Cukriky mäkke

ahojte!prosim vas nepozna niekto cukriky predavali sana deka boli akoby obalovane v škrobe ovocne take kocky juj ale boli dobre!nepamäta si ich niekto a ešte lepši by bol recept na ne!!!!!!!!dakujem
@zareaguj


Diskusia k článku

sovka62
Volali sme ich otlaky a stáli 0,90 Kčs za desať dekagramov. Správne je to lokum (niekde aj rahat lokum) a doteraz si ich môžeš kúpiť v Turecku na každom kroku, samozrejme už za iné peniaze. Pravda ale ale je, že už ich nepredávajú na váhu (aj keď v marci t.r. som aj také videla), ale zväčša sú zabalené ako bonboniéry. A nie sú už také jednoduché ako boli tie v našom detstve, ale sú plnené napr. pistáciami alebo orechmi.
Mám hmlistú predstavu, ako by sa dali spraviť, ak niekedy skúsim a ak sa podaria, pridám recept.
helenka2307
no presne tie!hrabnite trosku do pamäti a poteste!vratime sa do detstva!dakujem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
domci4
Keby som vedela o aké cukríky ide :( tak pomôžem
lucincek
ten rahat poznám a je fakt veľmi dobrý a dá sa kúpiť hocikde v obchode aj u nás... :P ale my ho máme najčastejšie z Nadlaku (rumunska) - od rodiny... :D a recept sa vraj nedá urobiť doma... :(
....škoda... inak neviem poradiť...
evanaaa
Ano, pôvodne turecké, lokum alebo lokut, ako píše aj @sovka , ale ja mám dojem, že tu už bola o nich zmienka ( diskusia?) a dokonca sa mi zdá že tu bol aj domáci recept na ne potom. Pamätám si ich aj ja, boli akoby zo želatíny.
helenka2307
ano boli hodne želatinove ovocne a oprašene podla mna škrobom!nemali take silne chute ako su teraz tie žele to su teraz moc aromaticke a take umele!to uz si pamätame len mi staršie ale boli mooooc dobre!!!!!a inač dakujem že mate snahu pomôct!
kucharka100
Poznala som a jedla tiež túto maškrtku, kedysi pred rokmi ju zvykli predávať na Obchodnej ulici v BA. Boli ozaj lacné po 90 halierov, ale moc a moc chutné. Tiež si pamätám na cukríčky v balíčku boli miešané zelené a čokoládové, oba druhy v jednom sáčku a plnené likérom....tiež mentolky v podobe mašličiek, tie chutili náramne tiež....akosi sa to všetko vytratilo za tie roky z obchodov. Ešte aj Pardubické perníky plnené slivkovým lekvárom, boli chutné, obliate čokoládou ale hlavne neboli také maličké, aké ich dostať dnes. Ani tú chuť už takú fajnú nemajú...kde sa podeli tie recepty ???...Nevyrába sa. Škoda.
sovka62
@kucharka100 , áno, to sú cukríky nášho detstva, tie zelené a čierne boli plnené kávovým likérom a tými čiernymi zvykla mama dozdobiť kávovú tortu. A k tvojmu zoznamu by som pridala ešte ľadovky, krehuľky (tie boli podľa mňa najsamlepšie, plnené krokantom), tatranské perly, mentolové poduštičky, také biele, tojhranné a neskôr ešte Trnavské furé. A máš pravdu, medovník stál dve koruny a bol taký veľký, že ako som ho dostala na desiatu bol problém zjesť ho celý.
evanaaa
@sovka aj @kucharka100 , máte pravdu a ešte také fialové cukríky - fialky, mne sa zdá, že Trnavské furé ešte je, ale odkedy mám diabetku, nekupujem ani nesledujem tak, ako predtým. A bolo toho viac, chalva &ä vtedy sme nevedeli, čo to je) v takých tehlách ako je teraz pečeňový syr a ešte veľa, veľa iného, raz na tú tému tu bola diskusia, v nej sa spomínalo na zabudnuté.
jurovic6
Keďže v rakúsku a v nemecku je toľko turkov,tak som si bol skoro 100%-ne istý že niečo nájdem.

300 GramovCukru,Čerstvú citronovú štavu z 2citronov,2 citróny,čerstvú šťavu z 1pomaranča,citronovú kôru z 1 citrona,pomarančovú kôru z 1pomaranča,5sušených ruží,6plátkov želatíny,75g Pšeničný škrob,1čl vody z ruží (???),1 ŠálkaStudenej vody
Na posypanie : 7PL Cukru,7PL škrobu
POSTUP:
1.V hrnci privedieme cukor,polku citr.štavy,polku pomarančovej štavy,obe kôry a ruže k varu.
2.V miske si premiešame škrob s šialkou vody(studenej).Pridáme do hrnca a varíme na stredne velkom stupni,kým nám nevznikne hustá masa.Vypnúť sporák.
3.Podla návodu si namočíme želatínu a vmiešame ju do masy.Zobereme z platne a necháme chvílu odstáť na inom mieste.Nie na sporáku.
4.Pár minút necháme odstáť a potom primiešame vodu z ruží a ostatok citr.a pom. štavy..Poriadne premiešať.
5. Preosejeme aby tam neboli ruže a vylejeme do formy,plech.Necháme 5 hodín stuhnúť v chladničke.
6.Zmiešame cukor a škrob a preosejeme TO na stuhnutú hmotu.
7.Vyberieme hmotu z formy a nakrájame na malé kocky.

RECEPT NEMÁM OVERENÝ ! :)
Zdroj:
 www.kochbar.de/rezept/345969/Rahat-Lokum.html...

Kto si trúfne?!
jurovic6
Pardon Hore tie 2citrony v prvom riadku už nie sú treba :S
ela77
No ty si šikulka @jurovic6 , že si si dal námahu pohľadať ten recept a možno si si typol ozaj dobre. Určite to niekto z nás vyskúša. A ten link, ktorý si dal ako zdroj nám poslúži určite aj inak a nájdeme tam kopu zaujímavých receptov. Vďaka-už iba pozháňať ten pšeničný škrob, priznám sa že zatiaľ poznám iba zemiakový a kukuričný.
jurovic6
ja som tiez o psenicnom este nepocul.mozno sa da nahradit aj tym zemiakovm .... :(
rea1
@sovka , @kucharka , pridavam sa aj ja - mentolky lesnenky, hrbolate zelene sosovice velkosti nechta na ukazovaku a cukriky, ktore moj otec volal hromy a spominal na ne este zo svojej mladosti (nar.1921)! hromy boli tiez mentolove, biele a mali tvar trojhranu, takze sa velmi zle cumlali. vzdy som z nich mala rozodratu celu pusu.
jedna z mojich najstarsich spomienok patri tymto želé kockám. je to spomienka starsia ako 50 rokov, este som nechodila do skoly. :-) babka, u ktorej som vyrastala, si ich kupovala v bielych papierových krabiciach, vzdy kilo zltych a kilo cervenych. a tie zatvorene krabice boli polozene pod mojou postielkou. neviem, preco. a ja sa pamatam, ako sme s bratancom klacali na zemi pri postielke, hlavy pod nou, zadky v bodkovanych teplakoch nam trcali von a vyžierali sme tie lepkave farebne kocky. no, sežrali sme z nich babke asi polovicu! ze robila krik si pamatam. ci nam bolo zle, uz nie. ale bolo to lepsie ako teraz ten "fajnovy" lokum rahat. alebo mozno aj nie, to len v spomienkach na detstvo vsetko chuti lepsie.
irenaw
jej, lesnenky a hromy (nevolali sa Ľadovky a nebol na vrecúšku ľadový maco?) som mala veľmi rada, moja babka ich vždy mala doma. mávala aj hašlerky, tie som zasa neznášala, vždy sa pokúšala nám ich naordinovať na kašeľ :-) pamätám sa ešte na také v tvare mandle, vnútri úžasný krém, obalené boli v horkom kakau, neviete ako sa volali? vždy som ich cmúľala čo najpomalšie, aby mi tá plnka dlho vydržala. a ešte antiperle v malej okrúhlej plastovej krabičke, keď sa vrch a spodok pootočili, vypadávali malé biele mentolové guličky. z tých som bola úplne unesená, vrchná časť bola bezfarebná, tak bolo vidno, koľko ešte mám...
paleva
aj ja si pamätám tie cukríky, volali sme ich gumáky, za pár halierov do vrecúška a jazýček spokojný, tak veru.....
rea1
@irenaw , ano, hromy mali na vrecusku ladoveho medveda. :-)) ako sa volali neviem, lebo inac ako hromy som im ani nepovedala. dodnes. :-)
na tie mandlovotvaré cukriky obalene v kakau sa pamatam, mala som ich velmi rada prave pre to kakao, neboli tak sladke. aj volali ...mandle. akesi mandle, len si nepamatam, ake. antiperle boli akymysi predchodcami tik-taku, neskor, na strednej skole som bez nich ani nohu z domu nevytiahla, zuvacky som nikdy nezuvala a toto bolo perfektne maskovanie na "krcmovy", cize cigaretovo-pivny dych. :-)) mam dojem, ze som ich - a nie je to extremne davno - niekde dokonca videla este predavat pri pokladni.
damy moje, vidim, ze moj sef mal pravdu, ked mi hovorieval: jana, my nie sme stari, my si iba vela pamatame. :-)))
astheart
Ta "voda z ruží" ...... Setkala jsem se s tím v mnoha receptech. Je to záležitost východních kuchyní (i Sev. Afrika). Mám kamarádku v Dánsku a ta zase manžela Turka. Každý rok jezdí do Istanbulu. Vloni mi růžovou vodu přivezla. Je na ní napsáno, že se dá použít v kuchyni nebo v kosmetice..... Když odšroubuji lahvičku, voní mi to moc "parfémově", a tak nemám pdvahu přidat ji do moučníků! Na Internetu jsem se dočetla, že se vyrábí destilací vody přes okvětní lístky růží a dá se připraviit doma. Je fakt, že receptů , kde se používá, mám hodně.....
babaaja
.. a mne chutili aj atlasky, take perletove a vnutri plnka. pamata si niekto na piestanske torticky? oplatku asi velkosti fidorky ale boli zabalene v zlatistom alobale, a prelepene zlatym papierikom, ktory sme si davali na zapastie ako hodinky :)))
jozka2
babaaja ,atlasky tie prave to bola klasika ale potom ich nejako pokrstili le to uz bolo len meno bez povodnych atlasiek
matata1
@irenaw tie mandľové sa nevolali Bari mandle? @babaaja Atlasové furé so zbožňovala. A spomínate si niekto také malé čierne sekané cukríky s takou zvláštnou chuťou, zabalené v plechovej krabičke. Predávali ich v drogérii. Len neviem ako sa volali.
irenaw
@matata1 ty si to odhalila, tie som myslela :-) tie čierne boli pelendrekové? niečo sa mi marí, ale tie som nemala rada... a teraz si varím čaj zo sladkého drievka. @babaaja to naozaj? kúpila by som si už len preto, či by mi chutili rovnako ako vtedy.
4mango
pamätáte aj zemiakový cukor? Dcéra mi ho nedávno kúpila, bol drahý, ale úplne iná chuť.
matata1
@irenaw ja ti neviem či to boli pelendrekové, mali trošku podobnú chuť ako pelendrek, ale boli tvrdé a také nerovnomerné kúsky. Neviem, či v nich neboli aj nejaké bylinky a neboli proti kašľu.
babaaja
jej ste mi pripomenuli, tie cierne, boli to take male stvorceky. zvlastna chut, pelendrek ale akoby aj este nieco ine. Mne tiez velmi nechutili.A tie krabicky sa zle otvarali. Teraz budem hrabat v pamati, ze ako sa volali :). Moja stara mama bola predavacka v takych malych potravinach a vidim to ako dnes, v hnedej krabici tie farebne zele cukriky a zemiakovy cukor, co sa lamal a predaval na vahu. Ale ani ten som nejako neoblubovala :) toto neviem ci si niekto este spomenie:papierova krabicka, ktora mala na prednej casti kruhovy otvor prelepeny celofanom. Vnutri boli cukriky zelene kuzelky, take tvrdsie zele, mentolovej chuti. v takej istej krabicke boli aj cukriky nieco ako su dnesne zele tie male kocky, ale tieto mali oveela lepsiu chut. :)
tatty
Atlasové furé sme volali hodvábne cukríky a ešte si pamätám také žlté, tvar mali ako ľadovky, ale boli plnené vaječným koňakom. No a štolverky - orechové, kakaové, kávové a ovocné si-si, ovocné čočky, bari mandle....:-)
hubata
@matata - neboli to Dorette? Tie boli aj v lekárni dostať aj v drogérii tuším za 1,50 Sk.
Ja si spomínam rada na štolverky: boli aj čokoládové alebo s orieškami, lepili sa na zuby a tak sa dlho žuvali. Bolo v nich cítiť smotanu. Lízatká za 0,25 hal. boli tiež všelijakých farieb ale neboli tak nechutne zafarbené, boli také priesvitné a voňali. Teraz v tomto teple ma napadá aj chuť eskima (bez paličky, s kokosovou príchuťou), polárkový sneh, ovocné drene v papierovom košíčku, nanuky, ruská zmrzlina v oblátke, strojová zmrzlina, ovocné malinovky až sa z nosa prášilo, čierne pivo Baník, sóda s kovovým uzáverom, neskutočný výber minerálnych vôd čo sa líšili od seba chuťou aj vôňou, dokonca ich lekári odporúčali piť na žalúdok, na tlak, kvôli obsahu vápnika, železa, atď.
rulik
neboli to také cca 2x2x2cm kocôčky z niečoho ako aspik len tuhšieho?to som už dávnejšie nejedol ani nevidel,teraz sú len gumené medvedíky
rulik
pre jurovic6:pomohol si nám,dík,ja si myslím, že ten pšeničný škrob tam bude možno preto, že nezakalí potom tú zmes a ostane taká skoro číra,tie ostatné - kukuričný alebo zemiakový by možno mohol zakaliť zmes-no neviem je to len môj názor,treba vyskúšať
arasidka
aach, "decká", ale ste sa rozbehli!!!Aké ste dnes maškrtné :) No, z tých mäkkých cukríkov, o ktorých tu hore píšete, sme ako mladé gazdinky robili ozdoby na tortu. Bolo to jednoduché, na doštičku sme nasypali trochu práškového cukru, vzali jeden mäkký cukrík a vymiesili z neho v cukre guličku, tú sme rozvaľkali na tený plát ako to šlo, a potom sme - počúvajte čím - krajčírskym náprstkom vyrezávali kolieska a robili z toho ružičky, menšie, väčšie a boli rôznej farby, ružové, zelené,žlté. Zo zelených sme robili k tým ružičkám lístočky. Keď sa to uložilo na tortu, alebo srnčí chrbát obliaty čokoládou, bola to paráda. Dali sa robiť nielen ružičky ale aj mini ovocie na ozdobu. A nestálo nás to viac ako 2 - 3 koruny , keď k tomu pripočítam aj za lyžicu práškovéh o cukru.
A ktorá z vás si spomína na dlhý plát tvrdého perníka, ktorý sa musel rozkrájať opatrne dobre ostrým nožom? Nad parou sa roztopila čokoláda, alebo sa pripravila z kakaa a masla a potom sa tie tenké plátky do tej horúcej čokolády namáčali a nakoniec vyváľai v kokosovej múčke? To boli fajné "ježe"! Perník sa napil čokoládou, zmäkol a bolo to veľmi chutné. A keď to mamina trošku pokvapkala Rumom, ani nehovoríííííím....
hubata
@arasidka - pamätám ten perník, na jednej strane bol taký lesklý, babke sme ho kradli lebo ho ľúbila mlsať k bielej káve, tak ho mala v zásobe v špajzi. Ešte si pamätám že sme jej chodili aj na maces v obrovskej krabici asi za 5 Kčs.
Turecký med bol v priesvitnom vrecúšku, pokrájaný na malé kocky a tie zabalené ešte v papieriku. No ale ten sa samozrejme prilepil a tak sme ho počas žuvania ťahali z pusy. Žuvali sme usilovne, až nás sánky bolelli. Špeciálne predajne "cukrovinky" predávali aj vážené cukríky čo boli zavreté v sklenených dózach a malou lopatičkou ich predavačka s čipkovou čelenkou vo vlasoch vážila na váhe do vrecúška.
Ešte teraz cítim vôňu kávy po celej bývalej Leningradskej ulici v Bratislave, kde bola hneď vedľa "klobúkov" predajňa len s kávou, na počkanie zomletou.
arasidka
Keď boo v našom mestečku vinobranie, prišli Turci , otvorili si stánok, postavili veľký drevený stôl, vytiahli veľkú ako kváder kocku tureckého medu, v ktorom boli celé lieskové orechy a pripravili si malú sekerku . A kto chcel turecký med, len zaťali, odvalili kus tureckého medu ako kúsok mramoru a za pár grošov sme ho cmúľali ešte aj na druhý deň. Mama naňho doplatila, vylomila si zlatú korunku.
helenka2307
no ludkovia moji mne sa chce revat tie cukriky musim skusit!!!!!!!!DAKUJEM JUROVIC6!!!!!!!!!KED SPRAVIM NAPISEM!!!!!!!!DAKUJEM!!!!!!
neposed
ake mile spomienky, kazda sme nieco oblubovali, bolo nasmu srdcu a maskrtnym jazyckom blizke. Aj ja ked prechadzam okolo byvaleho obchodika, ktory uz davno nie je obchodikom, vzdy si spomeniem na tieto cukriky zabalene do papieroveho kornutka a detstvo je aspon na chvilu spat. Velmi casto spominam aj na DUO napolitanky, tie som mala najradsej, romance, romanety, aj tie princezky chutili akosi inak. Nemate niekto kdesi "zapraseny" recept na ten duo zazrak? Dakujem za recept na cukriky, je to super.
helenka2307
a ja si este spominam na take kekse alebo susienky to boli na jednej strane leskle mne to ptipadaloako vita kava nema niekto recept?boli to vazene aj take polomacane ale tie neboli take DOBRE!!!!!!!!!!
evaann
Krasne spomienky,musim reagovat...Ja som milovala Sumavske jahodky,boli uzasne,cervene,male kopky,ani tvrde,ani prilis makke,jemne posypane cukrom a stali len 2 kacky :)
notak
No kukám, Dejiny cukroviniek :))) To sa len tak nevidí. Tieto komentáre nemajú chybu.
zvoncek
nejako som túto diskusiu prehliadla, @matata , tie malé tvrdé štorčeky v plechovej krabičke, tie predávali v lekárni a nám ako deťom ch doporučoval náš starý obvoďák proti kašlu., tá plechová krabička bola bieložčervená, na meno si nepamätám, neskoršie to boli anti perle, tie
krabičky od nich mám doteraz, mám v nich špendlíky obyčajné, špendlíky s far. guličkou,ihly, ihly na vyšívanie, malé gombíky biele a farebné ( na pánske košele).,



 



TOPlist