Mala som nutkanie zverejnit link aj tu v pripade, ze nase dievcata ci chlapci "vonku" tu prihlaseni o nej nevedia ako ja az do momentalnej chvile.
Vahala som troska v tom, ci moj prispevok po minulych skusenostiach tu mam vobec pridat, avsak nech su uz diskusne prispevky akekolvek dokazem sa dnes s nimi vyrovnat aj vdaka dusevnej rovnovahe a hrdosti, ktoru som nadobudla prave pri pozerani tychto casti z relacii, ktore som doteraz videla.
takze tu je parafraza:
... Tuto relaciu som iba objavia a preto som sa vratila k jej pvym zaciatkom. Comu som velmi rada je, ze ma caka este vela prijemnych dni pri ich pozerani. Dnes je nedela plno pohody a volna - klikam a pozeram a prislo mi troska smutno.
Je to z dovodu, ze taketo uzasne kulturne a historicke pamiatky /ved mame oklo stovky zrucanin ci hradov!/, bohaty folklor a zatial este stale prekrasnu na vela miestach panensku prirodu a nevieme ich svetu spropagovat.
K tomu starodavne recepty dobreho jedla, prijemne pohostintvo, ktore kedysi ozaj panovalo... To by sa predsa mohlo zacat propagovat aj samo ako to casto v zaciatkoch chodi z ust do ust.
Mohli by sme byt aj milo prekvapeni ako by sa nas cestovny ruch rozbehol lebo by ich uputalo nieco, co ine krajiany nemaju. Konecne by nas zaregistrovali aj svetove kuchyne a valili kukane co vsetko ine okrem halusiek dokazali ruky sikovnych slovenskych zeniciek v minulosti. /Nastastie pre mnohych je pritomnost dnes este velmi nezmenena/.
Aky by to mohol byt rozdiel v ponuke toho ako sa aj tu dozvedam co sa dnes hostom podava v nasich restikach /kadejake bocno-neprave a skomolene "svetove" jedla, ktore su zle aj kvoli drahosti praveho vyrobku ci nedostatku povodnych originalnych surovin, ktore si vyzaduju. Pravdepodobne by to mohla byt velka naprava k tomu, preco vlastne ludia cestuju a chcu poznavat originalne zazitky nevynimajuc jedla nielen tie, ktore si mozu hodit na tanier vsade inde pri ich potulkach, v ich roznych prevedeniach.
Ved mnohi z nas sme sa stali prave na zaklade cestovania po susi ci k moru milovnikmi jedal, o ktorych sme niekedy len citali v knihach alebo vobec dlho ani nechyrovali a stali sa oblubenymi v nasich domacnostiach.
A tak nase krasne-hoci casto aj chudobne pripravene, vela razy vsak aj zdrave jedla ostavaju nepoznane nielen pre moju generaciu /hoci si niektori este stale vybavujeme jedla co babicky varili hoci ta chut je nenavrtne stratena/, ale hlavne pre dnesnych mladych a teda ostavaju uplne nepoznane aj kvoli takym rychlovkam, ktore u nas tak rychlo zdomacneli ako burgery ai.
Myslime si, ze ked ich nevarime my, nejako zazrakom si ich najdu sami v novo-vydavanych kucharskych knihach "nasich babiciek", ktore si teraz nastastie aspon mozeme kupit?
Ved aj my, ci sme doma, ci niekde mimo uzemia si pripominame hlavne a najradsej to, co sme jedavali ako decka...
Vdaka p. Zidek, ze ste vytvorili prave takuto relaciu, ktora spaja uzitocne s krasnym a naviac pohladi dusu bohatou regionalnou kulturou o ktorej sa dnes tak malo dozvieme.
Iste vidite kolko ludi si tieto relacie prehrava a tak len verim, ze vela ludom aj otvori oci a zacnu sa obzerat po receptoch, ktore nanovo zdomacneju aj vdaka vasej jednoduchej prezentacii, kedze dokazujete, ze su niekedy rychlo zvladnutelne.
/kukuk na vase podmienky varenia v prirode.../
Pre nas, co sme "vonku" mozeme aspon takto a s hrdostou ukazat priatelom z akej bohatej historie prichadzame, lebo aj bez prekladu dokazu pochopit video.
Som rada, ze mam okolo priatelov, ktori to dokazu aj ohodnotit.
Pritom staci tak malo a je iba na nas ich pohostit /toto sa nam tiez dostalo do vienka/ a tak po rokoch zitia tu sa uz ani viacej necuduju a opakovane si od nas pytaju jedla, ktore si oblubili aj oni.
Aj pre taketo poklady minulosti som tu na Vareche byvala rada, pretoze mi nebola iba lakadlom ci prijemnym odpocinkom, ale hlavne aj preto, ze som tuzila najst recepty, ktore sa mi zacali vybavovat v mysli a bohuzial nie je uz mnoho tych, ktorych by som sa to opytala priamo.
Som rada, ze ich zviditelnujete a tak snad nezapadnu zase na niekolko rokov do pozadia len preto, ze sa nedalo k nim dostat inac ako v bohatosti jednotlivej rodiny, ktora si ich prenasa generacne.
Dakujem VAM moji mili varechaci za cas, ktory ste venovali precitaniu si tohto kuska mojej tak osobnej spovede.
Dufam, ze mi prepacite moju trufalost takto nepripravene "vytrisknut" eterom a povedat aj vam to, co som v tomto momente citila, aby sa mi konecne uvolnila hrca v krku.
Verim, ze teraz po tejto odbocke k vam budem moct dalej este dlho do noci pozerat a prezivat blaho pozeranim dalsich casti
/pokial ich niekto nezakaze, alebo nezoberie z mojho dosahu ako to mnohokrat na webkach funguje/, pretoze su pre mna nesmiernym zazitkom a dovoluju mi takto v mojej mysli virtualne behat po prirodnych kopcoch a lukach kade som sa nastastie v mladych rokoch nacalovala do chuti, lebo dnes by to uz mozne nebolo.
Pozdravujem.
www.nebickovpapulke.sk/epizoda/epizoda-122013-banska-bystrica...
www.nebickovpapulke.sk/epizoda/epizoda-132013-hlohovec-medvedi...
nastastie sa zatial na tuto linku dostanes velmi jednoducho: www.nebickovpapulke.sk
a teraz, ked len nieco citam vzdy v pozadi mi vyhrava ich folklore radijko, alebo rada od @ jerica na radio sk.
takze parada a citim sa ako doma.
dakujem!
Tiež vdaka za linku www.nebickovpapulke sk.,naozaj jedinečné ,poucne aj zaujímavé relácie z oblasti Slovenska , ktoré vôbec nepoznám .Tesim sa,
na každú jednu z nich...
@honestka ja čo som bola najďalej len toť za humny si neviem predstaviť čo to pre vás čo žijete tam "vonku" znamená... hlavne pre tých ktorí odišli ešte za totáča a nemohli sa vrátiť.. môžem si to iba domýšľať, pretože osobnú skúsenosť nemám... ale pekne si to popísala, úprimne zo srdca... prajem tebe, sebe, nám všetkým čo najviac takýchto pozitívnych zážitkov :-)
bola to silne emočná výpoved...
veľmi túžim-aby sme všetci-my doma-i vy v cudzine -mohli byť hrdí aj na súčasnosť...na činy človeka dneška...aby sme zanechali -aj my - potomkom silnú pozitívnu stopu..
opatrujme sa s láskou...:-)a život bude radostnejší...
pokojný jarný deň všetkým
Osso bucco s gremolatou si dam v Taliansku ...
Vyslala si signál s Tvojim krásnym opísaním zážitku do celého sveta , varechu čítajú nielen na Slovensku , dúfam , že sa ohlásia Slováci čo si to prečítajú a pridajú tiež svoju mini výpoveď ako je táto Tvoja.
ale pocit , že patria na Slovensko je často vidieť na rôznych elektronických stránkach , kde sa dokážu vyznať (priznať) že nie je to vo svete také ružové.
Želám si , keď ti to zdravie dovolí , aby si sa potešila skutočným , nie virtuálnym pohľadom na to , čo tu tak krásne od srdiečka opisuješ. Väčší dar by som si už ani nevedela predstaviť:-)
Krásne vrúcne pozdravy posielam do Tvojej , pre mňa cudziny , hoc dnes nie je nič tak ďaleko ako blízko , svet je v spojení jednou pupočnou šnúrou,hoc ako je táto naša www.varecha.sk.
A z našej pohostinnosti sa už tiež stáva len fáma. Všetko je biznis. Ak robíš oslavu v reštaurácii, cena podávaného jedla sa oproti bežnej zdvojnásobí a to si okrem nej účtujú výzdobu, prestieranie, už sa mi stalo, že pýtali nájomné za miestnosť a dokonca aj príplatok za obsluhu! Takto sem turistov nepritiahneme, je mi z toho smutno.
Verim ze raz sa to povedomie dostane aj k nam a ludia zacnu rozmyslat tak, aby k sebe pritahovali nie naopak.
Pozeram dalej a velmi je mi teplucko pri srdci, ked vidim, ako sa jednotlive mesta a dediny ozaj snazia budovat na im vlastnej davnej tradicii. To je prave to za cim ludia zacnu cestovat, presne ako si spomenula aj ty @janazjarku. Vyhladala som si clanok co si spomenula o BB a bolo mi viac do placu ako radovat sa a blaznivosti. Ved za takym si zacestuju do SA- ti im to ponuknu uz dnes ako napr. "lyzovacky pod stanom"...
p. Zidek stavia najprv na ich regionalnej originalite az potom vytvori nieco on a zase na zaklade produktu, ktory tam maju aj ked niekedy pozemeni surovinu k dnesnym pomerom. aspon doteraz v relaciach co som videla to tak bolo.
tiez som da rozhodla urobit si par poznamok na papier a len dufam, ze ked sa budem chciet k niecomu vratit, tak to tam este vzdy najdem, hoci istota by bola asi radsej vytlacit.
zaujem a ja som velmi rada- podotykam ze to robim zadarmo a vyrobu a suroviny na jedla platim ja...len tak aby sa sirilo dobro....
Moje srdce poskočilo radosťou a dojatím, ako pekne si to napísala. Nedá mi nereagovať.
Máš vo všetkom pravdu, nevieme si vážiť svoju vlasť, naše krásne Slovensko,ani našu národnú kuchyňu. Mám pocit, že za každú cenu chceme byť "SVETOVÍ" len akosi ideme na to nesprávnou cestou. Viac si to uvedomujete vy "vonku" ako my, čo tu žijeme.
Naša mládež je odchovaná na hamburgéroch a iných fast foodoch.
Preto sa ja snažím väčšinou variť a piecť klasickú slovenskú kuchyňu a veru moje vnúčatá sa na ňu veľmi tešia a vždy si pochutnajú.
Relácia p. Žídka je naozaj veľmi dobrá a záslušná . Páči sa mi, že on vždy potom uvarí z tradičných surovín inú variantu - je to taký kompromis - klasika v modernom poňatí.
Príjemné pozeranie ďaľších častí ti prajem.. Pevne verím, že sa ti podarí prísť a vychutnať si krásy Slovenska, nielen očami, ale aj dobrým sloveským jedlom.
teším sa
viem ze je vela ludi co tuto relaciu pozeraju a hoci malokto sa vyjadri v komente, v cislach pri jednotlivych dieloch su to ozaj pekne cifry.
Som nadsena, ze som ju objavila;
zatial s tym, co som videla som spokojna a velmi sa tesim, ze mam este mnoho pred sebou.
Pre mna je tam vela co objavovat hlavne v jednotlivych castiach, ktore som nemala moznost navstivit a teraz uz iste ani nenavstivim osobne, lebo ked sa na dovolenku aj pride, je toho vela co sa musi zvladnut.
Takto to mam v pohodli a srdiecko hreje pocit, ze nielen mame krasu v tej nasej krajinke, ale este stale aj sikovnych a usilovnych ludi, ktori sa snazia zveladovat na zaklade starych technik teraz v modernej dobe a vyprodukovat suroviny, ktore su kvalitne a vzacne na nasich trhoch.
skoda len, ze nie kazdy si ich moze kupit, kedze vela veci sa najskor vyvaza, aby sa rentabilita oplatila co najskor.
A Jardo vari tie modernejsie upravy nazornym sposobom tak, aby si ich mohol kazdy doma vyskusat. = dakujem @jozef57.
@babi : ani si nevies predstavit ako tazko :bodujem: aby sa to mohlo splnit a postiskat vas nazivo.
dakujem a ak sa veci velmi nezmenia, tak sa mam zatial na co tesit. hugs.
Ahoj Hanka.Tvoj písomný prejav znie logicky a úprimne.Všetky komentáre sú pozitívne naladené
čo nasvedčuje o tom,že ludia veria tvojim slovám.
Ja osobne tiež sledujem pána Žídka.Je to profesionál
najvyššej šarže.Mám pred ním rešpekt a už teraz
aj pred tebou.Z tvojho písma som vycítil,že máš dobré
srdce a si dobrá žena.
Ps:písal som ti aj na TS