a značky, ako napríklad Podravka, majú vynikajúce cestoviny a rybie konzervy tuniak je vynikajúci a aj sardinky, tiež ich paradajkové výrobky používam takmer do každého jedla. Najhoršie je to samozrejme s ovocím a zeleninou, mám pocit, že čerstvé a domáce už nekúpite nikde. My sa občas vyberieme na zber, kde si môžete nazbierať ovocie sami, boli sme takto nedávno na jahodách a bolo to super, chuť jahôd bola bezkonkurenčná.



 



TOPlist