Slepačia polievka je najlepšia. Ale pozor, musíte ju variť tak ako po stáročia starostlivé židovské maminy, ktoré ňou liečili celú rodinu. Ich skúsenosť pred pár rokmi potvrdil tím amerických vedcov.
Fešáci z univerzity v Nebraske prišli na to, že polievka nazývaná židovský penicilín má protizápalové účinky. Nobelovku za to síce nezískali, ale potvrdili staré známe - nič nové sa už asi nedá objaviť. Skupina pod vedením profesora Stephena Rennarda testovala domácu slepačiu polievku. Tú pripravila jeho žena podľa receptu dedeného po generácie z matky na dcéru. Okrem slepačieho vývaru a zvláštnych knedličiek obsahovala židovská polievka: cibuľu, zemiaky, mrkvu, petržlen, zelerovú vňať, paštrnák a kvaku (čiernu redkvičku). VŠETKO BEZ SOLI!
Najprv som polievku považoval tiež za zázrak. Všetku tajuplnú liečivú moc som vkladal do neznámych knedličiek. Po ďalšom prečítaní si ingrediencií na polievku ma osvietilo. V hrnci sú spojené recepty aj našich starých materí proti prechladnutiu.
Cibuľový čaj bežne používame, keď nás dusí kašeľ. Petržlenovú vňať na maslový chlieb nám dávali babky tiež, keď sme boli prechladnutí. Kvaka má dávno známe proti zápalové schopnosti. A dobrá slepačia polievka nie je zlá a nič nepokazí. No musí byť eňo-ňuňo, aby chorých liečila a zdraví sa ňou s chuťou prejedali.
Mám však jedinú dilemu. Prečo polievka nesmie byť slaná, aby liečila? Veď slanou vodou sa kloktá, keď máme zapálené hrdlo! Poraďte niekto neborákovi.
Nie, či potiť soľ alebo inak ju vylučovať. Idem tu polivevku navariť. Neviete, kde dostanem kvaku???