Kuchynskí pomocníci

martina0812 - fotkamartina0812, 24. júna 2014
Tak sa mi zachcelo napísať pár perličiek z dôb mojej materskej. Hoci som regulérne porodila len jedno dieťa, na materskej som bola s dvomi - so sestrou máme rovnako veľké decká a ona musela do práce, keď mal malý 10 mesiacov, tak som sa ponúkla, že budem strážiť aj jeho, aby nemusel k cudzím do jaslí. Viktorko a Viktorinka, spoločným menom jednoducho Véčka, mi často "pomáhali" v kuchyni.

Jedného dňa som musela z kuchyne vybehnúť, lebo zvonila poštárka. Deti už vedeli behať, ale keďže nože a iné ostré predmety som mala bezpečne z dosahu, nebála som sa ich tam nechať. Keď som sa vrátila, Viktorinka špionážne vykukovala spoza chladničky a len čo ma zočila, cez plece výstražne zašušľala:
- Bacha, us ide!!!
V predtuche najhoršieho som zrýchlila krok a dorazila do kuchyne presne v momente, keď Viktorko vylieval na podlahu posledné kvapky z pôvodne plnej, päťlitrovej fľaše oleja. Kto nikdy handrou a pijavým papierom neskúšal dostať päť litrov oleja spod kuchynskej linky, nepochopí....

Inokedy som sa rozhodla urobiť halušky. A Véčka že budú pomáhať. Nuž, kto chce kam, pomôžme mu tam. Viktorko poctivo miešal bryndzu, Viktorinka zasa cesto. Ešte som im ukázala, ako treba do bryndze pridať mlieko, keď je príliš hustá a do cesta múku, ak je príliš riedke. Viktorkovi nechtiac vyšplechlo mlieko na stôl a trolinku oprskalo Viktorinku. A u mojej ratolesti netreba dlho čakať na odozvu - mlieko ešte na ňu ani poriadne nedopadlo, a už Viktorkovým smerom letela plná hrsť múky. Ku cti mi slúži, že som to vtedy vzdala - dve dva a pol ročné potvory v kuchyni a poriadok proste nejdú k sebe. Takže som si povedala, že keď už aj tak musím upratovať, aspoň sa zabavím a hodila som po oboch Véčkach za hrsť múky aj ja. Zvrhlo sa to na guľovačku múkou uprostred leta, kde za obeť padlo kilo polohrubej a keď došla, tak ešte dve kilá hladkej múky. Páni, to ste mali vidieť kuchyňu!!! :-D A tie vydesené ksichty mojich rodičov a sestry, keď dorazili domov a kuchyňa bola v dezolátnom stave a my traja naložení vo vani, kde voda pripomínala skôr zátrepku! :-D

A do tretice všetkého najlepšieho. Rozhodla som sa variť bravčovú pečienku na šťave. Deti, ako bolo mojím zvykom pri varení, som posadila hore na linku, aby boli na očiach a nikam nezdrhli - mám linku pod oknom, takže mohli kukať von a zároveň videli, čo robím ja. Pustila som sa teda do toho. Očistila som dve cibule a nechala na linke. Otočila som sa ku chladničke, vybrala pečeň a naraz kukám - cibuľa je len jedna. Hm, asi som zabudla očistiť aj druhú. Tak som dočistila zvyšnú cibuľu a dala sa krájať pečeň. Idem do špajze po olej a kukám... voľajako je tej pečienky málo. No čo už, stále predávajú menšie a menšie kúsky, povedala som si. Olej som nechala na stole, vybrala som zo skrinky vegetu a - z práve otvorenej fľaše oleja chýbalo asi dva deci. Ale čo mi už šibe?!
Stála som pri hrncoch a premýšľala, či si dať válium, alebo rovno zavolať psychiatrický odchyt - však tu mám dve deti, čo ak som sa zbláznila tak, že som nebezpečná?!, keď Viktorko s kľudom siahol do zásuvky, vylovil polievkovú lyžicu, načrel do vegety a hojne si napchal do pusy. Zízala som na to s vyvalenými očami a on poprežúval, zatváril sa ako znalec - degustátor a vyhlásil:
- Kusná, edeta je dobá, aue ouej bou uepsí. Cibua čípe, aue aj meško bouo dobé....
( Krstná, vegeta je dobrá, ale olej bol lepší. Cibuľa štípe, ale aj mäsko bolo dobré...)
Dvojročný chlapec mi zjedol za dve hrste surovej krvavej bravčovej pečene, surovú cibuľu, zapil to olejom a ako dezert si dal lyžicu vegety!!! Keď sa ho ségra neskôr pýtala, či nie je hladný, len som tŕpla, čo povie, ale spokojne sa pocapkal po brušku a vyhlásil:
- Neeee, kusná dobe varí...
Sestra sa nechala inšpirovať a doma urobila tiež pečienku - a bola prekvapená, prečo to malému nechutí. Do dnešného dňa som sa jej nepriznala, že malému to všetko chutilo extra a v surovom stave....
@zareaguj


Diskusia k článku

smejkad
:-)))))))))))))))))))))))))))
tak je nas viac takych zlahka posahanych :-))))))))))))
tu kuchynu by som riadit nechcela, ale sranda to musela byt poriadna :-)))))
sovka62
Hehe, zlaté detičky, na čo by si spomínala, keby boli iné? A tá pečeň mu uškodiť nemohla, sestra ju pchala do trojročnej chudokrvnej neterky práve surovú a to na radu detskej lekárky,. Malo to len jednu chybu, malej nechutila, bol to pre ňu trest a na pečeň sa doteraz (a to bude o pár rokov sláviť päťdesiatku) nemôže ani pozrieť.
Inak, presne viem, aké je to mať na starosti dve rovnaké deti naraz, tiež som mala, dcéry dvojčatá, najmladšie vnučky dvojčatá (viď avatar).
Moje hviezdy tiež milovali kuchyňu, najviac kredenc s hrncami. Lepšia hračka ako plechové pokrievky poukladané v odkvapkávači, aby zabrali čo najmenej miesta, asi ani neexistovala. Stačilo potiahnuť za kraj odkvapkávača a už to lietalo, rinčalo, kotúľalo sa a moje hviezdičky jasali a tlieskali rúčkami. Tomu sa vyrovnali asi len hrnce a kastróly naskladané podľa veľkosti jeden v druhom. Tiež stačilo potiahnuť za ucho. Čo narobíš, keď mali zo tri roky, vyhodila som všetky tie otlčené smaltované riady a kúpila kovové, aby bolo v čom variť.
radost
ked sa stane u druhých-dobre sa to číta a rehoce nad tým..
to teda bol bláznivý tím..
máme čerstvého vnuka..už mu pomaly čertíček z očú kuká..
ale chcem veriť-že bude to poslušné decko
a nie dáke "véčko"..:-)
ale zas na druhej strane..
treba dáke prúsery..
by bolo po rokoch úsmevné spomienkovo..:-)
hubata
Nuž kusná nielen dobje vají, ale aj vsetko dovolí ...... ba si to s nami aj jozdala .......
Dve Véčka budú mať peké spomienky na detstvo a na ten bordel sa skoro zabudl, hehe.
martina0812
@hubata , tiež som toho názoru, že deti si nebudú pamätať, že sa im kúpila neviemaká drahá hračka, ale múčnu guľovačku a podobné výstrednosti so mnou si pamätať budú: polnočnú návštevu cintorína (zobudili ma o 23:30 a chceli vedieť, či sú tam o polnoci strašidlá, tak sme sa šli presvedčiť! A neboli! ), nočnú návštevu lesa bez baterky počas splnu ( to sa hľadali tuším vlkolaci ) stanovačka na záhrade ( polovicu noci kukali na hviezdy a spali potom až do obeda ), júlové Vianoce ( ovešaný smrek v záhrade, vianočné gule, svetielka, všetko + staršie hračky, ktoré už boli asi rok odložené, krásne zabalené pod smrekom... ). Rodina sa na mne chechce, ale ja sa s tými deckami rada takto vybláznim! Dnešné deti majú detstvo iné, než som mala ja a to je škoda - tak sa im to snažím sprostredkovať.
dogagador
Hehe, moje dvojicky povylievali na drevene parkety rybi olej a posypali detskym pudrom Aviril, v tej izbe sa nedalo existovat asi 2 mesiace, parkety som drhla niekolko hodin a niekolko krat. No zlaticka :-)
elixir
Rodičia mi hovorili, že keď som bola malá, našli raz za balkónovou skrinkou vysypanú starú praženicu :) A mne sa potom rozjasnilo, spomenula som si, ako som raz tak nad ňou sedela a nechcela dojesť. Myslím, že som to asi odkukala z nejakej komédie, kde ľudia vylievali polievky do kvetináčov a pod. :)
Inak teraz praženicu milujem. :)
beatacsontosova
teda nasmiala som sa riadne :-) moja nebohá starká zvykla často spomínať na jednu príhodu z mojich detských čias...mali veľký barák, pre hromadu vnúčeniec pripravené pekné pieskovisko...a raz sa tak stalo, že som bola u starkých, chcela som sa hrať v pieskovisku, no čo čert nechcel, pršalo vonku. dedko nelenil, vybehol aj s lopatou do najbližieho fóliovníka (tam o suchý piesok núdza nebola) a poďho nasypal babke piesok doprostred kuchyne na koberec. starkú skoro vystrelo, no dedo bol spokojný, však vnúča sa má kde hrať tak čo tam po koberci :-)
jakamaka
:):):) Rehocem sa už hodinu...si moja moja krvná skupina.. staršiu vnučku som varovala ako nezamestnaná od jej polroka.. čo sme my spolu povyvádzali tiež :):):) K šporáku si dala automaticky stoličku a varili sme spolu.. piekli tak isto.. múku som mala pravidelne po celej kuchyni:):) keď sme miešali krupičnú kašu obidve -tak nám prihorela :):) lebo ja som malej vraj zavadzala vareškou - a ona len tak zvrchu mlieko "čerila".. :):):) Mala fobiu z gombíkov /nikto nevie prečo/..., tak občas som jej na koberec rozsypala celú krabicu gombíkov a spolu sme fantazírovali -manžetové gombíky boli stoličky, vytvárali sme rôzne farebné obrazce ako motýlikov a podobne., zabavili sme sa dostatočne - ale fobiu som u nej "nevyliečila" -ďalej má najradšej oblečenie bez gombíkov :):):):):) Musela som tie zážitky začať zapisovať, no nech sa zasmeje keď bude veľká aj ona :):):):) Teraz bude mať 9 rokov a mne je za tým krásnym obdobím aj ľúto...ona bude mať na pamiatku zopár zošitov so zážitkami a fotkami čo som po večeroch písala :):):)



 



TOPlist