Ako uťalo vareche

ajuschka - fotkaajuschka, 12. marca 2012
pár mesiacov po objavení varechy som mala fanatické obdobie, študovala všetky recepty, a rad za radom skúšala. Predsalen, bolo treba oživenie jedálnička.

Momentálne sme v období, kedy sa k naším sliepkam chystáme dovliecť ešte zajky a kury na mäso, a ak sa podarí tak aj morky. Takže študujeme múdre knižočky o chove, a zháňame stále ďalšie (správne, to bol nenápadný signál, kam treba posielať nepotrebné knižky tohto charakteru).
Jeden večer sme tak ležali v posteli, ja som si čítala román, drahý opäť študoval odbornosti a zrazu mi plesol tou knihou o paplón: Aha! Tu to máš, na čo ti je nejaká varecha, keď tu je všetko čo mám rád? a Začal mi vyratúvať ingrediencie z nejakého receptu na konci knižky:
- slanina - to predsa byť musí
- morčacie prsíčka - výborné diétne mäsko
- klobáska - ako inak
- cibuľa - aj vitamíny je nám treba
- zemiaky - základná surovina pre kysučana, hádam by si ma o ne nechcela obrať kvôli nejakej ceestovine, alebo nebodaj ryži???
- ovčí syr - ná tu máš, hybaj na salaš! (hej hej.... v Galantskom okrese :D)

Originál receptu si viete asi aj samé vyskladať :)
Zemiačky na kolieska, naukladať na alobal, na to mäsko, klobáska a cibuľka, slaninka a syr a zabaliť a upiecť :)

Ako jednoducho spravíte chlapovi radosť :D
@zareaguj


Diskusia k článku

kuchticka
@ajuschka , tak to mi nieco pripomina :D Ako kebych pocula toho mojeho.
Ja bych rada pestovala a starala sa o tie sliepocky, len keby ten moj stale nemal v pohotovosti proti-argumenty. Nemas dost roboty i bez sliepok? apod. Tak by som chcela mat vajicka od nasich sliepociek ktore nemame!!!. Len miesta na pozemku za domom az dost.
sovka62
No veď áno, typické ingrediencie pre mladého zdravého chlapa, kdeže tam cuketa alebo nebodaj ačokča. Ale pokojne si doprajte, keď čítam vety o vašom hospodárstve, vidím že nebudete mať problém všetky kalórie spáliť. Držím palce, nech vám hospodárstvo prekvitá k radosti a úžitku.
svetlana9
mne sa zdá, že tie sliepočky začneme doma chovať vo veľkom - ste počuli, že jedno vajíčko "očakáva" cenu okolo 0,3 €? Pre @kuchticka - však si daj oplotiť pozemok a vybudovať chlieviky pre sliepočky niekomu inému a začni chovať - však sa ten Tvoj určite spamätá. Ono totiž - keď sa tak obzriete dozadu každá - nebolo to tak, že keby sme čakali veľa krát na chlapov, tak by to u nás asi vyzeralo oveľa horšie. Tak držím palce kuchtičke.
hortenzia51
.. súhlasim z vámi babenky,veď domáce vajička sú najlepšie viete z čim ste ich krmili a doma sa stale nájdu zvyšky z jedál..mimochodom my máme svoje, a sú chutnejšie ako z obchodu,ja som protestovala,keď manžel doniesol opelicháne sliepky sú vo výbehu pekné ako maľovanéa vajička máme svoje aj cez zimu,,, viem,že sú zdrávšie a lacnejšie, cena vajec stále stúpa nehorazne
arasidka
Svetlanka, tak tak - ľudia pomaličky hádam na to prídu aj sami, že tuje a zelený trávnik je síce velice len pekná vec, a možno sa časom prestanú hanbiť aj za to, že majú na pozemku ovocné stromy, aspoň dva-tri a možno bude viac počuť aj kotkodákanie za domom a zistia, že aj to, že také vajíčka a také ovocie je najlepšie a najčerstvejšie, bo len čo to na svet príde, dá sa konzumovať a ovocie nemusí dozrievať v skladoch chemicky upravené .
arasidka
ja keby som mala svoj rodinný domčok, iste by mi tam behalo zopár sliepok . Ako by mi teraz dobre padli biele vajíčka, tento rok nemám ani jednu bielu výdušku - čo sa stalo? Biele vajcia vyšli z módy? Juj, a také kačacie... to by sa na ne maľovalo!
ajuschka
veru veru, nie je nad domace vajicka, aj ja si velmi pochvalujem. odkedy mame pipiny tak mi ani raz vajicka doma nechybali.
@arasidka mas v podstate pravdu, nie ze biele vajicka vysli z mody, ale z mody vysli sliepky ktore ich znasaju. v tych velkochovoch su vacsinou kadejake hybridy a co ja viem co, lebo tie nesu viac a vacsie vajka, a tie vacsinou znasaju hnede. ale ja mam aj dve pipce co znasaju krasne biele vajicka, a uz sa aj ludia zacinaju na ne pytat ked ide velka noc :)
soncya
No babulky, ja sa idem na jeseň sťahovať do vytúženého domu, a asi prehodnotím moje kategorické nie všetkému dvojnohému či viacnohému hydu!! :-)
A to som si myslela, že nasejem trávnik a nanajvýš dopestujem nejakú papriku či rajčinku...
arasidka
Soncya, enem to porádno zvaž! A keby sobášený aj trochu váhal, nemal na to chuť - tak mu so smiechom povedz, že o dve - tri sliepky viac v chalupe -ani na to nepríde. Prepáč, neuraz sa, nie je to prirovnanie, ale niekedy humor pomôže dosiahnuť to, čo chceme - my ženy!
ajuschka
neboj, este bude rad, ked si zajde do kurina pre cerstve vajicka a potajme si bude moct spravit paradny hemendex!
hanee
Ja sa vzdy tesim k svokre, na domace mliecko, syry, maslo a vajiiicka. To je hned v jedle podla farby vidiet ci sa varilo z domacich, alebo "kupenskych" vajicok. Bohuzial, asi by som si ja, odchovanec mesta, nevedela nijako poradit s chovom.
sovka62
Hovoríte mi zo srdca, ale to je už o mne asi všeobecne známe, že by som bola najradšej, keby si ľudia v záhradkách pestovali zeleninu a ovocie a chovali aspoň pár sliepok.
2010
Aj by som si kupil ale co s nasou divokou zverou? Asi by ich mal na veceru. Vcera vecer sa nas strazca dobijal dnu.



kuchticka
@2010 , ten je krasny! - aky je to?
S tou divokou je to rovnake u nas. Nemozem pestovat nic co je k jedlu pre nas, lebo to iste maju radi i srnky a zajace. Rovnako je to s kvetmi. Vsetky muskaty, ruze, lalije vzdy padnu za obet srnam. Vykrizu i vsetky mlade vyhonky a mam po parade.
2010
Je to fesak este mlady pyton ma len 2 metre ale aj taku nasu siamsku davame v noci dnu ...pre istotu.
babinka
nevosiel sa dako cely, ten koniec chvosta nevidno, maturovala som, kym som ho sem vlozila :)
babidka
neboj sa @ajuska , drahy by sa rychlo prejedol svojich "dobrot" keby ich musel v rovnakej kombinacii jest kazdy den :-))))
@2010 , nehovor mi ze si kvoli takemu "malickemu pytonovi" panikaril :-) Aj ked na macicku by som si pred nim naozaj davala pozor :-)
tetrisss
No ja som uz 33 rocna manzelka a moj milovany sa klobasy, slaniny a vajec este neprejedol :). Inak aj znamy cesky ekonom na margo krizy povedal, ze travniky nahradia riadky zemiakov a zeleniny a ked sa ho pytali, ze ci aj bazeny treba zrusit, tak sa zacudoval, ze urcite nieee, ved sa tam daju chovat ryby !!!
damisa
krásne hadíky, ale do postele by som ich nechcela :D
svetlana9
nooo - hadíky sme tu tuším ešte nemali - fakt sú nádherné! a od vajíčok sme prešli k hadom - no hát.....neviem, či pozeráte na markíze reality show "Farma" - ale tam vidno, ako sa ľudia čudujú, odkiaľ sa berú kurčatá, vajcia, teliatka, ako sa to vôbec zabíja a upravuje. Všetci skosi sme si zvykli papať len a len kuracinku a to iné mäsko ani nepoznáme - žiaľ. A si myslím, že už máme dosť chémie v potravinách, liekoch - takže hrdé trávniky budú pomaly na ústupe a nastúpi sedliacky rozum a začneme s domácim chovom čohokoľvek.



 



TOPlist