Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Janac: Rímsky hrniec-čo to je? 30 najnovší komentár 18. novembra 2025
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
Diskusie
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1025 najnovší komentár včera 18:36
- Daniela15: Prívarok - rednutie 13 najnovší komentár 28. novembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1025 najnovší komentár včera 18:36
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 13 najnovší komentár 8. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 642 najnovší komentár včera 18:36
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 2 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál -
Domáce bezlepkové opekance „bobaľky“ s makom +video -
Chrumkavé slané praclíky +fotopostup -
Stromčeky z lístkového cesta, rýchle a efektné slané chuťovky +video -
Karamelové košíčky (šuhajdy) -
Jemné vanilkové pečivo s orieškovým krémom -
Opekance s makom
-
Grilážové kocky Jožky Zaukolcovej -
Vianočné pečivo - plnené orechy -
Apsheron - lieskovoorieškový zákusok +fotopostup -
Jednoduchá orechovo-kávová torta -
Poctivá domáca hubová kapustnica s mrveničkou. Pochutnáte si, aj keď je bez mäsa +video -
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál -
Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou +fotopostup
-
Štedrák z lineckého cesta, bohatý vianočný koláč plný chutí VIDEO -
Trojfarebné šuhajdy plné čokolády a orechov VIDEO -
Mramorovaná poleva na sušienky a koláčiky. Jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť wau efekt VIDEO -
Jednoduché triky, efektný výsledok. Takto zdobiť koláčiky ste ešte určite neskúšali! VIDEO -
Stromčeky z lístkového cesta, rýchle a efektné slané chuťovky VIDEO -
Vianočné pečivo pre lenivé gazdinky. Rýchlo hotové a bez vykrajovania! VIDEO -
Biela čokoládová saláma, jednoduchá cukrovinka, ktorú zvládne každý VIDEO
-
Sviatočný zákusok: 12 receptov na medové rezy. Od nehynúcej klasiky až po nové variácie -
Vianočná klasika: 13 receptov na vanilkové rožky. Máme tip aj pre lenivé gazdinky, ako ich urobiť raz-dva! -
Jemné a krehké: 11 receptov na strojčekové pečivo. Toto vám vydrží až do Silvestra -
Popraskané sušienky: 11x crinkles, jednoduché, ale efektné, hodné aj vianočného stola -
Ježe, rožteky, laskonky či medvedie labky: 13 receptov na vianočné dobroty s kokosom -
Použite tie správne: Tieto zemiaky sú najlepšie na zemiakový šalát. Prečo nie všetky druhy fungujú? -
TOP rebríček: 15 najčítanejších vianočných receptov všetkých čias. Upečte si na sviatky to najlepšie
Mám hmlistú predstavu, ako by sa dali spraviť, ak niekedy skúsim a ak sa podaria, pridám recept.
....škoda... inak neviem poradiť...
300 GramovCukru,Čerstvú citronovú štavu z 2citronov,2 citróny,čerstvú šťavu z 1pomaranča,citronovú kôru z 1 citrona,pomarančovú kôru z 1pomaranča,5sušených ruží,6plátkov želatíny,75g Pšeničný škrob,1čl vody z ruží (???),1 ŠálkaStudenej vody
Na posypanie : 7PL Cukru,7PL škrobu
POSTUP:
1.V hrnci privedieme cukor,polku citr.štavy,polku pomarančovej štavy,obe kôry a ruže k varu.
2.V miske si premiešame škrob s šialkou vody(studenej).Pridáme do hrnca a varíme na stredne velkom stupni,kým nám nevznikne hustá masa.Vypnúť sporák.
3.Podla návodu si namočíme želatínu a vmiešame ju do masy.Zobereme z platne a necháme chvílu odstáť na inom mieste.Nie na sporáku.
4.Pár minút necháme odstáť a potom primiešame vodu z ruží a ostatok citr.a pom. štavy..Poriadne premiešať.
5. Preosejeme aby tam neboli ruže a vylejeme do formy,plech.Necháme 5 hodín stuhnúť v chladničke.
6.Zmiešame cukor a škrob a preosejeme TO na stuhnutú hmotu.
7.Vyberieme hmotu z formy a nakrájame na malé kocky.
RECEPT NEMÁM OVERENÝ ! :)
Zdroj:
www.kochbar.de/rezept/345969/Rahat-Lokum.html...
Kto si trúfne?!
jedna z mojich najstarsich spomienok patri tymto želé kockám. je to spomienka starsia ako 50 rokov, este som nechodila do skoly. :-) babka, u ktorej som vyrastala, si ich kupovala v bielych papierových krabiciach, vzdy kilo zltych a kilo cervenych. a tie zatvorene krabice boli polozene pod mojou postielkou. neviem, preco. a ja sa pamatam, ako sme s bratancom klacali na zemi pri postielke, hlavy pod nou, zadky v bodkovanych teplakoch nam trcali von a vyžierali sme tie lepkave farebne kocky. no, sežrali sme z nich babke asi polovicu! ze robila krik si pamatam. ci nam bolo zle, uz nie. ale bolo to lepsie ako teraz ten "fajnovy" lokum rahat. alebo mozno aj nie, to len v spomienkach na detstvo vsetko chuti lepsie.
varecha.pravda.sk/recepty/cozonac-fotorecept/21609-recept...
restauracie.etrend.sk/restauracie-aktuality/lokum-jedna-najst...
na tie mandlovotvaré cukriky obalene v kakau sa pamatam, mala som ich velmi rada prave pre to kakao, neboli tak sladke. aj volali ...mandle. akesi mandle, len si nepamatam, ake. antiperle boli akymysi predchodcami tik-taku, neskor, na strednej skole som bez nich ani nohu z domu nevytiahla, zuvacky som nikdy nezuvala a toto bolo perfektne maskovanie na "krcmovy", cize cigaretovo-pivny dych. :-)) mam dojem, ze som ich - a nie je to extremne davno - niekde dokonca videla este predavat pri pokladni.
damy moje, vidim, ze moj sef mal pravdu, ked mi hovorieval: jana, my nie sme stari, my si iba vela pamatame. :-)))
Ja si spomínam rada na štolverky: boli aj čokoládové alebo s orieškami, lepili sa na zuby a tak sa dlho žuvali. Bolo v nich cítiť smotanu. Lízatká za 0,25 hal. boli tiež všelijakých farieb ale neboli tak nechutne zafarbené, boli také priesvitné a voňali. Teraz v tomto teple ma napadá aj chuť eskima (bez paličky, s kokosovou príchuťou), polárkový sneh, ovocné drene v papierovom košíčku, nanuky, ruská zmrzlina v oblátke, strojová zmrzlina, ovocné malinovky až sa z nosa prášilo, čierne pivo Baník, sóda s kovovým uzáverom, neskutočný výber minerálnych vôd čo sa líšili od seba chuťou aj vôňou, dokonca ich lekári odporúčali piť na žalúdok, na tlak, kvôli obsahu vápnika, železa, atď.
soc.sme.sk/show.php?id=425...
A ktorá z vás si spomína na dlhý plát tvrdého perníka, ktorý sa musel rozkrájať opatrne dobre ostrým nožom? Nad parou sa roztopila čokoláda, alebo sa pripravila z kakaa a masla a potom sa tie tenké plátky do tej horúcej čokolády namáčali a nakoniec vyváľai v kokosovej múčke? To boli fajné "ježe"! Perník sa napil čokoládou, zmäkol a bolo to veľmi chutné. A keď to mamina trošku pokvapkala Rumom, ani nehovoríííííím....
Turecký med bol v priesvitnom vrecúšku, pokrájaný na malé kocky a tie zabalené ešte v papieriku. No ale ten sa samozrejme prilepil a tak sme ho počas žuvania ťahali z pusy. Žuvali sme usilovne, až nás sánky bolelli. Špeciálne predajne "cukrovinky" predávali aj vážené cukríky čo boli zavreté v sklenených dózach a malou lopatičkou ich predavačka s čipkovou čelenkou vo vlasoch vážila na váhe do vrecúška.
Ešte teraz cítim vôňu kávy po celej bývalej Leningradskej ulici v Bratislave, kde bola hneď vedľa "klobúkov" predajňa len s kávou, na počkanie zomletou.
krabičky od nich mám doteraz, mám v nich špendlíky obyčajné, špendlíky s far. guličkou,ihly, ihly na vyšívanie, malé gombíky biele a farebné ( na pánske košele).,
bari mandle mňam!!!!!