Kurz varenia

svetlana9 - fotkasvetlana9, 21. apríla 2011
V základnej škole v ôsmom ročníku prebiehali kurzy varenia pre budúce mladé gazdinky. Pani učiteľka vybrala jedlá, ktoré mali tvoriť náš jedálny lístok. Poskladali sme sa na suroviny a určené zásobovačky urobili nákup. Zišli sme sa v kuchyni blízkej základnej školy. Boli sme ohúrené, v akých kotloch sa pripravuje polievka, aj hlavné jedlá. Ako vlastne prebieha proces varenia pre stravníkov veľkej základnej školy. Obrovské množstvo tanierov, príborov, šálok, pohárov, hrncov, mixérisko ako ventilátor zízal na nás z kúta.

Naše menu bolo – drožďová nátierka, zeleninová polievka, vyprážaný rezeň, zemiakový šalát. Každá z nás dostala určitú úlohu pripraviť suroviny, aby sa potom začala tepelná príprava obeda. Pani učiteľka rozbalila kilogramovú kocku droždia a začala ju v hlbšej panvici zohrievať. Topiace sa droždie zapáchalo a niektorým dievčatám to veru „nevoňalo“. Už len ten názov – drožďová nátierka – vzbudzoval v nich odpor. Úplne to otupilo ich rozmýšľanie a dievča, ktoré malo pripraviť do polievky zeleninu, tak ju nemalo pripravenú a chcelo ju vhodiť do polievky v pôvodnom stave – rovno zo záhrady. Pani učiteľke skoro vypadali všetky vlasy. Aj keď sme už mali po štrnásť rokov, každá z nás sa nedostala dovtedy do kuchyne. Bolo ťažké pracovať s nožíkom, o rýchlosti ani nehovoriac. Aj nakrájať mäsko na potrebný počet rovnakých kúskov nebolo ľahké. Variť vajcia do zemiakového šalátu je tiež umenie, lebo treba vedieť, že od bodu varu sa sleduje čas na ich uvarenie. Medzitým, kým sme čakali na uvarenie zemiakov a polievky, sme si pochutili na tej nátierke a zapíjali voňavým citrónovým čajom. Hlavné jedlo nám chutilo viac – veď v každej domácnosti bolo vtedy v móde ako nedeľný obed.
@zareaguj


Diskusia k článku

arasidka
drožďovú ani ja nemusím - a už som dávno nebola v školskej jedálni, a ani v škole - Há ha....
marianne69
...a ja drozdovu milujem,robim ju na cibulke s vajickom....vdaka za pripomienku:-) tie kurzy varenia na ZS mam zivo v pamati,chalani sa mali vzdy pri nas dobre,sme im navarili.,uz pod oknom vystavali,aby sme im nieco prihrali:-)))
sovka62
Jáj, to sú pekné spomienky! To už terajšie deti nezažijú, hygienici by padli do bez seba, keby žiačky vošli do školskej kuchyne. My sme pri takejto príležitosti varili zeleninovú polievku, bravčový perkelt s haluškami a ako dezert boli osie hniezda. ale nie kysnuté, tieto boli z lístkového cesta, naplnené orechmi a cukrom a počas pečenia sa tie krúžky polievali zmesou mlieka, cukru a medu. Pomer surovín neviem, recept sa mi nezachoval, ale boli najlepšie, aké som kedy jedla. A tá istá učiteľka nás učila i šiť, ušili sme si zásteru, úzku sukňu a blúzku. Tak ma to naštartovalo, že som 15-ročná začala šiť aj doma a šila som na dcéry odmalička až kým sa nevydali a to všetko, vrátane kabátov, otepľovačiek aj svadobných šiat.
cistinka
Aj ja si spomínam na tie kurzy. Mali sme perfektnú učiteľku a dodnes sa mi v pamäti zachoval názov jedného super jedla, volalo sa to "merano na zeleri", len ten recept si už nepamätám. Bolo to z hovädziny a robili sme k tomu viedenské knedlíky. Na tú skvelú chuť sa zabudnúť nedá. Teda ak má niekto z vás ten recept, uvítala by som jeho zverejnenie :-)
svetlana9
@sovka62 - aj my sme mali kurz šikovných rúk - uštrikovala som si šál, ušila zásterku, vyšila obrus a uháčkovala čiapku. Tiež som to robila svojim deťom, aj kabát - jarník som ušila sestre, aj synovi, mikinové drigovice a veci podobné.
svetlana9
@cistinka - dala som si kľúčové slová na google a našlo mi meráno na zeleri. Pohľadaj - iste tam bude ten tvoj recept.
hubata
Ja som dokonca chodila aj na "knedlíkovú univerzitu" - tak sa nám vysmievali. Ale bolo to veľmi dobré: okrem základov ekonomiky, aranžérstva, administratívy a podnikania sme dostali aj základy varenia, šitia, vyšívania, háčkovania, štrikovania. Dokonca pamätám že sme si museli aj strihy na seba vedieť zostrojiť. Škoda len že bola 2-ročná, museli sme urobiť rozdielové skúšky na ekonomickú školu.
baculata
Aj mne ste oživili spiomienky, ja si spomínam akurát na jedno menu, ktoré nás učili na varení, bolo varené hovadzie maso,varené zemiaky s koprovou omáčkou. Mne to strašne chutilo a dodnes si to pamatám.
iviska2
:-) krásne spomienky :-) ja do dnes robievam koláč čo sme sa tam naučili .A teda chutí :-)



 



TOPlist