Dlžnička

renka157 - bez fotkyrenka157, 8. mája 2012
Celkom bežny den idem do schranky a tam dopis.Pani v roku 1998
ste boli dlžna 4097sk a to k dnešnemu dňu je 1450evri skoro ma
šľak trafil.Zavolala som na telefonne čislo a ozvala sa mi pani ktora ani
za to nemohla nepustila som ju ani k slovu len to mi stihla
povedať,že sa sťahovali a nemaju doklad z tohto roku.Ja som bola
na MD a odvody mi mala platiť totiž socialna poisťovňa.Nasrata
sadnem do auta a podho do SP našli doklad o tom,že platili ale tie
infarktove stavy to neprajem nikomu.pekny dnik prajem
@zareaguj


Diskusia k článku

andrea3
nebola to nahodou firma zh kredit? mne tiez take poslala, ale kedze som v tom roku bola studentka, tak som im poslala potvrdenie o navsteve skoly a bolo to vybavene. Ale tiez ma neskutocne vytocili.
sovka62
Tak na toto je Sociálna poisťovňa expert. Už ani nepočítam, koľko razy som dostala rozhodnutie o pokute, lebo som im včas nepredložila to či ono. Takže vždy do archívu, vyhľadať, odniesť, (v poslednom čase posielam poštou, už na nich nemám nervy), odvolať sa. A najviac ma štve, že potom príde oznámenie o zrušení rozhodnutia, teda že pokutu platiť nemusím. A myslíte si, že tam nájdete čo len slovíčko ospravedlnenia, niečo ako prepáčte, že sme vás zbytočne stresovali a preháňali? Ani náhodou, za ich neporiadnosť zrejme môžme my a máme byť radi ak sú ochotní odpustiť nám pokutu za to, že niečo stratili.
Vrcholne ma dožrali, keď žiadali predložiť potvrdenie o čistom príjme za ktorýsi rok a tiež rovno s pokutou. Vzala som kópiu potvrdenia, na ktorej bola ich pečiatka s dátumom, kedy som to odovzdala. Pani pri okienku tvrdila, že aj keď som to predložila, oni to nemajú a chcela vedieť či mi robí taký problém napísať kópiu. Nerobí, tak som ju poprosila, nech mi podá tlačivo a vyplním to. Ale to som ju už totálne vytočila a začala na mňa zvyšovať hlas, kde by ona také tlačivo vzala a keď to chcem vyplniť, mám si tlačivo ísť vziať na daňový úrad. Chápete to? Veď toto sa už vymyká z rámca, ktorý zvláda zdravý rozum!
A mohla by som pokračovať, takýchto absurdných situácií som tam zažila viac (napr. že im dlhujem platby v sume skoro 2000,-€, hoci som poctivo pravidelne platila načas) ale myslím, že to čo som napísala, stačí, aby si každý urobil obraz o tejto inštitúcii.
ethanel
Ach to nase skvele Slovensko a ze vrat sa tam ani zasvet aj ked mi chyba moj dom, zahrada a rodina ale ma to vobec vyznam ist do takeho bordelu ?
marianne69
kde boli doteraz? 14 rokov,to predsa nemozu vymahat? po 10 rokoch ma mozu mat radi.....neviem aky je zakon o archivovani,myslim,ze 10 rokov...
viera1
@marianne69 na Slovensku si "rovnoprávnym" partnerom týchto inštitúcií:ak máš preplatok,nie je ich povinnosťou ti oznámiť,ani vrátiť a po troch rokoch je to premlčané.Ak máš nedoplatok,oni majú naňho nárok 10 rokov !Stalo sa mi,že ma nechali zaplatiť 50 €,potom som im dokázala,že mám preplatok a vrátili mi späť len 40 €(daň z príjmu(!)To sa stalo 3x za sebou,mám silné nutkanie vymáhať škodu od dotyčnej pracovníčky,takto nemienim prispievať do štátneho rozpočtu.
evusik
Sociálna poisťovňa je na toto expert, niečo nemajú, zapatrošia alebo stratia a miesto toho aby to hľadali, hodia to na vás a vy musíte dokazovať, že to máte v poriadku... niekedy dokážu riadne človeka vytočiť...
na druhej strane musím na ich obranu povedať, že kedykoľvek som čokoľvek potrebovala, vždy mi boli ochotní po telefóne poradiť, pomôcť a teraz myslím aj daňový úrad aj zdrav.poisťovne.... ubezpečujem vás že nepracujem v žiadnom z hore menovaných úradov :-))))
@ethanel je mi ťa celkom ľúto, že máš takýto negatívny postoj k svojmu rodisku :-( ja na rozdiel od teba si nemyslím, že žijem v bordeli... jedno staré slovenské príslovie hovorí, že: "Všade je život o dvoch kôrkach." Prajem ti pekný deň.
2010
A ja vam zavidim taky bordel, predstavte si ze vsetko vedia vsetko maju a vsetky statne pocitace su prepojene , kolko urokov som zarobil ci som kupil nove auto alebo predal dom ja neviem ako to robia a nemaju ani kolky ani peciatky a nechcu vas ani vidiet a chcu to len cez internet...
evusik
no čo už... roku 1776 vydal druhý Kontinentálny kongres Deklaráciu nezávislosti, ktorá vyhlasovala vznik Spojených štátov amerických.... v roku 1989 nežná revolúcia zvrhla socialistický režim... američania budujú svoju demokraciu 236 rokov, slováci 23 rokov....
keď si pomyslím, že ešte pred 50-60 rokmi sa v USA vyskytovali prípady lynčovania a zákony presadzovali rasovú segregáciu v električkách, vlakoch, hoteloch, reštauráciách, nemocniciach a zamestnaní..... mám pokračovať?
ethanel
@evusik neber ma v zlom ale za tie roky co som vonku sa pozeram na Slovensko uplne inac, povedz mi co sa tam zlepsilo, pracu hladas tazko ak najdes nemas istotu na ako dlho, kolko zarobis ci ti nieco ostane, sama korupcia.... Uz som sa skusal vratit na SK ale vratil som sa spat a ver mi ze nieje lahke opustat svoj rodny kraj, svoj dom rodinu.
evusik
@ethanel ja ti rozumiem, žiješ vonku, zvykol si si.... len vieš mňa dosť vytáča keď niekto vychvaľuje ako keby bol západ raj a u nás doma peklo.... takto to predsa nefunguje.... všade niečo funguje a niečo nie, niečo je lepšie, niečo horšie.... vieš ja napr. poviem: "Na Slovensku sa mi páči, som rada, že tu žijem, nie je tu všetko na 100% a nie vždy všetko funguje tak ako má...." tak to mi príde také uveriteľné a kľudne môžeš dosadiť miesto Slovenska UK alebo USA.... čo povieš?
angiek
mne sa stalo, ze mi socialna poistovna poslala vyhrazny list, ze ked nedolozim iste roky od isteho zamestnavatela tak mi ich nezarataju do dochodku, pricom zamestnavatel skrachoval, nechapala som preco mam dokladat, lebo evidentne nieco o tom vedeli, nastastie som mala zapocet tak som poslala kopiu, nikdy viac sa neozvali...ale ta logika, ze zamestnavatel si neplnil povinnosti a mne sa vyhrazaju bola az zarazajuca
zuzik01
mila @evusik , hoci sa vzdy rozculujem tak ako mnozstvo z vas nad "fungovanim" slovenskych uradov, tie u nas na Cypre funguju este tisic krat horsie (alebo pomalsie). Dostat informaciu (spravnu) je priamo zazrak a kolkokrat mam pocit, ze mam ako cudzinec zijuci na ostrove viac informacii ako ludia v office (kancelarii-urade). Takze sa velmi nestazujte na Slovensku. Sice su takmer vsetky kancelarske ... neprijemne, ale aspon v konecnom dosledku ziskas informaciu aku potrebujes. U nas na Cypre je to skor zazrak... a to uz nehovorim o tom, ze byt statnym zamestnancom na Cypre je zivotna vyhra. Zaciatocny plat min. 1500 eur a kazdorocna garancia jeho zvysovania. Zaroven tito neplatia ziadne odvody do poistovni a ked sa na Cypre zvysila DPH, dostali vsetci statni zamestnanci socialnu pomoc, aby sa ich zvysenie DPH negativne nedotklo... este nieco?
evusik
@zuzik01 ja som tu jediná ktorá sa nesťažuje :-) a presne takto som sa aj vyjadrovala - že všade kde človek žije je niečo dobré aj niečo zlé... je len otázka ako sa konkrétny človek díva na svet.... skrátka, nikto vidí pohár poloplný a niekto poloprázdny :-)
kuchticka
@evusik , pekne si to povedala s tym vyvojom demokracie - USA/Slovensko. Ale to nie je iba demokracia, je to vsobecna organizacia a vyvin urciteho poriadku, zakonov a nariadeni. Samozrejme, nie je tu vsetko na 100 %, ako zrejme nikde, ale urcite zazite pravidla stale v novych demokraciach chybaju.
stefanm
„...“a čo „múdre“ zutekalo , a čo hlúpe tu zostalo“ ! Ľahko je prežiť zlé časy v dobrých podmienkach a potom , keď sa to zlepší , sa vrátiť a žiť v blahobyte . Je to tak vo vede , kultúre , športe ! Ako môžeme mať v reštauráciách jedla na svetovej úrovni , keď naši majstri kuchári , ktorí sú na svetovej úrovni , varia v inej krajine ?
So štátnymi inštitúciami ma určite každý svoje vlastné skúsenosti . A nemusia byť vždy negatívne . Moja posledná je s inštitúciou u ktorej by ste slušný prístup k problému nečakali. Je to naša polícia . Vzhľadom na problémy so zamestnávateľom som podal žalobu na súd a pretože mi nebola do posledného termínu vyplatená mzda aj trestné oznámenie na polícií . A prístup pracovníka polície ma ohúril . Bez akýchkoľvek pripomienok si splnil svoju povinnosť , poradil mi a do dvoch týždňov som mal mzdu na účte .
Vy , čo svojimi vedomosťami alebo schopnosťami naháňate peniaze do kasy cudzím krajinám a nechcete sa na Slovensko , „do takého bordelu , vrátiť ani za svet , aj keď vám chýba váš dom , záhrada rodina“ , krotí kritizujete momentálne životné pomery u nás podľa toho čo ste niekde čítali alebo počuli a nič proti tomu nerobíte – prosím , nekritizujte . @2010 má pravdu – niekedy je lepšie mať doma malý bodrel ako veľký poriadok !
hubata
Ďakujem @evusik a @stefanm že sa zastali tejto malej krajiny práve v čase keď si my tu doma pripomíname 67. výročie oslobodenia Československa.
Ak by nám niekto v roku 1989 povedal pravdu čo nás čaká v ospevovanom kapitalizme asi by nikto neštrngal kľúčami.

Doporučujem všetkým kliknúť si na diskusiu "Chorá Amerika" od varecháčky @janaalizibolenova a myslím že ani v ostatných oblastiach kapitalizmus nie je prečo chváliť.
zdezda
Neporiadok, či bordelík, aj tak je Slovensko krásne, ľudia pohostinní, aj z mála dokážu uvariť chutné a zdravé jedlá :-) Škoda, že emigranti a imigranti tak málo pomáhajú zviditeľniť a propagovať pozitíva svojho rodného Slovenska.
marianne69
Ja som tiez milovnickou Slovenska s jeho kladmi aj zapormi...vzdy som po kantine rozhadzovala brozury:-))) a reklamne letaky o Slovensku a propagovala, kde to slo.Niekedy mame taku nepeknu vlastnost si kakat:-) do vlastneho hniezda....Problemy aj slusny bordel maju aj vo vyspelych krajinach...ale je pravdou,ze niekedy je to tu silna kava:-)))(len na Slovensku mi povedali,ze v 42 rokoch som stara bez toho,aby ma len videli) a veru som mala nutkanie,zbalit kufre nazad do UK,ale odolavam...ked si zajdem do hory,natrham pupavy na med,sadnem s kamoskami na pokec,pozriem radosincov,tak ma to hned prejde:-)...
marianne69
len pre upresnenie,uchadzala som sa o miesto pomocnej uctovnicky,nie do striptizoveho baru:-))))
janger
@stefanm , tvoj prispevok na mna zaposobil tak nejako ako studena sprcha. A cely den ma to neopusta... Dost sa ma dotkol. A teraz sa tu uz medzi vami citim akosi menej doma... Nemozem si pomoct.... Lebo vidim, ako tu niektori zmyslaju o tych, co su vonku. Tak mi to je dost luto. Co sa tyka mna, Slovenska sa zastavam pred kazdym zubami-nechtami. Snazim sa ho vsemozne propagovat, ci uz tym, ze ospevujem jeho prirodne krasy, alebo pohostinnost ludi, ktori tam ziju. Alebo sa ho snazim propagovat aj svojim spravanim. Tak, aby tu ludia povedali, 'ta Slovenka je dobry, pracovity clovek, da sa na nu spolahnut'. Myslim, ze aj to je trosku reklama pre Slovensko. Strasne neznesiem, ked by niekto povedal o nas (Slovakoch) alebo o Slovensku nieco zle. Tak potom to je pre mna uz nepriatel na zivot. A tak isto nemam rada, ked si na Slovensku ludia myslia, ze na Zapade je raj, ze padaju pecene holuby do ust a ze tu je vsetko idealne. Ked si tam ludia myslia, ze tu mame obrovske platy, ze si vsetko mozeme dovolit....Lebo tak to nie je...Niektore veci su tu lahsie, je to tak, lahsie sa veci vybavuju, netreba mat vsade protekciu a znamosti, deti sa dostanu na dobre studia bez akychkolvek znamosti...Ale aj tu sa musia ludia trapit, aj tu su ludia, co ziju na hranici chudoby... Do Holandska som neisla z nejakej vypocitavosti, tak ako ty hovoris, ze 'prezit zle casy v dobrych podmienkach'. Aj tu treba makat, ani tu vam nikto nic nedaruje zadarmo...Ale uz tu asi aj zostanem, pretoze som tu vacsiu cast svojho zivota, som tu zvyknuta. Niekedy uz neviem, kde som doma? Kde vlastne patrim?

A nezazlievam ani ludom, co idu von, aby sa nieco naucili, co sa doma naucit nemozu. Preco by napriklad kuchar nemohol ist von, naucit sa nieco dobre a hodnote, ziskat vyborne vedomostia a potom sa vratit domov a tam sa uplatnit a ako ty hovoris, zit v blahobyte? Napriklad zalozit tam nieco pekne. Ked sa nejaky umelec uplatni na Zapade, ved je to obrovska reklama pre Slovensko. Ukaze, ze aj my mame ludi sikovnych, schopnych... som pysna ako pav, ked nejaky Slovak nieco dokaze. Bola by som pysna, keby sa Slovakovi podarilo ci uz v cudzine, alebo doma zalozit restauraciu s Michellinovou hviezdou (uvadzam to ako priklad, kedze je toto stranka o vareni)...Aj taketo veci nas zviditelnuju vo svete. Za par dni tu bude futbal Slovensko-Holandsko. Chystame sa na zapas, co myslite, komu budem drzat palce?
marcy
@janger :-) prosím,netráp sa ,ver si tu doma......Tvoju výpoveď si vážim,mnoho naších ľudí má vonku disciplínu vo vyššom leveli než na Slovensku.......
marianne69
...a hlavne @jani neber si to k srdcu,sto ludi- sto nazorov,to by ma straasne mrzelo,keby si sa tu necitila doma,pretoze Ty si take moje virtualne dvojca,ked pises ,ako keby som aj ja pisala,take mas blizke nazory s mojimi...:-)
viera1
@janger ,nesmieš to takto vnímať.Každý má iné dôvody,prečo žije mimo Slovenska...Nie každý na to má a nie každý by to psychicky zvládol.V r. 1968 ostala komplet celá kapela v zahraničí,len môj muž sa vrátil a keď mi to rozprával,že co cítil,keď sa rozhodoval,tak som pochopila o čom to je.A vtedy to bolo o inom,vtedy tí ľudia išli s tým,že sa tu už nikdy nevrátia a nikdy neuvidia svojich blízkych a predsa to urobili.Našťastie sa doba zmenila a vy,čo žijete v zahraničí,môžte kedykoľvek prísť a verím,že aj takéto kontakty,ako je Varecha.sk sú prínosom pre obidve strany.Želám všetko dobré.
arasidka
No, čo sa týka toho bordelu u nás doma: Nezdá sa nám, že vo veľkej miere si môžeme aj my sami za to? Nebudem zachádzať vysoko-ďaleko, skôr spomeniem bežných ľudí, akých je u nás najviac. Žiadni politici, žiadna vyššia kasta, ale radoví občania trebárs nášho mestečka. Určite ste počuli o Vínnej ceste v našom vinohradníckom regione. Na pozdvihnutie tejto myšlienky a hlavne aj preto, aby sme sa mohli popýšiť vinicami a okolím mesta, vybudovali na dvoch príjemných miestach pod lesmi Malých Karpát tzv. odpočívadlá - letohrádky, alebo ako by to kto nazval. Bolo príjemné prejsť sa lúkou za mestom a stúpať k hore. Vedeli sme, že tam nás čaká zastrešená besiedka so stolom a po oboch stranách zabudované drevené lavice. A druhé také miesto na odpočívanie bolo na druhej strane na rázcestí, kde sa cesty križovali. Jedného dňa , keď som sa vybrala za dom popri potoku do neďalekého rozvíjajúceho sa mladého parku medzi domami , som neverila vlastným očiam - drevené odpočívadlo - just také isté stálo vprostred parčíka. A dva metre od neho bol čerstvo zabudovaný just taký istý -drevený - smetný kôš na kovovej nohe. V miestnom časopise som sa dočítala, že Mesto rozhodlo obidve odpočívadlá zniesť dolu, umiestniť jedno na našom sídlisku a druhé na druhej strane mesta. Potešila som sa a zároveň mi bolo smutno, že keď pôjdem do prírody, nebudem mať svoje obľúbené miesto na krátke odpočinutie . Dôvod? Feťáci, bordelári, blázniví pubertiaci - či ako nazvať celú tú plejádu "občanov mesta", besiedky ničili a v noci bolo miestom stretu miestnych narkomanov a slúžil aj ako "bufet" na drogy.
A čo myslíte, ako to pokračuje? V priebehu troch dní sa okolo besiedky nachádzajú stovky špakov, prázdne fľašky od minerálky , na drevených latkách stola sú čerstvo vyryté odkazy a na šťastie kôš zatiaľ neutrpel žiadnu ujmu, dokonca v ňom niet ani veľa odpadu! A večer, keď sa opití štamgasti vracajú z neďalekej krčmy, ešte nejaký čas hlučne odpočívajú na laviciach a nedajú okoliu spať . Nevadí im, že bolo oznámené, že miesto je monitorované kamerou.
A prečo som taká rozčúlená? Pretože pred dvomi dňami sedel môj syn na tom mieste a vedľa neho ležal v tráve náš pes - viď avatar - ten vľavo. Okolo išla pani, ktorá hlasne do mobilu oznamovala miestnej polícii, že pravidelne sa každý deň zdržuje na tom mieste môj syn aj so psom, a ako oni k tomu prídu, veď na tých miestach sa celý deň hrajú deti!
Možno to nie je dobrý príklad o bordeloch v našom štáte, ale i takéto maličkosti ho tvoria a nie je to vinou tých tam hore!
marianne69
S rodnou hrudou je to ako s vlastnym dietatom,viete,ze ma aj chyby,sem-tam vas riadne dozere a nas...e,ale je to vase dieta a milujete ho so vsetkym, co k nemu patri.Tak vnimam ja Slovensko.Aj ked doma pohundrem,ze toto alebo ono je snad mozne,len tu, ale ci uz budem doma,budem opat pracovat v zahranici,snazim sa mu robit tu najlepsiu moznu reklamu.Poprve to tak citim a podruhe nam to tak vtlkali do hlavy v CR.:-))to ,ze doteraz nemalo stastie na spravnych ludi,ktory by ho viedli tam,kde by si zasluzilo,je ina debata,ale ked sa tak divam po jeho susedoch,su na tom este horsie... a ako pise @viera1 nie kazdy na to ma, aby zil vonku,videla som tam vselico: znicena psychyka,rozbite rodiny,jeden s rodicov pride zarabat necha doma zenu,deti alebo muza,deti,nezvladnu to....Ale plati to aj naopak, ten, kto sa tam presadi,drzim mu palce,neviem ako kde,ale Slovaci su nesmierne sikovny, ci uz studenti alebo pracovnici a ak doma nedostanu prilezitost,preco by nesli tam,kde ju dostanu....za to si moze tento stat sam,ze dovoli,aby mu ludia,ktory tu vystudovali,idu von,tam ich ocenia a su prinosom pre spolocnost....co tu budu robit sediet na urade prace? niekedy,ked tu vidim tie kriteria,tak neviem ci sa mam smiat alebo plakat:po skole si mlady,nemas potrebnu prax,a v 40 zase stary a nemas miery 90-60-90,(nechapen potom tu dochodkovu hranicu 62 roko) toto vonku neexistuje, aspon ja som sa s tym nestretla,ukaz co vies a dohodneme sa.Ja hovorim dcere:studuj,cestuj,zarabaj...rob, co ta robi stastnou ,ci uz doma alebo vonku...
evusik
myslím, že každý má niekoho, či už z blízkej rodiny alebo okolia, kto odišiel do zahraničia za prácou... niekto odíde na krátko, niekto na dlho a niekto na stálo... u mladých to považujem za veľké plus keď sa odhodlajú a odídu do sveta na "skusy" či sa už vrátia domov alebo zostanú vonku už nie je podstatné, je to každého vlastné rozhodnutie....my sme takéto možnosti dostať sa von nemali...
čo ma ale mrzí je to, že častokrát mladý človek odíde na pár rokov von a už pre nás tu na slovensku nemá pekné slovo, všetci sme hlupáci a Slovensko je jeden veľký bordel.... na druhej strane ma nesmierne teší keď sa dozviem o úspechoch Slovákov v zahraničí a nemusia to byť len známe osobnosti... teší ma, že takto virtuálne poznám ľudí po celom svete, že sa im darí, že na rodné Slovensko nezanevreli, ale že mu tam vonku svojou pracovitosťou robia dobrú reklamu...
stefanm
zvláštne ... príspevok od @renka157 poukazuje na stránke o varení na neporiadok v správe vecí verejných a zmenil sa na debatu o emigrácií a vlastenectve ! Ale aj to sa stáva . Veď sme tu , na "blbom" Slovensku . ... "Prosím Tě, matka tvá, braň si mne synu. Jdi, třeba k smrti těžko jdeš. Opustíš-li mne, nezahynu. Opustíš-li mne, zahyneš" ... rok 1916 , cela smrti , Viktor Dyk , verš z básne : Země mluví . Boli určené "prerakúsky" orientovaným poslancom aby politicky neopúšťali svoju vlasť . A ako ich dokázali komunisti využiť ? "Opustíš-li mne, nezahynu. Opustíš-li mne, zahyneš" bolo heslo vyzývajúce proti emigrácií a opusteniu vlasti . A predsa ľudia riskovali a išli . Doba sa zmenila (dobu "sme" zmenili?!?!) a každý môže ísť kde chce , kde mu je lepšie . Mrzí ma milá @janger , že môj príspevok na teba zapôsobil ako studená sprcha , dotkol sa ťa a teraz sa tu cítiš ako akosi "menej doma" . Pridám ti preto do sprchy troch horúcej vody a ver tomu , že teba a vás všetkých ktorí ste to dokázali a išli za svojím šťastím aj napriek nebezpečiu ktoré vám hrozilo , napriek neistote a obave z budúcnosti ani nehovorím , obdivujem . Mňa sa len dotkol výraz "...ani zasvet...do takého bordelu"....Každý , aj ten najväčší bordel sa dá upratať . Ale len tam kde je . Nepozametáš kuchyňu keď sedíš v obývačke !!!
marianne69
@evusik s tym sa neda nic ine,len suhlasit.Clovek by nemal zabudnut odkial vysiel a neraz sa stane,ze aj ti najuspesnejsi,ktori dosiahnu vonku velky uspech,sa do toho "bordelu" vratia,poznam niekolko takych ludi,vratili sa po 15,7,18 rokoch z Kanady,Ameriky,vedia co ich doma caka a vratia sa aj napriek tomu,lebo to neprestal byt ich domov.Niekto zase stale trajdluje hore-dole.Pride-odide.Ine to je, ked tam uz maju rodiny,deti,vnucata...su na svete este horsie "bordely"ako Slovensko.Ja osobne nemam problem zit v zahranici urcity cas,ale domov to nie je,viem, ze ked vystupim v Bratislave z lietadla som doma, aspon zatial mam taky pocit,ale jeden nikdy nevie...
marianne69
a posledne:-) aj domov je z kazdeho uhla pohladu iny:Mam velmi dobru kamaratku Nemku,ktora uz 29 rokov trajdluje medzi UK-a Nemeckom a nevie sa rozhodnut kde je jej domov.Vzdy na 2-3 roky pride do Nemecka a potom hajde do UK.Takto chodi od svojich 17 rokov.
marcy
žijem v nádhernej oblasti Gotickej cesty a mnohokrát sa musím červenať,hanbiť ....za nás,čo tu žijeme a se.... obecne na všetko :-(
jarunka
Ja sa len kratko pripojim a to "Vsade dobre, ale doma najlepsie" a my by sme to uz neurobili co sme urobili. Nechat vsetko a vsetkych doma, zobrat detom starych rodicov, vela veci sa nedaju nicim a nikym nahradit atd. Porevolucii sme sa chceli niekolko krat vratit. Dokonca starsia dcera chcela studovat medicinu v Prahe (nakolko otec je cech) Dva roky bola v Marianskych Laznich, kde sa pripravovala na studovanie a na zdokonalenie jazyka a pripravau na prijimacie skusky na Karlovu Univerzitu. Skusky urobila, zvladla aj prvy rocnik no ale potom prisli ine koml. a vratila sa domov. Pocas studia si nasla znamost a bolo po nadejach. Obe sa vydali za chlapcov holandskeho povodu a potom prisli vnucata (5). Tak ich tu nechat nemozeme a urobit im to co my sme urobili nasim detom. Po revolucii sme sa snazili chodit domov tak casto ako sme mohli. Stalo to hodne penazi ale obetovali sme. Naposledy po 2 rokoch som bola doma minule leto 6 tyzdnov. Necakane mi zomrel brat. Je to krasny pocit byt doma, (i ked pri tak smutnej udalosti) vidiet rodinu, kamaratky, na ulici v obchodoch, uradoch hovoria po slovensky, no proste balzam na dusu. (mentalita ludi je ina) Na buduci rok by sme chceli zase. Moj otec ma 85 rokov a manzelova mama 93. Obaja byvaju este samostatne.
kuchticka
Neda mi, abych sa znova nezapojila do tejto, pre mna citlivej diskuzie. @janger napisla presne to, co citim i ja. Dakujem ti @janger .
Ked som pred niekolkymi rokmi prispievala do diskuze v Pravde pod nickom "vlastenka", bola som obvinena spoludiskutermi ako falosnicka. Odisla si za lepsim a teraz sa hlasis ako vlastenka; proste urazali ma niektori. Ja som tam kde som nie z vlastenej vole. udrziavala som iba rodinu pohromade. nikdy som nechcela ist tam kde som, pretrpela som si (pre mna ) peklo na zemi, preplakala more sllz kym som si zvykla. Skutocne to boli, ked si niekto mysli nieco co nie je tak ako si to mysli. Tam kde som zila som mala postavenie k zavisti a na novom mieste ostalo iba spominanie a trapenie. Zvykla som si, ale k miestu kde som sa narodila a zila iba kratky cas mam stale hlboku uctu, lasku a vzdy je to moj DOMOV, vdy sa hlasim k Slovensku/Slovakom.
2010
Sorry, ale ja to tak dramaticky nevidim, od nepamati ci slovaci , taliani , greci . poliaci atd. cestovali po svete ( ten svet je na to a je moja domovina), len poslednych 40 rokov to bolo velke tabu vlastizrada ( a stale je podla komentarov ) PS: aj ja som bol odsudeny a prepadol mi majetok atd... no a co zivot ide dalej a skolne si moze stat vymahat od policajtov co vsetko rozkradli, ja nikomu nic nedlhujem.
Nemam zaujem byvat v state kde dve skupiny ludi su nad zakonom , jedna co vsetko vo velkom rozkradne a druha kde slovo praca nie je v ich slovniku.Rad tam chodim na kratko, niekolko krat do roka , idem tam za par tyzdnov znova ale tak isto na Siciliu ci do Thajska.
micca
Moja skusenost zo SR aVZP.Prestahovali sme sa do CR adet ktore boli skolopovinne dostudovali v CR a po 15 rokoch nam prisla exekucia na syna ze neplatil zdr,poistenie.Po reakcii na exetutora a odvolavani sa bol sud bez neho a tam bolo napisane ze bol vo vykone trestu 3 roky a ze je nezamestnany tak sa mu dlhy odpustia co sa vobec nezakladalo na pravde.Tak sme zase pisali na sud ake nezmysli nam tam napisali .Tak nam poslali omlvny dopis a skoncilo to.Pekne vedia cloveku zneprijemnit zivot.Dufam ze uz nic nepride este mame2 deti.Tak snad ich to uz necaka,co dufam
garanco
...preto si uvarte všetci chutnú polievočku, pridajte jej receptík na Varechu ...
a takéto diskusie preneste na iné stránky...(tiež by som vedela k tomu mnoho povedať!)



 



TOPlist