Ako správne motivovať hydinu

ajuschka - fotkaajuschka, 5. marca 2013
Asi celá varecha už vie, že aj my patríme k tým mestským odrodilcom ktorí zdrhli na dedinu a chovajú sliepky :).
Samozrejme základnou motiváciou sú domáce vajíčka. My to berieme tak poctivo, každé vajce sa odváži a napíše do zoznamu pre tento účel vytvoreného, aby sme vedeli ako tie naše pipiny znášajú a tak.
Celú zimu znášali pomerne podpriemerne, ale ešte sa to dalo.
Až vo februári vyhlásili štrajk. Znášala iba jedna štrajkokazka, a tie naše slepice ešte aj šikanovali kohúta. Mali sme takého priam až značkového, francúzskeho kohútika plemena Marans. Veľmi pekný.
Jedného dňa ho tie potvory začali terorizovať, dokonca mu vytrhali aj perá z chvosta, chudák chodil taký nešťastný.... Trvalo to asi 2 týždne, nakoniec ho tie svine operené feministické ani nepustili do kurína. Ostal sedieť vonku na mraze a... no proste zmrzol.
Vtedy si aj tá posledná štrajkokazka našla dôvod neznášať, a pipče vyhlásili kolektívny smútok pri príležitosti tragického úmrtia nášho kohúta. Ani jedna neznášala, ani jedno vajco, a ja, (áno poľutujte si ma) som s hanbou a zvesenou hlavou a nasrdená išla kúpiť vajíčka do obchodu. Príšerné čosi! Dumali sme s polovičiakom že čo ďalej, že ak nezačnú produkovať, budú musieť ísť do polievky, a my budeme musieť kúpiť nové alebo čo. Sliepky v medzičase vytrvalo držali smútok.
Nakoniec nás napadla uletená myšlienka. Kŕmime 2x denne, a trošku sme zmenili systém. Ku kurínu sme prišli v jednej ruke kýblik so zmesou, v druhej sekera :D.
No čo vám budem hovoriť, tie sa tak zľakli, že od prvého marca začali znášať :D. Dnes bolo už 5 vajíčok :D

....to ak by ste nevedeli ako na to :D
@zareaguj


Diskusia k článku

radost
:-))))))
....a pipče...ešteže sa ti to =p= nestratilo kdesi...to by boli "besy"..!!!
kto umí-ten umí...ked gazdiná sliepkam "rozumí"...:-)))
ľúto mi je kohútika..šak-kto vám teraz kikiríka???
ajuschka
momentalne nikto, v maji by mal prist novy aj s vlastnym krdlom sliepok :) bude mat co obhanat
misa1
ked som citala tvoj vtipny "zazitok" tak ma napadlo, ze tam medzi sliepky treba nabehnut s trstenicou. "v tvojom pripade sekerou" :-))...ale chudak kohutik. je mi ho luto ako ho tam tie slepice sterorizovali. :-(
ela77
@ajuschka , dlho som od smiechu nemohla reagovať. To máte preto, lebo ste im urobili taký parádny kurník (videla som ho a obdivovala osobne, pamätáš?), ani si ho teda nezaslúžia, veľmi ste ich rozmaznali.
Už sa zakoreňuje múčenka??? Či nezadarilo sa?
ajuschka
aale houby rozmaznane, podla mna su to len potvory! :)
mucenka je uz zakorenena, cez vikend putovala do kelimkov, este aspon tyzden by asi potrebovala nech sa nejako usadi aj v hline.
hubata
Chudák kohútik, prečo si ho nevzala domov k rádiátoru, aby nezmrzol?
Ja stále rozmýšľam nad tým šľachtením ..... Moja babka v živote kura nekúpila z veľkochovu, sama na dvore jej začala kvočka kvokať a len jej na jar podstrkovala do hniezda vajcia od ostatných sliepok. Nevedela čo za sortu to chová na dvore, kohúta niekoľkokrát zbila metlou keď skákal do nás do detí, vajíčka nikdy či v zime, či v lete nekupovala. Práve naopak posielala dcéram a nevestám, stihla zásobovať aj ich kuchyne. Vychovala ich na odpade z kuchyne a záhrady, stále sa hrabali v hnoji a pásli po lúkach. O 18.00 hod. sa dotiahli samé domov, napili sa vody a vliezli do kurína. To bola všetka starostlivosť mojej babky o sliepky čo si ja pamätám. Nikdy ich nechovala viac ako 10-15 ks a aj to niektoré zabila na hody alebo k sviatkom. My sme bývali na horárni, kohút musel ustrážiť sliepky aj kuriatka aby nám ich nepožrala líška alebo neodniesol krahulec takže bol veľmi veľký bitkár, ale aj fešák: pierka mu hýrili všetkými farbami.

Takže čo sú to za bábovky z veľkochovu keď kohúta premôžu sliepky?
margaretka28
:-DDDDD som sa dávno tak nezasmiala, ja som sa tiež tým mojim hrozila, že ked nezačnú znášať, pôjdu do hrnca a asi to zabralo, neviem či sa medzi sebou dohodli, ale už piaty deň, nájdem vždy jedno vajce ! Vidíš aké sú prefíkané, teraz neviem, či znáša len jedna, alebo každý deň iná.A potom, že sliepky sú hlúpe, figu borovú...ony sú len KOLEKTíVNE.:-))
ajuschka
@hubata no to vieš, mám ako pred očami keby som ho zobrala do kuchyne k radiátoru. najprv by bola zvedavá moja mačka. predpokladám, že tá by od neho dostala. potom by prišiel na scénu môj doberman (ktorý v podstate len chráni tú mačku) a tak by toho chudáka doslintal, že by sa pravdepodobne utopil.... no a nakoniec by prišiel môj extrémne tvrdohlavý teriér, a urobil by poriadok. čiže by kohúta jedným zahryznutím zabil, a veľmi spôsobne si ho odniesol do vlastnej misky....
ajuschka
skus si vajicka vazit, ak budu velmi rozdielne vahy tak znasa viacero sliepok
ak budu podobne, v rozmedzi 5gramov tak jedna :)
babidka
@ajuska , aj ked si to popisala velmi vtipne - je to normalny jav u sliepok . Teda - ze sa obcas nenesu :-)))) No a kohutik bol asi chory a tak ho vykazali do karanteny :-((( Mozno ani nezamrzol , on jednoducho odisiel do kuracieho neba ...Sliepky su pragmaticke a iba tak bezdovodne by si svojho ochrancu nevysankovali na mraz. Chovam sliepky dost dlho a zacinala som uplne neskusena iba s teoretickymi znalostami z kniziek a z internetu .Teraz uz viem , ze sliepky sa nikdy nechovaju tak , ako sa od nich ocakava . Rady sa chovaju originalne :-)))
kuchticka
@ajuska , musela som sa zasmiat tvojmu vtipnemu podaniu svojich starosti na vasom dvore, ale zarovno mi bolo luto toho fesneho kohuta. Dufam, ze tvoj novy slepaci harem bude dobre fungovat istym novym "panom" na dvore.
Obdivujem znalost @babidky o slepacom zivote :-))
tricia
Tie moje pipce su sprosteeeee :)
maju 16 Ha "vybeh" ...ale presedia skoro cely den na kuchynskej rohozke!!!!!
Na svoje vlastne stastie znasaju cely rok :)))
ajuschka
@babidka to ja viem ze neznasaju bez prestavky, ale musis si to sama pred sebou nejako zdovodnit, no nie? :). inak studujeme silno aj my, ako najuzitocnejsia sa ukazala knizka o chove hrabavej hydiny vydana v roku 1928 a potom slovenska klasika - pilni polni a domajsi hospodar :).

@viera1 ano ano oboje mam uz davno nacitane :D ibaze nase slepice nepocuvaju. teda ked im robime bojovu poradu tak sa tvaria ze pocuvaju, potom jedna za druhou pustia fufinko a odidu sa niekam hrabat, cim ti velmi jasne daju najavo ze ta maju na haku :D.
gordonko
..možno Tvoj kohút odišiel zo zdravotných dôvodou ale tento odišiel inak

Jeden sedlák si kúpil mladého kohúta ,lebo sa mu ten jeho zdál starý, doniesol ho na dvor a vypustil medzi sliepky.
Starý kohút došel za mladým kohútom a vravý mu - dvaja kohúti na jednom smetisku to nemôže byť mali by sme spolu bojovať, ale ja už som starý nevládný ...... dohodnime sa takto , ja pobežím tri kolieska okolo hnojiska a ty pobežíš zamnou , nesmieš ma predbehnúť ..... ak to spravíš ja odýdem a dvor zo sliepkami bude tvoj.
Tak sa stalo beží starý kohúr zanim mladý , sedlák iba pozerá , ked kohúti bežia druhý krát sedlák bere flintu a pri treťom koliesku zaznie rána z pušky a mladý kohút leží mrtvej na zemi.
.... sedlák ukladá pušku a nadáva ...to neni možný už 5 kohút a zasa BUZERANT

pekný deň vám
hannah22
sliepky zatial nechovám, ale teraz sa bavím....xixixi... pekný deň všetkým... :))
rela
@ajuschka a nemáš obavy, že Ťa Sloboda zvierat obviní z psychického
týrania zvierat? :-)
soncya
som sa pobavila, aj poučila. Počas Vianoc sme sa konečne presťahovali do vytúženého domčeka a aj keď máme ešte na ňom stále roboty ako na kostole, ja (mestská deva odjakživa) som zvyšok svojej famílie šokovala rozhodnutím chovať sliepky. Som odhodlaná - a veľmi. Som v štádiu výberu kurníka a už sa na svoj operený ansámbel teším. Svoje prvé pipiny si si @Ajuschka vychovala od kuriatka, či si si kúpila nosnice?
ajuschka
@soncya nooo tak gratulujem :) dobre rozhodnuie. my sme take malicke ako 3 dnove nekupovali, nemam priestory na to ab som ich mohla odchovat. kupovali sme vtedy 12 tyzdnove mlade nosnice, tie uz mozu ist normalne na dvor, maju vyvinutu termoregulaciu a su zaperene a tak. samostatne jednotky :). znasat zacinaju okolo 24 tyzdna veku. Ked ides zacinat tak aj tebe by som asi odporucila kupit takto. potom ked zistis co a ako tak si uz trufnes aj na mladsie, my chceme tento rok kupovat liahen :). Neviem v akej oblasti slovenska byvas, ale mozno by som ti aj vedela poradit odkial kupit :)
ajuschka
@tricia , haha to mas nahodou super ze su take sedave. to my mame potvory lietave a utekave :D dokonca ked sme k nim minuly rok doniesli kohuta, tak ho chudaka vystvali hned prvy den, a potom sme ho 3 hodiny nahanali po dedine :D
soncya
@ajuschka , teraz bývam v maličkej dedinke 4 km od Spišskej Novej Vsi, kurky budem brať od známej, má chov pipiniek, žijú vo výborných podmienkach (krásne, čisté priestory, veľa zelene...)
susedia síce na mňa začali trošku pozerať ako na blázna, nakoľko im naruším koncepciu bazénov, anglických trávnikov a sterilných priestorov, ale nech! Presťahovala som sa na vidiek, a tak chcem ten vidiek cítiť aj takto.
ajuschka
@soncya to je spravny pristup! na nas tiez v dedine uzatvarali stavky :D
vsade okolo nas byvaju usadlici, a my sme sa mlady par pristahovali z bratislavy. No jasne, cela dedina si myslela ze ppostavime bazen, zasadime okrasne tuje a vyrolujeme travnik.
Ked sme na jar zacali "rucne" (ci skor nozne...) rylovat celu zahradu, robit hriadky, sadit ovocne stromy a stavat kurin, susedia stali za plotom ako na futbale, a uzatvarali stavky ako dlho nam to vydrzi!!!
ajuschka
aby som to doplnila, rok na to zrusil hriadky sused na pravej strane a postavil si bazen :D
soncya
@ajuschka , šepnem ti do uška, že bazén plánujeme aj my, ale len taký malý nafukovací. Pozemok na stavbu sme si kúpili 1400m2, dom s príslušenstvom "zhltol" takých 300, tak mi stále zostáva poctivý kus zeme. Na jeseň som dotiahla pána na zoranie, predtým sme poctivo vykolíkovali odkiaľ - pokiaľ záhrada, tam bude kurník, tam voliéra pre psa... zasadili sme si prvé ovocné stromy, tak sa vytešujeme.
ajuschka
@soncya tak ti prajem vela uspechov, a sepnem ti ze uz je cas na paradajkove a paprikove priesady ;)
sovka62
Tak ako krava dojí pyskom, aj sliepka znáša podľa toho, ako je živená. Samozrejme, po 11 mesiacoch znášky zvyčajne vyhlásia prestávku, tak na mesiac, niekedy dva a potom sa opäť pustia do roboty.
Ak chcete mať pravidelnú a vysokú znášku, doprajte pipenkám správnu kŕmnu zmes. Pokojne môžte zabudnúť na to, že v nej je rybacia alebo kostná múčka, jednak je zakázané ju pridávať, jednak, kde by ju výrobcovia brali? Ak sa vám zmes zdá pridrahá a máte vlastnú pšenicu a kukuricu, môžete kúpiť len to, čo výrobcovia zmesí k týmto dvom obilninám pridávajú, teda bielkovinový koncentrát, niekedy pod nesprávnym názvom doplnková kŕmna zmes (lebo to ešte nie je kŕmna zmes, stane sa ňou po pridaní kukuričného a pšeničného šrotu). Ak pipenkám pridáte aj kŕmneho vápna, alebo prípravku Plastín, kde sú pridané vitamíny, vajcia budú mať pevné škrupiny a pipenky budú zdravé. Takým, čo majú vstup do záhrady prísne zakázaný, treba pridať aj grit, mleté kamienky, potrebujú ho do svalnatého žalúdka, aby mohli spracovať potravu, keďže zuby im pridelené neboli.
aroooo
a u nás sa im dávalo aj zelené-trochu hocijakej trávy, lebo nemali prístup do záhrady a vajíčka-´žltok mal krásnu farbu, a s tým vytrhaným chvostom kohúta - asi im chýbal nejaký vitamín, dávali sme im vysušené rozdrvené vaječné škrupiny, niekto hovorí, ž potom budú rozďobávať aj vajcia, no naše to nerobili.
sovka62
Ano, @aroooo , presne si pomenovala príčinu. Kanibalizmus sa u hydiny prejavuje pri nesprávnej výžive.
sisuk
aj môj manžel pre sliepky šrotuje zmes z kukurice a pšenice. Odkladám škrupiny z vajíčok a nakoniec zošrotuje najemno aj tie. A naše pipky nikdy nerozďobli ani jedno vajíčko.
Inak @ajuschka pekne si to napísala! Pekne si si to zdôvodnila, úsmevom ide všetko ľahšie... Pripomenulo mi to moje začiatky na dedine... Prajem veľa úspechov a radosti z Tvojho zverinca
lulula
no veru podobný problém sme mali aj my celú zimu s tými operencami!! čo som sa nanadávala!! stravu majú pomaly lepšiu ako my, dostávajú repu (burgyňu), pomyje, suché rožky, aj zmesku. vraj sa budeme ohadzovať vajíčkami mi bolo povedané pri kúpe zmesky a?? ohadzujeme sa prázdnymi obalmi od kúpených vajíčok! tak som zavolala tetu a nakázala jej zistiť, či majú nejaké to vajce v sebe tie mrchy! a vraj majú! a dnes hneď 2 kusy v kuríne - jedno síce rozbili, ale majú odpustené ak už bude každý deň nejaké! s mužom sme sa rozhodli zohnať si vajíčka od kohúta a dať ich známej do liahne. len cca. 10 ks. som zvedavá, akú farmu založíme :-) inak, tieto naše pipeny sú vyradené z chovu - cca. 10 mesačné boli kupované a 3 boli mládky - niekoľkotýždňové. a 2 mládky nám umreli!!! jedna čierna, druhá biela. tretia je červenohnedá ako tie staršie! môže byť, že ich nejako tie červené uštvali?? kvôli farbe?? ako toho vášho kohúta?
ajuschka
kvoli farbe to nebude, sliepky su pokial viem farboslepe :). ale mohli im robit zle len preto ze su mladsie. my mladsie so starsimi nemiesame pre istotu. teraz som bola v kurine a vajkov bolo 6 :)

[url= postimage.org/image/ic3h2e9kb/...
][img=

][/url]

hubata
@lulula diskriminácia podľa farby peria v kuríne je zakázaná podľa § 45 ods. 1, písm. b/ Sliepkového zákona č. 11/1845 Zb.!
lulula
ajuschka, koľko máš tých sliepok?? my len 6, môžem raz čakať, že budem mať 6 vajec za deň?
hubata, odkážem!
zuzkabluzka
:))))) @ajuschka krasny clanok, dobre som sa nasmiala :) zavidim Ti tie pipce, jedineeee sliepky, ktore mam v okoli ja, su niektore moje susedy :)))))
ajuschka
@lulula momentalne 13 dospelych, vcera bola znaska 10 vajec. a ako darcek na MDZ som dostala 7 malych maransiek a australorpiek ktore teraz byvaju v odchovni v kuchyni :)
ajuschka
inak co sa tej znasky tyka, zavisi to aj od toho cim krmis, ci maju vybeh, ci sa maju kde past a take veci :)
lulula
@ajuschka no samozrejme že majú!! telocvik každý deň, kvôli nim sme oddelili záhradu od dvora, lebo všade boli hovienka. a ako som písala, dostávajú zmesku, aj pečivo, aj zvyšky z kuchyne, aj zelené, aj štrk som im dala, nech im dobre trávi. už len zaspievať im treba asi. ale dnes boli 3 vaja, už to je pokrok!
gerino
Nevie niekto prečo sa ďobaju slieky a ake vitaminy im chybaju?
zverostrasca
Dobry vecer chcem sa opitat kupil som 10sliepok od jedneho gazdu a o mesiac ten isty druh len od druheho gazdu a tiez 10 ks a tie starsie mi ich dobu neviete ako na to aby prestali sused mi radil ze ich mam postriekat ze sa kvoli pachu dobu ale cim ich postriekat neviete poradit dakujem
ajuschka
@Zverostrasca (10.6.2016 23:03)

a o kolko su tie starsie starsie? ono ked date dokopy dva rozne stare krdle tak sa vam budu dobat a bit az kym nebudu oba krdle dospele a vyrovnane. ak sa da bolo by ich dobre oddelit aspon do veku 7 mesiacov...



 



TOPlist