"Bryndzová dovolenka"

arasid - fotkaarasid, 3. augusta 2014
Tak, už som doma!
25. júla sme ráno naštartovali smer Tatry . A nielen Tatry, aj široké okolie, ako Levoča, skanzeny, Poprad, Kežmarok... a i.
Všetko záležalo od počasia, a to nás nesklamalo. Iste, sem tam spŕchlo, ale nás to akosi obchádzalo a keď pršalo výdatnejšie, už sme boli pod bezpečnou strechou domčeka v Štôle.
A tak sme putovali a keď sme vyhladli, hľadali sme miesto, kde sa dobre najeme.
A výber bol naozaj dobrý.
Začalo to ešte cestou do Tatier, zastavili sme sa v ranči Krajinka, tam sme prvýkrát ochutnali bryndzové halušky,na druhý deň sme zavítali skanzen v Pribiline, a neodolala som - zase boli bryndzové halušky!
Potom nasledovalo Štrbské Pleso, že neuhádnete, čo som tam obedovala?No, neboli to halušky, ale bryndzové pirohy. Moje chuťové bunky odolávali iným pochúťkam ,všetko, kde bola bryndza, viedlo na plnej čiare.
Iba v Levoči som si dala plnenú zemiakovú placku plnenú kuracím mäskom. Bola výborná.
Ale chuť na bryndzu mám aj doma, hm...... že by som zajtra urobila bryndzové halušky? :))))))))))))
@zareaguj


Diskusia k článku

sovka62
Veď urob, moja, keď na ne máš chuť! Mňa tvoje chute neprekvapujú, keď je niečo dobré, treba to jesť. To mi vysvetlil môj sobášený, keď si na jednej veľkonočnej dovolenke na Valašsku objednával každý deň cesnakovú polievku a aby toho nebolo málo, dva razy si ju objednal aj na večeru. Veru tak.
A mala si šťastie, že si natrafila na jedlo, ktoré ti chutilo. Mne sa na Liptove i v Turci viac razy stalo, že na moju otázku, či pirohy na jedálnom lístku sú z mrazeného polotovaru, hrdo odvetili: "Samozrejme". Odmietla som, v jednom prípade som si radšej objednala bryndzové halušky a vieš z čoho ich spravili? Z polotovaru, z prášku, zemiaky ani nevideli.

arasid
tak ja musím tu verejne pochváliť reštauráciu Toliar na Štrbskom Plese!! CHVÁLIM ich za tie bryndzové pirohy - boli také chutné, ako od babičky - cest kvalitné - zemiakové, plnka b o h o v s k áááá, na veľkom tanieri dokolečka, v strede smotana s bryndzou zmiešaná, na tom opražená slaninka, trošku čerstvej nasekanej pažítky , no čo ti budem hovoriť!Al Rašid si pochvaľoval a keby sme sa neboli hanbili, tak ten tanier aj pooblizujeme. A dávka to bola chlapská: poctivých 450 dekov!
radox1
este stale na salasi krajinka posypavaju halusky tou prihoretou mäsitou slaninou?
odporucam kolibu u dobreho pastiera,alebo nad lip.mikulasom salas v ziarskej doline.vyhybajte sa kolibe na strb.plese,ktora je popri ceste k hotelu fis-cize k mostikom.halusky zohrievaju a pirohy polotovar....po vrateni jedal a dobrom zdr.aní este dlho na mna spominali.
rea1
keď som kedysi chodievala s kolegami na služobky BA - Nové Mesto n/Váhom, zastavovali sme sa cestou na každom dostupnom ranči, motoreste či salaši a všade sme si dávali bryndzové halušky. takže kým sme prišli do NMnV, mali sme ich v sebe aj 5 - 6 porcií, podľa toho, či sme si aj zašli alebo sme brali tie reštiky čičotobolo iba pozdĺž cesty. a keďže od toľkej bryndze a slaniny by nám mohlo byť nie dobre, tak sme mastnotu vždy zaliali slovenským ginom, čiže borovičkou. dobré to boli služobné cesty, dobré veru, kvalitné a spoločenské, len príslušnú kontrolu, kvôli ktorej sme tam vlastne chodili, sme začínali vždy až druhý deň ráno. hm, ktovie, prečo. a cestou nazad to bolo to isté. :-))
smejkad
velmi dobre tipy, dievcence, tiez ma zaujima, kde co ako a za kolko,
lebo co si z detstva pamatam, kde sme sa zvykli zastavit ( L. Osada, Dechtare a podobne ), lebo tam dobre varili, tak toto je uz dnes v nenavratne, samy polotovar a na Dechtaroch dokonca nabrznute smradlave mlieko dali miesto sladkeho
do konca prazdnin by som chcela s malou stihnut este jeden - dva vyletiky, aspon raz aj strava na verejnom mieste :-)))
ale kedze do vacku mame hlboko, rada by som isla na istotu :-)
ja davam tip - celkom dobre sa dalo najest v Janosikovej krcme vo Valaskej Dubovej, aj ked trosku sme cakali a este vo Zvolenskej Slatine v Zlatom Dukate fajn ceny, dobry vyber, obsluha, ciste wecka :-)
radost
bryndza čistá i jedlá z nej hotové-môžem stále..takže sa ti nečudujem @arasidka milá...pred hodinkou som si salašnícku zakúpila..
tak si si iným spôsobom než denne žila..verím-že oddychu užila..
:-)
arasid
Radox, my sme mali v Krajinke asi viac šťastia , halušky boli dobré a aj slaninka bola chutná.Al Rašid si dal aj baraní guláš a chválil ho, a on je fajnšmaker, bársčo nepochváli. Ale najlepšie boli predsa zo všetkého koláče, čo nám ponúkla na domáca, mimochodom Varecháčka tiež a jej vďačíme, že sme mali peknú dovolenku, lebo práve ona bola tou iniciátorkou, ktorá nám ponúkla strechu nad hlavou.Spoznali sme sa "na živo " až u nich. Ak budeme mať možnosť, iste sa tam zase na pár dní vrátime, hoci aj na jeseň, keď bude v Tatrách najkrajšie.
arasid
Rados tbolo to fajn, bolo to na jedničku, oddýchla som si, všeličo videla a skoro som sa ubryndzovala. Zároveň som spoznala fajn rodinku, kde je hneď vidno, že žijú jeden pre druhého , vzájomne si pomáhajú a s kamarátkou Varecháčkou nás spája aj podobný osud - i ona opatruje svoju maminu, každý deň dochádza aj viackrát za ňou, lebo býva vo vedľajšej dedine.
stefanm
ahoj @arasid (ka) . moja bývala kolegyňa keď bola tehotná mala stále strašnú chuť na bryndzu!!! Ja len toľko :)
radox1
ja kupujem iba ovciu,ale ako som uz spominal inde,ale treba byt obozretny,lebo uz sa stava pravidlom,ze bryndzu robia z cerstvej nevyzretej hrudky a to je cele zle.dovod je prosty-ide o vacsi zisk-hrudka je tazsia ako syr vyzrety,ktory treba navyse pookrajovat,a prave pri zreni hrudky vznikaju tie prospesne mikroorganizmy pre nas tak potrebne.je ale stale vacsina ludi ktori to nevedia rozlisit a su v domneni ze kupuju pravu bryndzu,ale je to iba cerstny ovci syr pomlety so solou.
sovka62
Ak sa chodíte kúpať do Bešeňovej, skúste raz po vjazde do obce neodbočiť na kúpalisko, ale pokračovať rovno. Cesta a pútače vás dovedú na družstevný dvor, kde predávajú naozaj pravé výrobky z ovčieho mlieka. Bryndza, syr čerstvý i údený, pareničky čerstvé i údené, korbáčiky tiež oboje, žinčicu..... Kvalita výborná a ceny sú nižšie než za bryndzu z miešaného kravského a ovčieho mlieka v obchodoch.
zdenkab
Liptov je naša srdcová záležitosť, preto tam chodíme každý rok najmenej na týždeň. Cestou tam i späť sa vždy zastavíme v kolibe "U Krištofa" (cestou tam - za B. Bystricou). Halušky, pirohy, baraní guláš s haluškami... nikdy nesklamali. A halušky boli túto sobotu jedna báseň, žiaden polotovar, zemiačiky v nich boli hojné. Prudko odporúčam všetkým milovníkom bryndzových jedál.
zolik
@arasid , ty mas teda riadneho chlapa. Porcia 450 dekov = 4500 gramov = 4,5 kilogramov. Co taky preklep s jednou nulou navyse narobi ;-) Ale aspon vidis, ze Tvoje prispevky citam pozorne. Som rada ze si mala peknu dovolenku a ze si sa o zazitky podelila.
arasid
ZOLIK, to je fakt riadny preklep. Čo o to, chlapa mám riadneho, dvojmetrového, ale taká dávka by nám stačila aj na pol dovolenky - tak to berte s humorom :)))) Sklamala ma dedinka Važec, predstavovala som si ju malebnejšiu, no predpokladám, že je to chudobná oblasť, pretože celkový ráz dedinky tomu, nasvedčoval.Chceli sme si pozrieť miestne múzeum, ale sme sa doňho nedostali. OZNAčENIE bolo dobré, prišli sme kľukatými cestičkami až k nemu, bol to staručký, ošarpaný domček, so špinavými oknami, ktoré naposledy umývali iste po prechode frontu,brána bola zamknutá, a pred domčekom bol starý chátrajúci plot a všade veľa buriny. V jednom okne bol odkaz na p. Kováča, ktorému treba zavolať a dohodnúť sa, kedy by nám prišiel odomknúť.Chápem, že majú svoj "ordinačný program", ale keby som s ním bola, tak by som mu iste povedala, že by bolo dobré "predzáhradku" aspoň vytrhať od buriny, a nasadiť tam niečo, čo by bolo krajšie ako to, čo tam bohato rástlo, skrášlilo by to plesnivé mokré múry a iste by som ho upozornila na tie okná. Ale ktohovie, možno by som mu nepovedala nič :)))Predstavovala som si dedinku trošku malebnejšie, ako ju obdivujem na obrazoch Jána Hálu, ale čo už, problémy v našich dedinkách sú veľké, a fondy z EÚUU na všetko nestačia :)))
arasid
Stefanm,márna sláááááááááááva, keby to tak bolo, buď si istý, že ty by si bol krstným tatom :)))A keby to bol klapeček, tak by dostal tvoje krstné méno! :)



 



TOPlist