Dnešné slzy z dojatia

honestka - fotkahonestka, 24. marca 2013
Nedalo mi pri dnesnom preklikavani sa dostat k pozeraniu linku a len jednoducho ho prejst mlcanim a tak som poslala osobny odkaz k relacii, ktoru som objavila: "Nebíčko v papuľke"

Mala som nutkanie zverejnit link aj tu v pripade, ze nase dievcata ci chlapci "vonku" tu prihlaseni o nej nevedia ako ja az do momentalnej chvile.
Vahala som troska v tom, ci moj prispevok po minulych skusenostiach tu mam vobec pridat, avsak nech su uz diskusne prispevky akekolvek dokazem sa dnes s nimi vyrovnat aj vdaka dusevnej rovnovahe a hrdosti, ktoru som nadobudla prave pri pozerani tychto casti z relacii, ktore som doteraz videla.
takze tu je parafraza:

... Tuto relaciu som iba objavia a preto som sa vratila k jej pvym zaciatkom. Comu som velmi rada je, ze ma caka este vela prijemnych dni pri ich pozerani. Dnes je nedela plno pohody a volna - klikam a pozeram a prislo mi troska smutno.
Je to z dovodu, ze taketo uzasne kulturne a historicke pamiatky /ved mame oklo stovky zrucanin ci hradov!/, bohaty folklor a zatial este stale prekrasnu na vela miestach panensku prirodu a nevieme ich svetu spropagovat.
K tomu starodavne recepty dobreho jedla, prijemne pohostintvo, ktore kedysi ozaj panovalo... To by sa predsa mohlo zacat propagovat aj samo ako to casto v zaciatkoch chodi z ust do ust.
Mohli by sme byt aj milo prekvapeni ako by sa nas cestovny ruch rozbehol lebo by ich uputalo nieco, co ine krajiany nemaju. Konecne by nas zaregistrovali aj svetove kuchyne a valili kukane co vsetko ine okrem halusiek dokazali ruky sikovnych slovenskych zeniciek v minulosti. /Nastastie pre mnohych je pritomnost dnes este velmi nezmenena/.

Aky by to mohol byt rozdiel v ponuke toho ako sa aj tu dozvedam co sa dnes hostom podava v nasich restikach /kadejake bocno-neprave a skomolene "svetove" jedla, ktore su zle aj kvoli drahosti praveho vyrobku ci nedostatku povodnych originalnych surovin, ktore si vyzaduju. Pravdepodobne by to mohla byt velka naprava k tomu, preco vlastne ludia cestuju a chcu poznavat originalne zazitky nevynimajuc jedla nielen tie, ktore si mozu hodit na tanier vsade inde pri ich potulkach, v ich roznych prevedeniach.
Ved mnohi z nas sme sa stali prave na zaklade cestovania po susi ci k moru milovnikmi jedal, o ktorych sme niekedy len citali v knihach alebo vobec dlho ani nechyrovali a stali sa oblubenymi v nasich domacnostiach.

A tak nase krasne-hoci casto aj chudobne pripravene, vela razy vsak aj zdrave jedla ostavaju nepoznane nielen pre moju generaciu /hoci si niektori este stale vybavujeme jedla co babicky varili hoci ta chut je nenavrtne stratena/, ale hlavne pre dnesnych mladych a teda ostavaju uplne nepoznane aj kvoli takym rychlovkam, ktore u nas tak rychlo zdomacneli ako burgery ai.
Myslime si, ze ked ich nevarime my, nejako zazrakom si ich najdu sami v novo-vydavanych kucharskych knihach "nasich babiciek", ktore si teraz nastastie aspon mozeme kupit?
Ved aj my, ci sme doma, ci niekde mimo uzemia si pripominame hlavne a najradsej to, co sme jedavali ako decka...

Vdaka p. Zidek, ze ste vytvorili prave takuto relaciu, ktora spaja uzitocne s krasnym a naviac pohladi dusu bohatou regionalnou kulturou o ktorej sa dnes tak malo dozvieme.
Iste vidite kolko ludi si tieto relacie prehrava a tak len verim, ze vela ludom aj otvori oci a zacnu sa obzerat po receptoch, ktore nanovo zdomacneju aj vdaka vasej jednoduchej prezentacii, kedze dokazujete, ze su niekedy rychlo zvladnutelne.
/kukuk na vase podmienky varenia v prirode.../

Pre nas, co sme "vonku" mozeme aspon takto a s hrdostou ukazat priatelom z akej bohatej historie prichadzame, lebo aj bez prekladu dokazu pochopit video.
Som rada, ze mam okolo priatelov, ktori to dokazu aj ohodnotit.
Pritom staci tak malo a je iba na nas ich pohostit /toto sa nam tiez dostalo do vienka/ a tak po rokoch zitia tu sa uz ani viacej necuduju a opakovane si od nas pytaju jedla, ktore si oblubili aj oni.
Aj pre taketo poklady minulosti som tu na Vareche byvala rada, pretoze mi nebola iba lakadlom ci prijemnym odpocinkom, ale hlavne aj preto, ze som tuzila najst recepty, ktore sa mi zacali vybavovat v mysli a bohuzial nie je uz mnoho tych, ktorych by som sa to opytala priamo.
Som rada, ze ich zviditelnujete a tak snad nezapadnu zase na niekolko rokov do pozadia len preto, ze sa nedalo k nim dostat inac ako v bohatosti jednotlivej rodiny, ktora si ich prenasa generacne.

Dakujem VAM moji mili varechaci za cas, ktory ste venovali precitaniu si tohto kuska mojej tak osobnej spovede.
Dufam, ze mi prepacite moju trufalost takto nepripravene "vytrisknut" eterom a povedat aj vam to, co som v tomto momente citila, aby sa mi konecne uvolnila hrca v krku.

Verim, ze teraz po tejto odbocke k vam budem moct dalej este dlho do noci pozerat a prezivat blaho pozeranim dalsich casti
/pokial ich niekto nezakaze, alebo nezoberie z mojho dosahu ako to mnohokrat na webkach funguje/, pretoze su pre mna nesmiernym zazitkom a dovoluju mi takto v mojej mysli virtualne behat po prirodnych kopcoch a lukach kade som sa nastastie v mladych rokoch nacalovala do chuti, lebo dnes by to uz mozne nebolo.

Pozdravujem.

 www.nebickovpapulke.sk/epizoda/epizoda-122013-banska-bystrica...

 www.nebickovpapulke.sk/epizoda/epizoda-132013-hlohovec-medvedi...
@zareaguj


Diskusia k článku

honestka
@ mijata: to ma k tejto linke priviedlo odporucanie ktore si pridala k tej nestastnej budmerickej diskusii len mi to predtym nevyslo kvoli inym zaneprazdnostiam.
a teraz, ked len nieco citam vzdy v pozadi mi vyhrava ich folklore radijko, alebo rada od @ jerica na radio sk.
takze parada a citim sa ako doma.
dakujem!
babav
@honestka ,veľmi ti dakujem za príspevok, napísala si to krásne a dojemne.
Tiež vdaka za linku www.nebickovpapulke sk.,naozaj jedinečné ,poucne aj zaujímavé relácie z oblasti Slovenska , ktoré vôbec nepoznám .Tesim sa,
na každú jednu z nich...
evusik
reláciu Nebíčko v papuľke poznám a vždy sa teším na nový diel. Nielen kvôli tomu, že p.Žídek je veľmi príjemný, milý človek a dobrý kuchár ale aj kvôli tomu, že propaguje krásy Slovenska. Vždy ma poteší keď dávajú z nášho regióna... už boli Čachtice, Trenčín, Myjava a kopanice už viackrát... a hoci tu žijem, dozvedela som sa aj o tomto regióne veľa nového... a to nehovorím o tom, že som už čo to piekla z uvádzaných receptov...
@honestka ja čo som bola najďalej len toť za humny si neviem predstaviť čo to pre vás čo žijete tam "vonku" znamená... hlavne pre tých ktorí odišli ešte za totáča a nemohli sa vrátiť.. môžem si to iba domýšľať, pretože osobnú skúsenosť nemám... ale pekne si to popísala, úprimne zo srdca... prajem tebe, sebe, nám všetkým čo najviac takýchto pozitívnych zážitkov :-)
radost
@honestka
bola to silne emočná výpoved...
veľmi túžim-aby sme všetci-my doma-i vy v cudzine -mohli byť hrdí aj na súčasnosť...na činy človeka dneška...aby sme zanechali -aj my - potomkom silnú pozitívnu stopu..
opatrujme sa s láskou...:-)a život bude radostnejší...
pokojný jarný deň všetkým
tricia
A ja, ze to budu starodavne - alebo aspon regionalne recepty :(((

Osso bucco s gremolatou si dam v Taliansku ...
tricia
Teda - dufala som ze tie recepty budu slovenske, ale mozno som len nepochopila . . .
frezia68
Milá @honestka ,máš pravdu a chápem,že za morom Ti táto relácia dáva ešte viac,ako nám.Tiež ju sledujem,lebo vždy je z iného kúta Slovenska a varenie regionálnych jedál p. Židek spestruje aj ukážkami zaujímavostí okolia,prírody atď.Ale vrátim sa na úvod Tvojich myšlienok,že nevieme spropagovať a využiť naše prírodné bohatsvo.Agroturistika,domáce malé reštaurácie.......Pred 4-5 rokmi som hľadala dovolenku na týždeň doma,niekde v polosúkromí,kde sú zvieratá,domáca strava......ani jedna cestovka mi nevedela dať zoznam možností na Slovensku,žiadna propagácia agroturistiky.Ale zahraničie ponúkala samozrejme každá a mne je tiež z toho smutno.Lebo,ak je tu taká nezamestnanosť,nedostatok vlastných potravín (veľa,veľmi veľa základných potravín z dovozu),prečo štát nevyužije,nepodporuje,nedotuje dostatočne a nevytvorí stimulácie pre domácich podnikateľov,aby to tu fungovalo?Každá nová vláda kecá,že treba podporiť a potom to funguje,ako predtým.Ak príde zo zahraničia automobilka,daňové prázdniny a pod.,a čo doma?Lebo krásy Slovenska,pôdu,šikovnosťľudí,um Slovákov,to sú devízy,len ich využiť,podporiť.......znížila by sa nezamestnanosť,chudoba,podporili by sme zdravé potraviny.....ojojój,dalo by sa písať,ale musím k lekárovi a nemám čas.Aj tak to nemá význam tu písať,len si ma podnietila svojou diskusiou a máš pravdu,aj mne je z toho smutno.Lebo mnohí naši by nemuseli za prácou cestovať za hranice,ak by doma bolo poľnohospodárstvo dotované tak,aby aj vynášalo.A nerušili by sa doterajšie chovy poľnohosp.zvierat,užívali by sme si naše jahniatka na Veľkú noc a nevyvážali ich do Talianska,či kam........je toho veľa.Tak prepáč za ten príspevok a som rada,že si našla Nebíčko v papuľke,ktoré Ti prináša radosť.Krásny deň!
evusik
@frezia68 určite máš pravdu čo sa týka regionálnej turistiky... ale čo viem, farmy ktoré sa orientujú na agroturistiku majú väčšinou svoju vlastnú zahraničnú klientelu kde tie isté rodiny z deťmi chodia pravidelne každý rok už ako keby domov... neviem ako ponúkajú cestovky taký druh rekreácie, možno takéto agromarmy vyhľadávajú skôr služby zahraničných cestoviek, ale keď si zadáš do gúgla "agroturistika" tak ti vyhodí celkom slušný výber...
denyany
@honestka , pekne si to napísala. v mnohom s tebou súhlasím. spomínanú reláciu som videla len dva či tri razy, ale vďaka linku si to pozriem spätne.takže aj preto ti ďakujem za tvoj príspevok. prajem pekný deň.
jerica
Milá moja Hanka & honestka, "kamaláska" aj keď virtuálne a niekedy keď sa zadarí , priteľka cez skyp.To nebolo vyznanie , to bola napísaná a opísaná láska k našej krajine akou je Slovensko.
Vyslala si signál s Tvojim krásnym opísaním zážitku do celého sveta , varechu čítajú nielen na Slovensku , dúfam , že sa ohlásia Slováci čo si to prečítajú a pridajú tiež svoju mini výpoveď ako je táto Tvoja.
ale pocit , že patria na Slovensko je často vidieť na rôznych elektronických stránkach , kde sa dokážu vyznať (priznať) že nie je to vo svete také ružové.
Želám si , keď ti to zdravie dovolí , aby si sa potešila skutočným , nie virtuálnym pohľadom na to , čo tu tak krásne od srdiečka opisuješ. Väčší dar by som si už ani nevedela predstaviť:-)
Krásne vrúcne pozdravy posielam do Tvojej , pre mňa cudziny , hoc dnes nie je nič tak ďaleko ako blízko , svet je v spojení jednou pupočnou šnúrou,hoc ako je táto naša www.varecha.sk.
alena45
ja tak až telku nepozerám, ale niekedy v januári, februári, tam dávali starodávny recept - bože, to muselo byť strašne dobré. Pečené koleno, celá tá mastná časť aj s kožou sa pomelie, pomieša s koreninami, bylinkami a potiera sa vopred marinované koleno počas pečenia. To musím pohľadať !
palokuchki
@honestka , uz jeden komentar som ti napisala a nepresiel mi. Skusim este raz. Paci sa mi ako si nas pomenovala, ti co sme vonku. Nepouzivam uvodzovky lebo mi to zase neprejde. Som velmi rada, ze si prilozila linku na program pana Zideka. Videla som ho len dvakrat a velmi sa mi to pacilo. Pan Zidek je sympaticky, mily a slusny clovek. Vdaka tebe si ho budem moct castejsie pozriet. Ja doma casto varim slovenske jedla, recepty si hladam v starych kucharskych knihach a aj na internete. Ked pridu vnucatka na navstevu vzdy sa snazim uvarit nieco slovenske. Velmi radi maju kapustnicu, sulance, pirohy aj granadir. Posielam ti srdecny pozdrav este asi do studenej Kanady. Od nas sa slniecku nejako nechce odchadzat. Mame velmi peknu teplu jesen. Cez den je obycajne okolo 25C.
janazjarku
@honestka veľmi sa mi páči tvoj príspevok, lebo vypovedá presne to čo ja neustále opakujem a to : Na Slovensku, po slovensky a vo všetkom! Predstav si, že my v BB máme takého primátora čo vyhútal, že nám sem do srdca hôr prinesú more !! Dovezú piesok, vodu budú prevaľovať o skaly a my tu z toho ujúkať od radosti budeme :-) A vraj takto zvýšime i podporíme cestovný ruch a cudzinci sa len tak budú sem hnúť, lebo more to nemajú len tak hocikde a ešte aj s posuvnou strechou.. no anciaša jeho !! Tak som do bystrického internetového plátku napísala svoj názor, že by sme radšej mali horehronskú dedinu tu v meste postaviť zamestnať zo dvoch bačov či honelníkov , košiar s ovečkami a začať tie fajnoty ponúkať čo tie ovce produkujú nie ? Nedávno sa vraj Japonci začali zaujímať o horehronie a naše pohoria no ich požiadavka je jasná žiadne aquaparky, ale chcú obdivovať to čo je pre nás typické a veru nemáme sa začo hanbiť stačí len otvoriť oči a srdcia .
sonulienka
moje milé BYSTRIČANKY máte pravdu aj @jonestka aj @janazjarku nám musia bratia ČEŠI otvoriť oči čo tu všetko máme a @janazjarku ako som posledne čítala asi more nebude ale odsúhlasili poslanci výtlky na cestách že sú prednejšie ako more. No ale toto sem nepatrí patria sem naše recepty a tak ako píše Hanka len naše recepty ale dnes je už iná doba a mladším chutí iné no čo už každý máme svoje chute veď na jedlo netreba písať zle a nech si každý uvarí čo mu chutí.
marcy
pán Židek má úctu k tradíciam,receptom chudobných,robí reláciu predcízne,je mi sympatický prístupom k jednoduchým ľuďom ( ktorí sú pracovití,poctiví, skromní a rozumu majú na rozdávanie ,aj pokory ) som rada,že mapuje Slovensko.....zdravím z mrazivého severu Slovenska,kde marec je nesmierne drsný :-)
ericka
Dobrá,poučná relácia, nielen čo sa týka gastronómie,ale aj z poznávania krás rôznych kútov Slovenska.A pán Židek určite v sebe nezaprie veľkého profesionála s veľkým srdcom...
sovka62
Ach, Hanička, napísala si mi to zo srdca. Nič ma v reštaurácii tak nenahnevá, ako snaha byť svetoví, variť zahraničnú kuchyňu, ale spotvorenú na nepoznanie a hlavne na nezjedenie. Len Trnave (ani nie 70 000 obyvateľov) máme najmenej desať pizzérií (a to čo tam vydávajú za pizzu by Taliana asi zrazilo z nôh). Dosť cestujeme, ale nič podobné som nikde nevidela, napr. na dovolenke v Bag Gastein v Rakúsku sme kvôli vnučkám hľadali pizzériu v celom 8PO km dlhom údolí. Horko ťažko sme našli jednu, aj tá pre nezáujem otvárala až podvečer. To uvádzam len ako príklad.
A z našej pohostinnosti sa už tiež stáva len fáma. Všetko je biznis. Ak robíš oslavu v reštaurácii, cena podávaného jedla sa oproti bežnej zdvojnásobí a to si okrem nej účtujú výzdobu, prestieranie, už sa mi stalo, že pýtali nájomné za miestnosť a dokonca aj príplatok za obsluhu! Takto sem turistov nepritiahneme, je mi z toho smutno.
ebaka
@honestka ,krásne si to napísala....pozerám občas reláciu s J.Žídekom a pritom obdivujem ženičky aké jednoduché a výživné jedlá ponúkajú.Páči sa mi myšlienka ukázať region nielen z gurmánskeho hľadiska,kultúrnych pamiatok,tradícií,ale ukázať reálnych ľudí,aby aj susedia vedeli,akých vzácnych ľudí majú na blízku.
honestka
dakujem vam za odozvu viem, ze vsetko je zatial v praxi inac a previest napady do skutocnosti este tazsie, hlavne ako maly podnikatel, ale clovek moze dufat.
Verim ze raz sa to povedomie dostane aj k nam a ludia zacnu rozmyslat tak, aby k sebe pritahovali nie naopak.
Pozeram dalej a velmi je mi teplucko pri srdci, ked vidim, ako sa jednotlive mesta a dediny ozaj snazia budovat na im vlastnej davnej tradicii. To je prave to za cim ludia zacnu cestovat, presne ako si spomenula aj ty @janazjarku. Vyhladala som si clanok co si spomenula o BB a bolo mi viac do placu ako radovat sa a blaznivosti. Ved za takym si zacestuju do SA- ti im to ponuknu uz dnes ako napr. "lyzovacky pod stanom"...

honestka
@tricia : ak pozries viacej relacii tak si iste vsimnes, ze recepty
p. Zidek stavia najprv na ich regionalnej originalite az potom vytvori nieco on a zase na zaklade produktu, ktory tam maju aj ked niekedy pozemeni surovinu k dnesnym pomerom. aspon doteraz v relaciach co som videla to tak bolo.
honestka
@alena : iste si to vsimnem a dam ti vediet, ked to uvidim...
tiez som da rozhodla urobit si par poznamok na papier a len dufam, ze ked sa budem chciet k niecomu vratit, tak to tam este vzdy najdem, hoci istota by bola asi radsej vytlacit.
hera
Ahojte vsetci varechaci ! Dakujem honestke ze takto krasne a jemne upozornila nas co sme v cidzine ale aj domacich ze by bolo dobre hovorit a propagovat Slovensko a jeho jednoduche ale velmi dobre jedla a nielen tie! Ja som zacala. Zalozila som klub a citam, ukazujem obrazky a aj cez laptop ako to u nas vyzera a na kazdom stretnuti ponukam ochutnavku slovenskych jedal a kolacov. Ludia maju velky
zaujem a ja som velmi rada- podotykam ze to robim zadarmo a vyrobu a suroviny na jedla platim ja...len tak aby sa sirilo dobro....
hubata
Som rada že vznikol tento článok "zvonku" a rodáčkou. Môže nás porovnať ako si vážia svoju kultúru, tradície a aj zvyky ktoré sa týkajú jedla a varenia. Tiež mi vadí ako sa "opičíme", chceme byť svetoví a sme len smiešni. Neviem prečo Taliani sa neopičia po našich "bryndzových haluškách" keď mi na každom kroku ako to už tu bolo spomenuté ponúkame ich pizzu a cestoviny. Tam kde bolo chránené územie aby aj zver mohla v kľude žiť, priviesť na svet mláďatá dnes hučia diaľnice, na chatu sa nechodí za turistikou, oddychom ale na džípoch žúrovať. A tie kopy všelijakých odpadkov, búd, nespasené lúky, vysýchajúce potoky s rybami to mi vadí najviac.
babi
Milá Hanka, práve som dočítala tvoj príspevok a tiež komentáre.
Moje srdce poskočilo radosťou a dojatím, ako pekne si to napísala. Nedá mi nereagovať.
Máš vo všetkom pravdu, nevieme si vážiť svoju vlasť, naše krásne Slovensko,ani našu národnú kuchyňu. Mám pocit, že za každú cenu chceme byť "SVETOVÍ" len akosi ideme na to nesprávnou cestou. Viac si to uvedomujete vy "vonku" ako my, čo tu žijeme.
Naša mládež je odchovaná na hamburgéroch a iných fast foodoch.
Preto sa ja snažím väčšinou variť a piecť klasickú slovenskú kuchyňu a veru moje vnúčatá sa na ňu veľmi tešia a vždy si pochutnajú.
Relácia p. Žídka je naozaj veľmi dobrá a záslušná . Páči sa mi, že on vždy potom uvarí z tradičných surovín inú variantu - je to taký kompromis - klasika v modernom poňatí.
Príjemné pozeranie ďaľších častí ti prajem.. Pevne verím, že sa ti podarí prísť a vychutnať si krásy Slovenska, nielen očami, ale aj dobrým sloveským jedlom.
teším sa
jozef57
Hanka, to čo vo svojom článku píšeš je pekné, relácia je veľmi dobrá pán Žídek je slušný človek a dobrý odborník, pritom ale zostal človekom ktorý objavuje informuje a s úctou sa vyjadruje k tradíciám našich predkov. Že to viac vnímajú Slováci ktorí žijú mimo republiku je normálne. Z diskusie ale vidieť, že aj nám doma je dobre pri srdci ak sa o Slovensku a Slovákoch hovorí s úctou. Ďakujem za článok ktorý vyvolal túto pozitívnu diskusiu, ďakujem aj Vám pán Žídek za úctu Vami prejavenú schopnostiam našich predkov.
honestka
ozaj dakujem.
viem ze je vela ludi co tuto relaciu pozeraju a hoci malokto sa vyjadri v komente, v cislach pri jednotlivych dieloch su to ozaj pekne cifry.
Som nadsena, ze som ju objavila;
zatial s tym, co som videla som spokojna a velmi sa tesim, ze mam este mnoho pred sebou.
Pre mna je tam vela co objavovat hlavne v jednotlivych castiach, ktore som nemala moznost navstivit a teraz uz iste ani nenavstivim osobne, lebo ked sa na dovolenku aj pride, je toho vela co sa musi zvladnut.
Takto to mam v pohodli a srdiecko hreje pocit, ze nielen mame krasu v tej nasej krajinke, ale este stale aj sikovnych a usilovnych ludi, ktori sa snazia zveladovat na zaklade starych technik teraz v modernej dobe a vyprodukovat suroviny, ktore su kvalitne a vzacne na nasich trhoch.
skoda len, ze nie kazdy si ich moze kupit, kedze vela veci sa najskor vyvaza, aby sa rentabilita oplatila co najskor.
A Jardo vari tie modernejsie upravy nazornym sposobom tak, aby si ich mohol kazdy doma vyskusat. = dakujem @jozef57.

@babi : ani si nevies predstavit ako tazko :bodujem: aby sa to mohlo splnit a postiskat vas nazivo.
dakujem a ak sa veci velmi nezmenia, tak sa mam zatial na co tesit. hugs.
mesiar50
@honestka
Ahoj Hanka.Tvoj písomný prejav znie logicky a úprimne.Všetky komentáre sú pozitívne naladené
čo nasvedčuje o tom,že ludia veria tvojim slovám.
Ja osobne tiež sledujem pána Žídka.Je to profesionál
najvyššej šarže.Mám pred ním rešpekt a už teraz
aj pred tebou.Z tvojho písma som vycítil,že máš dobré
srdce a si dobrá žena.
Ps:písal som ti aj na TS
mirci25
Krásny a pravdivý príspevok :-) Plne súhlasím, myslím, že máme byť ako národ na čo hrdí. Veľká škoda, že sa naša krásna príroda, kultútne dedictvo, tradície a jedlo málo propaguje. Ja sa vždy poteším ak na vareche nájdem "babičkovský recept" a keď budem mať deti, chcem im variť tieto jedlá-chcem aby vedeli ako sa žilo, varilo a neplytvalo s jedlom a bola by veľká škoda ak by sa tieto recepty z povedomia vytratili. A udivuje ma ako mnohokrát z mála ukuchtili chutné a výživné pokrmy.



 



TOPlist