Kuchynské prešľapy

martina0812 - fotkamartina0812, 13. januára 2015
Moja sestrička sa pobavila na novo pridaných zážitkoch, ale poprosila ma, aby som pridala zážitok aj s kuchynskými prešľapmi ostatných rodinných príslušníkov, nech nevyzerá ako jediné kuchynské nemehlo v rodine.

A to teda nie je. Každému sa občas pritrafí. Tak aby bolo učinené spravodlivosť zadosť, tu je zopár perličiek z mojej vlastnej kuchyne aj z kuchyne rodiny a priateľov.

1) chystala som sa robiť guláš. Všetko sa pekne darilo, až kým som si nepomýlila koreničky a milý guláš z diviny neochutila veľkou lyžicou škorice namiesto papriky. Barák voňal, akoby som vypekala. Sestra bola vtedy u mňa, boli sme spolu na materskej a o chvíľu prišli naši chlapi. Môj sa zalizoval až na chodbe, vraj: Maťa niečo dobrého upiekla! A na sporáku hrniec s gulášom... Manžel ohrdol, ale švagor zjedol aj taký. Tvrdí, že mu to celkom chutilo....

2) Kávu posolil už asi každý. Ja som si pomýlila dózu s cukrom a soľou pri pečení korpusu na tortu... no to ste mali vidieť!

3) Raz svokor hovorí môjmu mužíčkovi: Maroš, prines mi sódu bikarbónu, akosi mi je ťažko na žalúdok... Manžel šiel, priniesol klasickú štvorcovú dózičku, svokor si spokojne za kopčitú lyžičku nabral... a vyštartoval ako raketa na vécko, odkiaľ sme ho počuli pľuvať. Môj najdrahší totiž siahol po hranatej dózičke a neuvedomil si, že sóda sa od kyseliny citrónovej v takej dózičke líši iba inou farbou vrchnáka...

4) Manželov kamarát, s ktorým spolu pracujú, si v práci varil vajcia v rýchlovarnej konvici...

5) Ten istý kamarát si takisto v práci piekol klobásu...na trafákovom oleji. :-D Vraj mu nič nebolo. Závidím silný žalúdok.

6) Až mi je hanba spomenúť, ale v živote som neupiekla koláč ani mäso, ktoré by nebolo aspoň trošilinku prihorené. No a čo, mne uhlie chutí. Problém je v tom, že to, čo ja nazývam "trošilinku chytené", pre ostatných vyzerá ako briketa. Hra "hádaj, čo to bývalo, kým to Maťa pichla do trúby" je u nás všeobecne obľúbená spoločenská hra, ktorou sa baví rodina véééľmi často.

7) Minule manžel hovorí: nevar, zabiješ tým hodinu času, radšej spravím narýchlo rybičkovú pomazánku. Tak spravil. Len vykosťovanie troch rybičkových konzerv trvalo hodinu ( v živote som nikoho nevidela vykosťovať rybičky, ale nech. Bola to sranda ). Pridanie ďalších surovín a roztláčanie vidličkou a z dôvodu nespokojnosti s konzistenciou následné pomletie v mlynčeku zabralo ďalšiu hoďku. Bilancia: čistý čas 2 hodiny prípravy + plný drez špinavého riadu. Za ten čas by som upiekla kura a uvarila ryžu. Bolo by to možno trochu zhorené, ale však rodinka si už zvykla. :-D

Tak. To sú len niektoré prešľapy, na ktoré som si spomenula. Snáď bude mať sestrička dušu na mieste. Kuchynských nemehiel sa totiž v našom okolí urodilo neúrekom...
@zareaguj


Diskusia k článku

jakamaka
:):):) Kto nič nerobí -nič nepokazí :):) Tá lyžička kyselky musela byť zážitok :):):) No myslím to samozrejme ironicky:):)
Ja som si tak preverila schopnosti mojej rodiny tieto Vianoce,keďže som si 5 dní pred Vianocami zlomila pravú ruku...našťastie dospelá dcéra s manželom zvládli všetko v pohode,aj keď občas mi išla voda zo zubov,keď to nebolo podľa mňa:):):) ...a tých riadov,čo sme mali neustále na linke sa mi zdalo tiež viacej ako keď kraľujem v kuchyni ja:):):)takže mojou činnosťou počas celých troch týždňov bolo ukladanie riadov do umývačky pred rozprávkou a vykladanie po rozprávke:):) A tak všetkým vravím,že som mala "rozprávkové Vianoce" :):):)
martina0812
Ajaj, dúfam, že ruka je už v poriadku! :-D Podobne "rozprávkový" mám ja celý rok, nielen Vianoce. A keď som doma orodovala: kúpme umývačku riadu!, reakciou bol len kolektívny nechápavý pohľad a komentár: a načo? však máme teba!!!
rea1
@martina , poradím ti: zlom si ruku, bude umývačka. :-)
keď občas robím vývar, dávam doň domácu vegetu, ktorú si sama vyrábam. vyrábať ešte vyrábam, do polievky už nedávam. i dostala som od kamarátky jej vegetový pokus, že ochutnaj. voda vrela, mäsiska a kostí v nej, reku ochutnám, skritizujem. a nasypala som do polievky za hodnú lyžicu. nikdy nezvyknem dózy a fľašky s koreninami ovoniavať, nie som pes (niekedy ľutujem) ale vtedy, boh súď prečo, som ovoňala. veď keď kritizovať, tak komplexne. ale prečo tá polievka ... okamžite som hrniec odstavila, obsah vyliala, mäso i kosti vybrala, dôkladne vyumývala pod tečúcou vodou a spravila všetky tie polievkové čáry-máry od začiatku. a pridala 1PL kamoškinej vegety, lebo to, čo som tam pridala prvýkrát, bola káva 3v1, ktorej zvyšok som snáď pred mesiacom presypala z vrecka do fľaštičky a operatívne na to zabudla, lebo ja také nepijem ani za svet. ani neviem, kto to kedy domov dovliekol, čo je dobre, lebo keby som vedela, tak by som ho zaškrtila. keby som neovoňala, uvarím osladenú kávopolievku, resp. polievkokávu s cukrom, mliekom, hovädzou hruďou a špikovými kosťami.

martina0812
rea, tá tvoja polievka mi pripomína niečo, čo by navaril Jamie Olivier... :-D
Určite by to bol rovnaký grc, ako ten môj škoricový guláš... ale zasa, určite by sa doma našiel nejaký fajnšmeker, ktorý by to ocenil, ako u nás švagor. Neskôr vysvitlo, že škorica v guláši mu nevadila, pretože mal nádchu a necítil by, ani keby som mu pichla vanilkový struk rovno do nosa...
rea1
Olivera nemám rada. a koniec koncov, keď mohol kedysi v telke piecť mišo dočko kura bohato potreté škoricou a ešte k tomu na zemiakoch ... pridala by som čili, nazvala to tažin na slovenský spôsob a muža sprdla, že nedokáže oceniť takú delikatesu a moju snahu a lásku, s akou som to preňho pripravovala. ešte by bol rád, že to môže jesť. :-)))
sovka62
Jajáj, keby sme sa tu všetci popriznávali, to by sme sa nasmiali. Ja sa priznám k poslednému, excelovala som, naozaj.
Kysnutá knedľa na pare. Brnkačka. Do hrnčeku zo dve lyžičky múky, cukor, droždie, zaliať vlažným mliekom. Kým sa kvások bude zdvíhať, preosiať múku, prisypať malú hrsť soli, pridať vajce. Mlieko až po kvásku.
Kým pochystám suroviny, kvások sa zvyčajne rozhýbe. Tentoraz nie, tváril sa, že s kysnutím nechce mať nič spoločné. Nuž čo, poskytnem mu čas, kým vyfajčím jednu cigaretu. Vrátila som sa do kuchyne, kvások v rovnakom stave. Že by bolo mlieko príliš teplé? Strčila som neho prst, vlažná, všetko v poriadku. Ani neviem prečo som si ten prst oblizla, ale dobre, lebo som zistila, že je strašne slaný. Poplietla som cukor a soľ (v linke v rovnakých nádobách s uchom, soľ vpravo, cukor vľavo). Tu by to mohlo skončiť, veď nový kvások, na tom, ktorú nádobu vyberiem z linky som si dala záležať. No neskončilo, kvások sa choval rovnako. Kieho frasa mu môže byť? Znovu prst, tentokrát som ho už oblizla zámerne, zase bola slaný! Tak čo sa deje, bosoráctvo? Čary?
Posledná kocka kvasníc z chladničky, išlo do tuhého! Teraz som už obsah nádoby, z ktorej som kvások išla prisladiť, ochutnala. Soľ. Dobre, poplietla som to, takže druhá nádoba. Pre istotu ochutnám. Soľ!
A konečne pominulo zatmenie mysle a ja som si uvedomila, že som ráno jednu z nádob mala prázdnu, asi ešte nie celkom prebratá som do nej nasypala soľ, lenže to bola tá ľavá nádoba na cukor. No dalo by sa toto vymyslieť?
paeva
veru, sovka, dnes konzistencia soli a cukru rovnaká - rovnako jemná, ľahko sa pomýli. kedysi zase bola raz soľ taká hrubšia ako cukor. syn si chcel osladiť kolienka - šup tam soľ. mamíí.. tak som mu ich v cedníku opláchla. druhý pokus, zase soľ. znova pod vodovod. na tretí pokus už o.k.
marcel83
@sovka , @paeva to zasa ja som pijaval kavu, taku tu sofersku, pokym sme nemali DG a este som si kavu sladil... Tak som zalial kavu do polovice sialky, pridal cajovu lyzicku cukru, zamiesal a dolial po vrch studenou vodou. Sup do seba celu naraz... Tak ma pokrivilo celeho, aka bola slana... :)))
zolik
Ranny stres. Detom rychlo ranajky, dokoncit sosovicovu omacku, aby mali na obed (v skole nebola jedalen) zbalit desiate a rychlo, rychlo do skoly, do prace. Na sporaku dve panvice. V jeden sa robila prazenica na ranajky, v druhej zasmazka do spominanej omacky. Obe naraz hotove. Popadla som panvicu s prazenicou a zaliala ju vodou. Nastastie som to nevliala do tej sosovice. Deti zostali bez prazenice. Na ranajky zjedli zabalenu desiatu a cez velku prestavku si nieco kupili u pekara. Ale spominaju si na to, hlavne na moj slovny prejav, ktory tuto panvicovu zamenu sprevadzal.
sovka62
Veru, veru, @paeva , výrobcovia robia všetko možné, len aby sa im podarilo nás zmiasť. A keď nejaký škriatok, ktorý nám podľa ich príkazov pozerá cez plece, nahlási, že gazdiná dnes vyrábala volské oká na octe, namiesto oleja, to je potom radosti.....
smejkad
moja polovicka je typ velmi prakticky :-)
raz ma videl, ako krajam tycinky, potom natieram a prenasam na plech - ved to poznate, prplacka, co si budeme hovorit :-)
len povedal - pust ma k tomu a potom sa diali veci !
on to vyvalkal rovno na peciacej folii, natrel, posypal, potom pokrajal radielkom a kedze tycinky rastli dohora ( starkine slane palicky ) , tak sa nic nezlepilo a spravil cely plech za taky cas ako ja par tycinek :-)))
dovtedy som myslela, ze uz som celkom sikovna, ale veru, zdravy rozum je na nezaplatenie :-)))
jakamaka
smejkad -niečo na tom bude,že zdravý rozum je na nezaplatenie:):)
Ja som mala teraz viacej času na pozorovanie:):) -tak som si v kuchyni naplánovala zopár "vychytávok" čo dcéra robila inak -a musím uznať že lepšie:):):) a presne ako píšeš -k Silvestru robila dcéra tyčinky -presne ako Tvoj manžel:):) a keď hľadala rôzne ingrdiencie -tak mi trocha "reorganizovala" poličky a musím uznať,že lepšie:):)
rea1
ked sme ostali so synom sami, rozhodli sme sa, že nám stačí natlačiť aj menší súdok kapusty, a to už môže mladý muž tlačiť doma, dovtedy sme ju tlačili v stupave a vliekli domov autom. tak sme spravili všetky potrebné čáry-máry, ja som do misky zarobila vyskúšanú zmes soli a príslušných korenín a mladý muž tlačil. keď už bol súdok tak do 3/4 naprataný, minula sa nám presoľovacia zmes. hovorím - žiadny problém, dorobíme. mladý si išiel zapáliť a ja do kuchyne. soľ, korenia, kmín, bobkový list. priniesla som zmes synovi, on nabral za hrsť, zaváhal, pozerá a hovorí: počúvaj, mamuš, ty si tam dala miesto soli cukor! a áno, samozrejme. ako @sovka , v pravej nádobe odjakživa soľ, vedľa nej cukor atď. ale prečo som vytiahla tú druhú, cukrovú nádobu, ani čert netuší. už som asi v duchu varila segedín ačičo. ešte šťastie, že si to to moje bystroočko všimlo. prísť na to až po vykvasení celého súdka, asi by ma porazilo.
zitar
Už som to tu bola spomínala, môj chlap nevarí vôbec, iba sem-tam haruľu a aj tú väčšinou po.... Naposledy dal namiesto múky práškový cukor a ešte sa somnou vyvadil, že prečo prehadzujem tie nádoby v kredenci / však nemám inej roboty/
martina0812
môj piekol raz koláč a namiesto kakaa tam švacol BB puding - obidva mali rovnaké papierové sáčky bez označenia... no mali ste vidieť výsledok... ani pes to nechcel zožrať. :-D
elixir
Ja som piekla koláč, cesto podobné bublanine, keď už malo byť upečené, vybrala som ho z rúry..vrch pekný hnedý, reku, idem krájať a pod vrchom bolo cesto surové, lepkavé...tak som ho asi tak na tri razy dala dopekať, nepomohlo... tak putoval do koša. Potom som začala piecť iný a ako rozklepávam vajce, uvedomila som si, že žiadne déjà vu sa nedostavilo... :)



 



TOPlist