Dobrá rada nad zlato

rea1 - bez fotkyrea1, 27. júla 2012
Dočítala som sa:

Kto striedmo je, má šesť výhod

1. zostane zdravý
2. žije dlho
3. je silný
4. dobre sa cíti
5. má krásne deti

a čo je najdôležitejšie

6. nikto ho neohovára, že je nenažratý!

No priznajme, najmä kvôli tej 6-ke sa to oplatí. :-)
@zareaguj


Diskusia k článku

jerica
len ked si spomeniem na mojich starkých a rodičov , veru nepotrebovali mať žiadne rady ani diety, boli celý život štíhli .
pekne po poriadku ,
pondelok : dojedalo sa z nedele ,
utorok : polievka, prívarky a cestoviny
streda : polievka ,múčne
štvrtok : polievka ,mäsité
piatok : polievka ,niečo od rýb
sobota : upratovanie
nedeľa : hodovanie , polievka , mäská, prílohy od výmyslu , koláče

Veru toľko "guľatých" nebolo ako to dnes vidíme, diety od výmyslu sveta , aj ľudí s palicami (francúzke) sme tolko nevideli ako dnes,neviem možno sa mýlim.
rea1
@jerica , jedlo sa rozumnejsie a ludia sa hybali. dnes su deti schopne telefonovat si z bytu do bytu len o poschodie nizsie, von nechodia ani na ihrisko pri dome, ze co by tam robili, dospeli by sa vozili aj z kuchyne do obyvacky, clovek sa dobre nazerie, pardon, lebo ved na to mame, sedi na riti pri pocitaci a miesto aby isiel cez aspon cez vikend na poriadny vylet, peso, ide do hyper-super a sportuje tak, ze tlaci vozik plny keksov, cipsov a inychh ko.... a ked sa poti dvakrat tyzdenne (ak vobec!) vo fitku plnom prachu a zapachu zo spotenych tiel mysli si, ze co on pre seba urobil. blbost.
a este som pocula taketo:
kde sa mnoho pije, žere, tam otvára choroba dvere
rybarkuchar
Tak na toto mi nedá nereagovať. Obe máte pravdu, ale čo bolo to bolo, už sa to nevráti. Pokrok nezastavíš, mobil, notebook, tablet ... nezrušíš. A voľakedy ľudia nejedli mäso v týždni preto, že by túžili po zdravej výžive a štíhlej postave ale preto, že na to nemali. Chybu robíme mi všetci. Nevieme pre naše deti nájsť motiváciu aby sa hýbali, športovali a zdravo stravovali.
irenaw
človek musí sám chcieť, mať záujem, rozmýšľať. druhý si môže donekonečna h...ústa drať. výhovorka sa nájde na všetko. plný košík hovadín a povie, že nemá na kvalitnejšie potraviny. každý deň pred telkou a povie, že nemá čas si navariť. čušať stále niekde vo vnútri a potom ísť do lekárne po vitamín D. farmaceutické firmy, lekárne, reklama, najlepší biznis dnešnej doby. deti všetko vnímajú, neovplyvňujú ich len rodičia. ale ak doma vidia, že to ide aj inak, ako chutí normálna strava, že netreba veriť každej reklame, treba im len veriť, že majú svoj rozum, ostatné sa postupne utrasie, tiež sa musia niečo naučiť na vlastných chybách ;-).
rea1
@rybarkuchar , co bolo, bolo, samozrejme (a terazky som majorom). to nebudeme riesit, naco. ale mna mrzi, ked vidim, ako sa dobrovolne nicia 30-40 rocni ludia. a nicia aj svoje deti, dokonca v domneni, ze robia vsetko pre ich dobro. soboty-nedele stravene v hyper-super, kde mamicka fajci na teraske kaviarne a decko skace v gumovom hrade. a co tak, trebars v bratislave, vyjst si s nim na devin. fajcit moze v bozej prirode, gumene smyklavky su aj tam a decko by dokonca mohlo behat po niecom, co je sice zelene ako podlaha v tom hrade ale tu je to zive a vola sa to trava! lenze treba ist nakupovat, lebo cez tyzden nie je cas. ale trt. dobre, su rodicia dlho v praci, a potom sa mater ponahla domov, lebo šak seriál. alebo nejaka podobna kravina. a varit? a naco, ja som unavena z prace, ved si objedname pizzu alebo donasku od cinana. mne je luto, ked vidim tie bledozelene nedomrle deti, ktore si snad naozaj myslia, ze kravy su fialove a nevedia, ze tie male biele bodky, ktore rastu v trave pred domov sa volaju sedmokrasky. decko sa nezacne zdravo stravovat same od seba a je ovela jednoduchsie strcit mu do ruky nejake euráče na desiatu v skolskom bufete, je jasne, ze si kupi keksiky a nejaku kolu, pripadne neskor cigarety, nez sa vecer postavit ku kredencu, spravit pomazanku a prichystat mu celozrnne rozky, jablko a caj do flasky na desiatu. fuj, nemozem na tuto temu vobec viest debatu, lebo ma obchadzaju strasne jedy. a prilis dlho by som kecala. :-)
abdul
@rea1 : "6. nikto ho neohovára, že je nenažratý!" :-)))
Nie som nenažraný, len dobre vyzerám.
Ale inak pekne si napísala.
irenaw
@rea1 tiež to vidím, tiež ma to rozčuľuje. ale vidím aj mamy, ktoré varia a deti, čo sú v parku. treba veriť, že ich bude pribúdať :-)
viera1
@irenaw chcela by som zdieľať tvoj optimizmus...Opýtaj sa telocvikárov,koľko detí má papier,že sú oslobodené od telesnej výchovy a rodičia ich v tom podporujú-nechce sa im cvičiť.
irenaw
@viera1 nie je veľký ten môj optimizmus, veľa detí sú také "malé obete". ale poznám aj veľa rodičov, ktorí sa deťom venujú a pri výchove používajú zdravý rozum :-)
arasidka
dobrá téma na debatu, škoda, že je už po polnoci, ešte sa pridám, zajtra, lebo dnes už nemám síl. Mám i ja jednu tému, kde by som sa vám chcela s niečim zveriť, možno sa nájde odborník na slovo vzatý, ktorý by mi vedel na ňu odpovedať. Dnes len - dobrú noc
hubata
@rea1 : presne mi vravíš z duše. Ja to bohužiaľ tak isto vnímam ako aj ty keď idem do našich nemenovaných supermarketov. Najhoršie na tom je to, že keď je takto teplo sa mamičky presúvajú na otvorené terasy kde do 22.00 hod. sú aj s deťmi v kočíkoch. Nechápem potom ako taká priťapená by som bábätko kúpala, chystala kašu, 4-ročnému a mužovi niečo pripravila na večeru. Veď takéto každodenné vysedávanie ide strašne do peňazí. Dobre, teraz sú prázdniny ale i tak po tých krčmách nič dobré tie deti nevidia a prežívajú prázdny život bez toho že by dokázali milovať prírodu, zvieratá, mali radi nejaký šport, mali nejaké záľuby.......
arasidka
Dobrý deň, noc prebehla ako voda, a už slnko praží jak besnééé...
Spôsob života, aký teraz prežívame nie je veru najružovejší. Odhliadnuc od toho, že "môžeme byť radii, že netrpíme biedou hraničiacou s hladom,nedostatkom ako-takým" , stali sa z nás normálne rozmaznaní "frackovia" :))). Keď mja mama prežívala detstvo, bolo normálne, že v zime sa večer do pece podkúrilo a spalo sa potom do rána pod teplou pérovou perinou. V izbe bol do rána chlad, vraj do rána mali studené nosy, nevystrčili okrem neho spod periny ani pätu na nohe. Dnes sa tí, čo bývajú v bytovkách rozčuľujú,keď im radiátory niekedy nežhavia celú noc. Doteraz si mamka zachovala zvyk, že pred spaním si otvorí okno na spálni, aj keď vonku fučí meluzína, a do rána necháva na kuchyni pootvorené okno. Každé ráno sa umýva do pol pása v studenej vode a tomu učila aj nás. O striedmosti jedla v ich rodine, kde boli 4 deti a živiteľ - dedo bol murár, sa nebudem ani zmieňovať. Naučili sa využívať okrem toho, čo sami vypestovali na malinkej záhradke a v chlieviku, aj prírodu. Všetky tie zvláštne recepty, ktoré som písala - /omáčka zo šťavela so zemiakovou knedľou, či "hulárová omáčka", či zápražkové slíže s cesnakom - a iné, to všetko bola súčasť ich kuchyne. Striedme raňajky, obed a večera.Skoré líhanie a skoré stávanie. Ráno o tretej budíček, o štvrtej sa išlo pešo do lesa na snežienky, potom s nimi na trh. A s fialkami a konvalinkami detto. Nuž, vravím, dedo bol murár a tí v tej dobe v zime robotu nemali. V jedinej izbe, kde všetci spávali, bol každý kút obsadený - v jednom boli zemiaky, v druhom kyslá kapusta, a iné, aby im to vydržalo a v ľadovej komore nepomrzlo. Ako chudobná rodina, všetky deti dostávali v škole na prídel kozie mlieko, mama mi spomínala, že nejedenkrát bolo pripálené, smrdelo dvojnásobne a ona ho nemohla vypiť.Aké bolo dobré ovocie z chotára, popri ceste natrhané - jablká, slivky,čerešne,orechy...žiadny strach pred otravou olovom :)
Pomaranče,banány? Príliš vzdialená maškrta pre chudobné deti. Ale iste, keď chodila mama do školy a mali ručné práce - vyšívanie - za to, že vyšila bohatej spolužiačke to, čo žiadala pani učiteľka, dostala za to maslový chlebík so salámou a niekedy aj pomaranč.Keď prišla jeseň, začala "oberačka" šípok - pasírovanie, a poďho s batohom na chrbte - celá rodina - pešo 2O kiláčov do Bratislavy do Centrálnej tržnici, domov sa šlo už vlakom - jaká paráda??!
Peniažky sa ukladali, groš za grošom, lebo zima bola predo dvermi. A ešte sa blížili Vianoce, vytiahli sa formy na pečenie oplátok, v bývalom koziom chlieviku sa prikúrilo do starého šporáka, dedko drevom obložil všetky steny okolo a pieklo sa od mrku do mrku. A poďho vlakom do Bratislavy - Centr., tržnica, bratislavské paničky ich už poznali, takže poctivé oplátky od pani Terezky nedali dlho čakať na zákazníkov. A poďho domov vlakom, babička sadla za drevený rám , aby stihla dovyšívať objednávku - či už biele plátené návlečky na periny pre nevestu, alebo sviatočnú blúzku , alebo obrus, alebo....A tak šiel život dokola. Deti dorástli. A boli to šikovné deti - ale štúdium? Kdeže, to bolo iba pre panské deti, ta sa išlo do roboty a peniaze sa ukladali na jednu kôpku. Všetci rovnako - kým sa nerozbehli každý vo svoju stranu. Takže - striedmosťv jedle , práca,otužilosť a svornosť rodiny - priemerný vek mojich predkov sa rovná : 85 rokov. MOja mamina vedie - ťahá už na 87. rok.
P.S. ale ešte to nie je to, čo som chcela rozdebatovať, to si nechám na večer. Pekný deň vám prajem, idem ta het do prírody.
marcy
vôňa padaných " jakubiek " je tak intenzívna,že som neodolala a upiekla hnietený krehký koláčik so sušenými brusnicami,škoricou a vanilkou :))) ....nerozumiem,prečo pred bytovými dverami je toľko plných odpadových sáčkov,ktoré nemá kto odniesť do kontajnéra.....toto ma vie poriadne vytočiť,lebo je to ľahostajnosť vypestovaná RODIČMI...tam,kde sa ťahá za jeden koniec niet o čom vyjednávať..... deti sú často podelené,čo tiež nechápem.....čo jeden nemôže ani nedopatrením,ten druhý je v pohode tolerovaný aj z väščími kiksami ....:-( .....dala som si koláčik a idem maľovať steny,lebo prvá vrstva už dobre vyschla :o)
irenaw
tak sme sa trošku na túto tému zhovárali a uznávam, že zrejme nie som až tak v obraze :-( ak idem do OC, tak do konkrétneho obchodu, vždy len ráno, keď zvyšok obyvateľstva ešte pije doma kávu :-) a čo najrýchlejšie preč. cez víkend ani nápad, vôbec netuším ako to tam počas dňa vyzerá. zrejme sú aj naši známi podobní, tí druhí by sa s nami k smrti unudili a my s nimi...to len pre korekciu mojich predošlých optimistických príspevkov.
alena45
no ja neviem, ale práve tie mamičky a detičky v supermarketoch sú také štíhlučké... posledné výskumy vraj hovoria, že najviac nás zabíjajú potraviny a stres. Hydina, aj iné zvery sú nacucané hormónami, antibiotikami, a ich mäso ešte aj kadejakými inými roztokmi, aby prežili tie diaľavy, odkiaľ nám ho vozia. Zelenina je tiež zvláštna, tá moja zo záhrady zvädne na druhý deň, kúpená vydrží aj mesiac v chladničke. Ovocie naopak, hnije príliš rýchlo. Ľudia sú závislí na sladkostiach, lebo tam dávajú látky, ktoré tú závislosť vyvolávajú a nemajú s bežnými potravinárskymi surovinami nič spoločné...
Arašidka, už nepáli, máme búrku a práve vypadla elektrina. Ešteže mám dobitý notebook.
arasidka
Alenka, si predstav, že u nás je aj tma .))) Ešte pred hodinou, hoci nepršalo, sa vytvorila nádherná dúha nad mestom. Síce trošku spŕchlo, ked sme boli s vnučkou na jazdu koníkom. Ale to bolo fajné, ale v noci lhučalo, až sa mi to prestávalo páčiť. Ale to je dobre, dzina róstne jak besná, bude jej dosť na celú zimu :))
kucharka100
Dnes bolo aj u nás to počasie ako sa vraví....z každého rožka troška. Bolo zamračené, potom svietilo slnko a opäť dážď. Len večná škoda, že nepršalo na jar.....už to nepomôže asi ničomu, je už po žatve..atď. V záhrade len omrvinky, keď tam pozriem, je mi zle.
A čo sa týka tých obéznych, nie každá žena a to vravím všeobecne vyvára, vypeká. Potom príde z práce a zhltne všetko možné, čo nájde v chladničke...a najhoršie je konzumovanie jedla večer. Žalúdok nemá čas na oddych a to je zle. Ľudia sme ale rôzni a tak isto v každej rodine sú zaužívané iné pravidlá na zdravú stravu. Niekto na nenaje, ale napriklad cigarety môže hocikoľko...keď som toho svedkom, je mi nanič. Nuž ale proti gustu, žiaden dišputát. Len toľko môj názor k téme. Bolo by toho viac samozrejme....ale niečo si nechám nabudúce.
kucharka100
Ešte som zabudla na porekadlo : Jedz do polosýta, pi do polopita, budeš dlho živý. Alebo : Raňajkuj ako kráľ, s obedom sa podeľ a večeru nechaj svojmu nepriateľovi.
I tak še dá, i tak....
rea1
kolega hovorieval: "toto si dam vytesat na nahrobok:
jed´ jsem do plnosyta, do plnospita jsem pil. naprázdno vyšla mi léta, naplno však jsem žil." :-)))))
@abdul , abdul :-))))) o chvilu budeme mat idealny geometricky tvar. a vies, ze idealny geometricky tvar je gula?
snazim sa varit aj stravovat zdravo a striedmo a viedla som k tomu aj svoje tri detiska. u dvoch mi to vyslo, svetom jedneho syna su auta a motory a nic ine okrem nich neexistuje. ani poriadna strava. ale byva sam a je dospely, je to uz jeho vec. hovorievam mu obcas - aj zaludocne vredy si vypestujes iba vlastnou starostlivostou.
ani som netusila, aka debata o zdravom zivotnom style sa tu rozprudi. ale tesi ma to velmi. :-)
arasidka
Mesiac jasne svieti, vzduch sa nehýbe, na čele mám kropaje potu a vôbec, ale vôbec sa mi nechce vliezť do postele, hoci sa prikryjem iba bielou plachtou. Taký tichý dáždik aspoň dve hodinky - to by bolo žúžo!
rea1
som bola zvedava, kto sem pritiahol tie burky. no jasne, @arasidka. ze tichy dazdik! dievka moja, ty si uz radsej nic nezelaj. pre istotu. :-))))
norietta
@alena45 si to dobre napisala...clovek nevie co ma jest.... kto je odkazany len na stravu z obchodu, drzim palce aby prezil dalsich 20 rokov...

rea1
@norietta , myslim, ze to netreba brat az tak tragicky. clovek sa uplne dobrovolne devastuje nielen potravou.



 



TOPlist