Kapustnicový šok

sjuzan - fotkasjuzan, 25. decembra 2012
Ľudkovia varechači musím sa podeliť s Vami o zážitok z našej
tohtoročnej kapustnice. Hlavným šefkuchárom je moj manžel. Vari
vianočnu kapustnicu podľa svojho receptu už veľ rokov a tak tomu bolo
aj tento rok. Plne mu doverujeme a s radosťou mu v kuchyni
nezavadziame. My chodíme iba koštovať záverečnu fázu dochucovania.
Tak tomu bolo aj tento rok. Dochutili sme schválili sme a tešili sme sa na
Štedrý večer. A tu nastal moment prekvapenia - šok, kapustnica teda
konkretne šťava bola horka. Najprv som si myslela, že mam divnu chuť
po oblatkach, tak som sa napila ale nepomohlo. Tak začala degustacia
kusok po kusku (ešte som stále nikomu nič neh ovorila nechcela som
pokazit vianočné čaro), masko ok, samotna kapust ok, nasledoval hrib tu
som mala najvačší strach - čo keď sa tam dostal jedovatý hríb, ale aj ten
bol ok, klobasa ok, potom prišla na rad samotná šťava kapustnice a ta
bola horka. Mozgove závity začali pracovať na plné obrátky - viem že su
aj horké hríby, no nerada by som sa otravila na Štedrý deň. Stále som si
hovorila kľud žiadna panika, hriby zbieram poznám, tieto síce priniesol
manžel, priznaky otravy tiež, dćera je doktorka tak keby niečo snaď to
zvladneme. Tak nenapadne som položila otazku od koho boli hríby?
Odpoveď: od kamaratov. Hm, reku tí hríby poznaju. Znela ďalšia otazka:
a dával si tam niečo iné ako po iné roky?
Odpoveď: nie. Pozrela som na syna podľa jeho výrazu tváre som hneď
vedela, že aj jemu sa niečo nezdá ale tiež nechcel kaziť vianočnu
atmošku. Manželovi sa už ale nepozdavali otazky, tak sa opýtal, že prečo
a ja reku, že má akůsi divnů chuť akusi horku, na to sa opatrne pridal aj
syn, že aj on cíti horku chut, ale tiež len štavu. Najlepšie na tom bolo, že
manžel nič necítil. Otazka z čoho je kapustnica horká ostala
nezodpovedaná vo vzduchu. Ale dojedli sme ju poctivo hop alebo
trop,šak nás niekto zachráni. Dokazom toho, že sme prežili je že teraz
píšem. Manželovi sa celu noc snívalo o kapustnici, ráno prvé čo vstal
zlial vodu pridal klobasu, slivky cesnak a znovu prevaril. Do druhej časti
dal zase cukor a pikantnu feferónku, trochu octu od zufalstva. Výsledok:
prvá bola trochu slaná, ale stale horká, druha mala lepšiu chuť bola
sladko kyslá ale stále výsledná chuť šťavy horká. A teraz babo raď,
manžel nešťastný lebo on nič necíti a hlavne nepodarilo sa nam zistiť z
čoho je ta horká chuť. Koštovali sme aj kapustu z ktorej sme varili ale ta
je superna. Takže nevieme, záhadu sme nevyriešili ale hlavné je že sme
prežili. . A zo solidarity ju poctivo zjeme horká nehorká. Vesele a
Šťastné
Vianoce prajem všetkým varechákom.
@zareaguj


Diskusia k článku

gubics
Horká bola kapustnica pravdepodobne od toho, že samotná kyslá kapusta bola stará. Mne sa raz stalo, že som nepotrebovala celé množstvo kyslej kapusty, tak som na ňu priliala vodu,že aj tak skysne, a vložila do chladničky.Prirodzene som na ňu zabudla. A keď som z nej chcela variť kapustnicu, veru išla do odpadu lebo bola horká, ale na kyslej kapuste som nezbadala na výzor žiadnu zmenu .
lipka
Ja som tento rok vyhodila celý súdok natlačenej kapusty.
Po vykysnutí vyzerala normálne, ale mala trochu iný pach.
keby ma neboli upozornili, že sme kúpili kapustu, ktorá bola chemicky ošetrená a nebol dodržaný agrotechnický termín, tak si to možno ani nevšimnem. No dosky, čo boli v sude ešte teraz páchnu. Ktovie, či by nebola horká po uvarení.
lipka
Práve som v druhom príspevku čítala, že na príčine bola paprika. To je lepší prípad.
radulienka
Ja si myslím, že to mohol byť aj hríb horký, ktorý sa veľmi podobá dubákom alebo aj podhríb žlčový, tie sú horké a potom pokazia celé jedlo, stačí jeden hríb a jedlo je nechutné, škoda, lebo ak sa niekto prefektne nevyzná pri zbieraní hríbov, stačí olíznuť, nie sú jedovaté, ale hneď cítiť ich horkosť. Ja hríby od druhých chutnám po namočení a síce predtým, než ich pridávam, pretože sa nám to už tiež stalo. Škoda, ale je to skúsenosť, ešte dobre, že neboli jedovaté, jed totiž nie je cítiť.



 



TOPlist