Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
Diskusie
- Smejkad: Polotovary 4 najnovší komentár včera 15:19
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 804 najnovší komentár včera 22:00
- Siskaa77: Hľadám stratený recept na kysnuté cesto s BB pudingom 4 najnovší komentár 6. októbra 2025
- Daniela15: Stratený? 0 zatiaľ bez komentárov
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 506 najnovší komentár 16. októbra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 804 najnovší komentár včera 22:00
- Smejkad: Polotovary 4 najnovší komentár včera 15:19
- Herculles: Prvé príkrmy pre bábätko 6 najnovší komentár 23. októbra 2025
- Lidka1: Rastlinná šľahačka 2 najnovší komentár 21. októbra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 506 najnovší komentár 16. októbra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? Október 2025 596 najnovší komentár včera 22:00
- Smejkad: Polotovary 4 najnovší komentár včera 15:19
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? September 2025 1 najnovší komentár 16. októbra 2025
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Karfiolová polievka so zeleninou a s krupicovým liatym cestom -
Torta s tvarohovým krémom a mandarínkami +fotopostup -
Cheesecake so škoricovou mrveničkou (Cinamon Roll Cheesecake) -
Šťavnatý jablkáč s detskou krupicou -
Zapečený karfiol so zemiakmi, filé na masle, domáca tatárska omáčka -
Jablkové kefírové kocky s čoko-jogurtovou polevou +fotopostup -
Tekvicovo-orieškové rezy s mascarpone krémom +video
-
Sýty fazuľový šalát, na desiatu aj na chlebíčky VIDEO -
Ako spraviť úhľadné, rovnako veľké fašírky či burgery? Túto pomôcku máte určite doma VIDEO -
Syrové tyčinky v slaninke, super tip na chuťovku z toastového chleba VIDEO -
Slané mafiny so šunkou a s kukuricou VIDEO -
Kurací perkelt s cestovinami Ideál VIDEO -
Polievka z pečenej cvikly VIDEO -
Kapustové lokše VIDEO
-
Recepty na domáce lokše: Nielen zo zemiakov, ale aj ako ste ich ešte nerobili -
Nájdite odpoveď: Premývať ryžu pred varením alebo nie? Toto by ste mali vedieť, aby ste sa rozhodli správne -
Jednoduché aj náročnejšie: 11 receptov na karamelové zákusky z kondenzovaného mlieka -
Do školy aj do práce: 12x voňavé škoricové koláče do ruky -
Čo variť tento týždeň: 14 tipov na chutné obedy a večere pre celú rodinu -
Pre rodinu aj hostí: Chcelo by to niečo viac, než len obyčajný koláč? 13 receptov na jablkové rezy, ktorými nikdy nič nepokazíte -
Známe aj nové: 11 výborných tipov, čo navariť z mletého mäsa
Mám hmlistú predstavu, ako by sa dali spraviť, ak niekedy skúsim a ak sa podaria, pridám recept.
....škoda... inak neviem poradiť...
300 GramovCukru,Čerstvú citronovú štavu z 2citronov,2 citróny,čerstvú šťavu z 1pomaranča,citronovú kôru z 1 citrona,pomarančovú kôru z 1pomaranča,5sušených ruží,6plátkov želatíny,75g Pšeničný škrob,1čl vody z ruží (???),1 ŠálkaStudenej vody
Na posypanie : 7PL Cukru,7PL škrobu
POSTUP:
1.V hrnci privedieme cukor,polku citr.štavy,polku pomarančovej štavy,obe kôry a ruže k varu.
2.V miske si premiešame škrob s šialkou vody(studenej).Pridáme do hrnca a varíme na stredne velkom stupni,kým nám nevznikne hustá masa.Vypnúť sporák.
3.Podla návodu si namočíme želatínu a vmiešame ju do masy.Zobereme z platne a necháme chvílu odstáť na inom mieste.Nie na sporáku.
4.Pár minút necháme odstáť a potom primiešame vodu z ruží a ostatok citr.a pom. štavy..Poriadne premiešať.
5. Preosejeme aby tam neboli ruže a vylejeme do formy,plech.Necháme 5 hodín stuhnúť v chladničke.
6.Zmiešame cukor a škrob a preosejeme TO na stuhnutú hmotu.
7.Vyberieme hmotu z formy a nakrájame na malé kocky.
RECEPT NEMÁM OVERENÝ ! :)
Zdroj:
www.kochbar.de/rezept/345969/Rahat-Lokum.html...
Kto si trúfne?!
jedna z mojich najstarsich spomienok patri tymto želé kockám. je to spomienka starsia ako 50 rokov, este som nechodila do skoly. :-) babka, u ktorej som vyrastala, si ich kupovala v bielych papierových krabiciach, vzdy kilo zltych a kilo cervenych. a tie zatvorene krabice boli polozene pod mojou postielkou. neviem, preco. a ja sa pamatam, ako sme s bratancom klacali na zemi pri postielke, hlavy pod nou, zadky v bodkovanych teplakoch nam trcali von a vyžierali sme tie lepkave farebne kocky. no, sežrali sme z nich babke asi polovicu! ze robila krik si pamatam. ci nam bolo zle, uz nie. ale bolo to lepsie ako teraz ten "fajnovy" lokum rahat. alebo mozno aj nie, to len v spomienkach na detstvo vsetko chuti lepsie.
varecha.pravda.sk/recepty/cozonac-fotorecept/21609-recept...
restauracie.etrend.sk/restauracie-aktuality/lokum-jedna-najst...
na tie mandlovotvaré cukriky obalene v kakau sa pamatam, mala som ich velmi rada prave pre to kakao, neboli tak sladke. aj volali ...mandle. akesi mandle, len si nepamatam, ake. antiperle boli akymysi predchodcami tik-taku, neskor, na strednej skole som bez nich ani nohu z domu nevytiahla, zuvacky som nikdy nezuvala a toto bolo perfektne maskovanie na "krcmovy", cize cigaretovo-pivny dych. :-)) mam dojem, ze som ich - a nie je to extremne davno - niekde dokonca videla este predavat pri pokladni.
damy moje, vidim, ze moj sef mal pravdu, ked mi hovorieval: jana, my nie sme stari, my si iba vela pamatame. :-)))
Ja si spomínam rada na štolverky: boli aj čokoládové alebo s orieškami, lepili sa na zuby a tak sa dlho žuvali. Bolo v nich cítiť smotanu. Lízatká za 0,25 hal. boli tiež všelijakých farieb ale neboli tak nechutne zafarbené, boli také priesvitné a voňali. Teraz v tomto teple ma napadá aj chuť eskima (bez paličky, s kokosovou príchuťou), polárkový sneh, ovocné drene v papierovom košíčku, nanuky, ruská zmrzlina v oblátke, strojová zmrzlina, ovocné malinovky až sa z nosa prášilo, čierne pivo Baník, sóda s kovovým uzáverom, neskutočný výber minerálnych vôd čo sa líšili od seba chuťou aj vôňou, dokonca ich lekári odporúčali piť na žalúdok, na tlak, kvôli obsahu vápnika, železa, atď.
soc.sme.sk/show.php?id=425...
A ktorá z vás si spomína na dlhý plát tvrdého perníka, ktorý sa musel rozkrájať opatrne dobre ostrým nožom? Nad parou sa roztopila čokoláda, alebo sa pripravila z kakaa a masla a potom sa tie tenké plátky do tej horúcej čokolády namáčali a nakoniec vyváľai v kokosovej múčke? To boli fajné "ježe"! Perník sa napil čokoládou, zmäkol a bolo to veľmi chutné. A keď to mamina trošku pokvapkala Rumom, ani nehovoríííííím....
Turecký med bol v priesvitnom vrecúšku, pokrájaný na malé kocky a tie zabalené ešte v papieriku. No ale ten sa samozrejme prilepil a tak sme ho počas žuvania ťahali z pusy. Žuvali sme usilovne, až nás sánky bolelli. Špeciálne predajne "cukrovinky" predávali aj vážené cukríky čo boli zavreté v sklenených dózach a malou lopatičkou ich predavačka s čipkovou čelenkou vo vlasoch vážila na váhe do vrecúška.
Ešte teraz cítim vôňu kávy po celej bývalej Leningradskej ulici v Bratislave, kde bola hneď vedľa "klobúkov" predajňa len s kávou, na počkanie zomletou.
krabičky od nich mám doteraz, mám v nich špendlíky obyčajné, špendlíky s far. guličkou,ihly, ihly na vyšívanie, malé gombíky biele a farebné ( na pánske košele).,
bari mandle mňam!!!!!