Strúhaný tvarohový koláč

barcha - fotkabarcha, 11. februára 2010

Tento koláčik nám piekla mamina, keď sme boli ešte deti a ja ho aj teraz veľmi rada pečiem pre svoju rodinku. Patrí k mojim Zobraziť celý popisTento koláčik nám piekla mamina, keď sme boli ešte deti a ja ho aj teraz veľmi rada pečiem pre svoju rodinku. Patrí k mojim najobľúbenejším :) Len pre info, pochádza z kalendára s receptami z roku 1986 :)

8
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
250 g
400 g
2 ks
1 čajová lyžička
4 ks
3 lyžice
750 g




Postup

  1. 1

    Na pracovnej doske namiešame sypkú zmes z preosiatej múky, 150 g práškového cukru, 1 vanilkového cukru, prášku do pečiva a kakaa. V stede spravíme jamku a vlejeme do nej 1 žĺtok. Zmäknuté maslo si nakrájame na menšie kúsky a všetko spolu postupne spracúvame na cesto. Hotové cesto rozdelíme na 2 časti a dáme minimálne na 30 minút odstáť do chladničky.

  2. 2

    3 žĺtka vymiešame dopenista s 250 g cukru a 1 vanilkovým cukrom. Postupne pridávame tvaroh. Nakoniec jemne vmiešame tuhý sneh zo 4 bielok.

  3. 3

    Plech si vymastíme a vysypeme múkou. Jednu časť cesta nastrúhame na strúhadle (hrubšie). Navrstvíme plnku. Na plnku nastrúhame druhú časť cesta. Pečieme v rúre rozohriatej na 180 st. Celzia asi 20 minút - kontrolujeme špajlou.

Diskusia k receptu

taubi49
150 g do cesta a zvyšok do tvarohu, pre nielaika : môžte si to dať aj bez cukru s medom a nebude brr, len ďakujem
cara
ale ved sa nemusi davat cukor striktne podla receptu, ja vzdy znizim minimalne o polovicu
vencow
Žiadne brr, ale len ďakujem. Aké jednoduché : ak sa mi to nepáči ani len nečítam . Každý máme inú obľúbenú chuť (sladké, slané, kyslé ...).
merihe
stačí cukor podľa chuti a náhodou je to vynikajúce--robievam tento koláč a ešte nikto nim nepohrdol,kto má rád tvaroh-vrelo odporúčam.Môžete znížiť trocha cukor a do tvarohu dať hrozienka namočené v rume,je to vynikajúce
hannah22
dobrý koláčik , robievam aj verziu bez kakaa s ovocím a kokosom, alebo hrozienka... :))
barcha
nelaik: ja davam tiez menej cukru, toto je povodny recept. Ked si pozries celkove mnozstvo surovin, hotovy kolac vazi viac ako 2kg, takze to mnozstvo cukru nie je az take prehnane...
atko42
Jááááj, tento koláč si pamätám z detstva....to si musím upiecť....mňam
sovka62
Tiež dávam menej cukru, ale vychladnutý ho polievam čokoládovou polevou, takže asi tie kalórie doplním. No čo, s tou čokoládou je to už naozaj parádny zákusok a nakoniec, nemusím z neho zjesť pol plechu.
roska
Môj syn tento koláč nosil kamarátom z KE do Ostravy, kde bol na vojne. Ja dávam až 1kg tvarohu so zlatým klasom a hrozienkami a iba tak pokreslím čokoládou. Môže byť aj verzia dolné cesto biele, horné kakaové. Robím ho dodnes a patrí medzi moje najobľúbenejšie. Nie je však najlacnejší.
merihe
Ja ho tiež dnes robím skúsim aj s tou čokoládou na vrchu a ked je ten fašiang tak aj sovkine šišky no a zajtra budem mať aspoň čo ponúknuť fašiangovému sprievodu.Samozrejme k tomu aj niečo na zahriatie....
bozulka
V 1991 roku som tento koláč viezla do Mnichova ,bol o 100g menej cukru ,hrozienka v rume do tvarohu a pokreslený čokoládou.Mal taký úspech ,že priatelia nechceli veriť,že to nerobil profesionál.
Ináč je to recept skutočne veľmi starý,keď sa ešte dávali poctivé suroviny.
martulienka
no milé žienky,,sama chvála ...tak vyskušam a potom to okomentujem ,bud kladne alebo záporne.-:)
janula1989
Akurat ho peciem a bozulka, cirou nahodou v Mnichove :D Asi na tom nieco bude ;) Som zvedava ako ta dopadne. Cukru som nechala povodnu davku ako je napisane v recepte.
mirkaj
no aj my máme presne tento recept...robievala nám ho ešte moja stará mama a bol že mňaaaaaam....a aj cukru je tam presne toľkoto,kto nemá rád sladké nech si to upraví ako mu to chutí....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia