Delikatesa

morenajea - fotkamorenajea, 7. marca 2011
Milí varecháči, včera som večerala niečo fantastické čo polahodí žalúdku a poteší nielen oči ale aj dušu. Jedlo, ktoré vo mne vždy vyvolá krásne spomienky a ktoré som už roky nejedla. Túto malváziu nenájdete v žiadnych luxusných reštauráciách, žiadnemu kritikovi nestojí ani za zmienku a predsa s touto drobnosťou sme začínali asi všetci……


A čo to je? Volské oko s chlebom. Tiež zbožňujete tú chuť keď si mäkkučkým chlebíkom s chrumkavou kôrkou zotierate roztečené žĺtko z taniera? Keď očko jemne zaprášite soľou a zakrojíte do trošku pripečeného bielka? Keď si najskôr poobkrajujete bielko a potom načnete žĺtko?
To sú chvíle keď sa mi pred očami vybavujú prázdniny u babičky, kde som vždy ráno chodievala do kurína zbierať vajíčka. Neboli síce vždy úplne "čisté" ako z obchodu ale každý vie že domáce vajíčka so žĺtkom takmer oranžovej farby sú tie úplne naj.


Veď super delikatesou nemusí byť vždy kaviár, želví polévka alebo niečo čo nevieme ani vysloviť. Často to najchutnejšie a najlacnejšie jedlo poteší oveľa viac…




@zareaguj


Diskusia k článku

michsamant
Mam cerstvo upeceny chlebik a ty si mi take chute narobila, ze dnes to volske ocko bude :)
tetuska
máš pravdu, ja mám niekedy napr. chuť na polievku, praženica je tiež vynikajúca, volské oko mám rada na opečenej hrianke, natretej horčicou, poukladám krúžky cibule, navrch ide volské očko a prelejem kečupom najlepšie pikant, ľaké a rýchle super jedlo...
baculata
Moj manzel vobec nevie varit, ale čo dokáže večer vytvorit z chleba, masti, vareného vajíčka,cibule,zelených vnatiek, zeleniny je neuveritelné.Vzdy mu tvrdím, že keby mal čas je majster kuchár.
alena45
máš pravdu, jednoho času keď som nevedela čo so sebou, tak obyčajné volské oko na chlieb urobilo zázraky. U mňa to fungovalo ako teplé kakao.
julica
vo mne to evokuje surový žĺtok roztečený na ujových fúzoch :)
hannah22
ale máš pravdu, je to lahôdka, slinky mi tečúúú .... :))
nbert
stipka vegety alebo kari korenia na vrch zltka a namacat do toho opeceny chleba... asi jediny krat co vegeta stoji za pouzitie
sairaam
Už aj kráčam k sporáku, dávno som si to neurobila-:)))
hubata
No, tak toto mi robíš naschvál? Mne jedno volské oko predsa nestačí.
veronika353
Múj prostřední syn vymyslel "vajcoburger".Do rozkrojené žemle dal salát,na to volské oko a cibuli.Dělal to, když jsme byli s manželem na dovolené a bráchové se nemohli dojíst.Já mám taky ráda volské oko,to a ještě vajíčková omeleta je moje první pomoc, když mám velký hlad,ale pro mě to volské oko musí být ze 4 vajíček.
vcelka
Inak už názov sám osebe je naprosto geniálny. Praženica je aj škvarenina, aj vaječnica... ale volské oko som na Slovensku ešte nepočula nazývať inak. Ja ho od malička milujem obsypané kocočkami kyslých uhoriek, nakríž narežem a potom priečne. Tú kombináciu skrátka milujem...
alexdidi
Tak túto pochúťku robím často, hlavne chutí mojím vnúčatám(trávia u nás víkendy)...a aby chutilo ešte lepšie, tak je v tvare srdiečka alebo kačičky...
miis
Mňam... pripomenulo mi to, že keď mi pred niekoľkými rokmi na preventívke zistili vysoký cholesterol a urobili no, no, no - predpísali diétu, prišla som domov a dumala, a dumala, dumala. Postavila som sa k sporáku, vyrobila si ale rovno 4 volské oká, vychutnala som do poslednej kvapky roztečeného žĺtka - a potom som sa asi pol roka vajíčka, masla a iných podobných dobrôt ani nedotkla. Ale keby som si to vtedy nedala, asi by som diétu nevedela držať... aj tak nepomohlo, teraz už beriem aj lieky na zníženie cholesterolu...
ampara
Keď boli moji synovia malí(3 a 4 roky) mali veľmi radi volské oko, len si nevedeli zapamätať to zviera, z ktorého tie oči boli. Tak to volali " vajcové oko".
sovka62
ˇAááááááno, volské oko s chlebíkom (u mňa teda tri volské oká). To je naozaj skvelá pochúťka. Milujem.
gittka
ja teda tiež zbaštím hned tri volské oči!!!ale skúste si na maly tanierik nasypat strúhanku,potom na to rozbit vajce a znova posypat strúhankou a šupnut na horuci olej.upražit z jednej strany a potom otocit a upiect aj druhu stranu.je to obmena,ale kto má rad roztecene zltko,tak tuto ho nenajde...haha
bejaja
najrýchlejšia záchrana, ako ratovať vyhladnutý žalúdok...:))@gittka dobrý nápad, určite vyskúšam...:))
lumilka1
@gittka vypražané volské oči to je,, nebičko v papuľke",k tomu natretý chlebík s horčicou a posýpaný cibuľkou.Mňam
janazjarku
Volské oko k tomu ugrilovaný Encian posypaný korením na syr a veľa opečenej cibule do hneda a môže byť aj suchá hrianka :-) mňáááám !!
perla61
včelka, tak že nepoznáš iný názov volského oka? Tak moja vnučka keď bola menšia, dcéra pracovala ako riaditeľka školy,plus mamina troch detí a ešte si robila ďalšiu VŠ nuž u nich boli veru volské oká dosť často a tak keď malá prišla k nám, reku urobím ti narýchlo volské oko? Malá sa pozrela na mňa a vyhlásila: daj mi pokoj už mám tých "rozpleštených vajec" po krk.
cinkla
Hmmmmmmmmm, uz som, myslim, jedla aj lepsie veci, napr. chlebik s maslom.......
verka1
my papáme volské oko k bielym omáčkam. Veľmi ľúbime chlebík vo vajíčku. Pamatám, že v Mliečnom bare na Gorkého v Ba taký predávali posypaná cibuľkou. Veľmi dobré.
klaura
téééda, toľko variáciíí a nápadov na jednoduché volské oko ... :)
tiež ho mám rada ... na hrianke, na prívarku, na špenáte ...
altyn
Malo by v názve byť upozornenie: nečítať večer, keď už nechcete jesť, hrozí prudké slintanie a porušenie návykov, zvykov a zákazov... :-)))))))))))
svetlana9
u nás volské oko sa podávalo k paprikáškrumpliam a k tomu červená repa sterilizovaná - aj to je mňamina
tizian1cat
ked nám na intráku úplne šibalo, urobili sme si volske očko, natreli teplý chlebík normálnym maslom a na to dali to horúce očko. To len bol koniec sveta, normálna konečnááááááááááá



 



TOPlist