Čo len uvariť ???

babidka - fotkababidka, 24. januára 2013
Keď som pred chvíľou čítala zážitok , čo tu pridal @stefanm a v komentári @real1 písala :
"Decká, čo mám variť? Čo chcete? Hocičo! No výborne, môže byť lečo? Nieee, lečo nie. Tak halušky? Ale nie, halušky nechceme. Dokelu, tak mäso na šťave s ryžou? Nechceme mäso, urob niečo jednoduchšie. Tak ČO mám navariť??? Ale veď navar HOCIČO! " Z toho som sa dobre zasmiala :-) Hneď som si spomenula na mamku jednej mojej priateľky z detstva . Keď nevedela čo má uvariť ,pravidelne u nich prebiehal takýto dialóg:
" Štefan , čo mám uvariť na obed?/ večeru?/"
"Uvar Klárika hocičo, ja zjem všetko "
"Ale povedz , na čo máš chuť?"
"To je jedno , uvar hocičo!"
Nastala krátka dramatická pauza /teta Klárika vedela čo má povedať:-)/ "Tak uvarím halušky s kapustou"!
Ďalšia kratučká dramatická pauza . A to už ujo Štefan s panikou v hlase odpovedal :
" Vieš čo, moja drahá, tak radšej uvar ..... /tu si treba dosadiť naozaj hocičo/ !
A tetuška to mala vyriešené :-))) Vedela veľmi dobre , že jej Štefan z duše nenávidel halušky s kapustou . Priateľka mi až v dospelosti prezradila , ze jej mamička toto jedlo používala občas na "potrestanie" manžela ...
@zareaguj


Diskusia k článku

turistka
@Babidka , skutočný príbeh mnohých rodín. Ja som prichádzala do stavu odpadnutia, lebo každý deň niečo vymýšľať na obed bol pre mňa trest, keď na otázku doma, čo mám uvariť bola taká istá, ako v Tvojom prípade, tak som sa pýtala známej susedy a nielen jej na to, čo ide variť, alebo čo varila. Niekedy to pomohlo. Len mi je ľúto, že som nemala skôr túto zázračnú skrinku, takto si kliknem -pozriem a mnoho rázy uvarím niečo, čo ste dali v menu dňa, alebo ináč v receptoch. Lebo s jedením navareného nikdy nebol problém, vždy sa zjedlo a ani neohrdlo. A to, čo nešlo dole krkom som nevarila, veď ani ja jedno jedlo nezjem a ako sa povie, keď mi aj na krk skočíte :-)
margaretka28
No to ked sa ja opýtam môjho, že čo mám uvariť, presne viem, čo mi odpovie a preto sa už pýtam iba detí, Jeho odpoved je: "barzjaký rezeň" Ani mu iné po rozume nechodí....:-))
babidka
Ked boli deti male , tiez som sa nesmela pytat :-) Starsia zakazdym povedala :kurca s hranolkami .Mladsia : halusky s tvarohom. Manzel: hocico , len nie francuzske zemiaky :-)))
margaretka28
Najlepšie je, ked si vyberiem niečo na vareche, vtedy sa nepýtam, lebo už mám vybrané čo chcem, tak zrovna vtedy prídu s otázkou mamíííííííí?? čo budeme mať na obed, mohla by si urobiť to, alebo to, lebo už sme to dávno nemali a kedže sú 4 tak sa ešte pri tom pohádaju, tak v takých prípadoch dávam hlasovať a ked je remíza, tak varím jeden den jedno a na druhý den druhé a ešte je dilema čo skôr a tak sú moje plány na recept z varechy zase zmarené:-(Ale čo by človek pre ich neurobil...
medulienka122
@babidka , pamätám sa, že dakedy dávnejšie sa nás pýtala jedna varecháčka, či má zmysel robiť jedálny lístok na celý týždeň podľa chuti stravníkov, a vtedy sme sa zhodli, že figu borovú:-)), lebo každý mudruje, že "len to nie". Ja navarím podľa toho, čo mám k dispozícii, ale niekedy musím aj zaťať zuby a mužovi navariť extra, lebo "nemôže" huby, pečeň, špenát atď. Ale prečo nenávidí kolienka ako cestoviny a mušličky v polievke? On len sladké, čo syn ani náhodou, takže asi tak...hrajú so mnou "člověče nezlob se":-)
sovka62
@babidka , som sa zasmiala. Lebo celkom ako u nás, len moja odpoveď bola: tak navarím granatír! O tomto jedle môj sobášený vyhlasoval, že ho nemá rád, ale po čase, keď som ho z trucu uvarila, začal vyhlasovať: "dnes sa ti akosi podaril" a šiel si pridať. Pred týždňom dokonca vyhlásil, že by mala chuť na granatír! Tak som nahraná.
anina6
vidím, že asi všetky a poniektorí aj páni máme rovnaký problém, ktorý sa volá čo dnes na obed resp. večeru. Jasné, že aj u nás je to tak, ked sa spýtam svojej polovičky čo mám uvariť, tiež sa to volá "hocičo" a ako hľadám tak hľadám po všetkých receptároch ,jedlo s menom "hocičo" nikde nenachádzam. Tak improvizujem, lámem si hlavu, aha veď mám poruke Varechu. Prelistujem recepty, kuknem čo dá chladnička, poprípade mraznička a hocičo je na svete.
marianne
:-) @babidka tak to mam odskusane aj ja.Tiez sa pytam:Co mam dnes varit?.Muz odpovie:cokolvek.Uvarim.Dostane na tanier a mas vidiet ten vyraz: hodny pre Bohov...stichne a povie:Ale perkelt som zrovna nemyslel......neznasa ho,....ale ja ho zboznujem,ale ked cokolvek,tak cokolvek,ja som spokojna.Nakoniec zahlasi:to si spravila naschval a ja,ze hej:-)))))) Ale spravim to,len raz rocne,ked ma nastve aaa pomsta je sladka.....
baculata
Ja nepoznám jedlo, ktoré by moj manžel nemal rád. Len musím striedat mučne a masové dni. Mala som stastie v tom, že moja svokra chutne varila a snažila som sa podla nej varit a moj manžel je nad mieru spokojný. Vrcholom je ked konštatuje, tuším je to lepšie ako to robila moja mama. Už sa ho nepýtam, čo budeme varit, nakolko je polievkový odpoved bola tá istá - kyslá fazulová a langoše - ale oci zajtra je nedela- tak slepačia polievka a vybavené. V stredu varím už pár týždnov to isté - vtedy su u nás vnucatka obidve a chlapček miluje ryzu a dievcatko kuracie stehná, takže v tom mám uplne jasno. Odkedy chodím na Varechu tu čerpám inšpiráciu na denné varenie.










pivonka
Moja mama sa nás pýtala, čo má variť, zásadne po jedle, ešte kým sme sedeli pri stole. "Čo mám zajtra navariť?" Odpoveď bola rovnaká: "Teraz neviem".
Kolega na manželkinu otázku, čo má navariť, odpovedal: "Načo sa pýtaš? Veď vieš, že halušky."
tatranocka
Môj brat by jedol rizoto každý deň.A keď si už po piatykrát nakladal do misky,že si zajtra vezme do roboty,tak ho mamka prosila,že nie,lebo si kolegovia budú myslieť,že nevie nič iné uvariť.Núkala sa mu,že mu donesie obed do roboty - rizota sa nevzdal.
babidka
:-) Halusky su aj u nas alternativa ak mam vyhoviet vsetkym! Tie neodmieta nikto a sme ochotni ich jest kedykolvek a s cimkolvek- bryndzove , tvarohove , so sladkou aj kyslou kapustou,so skvarkami , cibulkou a slaninou alebo iba tak s maslom a poharom kysleho mlieka ci poliate smotanou .Dalsie taketo vseobecne oblubene su pirohy plnene zemiakmi a zemiakove placky :-) ked sme mali jeden cas "chudobnejsie roky " a s peniazmi sme vychadzali "velmi natenko" tak v kuchyni to istili halusky alebo pirohy.
abdul
Starká vravievala, že dobré prasa všetko spapá. Starký, pokiaľ mal hovädzie z polievky nepotreboval ani pivo. U nás je niekedy ako v talianskej rodine. Na mojej čiernej listine sú halušky s kapustou a tekvica na všetky spôsoby. Toto si varí moja stará keď som mimo domu.
marikafil
Môj manžel - jedináčik - mal mamu skvelú kuchárku. Niečo som sa naučila od nej, niečo od svojej mamy a aj keď mal povesť veľmi prieberčivého jedáka, moje jedlo mu vždy chutilo. Pravda, NESMELA som variť kel, karfiol a špenát - podľa neho "prudké jedy":-) Kel dodnes nevzal na milosť, karfiol som šikovne nahradila brokolicou a tú má ozaj rád, no a dostala som ho aj na špenát - v skutočnosti nemá rád tú zelenú omáčku, čo dostával v školskej jedálni - ale listový špenát mu chutí a nedávno vyskúšal špenátové halušky a vyhlásil, že ich mlžem natrvalo zaradiť do jedálnička. Dlhé roky na otázku, čo mám variť, odpovedal: "vieš, čo sme už dávno nemali? sviečkové rezy opera!" a bolo vybavené. Teraz, keď sme vylúčili mäso a iné zvieracie produkty (syry, vajcia) tak skúšam každú chvíľu niečo nové práve z varechy a indické a turecké recepty sú teraz naše najobľúbenejšie. Na zeleninových jedlách sa mi páči to, že varím podľa obsahu chladničky, takže aj keď je to takmer stále rovnaký názov, mení sa tam zloženie tej zeleniny a tým pádom to aj rôzne chutí. Ale čo sme ešte nikdy nevyskúšali - držkovú polievku...a asi už ani nevyskúšame.
rea1
Ja viem, že to bolo už veľmi dávno, ale kým som bývala s rodičmi, veľa sa u nás o jedení nediskutovalo. Čo mama navarila, to sa zjedlo a basta. Varila dobre, otcovi chutilo a ja, keďže som intenzívne športovala a lietala zo sústredenia na tréning alebo zápas a medzitým do školy, som sa stravovala systémom "mne je to jedno, len nech je toho veľa". A bola som odchovanec školských jedální, takže som bola zvyknutá zjesť všetko. Moja druhá svokra variť nevedela, u nej to boli zásadne zemiaky na kyslo alebo obložené chlebíčky. Svoje deti som naučila, že na jedlo sa nehovorí fuj a keď som im párkrát vysvetlila, že "keď nemáš hlad na ...dosaď čokoľvek, tak nemáš hlad ani na puding alebo ... dosaď čokoľvek" a išli do postele bez večere, tiež si zvykli jesť všetko. Niečo radšej, niečo s menším nadšením, ale všetko. A problémom bol ich otec. Toto nechcéém, toto neľúbííím, hento niéé, zeleninu už vôbec a ako vraví klasik "mrkvu, tak ako muchu, považoval iba za omyl v polievke". Jeho dôvod znel - keď zješ naraz 800 kíl mrkvy, môžeš sa otráviť karoténom! Keby takéto ošklébovance boli robili deti, pomoc je opísaná hore: nechceš to, čo majú ostatní, nedostaneš iné a hotovo, vybavené, ukončené. Ale čo spravíš s dospelým chlapom? Tak som vyvárala ako debil aj tri druhy večere, aby bol miláčik spokojný. A potom, po rokoch, keď ma už všetky tie cirkusy prestali baviť a drahý vystrájal viac, než bolo zdravé, spravila som deckám na večeru napríklad tvarohové rezance. Na druhý deň makové, na tretí ovocné guľky posypané orechami, a tak. Muž, keď prišiel mierne (alebo aj nemierne) podgurážený ani neviem odkiaľ, sa pýta: čo je na večeru? Makové..., orechové..., tvarohové... šúľance, rezance, halušky, trhance so sparenou krupicou, dusená zelenina s opraženou strúhankou... . Ale to ja nechcem, to nemám rááád! Dodnes si pamätám to zadosťučinenie, s akým som mu vždy povedala: nechceš? tak si urob mastný chleba! Krásny pocit, dodnes. A deti boli vždy uveličené, aké lakocinky im mamka vyvára, dokonca som sa dozvedela, že sa mladší syn chválil učiteľke, že mal na večeru makové šúľance a jeho spolužiaci nevedeli, čo to je. (Moje deti zas nevedeli, čo je to donáška od číňana, ale to je už o niečom inom). :-))
marcy
mám to šťastie,že polovička nevyberá....uspokojí sa aj s pučenými zemiakmi s cibuľkou a acidkom,najjednoduchšími špagetami ( z tvrdej pšenice,cesnačik,parmazán,slaninka) halušky,bába,fučka.....cením si to na ňom,tak ako jeho povahu a zmysel pre humor...je pravda,že je trošku hustejší,ale nie je nervák ( zatiaľ,neviem ako po pätdesiatke :-))
denyany
môj manžel tiež zje všetko okrem tarhone. má doživotný odpor vďaka školskej jedálni. ozaj som to skúšala všelijako, lebo ja a deti tarhoňu máme radi. nepodarilo sa - párkrát síce ochutnal, ale to bolo všetko. takže, keď je k mäsku tarhoňa, pre manžela urobím ryžu alebo zemiaky. inak zje ozaj všetko, chváli ma a jedlá, ktoré som sa naučila od svokry, vraj varím lepšie ako ona. s deťmi je to horšie, obe sú v tomto rozdielne, ale vždy dospejeme k nejakému kompromisu a nikdy ich nenútim jesť, čo im nechutí. veď aj ja mám pár jedál, ktoré nie len že mi nechutia, ale ich ani neochutnám.
aroooo
u nás, keď sa mama spýtala čo variť, tiež počula hocičo a od sestry lekvárové guľky, pirohy zo zemiak.cesta s makom alebo orechami, čo mama hneď protestovala, že ona variť lekvár vo vode nebude/občas z nich vytiekol/.No obdivovala som ju, keď sme zvykli na záhrade okopávať kukuricu, išla o pol hodinky skôr dnu a keď sme so sestrou vytiahli rad hore a späť, cca 30 min. a prišli dnu, obed bol hotový. Najčastejšie pri takejto práci spravila zapraženú kmínovú polievku s rozšľahaným vajcom/raz sa jej v tej rýchlosti podarila aj kmínová bez kmínu, ale hladný zje všetko/, prípadne ohriala zavarenú zabíjačkovú kapustnicu alebo zavarenú údenú klobásu, prípadne spravila halušky s vajcom, krumplipaprikáš a veru nikto nemal pripomienky, keďže sme od rána okopávali a veru sme boli hladné.
elixir
Mamina vždy vie čosi vymyslieť, ale keď som bola mladšia, tiež sme sa zasmiali, keď sa opýtala: "Čo chcete k mäsu, ryžu či zemiaky?" My sme povedali "Zemiaky" a ona sem-tam žartovne povedala "Tak bude ryža"...no a potom ozaj bola. :)) Nie sme s ocinom vyberaví, chutilo nám veľmi oboje. :)
babidka
Vidite ???? Ake je lahke povedat mamicke/ockovi/babke / hocikomu kto vari kazdy den / UVAR HOCICO ! To hocico musi chutit vsetkym , musi byt chutne , vyzivne , zdrave , lacne , nesmie sa to varit prilis casto , nemoze to byt prilis pracne /ved nie sme profesionalni kuchari/ , musi to este aj dobre vyzerat ... A nikto to neoceni :-)))) Taka je realita ....
hubata
Ja presne ako @rea1 - neviem či sa nám manželia nenadájali spolu v Talacke......
Nepáči sa ti? Tak nechlastaj a budeme mať každý deň rezne!

Ale my manželky alkoholikov sme museli vedieť šetriť a tak som koľkokrát musela navariť aj z nemožného a pritom aby to bolo dobré a veľa. Našťastie som deti mala naučené tak, že som od nich nepočula toto nechcem, hento neľúbim: v pondelok som uvarila nejakú omáčku s mäsom z nedeľnej polievky, v utorok niečo zeleninové (bola záhrada), v stredu hustá polievka + múčne, vo štvrtok nejaké vnútornosti, alebo francúzáky, v piatok sme sa pobalili na chalupu a tam sa opekali večer špekáčky, ak pršalo tak chleba vo vajíčku so zeleninou zo záhrady. V sobotu niečo rýchle, lebo bolo treba betónovať, v záhrade robiť, večer sa pozvali priatelia a každý niečo doniesol na opekačku. V nedeľu obed na chalupe a podvečer sa spakovalo všetko do Bratislavy, lebo sa hrnce museli poumývať........
Aj dnes zjedia všetko, dokonca navarím viac a pobalím im domov a ani raz nepovedali že nechcú, ba niekedy zavolajú: mami nemohla by si nám urobiť .......... prídem si preto, brnkni mi keď to bude hotové.
hubata
Ešte dodám, že deti pojedli všetko aj v školskej jedálni, ja v závodnej jedálni vrátane zeleninových šalátov. A tak dnes keď sa tu v zime diskutuje o kombinovaní zeleniny a ovocia pri odšťavovaní v zime - to nemôžem ani čítať.
dorenika
@hubata no my sme mali podobnu cituaciu nastastie je otec uz pri rozume a vsetko sa na dobre obratilo ale pamatam si mamu nie zrovna zdatnu v kuchyni (mozno ju to len nebai ja neviem) ako "varila" chleba vo vajicku ,zapekane rozky so syrom alebo palacinky popripade "falosny gulas" co je akoze gulas a namiesto masa tocena a tiez knedlu z vajcom chuda nic ine moc robit nevie este vyprazany karfiol raz za cas a nemala som nijaky pocit nudze chodili sme stale pri moravu na prechadzu tam sme sa natlacili ovocim a boli radi ze sme radi,az ked sa narodil moj brat tak sa vsetko nejak zmenilo a zrazu hento nie tamto nie lebo Ejko nelubi..no ja zjem fakt skoro vsetko (skolske jedalne som zboznovala a snad okrem koprovej omacky nebolo nic co by som nejedla nadsene:)) Teraz mi priatel ale nastastie nevymysla jedine na com sa nezhodneme je ze on chce vsetko plnotucne a vela maso a ja nizkotucne,vegetarianske a vela zeleniny ale este sa nestalo ze by nezjedol
evusik
keď boli deti malé nepamätám sa, že by som sa ich pýtala čo mám variť, cez týždeň sme sa stravovali v škole a práci, varila som len večere a to boli väčšinou jedlá od cesta, akurát na víkend sme plánovali spolu s mužom čo budeme variť a to nám ostalo dodnes... večer si sadneme a plánujeme jedálniček.... ale samozrejme prvá jeho odpoveď na otázku čo budeme variť? je "hocičo" tí chlapi sú tuším všetci rovnakí... ja mu nato odpoviem: Dobre, keď hocičo, tak budeme mať mastný chleba s cibuľou. A on nato: Súhlasím! no čo s ním... zo začiatku na vytáčal, potom som si zvykla teraz je to skôr taký rituál, väčšinou síce rozhodujem ja, ale keďže sa vo varení striedame tak ma vždy poteší keď povie že zajtra navarí on a je mi úplne jedno čo to bude :-)
gordonko
...ale nám ,,kočky,, dávate len čo je pravda ja sa nepýtam čo chcú, navarým podla nalady , alebo receptu ktorý chcem vyzkúšať, inikedy vyrabujem chladničku a niečo ztoho víde a možem povedať že som objavil zajmavé chute orechy či slaneček v hrnci sniečím....
jac37
S manželkou to máme rozdělené tak, že ona nakupuje, protože já nakupuji draze a já vařím, Když se dotazuji co bych měl zítra uvařit, protože mi chybí inspirace tak se mi dostane stejná odpověď "mně je to jedno" a z toho teda vychází, že se musíme trefit strávníkovi alespoň trochu do chutě a je jedno jestli muži nebo ženě.
babidka
@jac37 , ty si /aj so zopar muzmi na Vareche / uplny poklad a vynimka :-) Kedze sam varis , tak to poznas - ake je tazke ulahodit ...hocikomu :-)Ono to akosi automaticky sklzne do tej roviny , ze sa bavime o muzoch a detoch kedze v domacnostiach zvacsa varia zeny .
jac37
@babidka děkuji za uznání. Je to legrační když někdy pak jeden navrhne té své vzácné polovičce aby uvařila jaké výmluvy slyší. Já nevím jaký materiál tam a na co s ním plánuješ a mnoho jiných. Přesto však si nemohu stěžovat, alespoň cítím, že ve svém mládí jsem ještě k použití.
monnikk
ja ked mam uvarit hocico a naozaj to aj uvarim a mojmu manzelovi to nechuti tak si uvari nieco ine sam a mna to vytaca a preto vacsinou varim take jedla, ktore ma on rad :)
babidka
Ale to by si mala vyuzit !:-) Staci , ze mu naznacis co ides varit , on sa urcite poponahla aby ti to vyhovoril alebo radsej uvari nieco sam.A mas to bez roboty:-)
saina
môj muž vyhlasuje, že s ním nemám problémy, že on zje všetko. A to je aj pravda, len všetko musí dokonale ofrfľať a tak som mu už obľúbenú kapustu dala svokre uvariť, doma prehodila do svojho hrnca a miláčik zafňukal : " bože, tak to daj materi uvariť, keď nie si schopná urobiť normálnu kapustu ani raz." no tak som sa potešila, že to nevarím zle, len si potrebuje pohundrať... a nikoho sa nepýtam, čo uvariť. Deti, keď prídu zo školy, tak sa pýtajú: Mami?. čo si varila?"
babidka
:-)))))))))))))) @saina !!! Poriadne som sa musela zasmiat ! Poznam takych hundrosov co im nic nie je dost dobre :-)
jerica
@babidka aká milá téma, u nás keď polovička zahlási , tak túto polievku už nevar, ak tak len raz do pol roka, len na moju otázku čo navariť , tiež povie , mne je to jedno . Tak si dievča vyber , sprav čo mu vidíš na očiach , máš na výber .
Až tak si nemôžem sťažovať,je bezproblémový stravník,zje všetko čo nezje jeho.
papiernik

Priateľ sa pitá manželky,čo budeme mat na večeru,milačik neviem, lebo na konzerve nebola nalepka.Vedčina mužov zje hocičo len pre pokoj v rodine.



 



TOPlist