A v sobotu sa varilo ...

rea1 - bez fotkyrea1, 17. februára 2014
Tak som sa v sobotu rozhodla, že sa mi nič nechce a ani nič robiť nebudem. Je to stav duše, ktorému hovorím "budem hniť". Ale ako som išla okolo mrazničky, reku, dievča poď, spravíme inventúru. Alebo modernejšie, audit. A objavila som vrecko kreviet, žiadna noblesa, také tie obyčajné, veľké ako malíček (teda môj ale ja mám veľké ruky a dlhé prsty, tak u vás možno ukazovák) a krabicu mušlí v polovičkách lastúr. Rozmýšľam úporne – čo s vami? V kredenci dve plechovky kokosového mlieka a hľa ! jedna piksľa ananásu, úplne vpredu na očiach, čo ma nesmierne prekvapilo. Neskôr, po chvíli úporného premýšľania – áno, je mi jasné, ako je možné, že tam ostala, vždy ananás schovávam dozadu za múku v takej šikovnej skrinke, kam sa treba dohrabávať priam v kľaku alebo rovnako zákerne dávam konzervu v chladničke za zeleninu, tam ju spoľahlivo nikto nikdy nehľadal a teraz akosi sa mi asi nechcelo zahrabávať ten ananás až dozadu skrinky, len som ju tresla kam mi ruka padla a dieťa v zápale hrabania predný rad potravín prehliadlo. Ináč si neviem vysvetliť, ako mohol ananás prežiť. Pozerala som na tú zúfalú zostavu, nuž reku, niečo z vás spravím, veď vyhodiť sa to potom dá, keby bolo treba zahladiť stopy. Tak som sa rozhodla spraviť rizoto. Ja síce mäso veľmi ee a v kombinácii s ovocím už vôbec eee ale napríklad taká pizza havaj mi celkom ide, keď už žiadna iná nie je a morské potvory predsa nie sú mäso. A nech sa nikto neopováži ma presviedčať, že áno, lebo zle dopadne. Tak prečo nie rizoto. Jedla som už pri svojich cestách svetom rôzne blafy – a na rodnom Slovensku takisto, tak sa uvidí. Na troche masla som opražila guľatú ryžku, podliala som ju kokosovým mliekom, miešam, tekutiny bolo málo. Tak som tam hrdinsky cvrkla aj šťavy z ananásu a pekne postupne som ju tam vycvrkala všetku a ešte trošku bieleho vína. Sauvignon je dobrý, tak som musela otvoriť fľašu, veď predsa nebudem mušle podlievať vodou, ešte by mi z hrnca od hrôzy utiekli. Keď bola ryža uvarená tak 50:50, čiže napoly, pridala som ananás, koncom druhej tretiny varenia mušle a celkom naposledy krevety, len aby sa zohriali a trošku si sosli ananásovej chute. Potom som ešte raz všetko veľmi rázne premiešala, prikryla handrou a pokrievkou a nechala ani nie 10 minút na šporáku, len aby som sa spamätala s pohárom toho sauvignonu v ruke. Keby len v ruke! Nakoniec som nabrala odvahu, odokryla hrniec s rizotom a pripravená jeho obsah zlikvidovať akýmkoľvek spôsobom, som opatrne otvorila oči. Veď to poznáte, každá v vás už určite aspoň raz navarila podľa receptu „ ... a za stáleho miešania vykydneme do hajzla“. O, pardóoooon, ale ináč by to nebol ten správny názov receptu, si myslím. Obsah hrnca vyzeral celkom jedlo, ba priam lákavo, aj to voňalo, tak som sa odvážila okoštovať, veď na vyhadzovanie je vždy času dosť. Dámy moje milé a páni, samozrejme tiež, to vám bola dobrota. Tomu rizotu chýbala iba lyžica a hlboký tanier. Čo som teda urýchlene napravila a tlačila som to do hlavy až mi uši odstávali. A keď prišiel syn, hrdinsky dorazil zvyšok a nechválil iba preto, že ho mamička ako dieťa učila, že s plnými ústami sa rozprávať nepatrí. Dojedli, dopili, bola to fajn sobotka. Ja viem, že to nie je recept na rizoto, skôr len na taký zvyškový mišmaš, ale bolo to naozaj mimoriadne dobré, trochu nasládle z ananásu, trochu prevoňané vínom, krémové od kokosáku, krevetky k tomu ... pred chvíľou som obedovala chlieb s paštétou, tak ma pochopte, prečo tu pejem ódy s nostalgickou slzou v oku. Ale ako jedlo to naozaj odporúčam, pri všetkej mojej skromnosti musím povedať, že to bolo naozaj dobré. A recept je len môj, môj, môj, sama som si vymyslela, aj uvarila. :-)) Dobrú chuť. :-) jana
@zareaguj


Diskusia k článku

denyany
Niekedy sa človeku až veriť nechce, čo sa mu podarí stvoriť. Toto bola príjemná tvorba, aj čítanie.:-)
hannah22
skvelý recept aj čítanie, nedáš ho do receptov pre ostatných.... či už ?,dík..... :))
porzellanka
Mila Rea1 - Janka, chvilu som verila, ze Tvoj prispevok precitam bez zachvatu (smiechu) a bez ciernych machul po ksichte. No dobre, machule dnes neboli, ale dostala si ma. Tym "za staleho miesania"...
A kedy teda vydas Tvoje zazitky knizne?
A este jedna (recnicka) otazka: preco mas nick Rea1? Lebo 2 si nikdy nebola, ze? :-)
askadaniela
Janka, vidíš, zase sa potvrdilo - ako hovorí varecháč Štefan, ze bez Náhody by sme boli chudobnejší o mnoho chutných jedál :-) Prajem Ti, aby sa takéto podnetné Náhody stali Tvojimi stálymi (alebo aspoň pravidelnými) spoločníčkami - nielen pre Tvoje vlastné obohatenie :D
sovka62
Veru tak, kopec dobrých receptov je dielom náhody a momentálne dostupných surovín. Ale pridám z vlastnej skúsenosti, že keď sa to isté, lebo osvedčené, robí druhý raz, zväčša to už nedopadne a nechutí tak, ako tá úplne prvá vymyslenina (hlavne ak sa tým potrebuješ predviesť), čo je naozaj na šľak trafenie.
sovka62
A zabudla som ťa pochváliť, že po audite pohneš rozumom a využiješ čo nájdeš. Mne sa stáva, že v mrazničke skončí niečo, čo kocúr (teda môj sobášený, ktorý rád nakupuje všetko, čo je v akcii) domov privliekol a mne sa to nepozdáva. Asi by som to mala vypleštiť rovno, ale na tom som príliš šetrná (a ušetrím si počúvanie komentárov). Takže pekne zabalím, uložím zmraziť a vyhodím až pri najbližšom audite, ktorý zasadne robím vtedy, keď manžel nie je doma a vždy deň predtým, než ASA príde odviezť odpad.
eviana
@rea1 , príjemné pohodkové a usmievavé čítanie, píšeš veľmi pútavo a varíš ešte pútavejšie :) Škoda, že si nepriložila fotku konečného produktu, bo postup aj použité suroviny vyzerajú fakt zaujímavo, ďakujem za pobavenie :)
rea1
milá @porzellanka , som rada, že si sa pobavila. rea1 preto, lebo tak mi spravil prvú mailovú schránku bývalý frajer niekedy v r. 2000 a mňa nenapadlo nič iné, len si to dať ako prezývku. je úplne jasné, že je to preto, že som absolútna jednička, žiadne béčko, šikovná, múdra, pekná a skromná. hlavne skromnááá!. :-))
knižku by som aj vydala - ale ako? kto mi s tým pomôže, ha? :-))) j.
hubata
Paráda čítať takéto upratovanie v chladničke, hneď človeka napadne, že by som tiež tam mala poupratovať....
Si skvelá, vždy si oddýchnem pri tvojich príbehoch, živo dokážeš opísať do podrobností ešte aj pocity, má to šťavu a vtip. Dobre sa čítaš, je to fajn, a keď vidím že pribudol nový zážitok od @rea1 , tak po ňom hneď skočím. Vďaka!



 



TOPlist