...ved aj medveď bývá hladný

gordonko - fotkagordonko, 3. januára 2013
... dosť veľa sme toho pochodili po slovensku ako čundráci ,toto je príbeh ,ked sme boli v Malej Fatre.
Začalo to tak ,že som v kancelárii našej sekretárky v kalendáry zbadal jednu zajmavú skalu - vrch bol ako rovný stôl. Kto tie hory pozná , vie že je to MALÝ ROZSUTEC . Prečítal som si kde to je a neskoršie som dal vedieť aj mojim kamošom Endymu a Coure ,že ideme tam.
V piatok ráno sa darovala krv a o 10,oo sme už aj z batohmi boli na stanici.... darovaním krve sme si predľžovali víkend.
Vlakom sme sa dostali do Žiliny odtial autobusom do Ťerchovej ,no a potom už len peši.Prešli sme Vrátnou dolinou a začali sa šplhať hore do kopcou - bolo tam nádherne .
Náš plán bol prejsť cez vrchole až na juh a odtial prejsť do Martina a odtial domou.
Dole pod Malou Fatrou sa nachádzajú šútovské vodopády , tam sme chceli prenocovať.
Našli sme potok, zaním menšia lúka a za lúkou les .... no niečo fantastické prenás, bola voda , bolo drevo na ohník aj kde spacáky rozložiť.
Potom čo sme pojedli ,rozbalili sme spacáky,vliezli dnu a že ideme spať.Spávali sme pod širákom bez stanu.
Ked tak ležíme v spacákoch napadlo Endyho ,že natej lúke bola o kolík priazaná koza a stále ho mátalo prečo. No tak som mu povedal, že v lese na okraji ktorého ležíme je medveď ,ktorý robí škodu a polovníci tedy dali kozu ako návnadu ,aby ju medveď zožral a oni ho pritom zastrelia. Dalej mu hovorým ,ale neboj sa tej koze sa nič nestane ,lebo ak medveť víde z hory tak pôjde okolo ,nás zožerie ,ale koze sa nič nestane ...
.... ráno bol Endy celý nevyspatý on naozaj uveril tomu čo som mu ,,nakukal,, a celú noc stravil v strachu čakaním na medveda ... a prečo nie ...ved aj medveď bývá hladný.
@zareaguj


Diskusia k článku

rea1
No ty moje potešenie! Ja byť Endym, tak ťa ráno zaškrtím. Ono - takéto rozhovory pri večernom ohni v neznámej prírode slabším povahám naozaj nerobia dobre na nervy, nieto ešte na kľudný spánok. Ale možno vás ten medveď nezožral preto, lebo sa bál hrozivého zvuku, ktorý vydávali Endyho strachom cvakajúce zuby. :-))) Spomienky sú fajn vec.
miamia
:D :D niet nad chlapské fóriky...!! @gordonko , ale si si istý, že sú to studenovodnské vodopády? tie su v Tatrách...toto by mal byť šútovský vodopád, myslím... prešla som tú túru z Terchovej cez Fatru, síce už dávnejšie... :)
miamia
to poznám, @gordonko...hlavne , keď človek toho veľa pochodí... ale ako poľahčujúcu okolnosť uznávame, že tam bolo pre oboch potenciálne ohrozenie medveďom... :) Endy si v strachu isto ani nevšimol, že tam vôbec nejaký vodopád je!! :)) Inak, fakt skvelý zážitok...som sa schuti pobavila... :)
medulienka122
Dobre si ho "potešil", to ako môj muž v zime v Tatrách, keď sme "trochu"zablúdili, som počula nejaké kroky v tme za nami, a môj starý, že :"Neboj sa, to sú len vlci"...
gordonko
@medulienka122 Ty si to asi dodnes nepochopila, Tvoj muž isto pozná príslovie ,,strach má veľké oči ,, a nahnal Ti strachu len preto ,aby si lepšie videla na cestu.
Inak to nevidím....
violetacamorova
Tak ty si skvely, my sme boli za Presovom na Zlatej Bani ako mladeznici na obnovu s jednym salezianom. Bol to skvely clovek, chata 100 % romantika bez vody, elektriky, wc iba vonku tusim drevenak. A ten nam v ramci nocnych hovorov tiez podrobne opisoval, svoj "osobny" zazitok zo stretnutia s medvedom, ked s kamaratmi prespavali pod sirym nebom. Opisal nam ho tak "dokonale", za ti poviem, ze ked som potrebovala ist v noci na to nase prirodne wc tak mi to nebolo jedno ci za prvym stromom na mna neciha medved. :)
sovka62
Srandičky, srandičky, ale radšej treba opatrne, lebo niečo privoláš. Liečila som sa na Štrbskom Plese v liečebni Solisko a keďže som fajčiar, každé ráno, ešte pred raňajkami som chodila na zdravotnú prechádzku, samozrejme s cigaretou v hube, len čo ma zo Soliska nebolo vidieť. Jeden z čašníkov ma varoval, že prechádzať sa tak skoro ráno je nebezpečné, mohla by som stretnúť medveďa. No určite! Kde by sa vzal medveď na brehu Štrbského Plesa, veď cez deň sa tam pohybuje kopec ľudí!
Sedeli sme v kaviarni, terasa pre zlá počasie zavretá a zrazu sa z nej ozval hluk, padali stoličky, stoly.... Vyskočili sme na rovné nohy (hoci sme boli za sklenými dverami) a keď sme prestali jačať už sme si len neveriacky polohlasom jedna druhej hovorili: medveď, to bol naozaj úplne živý medveď!
arasidka
Gordonko, začala som to čítať, a dávala som tomu taký význam, že určite ste si pred spaním dali niečo do nosa, že by vám v noci nebolo zima a ráno ste sa potešili tej koze, bo čo môže byť na opicu lepšie, ako čerstvo podojené mlieko?Nuž, nenačím dnes takto v lesoch spať, lebo tie naše slovenské medvede pomaličky začnú chodiť aj do supermarketov, nieto ešte po lese.
gordonko
@arasidka no asi ma nepoznáš ,nepil som , nepijem a hádam ani nebudem... mlieko lúbim ,ale studené - neviem ,ale čerstvo nadojené mi robí zle - napína ma.
.. potom ešte lúbim materské mlieko ,ale to mam rád kvôli obalu.
arasidka
No - určite ťa nepoznám,ja som to napísala preto, že som opísala moje prvé dojmy z čítania. Kedysi, keď som bola malá, chodievala som do mliekárne na konci našej ulici, kde teta z družstva predávala mlieko,smotanu a syr. V pamäti mi zostalo moje prvé nakupovanie, keď som mala štyri roky a litrová "konvička" bola taká veľká pre mňa, že som ju ledva niesla prázdnu. Mama mi dala papierovú trojkorunačku a skončilo to tak, že len čo mi teta naliala naberačkou iter, hneď pred predajňou som sa pošmykla na briežku a bolo po mlieku, vrátila som sa, teta mi naliala druhýkárt a vybrala mi z kvetovanej zásterky halieriky, zbytok dala späť. No, prešla som polovičku ulice a v letných sandálkach som zakopla o kameň, no ale tretíkrát mi už nenaliala nič, bo vraj - nemáš už dosť koruniek...Revala som jak hasičská siréna, na konci ulici ma čakala mamina, videla moje zodrané kolienka, tak mi šla naproti. Ja som vtedy vlastne nerevala ani kvôli tomu, že mám odrané kolená, ale som sa bála, čo mi mama na to povie. Nuž, mama omyla kolená a posadila si ma na svoje. Ale veľmi opatrne, lebo bola v požehnanom stave a dve sme sa jej na kolená ťažko zmestili :)))
gordonko
@arasidka vôbec ma nenapadlo ,že by si bola pamätníčkou modrej papierovej trojkorunáčky .... ale vzpomienky na bandičku mam aj ja ...otcovi som vnej nosil pivo a niekedy mame čiernú polievku ( zabíjačkovú )
...a stou stratou mam tiež vzpomienku ,otec mi dal 10 korunáčku a posla ma po pivo ,ale cestou som ju stratil ,tak som sa vrátil domou bez piva ....otec mi dal 50 korunáčku a poslal ma znova po pivo ---- stratil som aj tú --- toho večera otca prešla chuť na pivo.
gordonko
@arasidka vôbec ma nenapadlo ,že by si bola pamätníčkou modrej papierovej trojkorunáčky .... ale vzpomienky na bandičku mam aj ja ...otcovi som vnej nosil pivo a niekedy mame čiernú polievku ( zabíjačkovú )
...a stou stratou mam tiež vzpomienku ,otec mi dal 10 korunáčku a posla ma po pivo ,ale cestou som ju stratil ,tak som sa vrátil domou bez piva ....otec mi dal 50 korunáčku a poslal ma znova po pivo ---- stratil som aj tú --- toho večera otca prešla chuť na pivo.
arasidka
Veru, trojkorunačku si dobre pamätám, tú som vždy dostávala v lete, keď som išla na kolotoč, aj to si pamätám, že poslednú som ani neminula celú, lebo po prvom vrcení mi tak prišlo zle, že odvtedy som viac na kolotoči nesedela, to viem presne je tomu už viac ako pätdesiat rokov.:))Od tých čias som chodievala radšej na strelnicu, alebo cukrovú vatu.Doteraz, keď je u nás vinobranie a celú dlhú ulicu zatarasia kolotoče, sa im vyhýbam a s vnúčencami chodieval môj Al Rašid, ale to už minul tých koruniek omnoho viac.
havino
No tak pri mne by si si @gordonko veru potom nezchrupol ani ty. Žiadne po tichúčky klepotanie zubami by nebolo. Viem, kamarát sa iste hanbil priznať večer, že mu nie je do smiechu. Ja by som ti pílila uši do rána bieleho, ak vôbec by som tam zostala. Aj som sa usmiala popod fúz, že by ste bežali obaja, keby v noci niekde dobre zaprašťalo.
gordonko
@havinko ja i Coura sme vedeli ,že je to blbosť, že som si to vymyslel ... vtedy ma nenapadlo,že by si to Endy vzal takto k srdcu , ale raz som sa z medvedom stretol ,ale otom inokedy
hubata
Nestraššš!
Ale mne je ľúto tej kozičky ....... aj keby ju nedali roztrhať medveďovi, ale si viem predstaviť aký strach by to zviera prežívalo........ Koza je veľmi rozumné zviera, skoro som neprežila keď nám s priateľom napadol kozu túlavý pes a museli sme ju dať utratiť. Koza je veľmi citlivá, nedá sa vyliečiť, umiera.
evanaaa
No, @gordonko , skončilo to skoro ako v tom porekadle: " Aj vlk ( medveď) sa nažral, aj koza ostala celá, len medveďa našťastie nebolo, ináč by aj porekadlo stratilo význam.
Poznám príbeh, neviem, či bol ozaj pravdivý- kamarádi si takto asi pri ohníku vyprávali strašidelné príbehy a tak jeden z nich v noci spať nemohol, len sa premŕval a zrazu na konci lôžka čosi zbadal, akúsi paprču, aj prsty mala roztiahnuté, tak sa zľakol, že schmatol pištol spod vankúša a - vystrelil. Na to obrovský rev, jeho a aj prebudených kamarátov , on si totiž odstrelil prsty na nohe.
No a ešte k tomu obalu ( na mlieko, u teba materské)-:)))), obal predáva, nie?
gordonko
@evanaaa ...súhlasim ,že obal predáva no na pultoch ho nevidno a aj vy ,,baby,, si ho ...... ved vieš
rela
Bola som na návšteve u dcéry a jednu noc som zostala v dome sama. Celú noc som nezažmúrila oko od strachu, že sa spustí alarm. Stačilo totiž aby preletela v miestnosti mucha a alarm neskutočne "jačal" (zažila som to cez deň). Keby sa to stalo vnoci, tak nepriletím domov lietadlom, ale by ma doviezli v cínovej truhle. :-)
arasidka
cha, nepoznám nič horšie, ako za sparných letných nocí ti nad ránom nedá pokoj mucha, neustále ti sadá na nos, na ruky, ide ťa rozhodiť od jedu, a jednoducho nezostáva nič iné, len vstať a ísť pod sprchu, ak nevieš dobre triafať.
gordonko
@arasidka ... chodila si z Božkou Nemcovou do školy ???? ... ked ju tak poznáš ??? ...bol som vjej ( pamätnej ) izbe v Domažlicách
arasidka
Tam som nebola, ale bola som na Starom bielidle a kolom dokola, tiež u splavu, a keď som sa tárala po pamätihodnostiach, histórii a tak, nevynechala som ani Pivovar v Dětenicích , jo to bylo vončo. Božku som spoznala cez jej Babičku, a tá zostala u mňa na trvolom pobyte už viac ako polstoročie.



 



TOPlist