Dobre že už prišla jar

an3da - fotkaan3da, 21. apríla 2013
Dlho sme ju čakali, zima sa nevzdávala ale ona predsa prišla : tu je
jar, tu je jar, lastovička sadla na konár...Krásne - slniečko svieti a aj
nás hreje, stromy pred domom zakvitli, budú tam riasť višne, samá
radosť. Aj hrášok mi už rastie - milovaný manžel zasadil ešte pred
posledným snehom, aj šalát a špenát. Behom minulého týždňa sme
sadili všetko ostatné, najprv mrkvu, petržlen, paštrnák, cibuľku,
cesnak, takže tá usilovnejšia cibuľka už kukučká von. Potom
zemiaky, uhorky, paradajky, cukiny, pukancovú a kukuricu na
varenie a tekvice - my ich voláme tamburky - to sú tie oranžové na
koláče, ale ja z nich robím aj džús. Teraz by bolo dobre aby trochu
pršalo, dúfam že bude.
@zareaguj


Diskusia k článku

aroooo
no aj u nás sme sa prehupli zo zimy do leta, ja mám ešte sadiť fazuľu,tekvice a nejaké kvietky- asi zajtra a trochu dažďa by veru neuškodilo, zatiaľ mám len pažítku a zelenú petržl.vniatku,pozdravujem ...
arasidka
Tak i ja sa môžem pochváliť, že som dnes každý deň aspoň na hodinku na záhradke. No ale musím sa k nej dostať buď peši, buď bicyklom alebo ma Al Rašid odvezie. Dnes som bola po pánsky, samotný veľký Al Rašid sa blhosklonne zatváril pri mojej otázke, " že či" A vyšlo mi to, lebo ma čas súril. Posadila som si červené muškáty ku skalkám, upravila hortenziu trošku sem-tam ďobla motyčkou a už aj som musela futašovať domov. Ale som si tú hodinku užila. Narcisky sú v plnej kráse, čerešňa už už len rozkvitnúť a orgován sa tiež snaží. Zeleninu nesadím, máme to upravené trošku inak, "lebo " . V máji posadím tekvicu a hotovo. Kvetinky ,stromy, ihličnany,černice a ríbezle, to je hlavné, čo je na našej záhradke a všade trávička. Tak sme sa rozhodli pred rokmi, lebo sme to nestíhali a úroda zeleniny tiež nebola adekvátna k našej úmornej robote a polievaniu. A tak si s úsmevom vravíme:"Záhrada? My ju kosíme!" A to doslova a do písmena.Nuž, v našom veku sme radi, že aspoň toto stíhame a vládzeme.
an3da
Tak @arasidka , ja si tiež myslím že nám to pozdejšie pôjde ťažšie alebo ani nepôjde...Zatiaľ ešte vládzeme a dobre sa cítime na čerstvom vzduchu. Aj tak sme zmenšili, už je to druhý rok ako nesejeme papriku na sušenie, to nám ale dávalo veľa roboty.
arasidka
Milujem záhradky, cítim sa ako ryba vo vode, keď sa môžem rýpať v zemi, nie je mi zaťažko v horúcom lete vstať s úsvitom ešte pred východom slnka, pripraviť sa, naštartovať bicykel a vychutnávam si tú cestu popri potoku poľnou cestičkou popri jeho koryte , všade je príjemne ticho, a vzduch je svieži, keď otočím kľúčom v zámke na bráničke, počujem to cvaknutie, vojdem , betónovým chodníčkom idem stredom záhrady k našej "Mariška-búdke", sadnem do kresla oproti otvoreným dverám a vychutnávam si chladivý vzduch chatky. Čierny drozd pricupká ku dverám, nakloní hlavu a pozerá mi do očí. mám dojem, že je to stále ten istý, ako po celé tie roky. A keď mi je teplo, stačí, keď podídem k veľkému mraziaku /cca 3OO litr./, ktorý zakopal do zemi môj syn. Trčí len z polovici von, normálne, tak ako keď fungoval v byte, zdvihnem veko a miesto mrazených potravín je v ňom cca toľko vody, aký je jeho obsah. Vodička je určená na schladenie tela.Nie, nesedím v otvorenom mraziaku, ale naberám si do vedra vodu , alebo v ňom chladíme nápoje, ponorené vo vode. A má to výhodu, že keď mraziak zaklopím, dovnútra sa nedostane nečistota, vodička je stále ako čerstvá.
Takže, ak vám vypovie veľký mrazák, urobte si to aj vy. Ovšem, ak máte záhradu pod horami ako my, studňa a ani vodovod tam nie je.
radost
ach..dievčence..!!totožeje JAR??šak to je leto!!!!ja chcem jar s príjemným slniečko-ktoré vyhľadávam..s vetríkom..a s radosťou -že zima je fuč...a teraz ma slnko mučí...
a s tou záhradkou..nooo..čo všetko sme stihli popri práci..dnes-asi sú z nás dáki lajdáci-bo nestačí ani 24 hodinový deň..na dôchodku by mal byť človek mladý..silný...zdravý...čo hlava predstaví si-to nech telo spraví...!!!:-)))ale-nejde to..už ani neteším sa na leto...:-))
cez obed sedieť doma-v chládku-a robiť si z dlhej chvíle krátku...:-))))
arasidka
A aby ten "mraziak" vyzeral pekne, stačí, keď okolo neho prihrniete zem, vysadíte okolo kvety, alebo urobíte chutnú skalku a máte niečo, čo vám aj sused bude závidieť :)))
arasidka
@radost , ale bože, milá stvora, tak daj nohy do lavóra! Do lávora vodičky, netreba ti črievičky.
anina6
aj u nás to vyzerá skôr na leto ako jar, ale hlavne, že zima je preč. konečneeeeeeeeeeeeeeee. a v záhradke tiež už máme posadené, cibuľa, mrkva, petržlen, ba aj zemiaky sme stihli. a redkvička a hlávkový šalát už pekne vykukujú. len kvetinky mi toho roku nevyšli, asi sú nejako choré, chúďaťka narcisy vôbec nekvitnú, ostali strašne tenké a tulipány, no tiež to nie je žiadna sláva. Ale aspoň majú nejaké púčiky. Zato ovocné stromky, to hej, sú krásne, obsypané, len zakvitnúť. Len dúfam, že ich nespáli nejaký ten májový zamrznutý. Tak nech máme všetci peknú jar. Veď čochvíľa je máj, lásky čas.
babkamt
My sme stihli zasadiť zemiaky , mrkvu , petržlen , cibuľu , reďkovku , hrášok je už vonku zo zeme , pažítku už môžem trhať ,. Zabudla som ešte na bôb . Vysadila som už planty kapusty , kelu , kalerábu . Šalát na plantu som sadila len minulý týždeň , takže tak skoro ho mať nebudeme . Dnes pri pohľade z dvora do záhrady sa moje oči potešili rozkvitnutými broskyňami , čerešňami . Bola som v záhrade natrhať sliepkam kuračku , nech sa aj oni majú dobre a znášajú žltučké vajíčka .Tulipány pekne rozkvitli . Tiež žlté nežné prvé margarétky . Ako sa oteplilo , je vidieť voľným okom , ako všetko rýchlo rastie. Konečne. Veď zimy sme si už užili ažaž.
arasidka
Jaj, keď už spomínaš tie vajíčka. Kde sa podeli vajká s bielou škarupinkou? V poslednej dobe sú veľkou vzácnosťou. Doma mám pár výdušiek bielych, a to je všetko. Bola som na rýnku u nás v meste, vraj nie sú a ani nebudú, lebo tie hnedé sú vraj lepšie, majú pevnejšiu škarupinu. Čo by som ja dala za biele a keby ešte boli kačacie, to by som sa potešila !! :(
baculata
@arasidka , ked čítam Tvoje tužby po bielych vajíčkach, príde mi Ta luto, my ich máme, ale ako Ti pomoct?
janazjarku
Celkom jasne som si predstavila @arasidku v tom mrazáku zasadenú :-) Krásne si to napísala až ma znova pri srdci pichlo, že ešte nie som dôchodkyňa :-) , ale nevadí od soboty na 10 dní idem "odzimovať" zdedenú chatu na Ružinú a už sa vidím v záhradke, lebo mám svoje plány čo sa mi v hlave počas zimných mesiacov v hlave urodili .-) Na parapetách tu v práci som si tento rok založila skleník priesadowy ! Už mi kvitnú "smradky" , lobelka zdá sa tiež zapustila korene no ťahavá paradajka na balkón sa tiež nezdá už má dákych 30 cm a aby ani môj chlap škodný nebol tak sa darí aj štiplavým papričkám .-) Teším sa zo slniečka, teším sa , že prišla jar , lebo zelená farba mi už ozaj chýbala a vidím, že som nebola sama .-) Huráá do záhrad !!
an3da
Som rada že nie som sama čo sa teším zo slniečka, zelene, prírody...
@radost má pravdu, do dôchodku by sa malo ísť hned po päťdesiatke aby sa z toho voľného času človek mohol naplno tešiť, pracovať pri dome a vzáhrade koľko ti srdce žiada...
silvia60
Tento rok máme záhradkársku premiéru, kúpili sme si záhradôčku 3 árovú minulý rok v lete, len čistá burina, nejaké hrozno, neošetrené stromy, no hrúza. Môj šikovný chlap ju celú vyčistil, včera postavili s kamarátmi aj záhradnú kadibúdku. Stromy si ošetril ešte zjari, marhule radikálnym omladzovacím rezom, nejaké hrozno vykopal, ostalo len to veľké sladké stolové...už sa teším na maškrtenie, zavárenie a pečenie.
Zemiaky sadíme zajtra, do mesiaca chceme postaviť drevenú chatku, len pod ňu načim betónový podklad. A budeme sa rypkať v zemi.
arasidka
@baculata , si zlatá :))

GA je síce od nás trošku ďalej, ako keby som tam mohla bicyklom narajzovať, ale Ga dobre poznám, chodievam cez ňu do ŠA , kde žije moja vnučka. Zvyčajne chodievame pre ňu, keď ide k nám na víkend a potom v nedeľu ju vezieme domov. A to vždy, keď syn nemôže pre ňu ísť, tak babka s dedkom radi zaskočia.
No čo s bielym vajkami? Hádam niekde na ne narazím, to by bol v tom asi čert, keby "vykapali". Aj u nás v jednej súkromnej pekárni mi jedna predavačka sľúbila, že jej mama má sliepky, ktoré znášajú biele vajíčka, tak tam idem tento týždeň spýtať sa, či vlastne nezabudla a mame sa vôbec spýtala :)) A ešte som kupovávala zelené vajíčka od dákej starenky tam dolu kdesi na "maďaroch", nosievala mi ich kolegyňa, ešte keď som pracovala . A tie sa krásne farbili! Mali nádherne jemnú zelenkastú škrupinku a žĺtka ako slnko. Výborne chutili a boli nízkocholesterové . Ale dnes už asi ani babky nie je a sliepky? Ktohovie?
hubata
Teším sa že tohto roku sa už aj ja môžem zapojiť do diskusie o záhradke, aj keď nie je moja, je len prenajatá a moja vďaka patrí jednej milej varecháčke. Tiež som sadila, nejaké plantičky ešte čakajú za oknom a už mi zostáva len dúfať, že dlhoprstí mi niečo nechajú z úrody. Do podnájmu mi dali aj všetky krásne narcisky, tulipány, zlatý dážď, orgován, rozkvitnuté stromy, črtá sa veľká úroda ríbezlí a jahôd. Tak som sa nevedela dočkať tejto jari!
manya
toto obdobie mám najradšej, keď je všetko posadené a ešte netreba nič okopávať a polievať, poviete si pesimistka, ale pri hektárovej záhrade máme do zimy o zábavu postarané, ešteže máme techniku.
an3da
Naša záhrada je veľkosti 11 árov. Dnes sme boli okopávať spolu s manželom. Hrášok, uhorky, tekvice, zelenú fazulku...Len by bol prepotrebný dáždik.
radost
u nás dnes konečne prvýkrát pršíííí!!!!! dakujem za záhradu-za vlahu...:-)
an3da
jééééj, aj u nás pršíííí !!!!
omka
ja vás pozdravujem rada čitam vaše komentare ja záhradku nemám ale mám balkon plno kvetov vysadila som petunie všetkych barbách a muškátle amam ešte sirvôtky vela toho neni balkon je mali každé ranoked vstanem idem sa pokochat



 



TOPlist