... málem som hladoval

gordonko - fotkagordonko, 7. januára 2013
...ked som ešte býval v čechách (1977 ) ,chodil som na jedno SOU z ktoreho sme sa mali vybrať na zájazd do NDR .
Prípravy boli klasické ,okrem oblečenia nejaké ty konzervy a marky na nákupy . Moja mama mi na tuto príležitosť upiekla domácí chleba .
Bol nádherný , načechraný ...proste fajnový a moc sem se znej tešil ,lebo ho už raz mama urobila a chutil vinikajúco .
Vtedy igelitky ešte neboly a mama mi chleba zabalila do utierky.
Na druhý deň sme naskákali do autobusu a vyrazili sme k nemeckým hranicím. Ešte pred Plzní niekto vytiahol jedení a začal sa napchávať ...poznáte to krmí sa jeden a ostatní sa pridávajú.
Tak i já sem vytáh ten svúj domácí chleba a odkrojil som si .
Učitelka zbadala čo mám a hned prejavila záujem o tento chleba .... čo čert nechcel a ani ja ohlásila mojich spolužiakou oznámila im ,že mam skvelý domácí chlieb a aby prišli vzali si odomňa chlieb a ochutnali.......
... vtedy som bol vdačný tým čo môj chlieb nechceli no a mne z celel šišky chleba mi ostala slabá polovička.

... málem som hladoval , naštastie aj v nemecku predávajú chlieb - ,,brod,, ,ale ten sa ani zdaleka nevyrovnal nášmu nieto môjmu.
Nemecký chlieb mal od spodku na ceste niečo ako drvenú slamu ( moja domienka - či nemali v peci podstýlku z drvenej slami pod chleba a trochu sa znej prilepilo na cesto ked sa chlieb piekol ) na druhej strane ale vydržal mäkký viac ako ten náš ... dal sa jesť a ja som hlady nezomrel.


@zareaguj


Diskusia k článku

kuchticka
@GORDONKO.TO BOLA SKUSENOST ZA MILION111
Boloto od teba pekne gesto ked si sa podelil so spoluziakmi a ucitelkou. My sme si vzdy s Nemcov ("dederonov") utahovali, ze nevedia varit a pritom sa chvalia aki su najlepsi.
gordonko
@kuchrticka.. no mal som tu možnosť sa tam aj najesť,ich ,,narodným jedlom ,, bolo grilované kura a popravde bolo vinikající a strašne lacné bol som v NDR niekolko krát a mali sme aj klasickú večeru ..tiež jelá, len oni používajú viacej zeleniny ako mäsa a spomínam si že aj salám som nosieval domou ,chutil skoro ako náš uherák,ktorý bol vtedy podpultovým tovarom.
radost
nuž-moja téma-chlebík...
po revolúcii prvé leto sme boli na-poslednej - rodinnej dovolenke ..a využili sme možnosť otvorených hraníc-autom prešli bavorsko a cez rakúsko okruhom späť..mali sme vo zvyku z dovoleniek doniesť príbuzenstvu chlebík-tak sme tam kúpili malý bochníček-stál okolo 50 korún-to bolo -oproti našej vtedy cene-veľmi drahé..no po rozkrajovaní už doma a rozdávaní rodine-sme sa skoro hanbili-žiadna sláva! náš chlebíček-z obchodu myslím-bol výborný..oproti tomu nemeckému...
chlieb -obyčajný-aj rožky-boli vtedy lepšie ako dnes..
a domáci?tak to je už =nebeská=dobrota..:-)
julanda
Vždy mi išlo na nervy to československé nabaľovanie sa klobásami a rezňami pri každej ceste, tak som si do Poľska nevzala nič. A oni tiež nič nemali a čo nám dali, to sa jesť nedalo. Druhýkrát pri ceste do NDR som si tiež nič nevzala, Poľsko sme vtedy považovali za beznádejnú chudobáreň, myslela som, že v NDR to bude lepšie. Čerta ! Spomínam si na jednu večeru : uhorkový šalát, chlieb a čerešne. Zjedla som to, iné mi neostávalo, ale uhorkový šalát som znenávidela na celý život.
pivonka
V bývalej NDR mali výborné klobásky, hocikde na stojaka. Keď mala moja dcéra asi tak 10 rokov, išli sme na jeden deň na výlet do Karl-Marx-Stadtu (teraz je to tuším Plauen, ale nie som si istá.) Ona klobásky miluje a tak sa už dlho dopredu tešila. Pol dňa sme chodil po meste a žiadne klobásky sme nestretli. Nakoniec sme si sadli do krásnej záhradnej reštiky, kde nás obsluhovali čašníci v smokingoch s motýlikmi, lebo sme videli, že si tam ľudia vo veľkom pochutnávali na párkoch. Boli fakt výborné, v krásnom prostredí a dcérke aj mne sa splnila predstava.
rea1
ako matematické gymnázium mali sme družbu s nejakou podobne potrafenou školou v berlíne a poriadali sa výmenné pobyty. oni k nám v zime na lyžovačku niekam neviem kam a do domácností na pár dní a my k nim v lete cez prázdniny na dva týždne do domácností a na dva týždne k moru do ückeritzu. more bolo studené a špinavé, čo nebolo dobré ale ďaleko od akýchkoľvek rodičov, čo bolo dobré. okrem toho som chodievala do NDR každé leto na 1-2 týždne, lebo banka, kde rodičia pracovali, poriadala každý rok výlety pre zamestnancov a ich rodiny. vždy, ale vždy som odtiaľ prišla vychudnutá ako pes, pretože som celé dni žila len na káve, sem tam nejakej lekvárovej žemli a občas, ale iba v stave krajnej núdze aj na tých @pivonkou ospevovaných klobásach, ktoré síce vtedy naozaj predávali na každom rohu, ale ja si nesolím a pre mňa boli neuveriteľne a strašlivo slané. a okrem toho klobásy nemám rada. kombinácie jedál, ktoré sme dostávali, boli neuveriteľné. ja nehovorím, že to bolo zlé, to by som si netrúfla tvrdiť, ale napríklad kombinácia, keď na tanieri bola plesknutá hrachová kaša, na nej (! nie vedľa nej ale NA nej) capnutá dusená kyslá kapusta a na vrchole pyramídy opekaná biela klobása, ja som to jednoducho nemohla zjesť. niečo som so zatvorenými očami poozobávala po okrajoch a dosť. už z pohľadu na to ma napínalo, vyzeralo to naozaj ako to, čomu sa anglicky povie street pizza. proste niečo už raz zjedené. pritom to naozaj nemuselo byť až tak nejedlé, keby to bolo na troch tanieroch, tak určite aspoň tú kašu zjem. ale litre kávy a tie lekvárové žemle ma uchránili od hladovej smrti. ináč tam bolo báááječne a na blahoslavenú NDR ja nedám dopustiť. a ešte potom, začiatkom 80-tych rokov sa do ndr chodilo na nákupy koženého tovaru, hlavne topánok. na nákupy. no trt, pašovať sa to chodilo ale aj tak si myslím, že colníci sa len tvárili, že to nevidia, kým bol nákup v rozumnej miere. neverím, že by boli až takí blbí, aby si nevšimli tašku s troma, štyrmi pármi topánok, voľne loženú pod sedadlom autobusu, napríklad.
ináč, @gordonko , po opise tvojej anabázy s jedením niekoľkých porcií pečienky na cibuľke s ryžou ti verím, že si tam bol na pokraji smrti hladom. a mamkin - teda vlastne tvoj - chlieb si si mal privinúť na hruď, najlepšie pod svetrom a pahltných spolužiakov odháňať na to pripravenou vidličkou. :-))) ako vždy vravím - spomienky sú fajn vec.
gordonko
@rea1 .... ale Ty si spojila pečienku na ceste do Prahy a ,,hladovú,, cestu do NDR a to sa nedá ,lebo ta pečienka bola až o niekolko rokou neskvôr
..... ináč vieš kedy som ,, hladoval,, .... ked v školskej jedálni bola dusená mrkva snejakými kúskami mäsa a dukátové buchtičky ....to mi nešlo dole krkom
... no a na klobásky si v NDR ani nepametám , možno boli ,ale prednosť malo kura
gordonko
@julanda .... prezradimm Ti tajomstvo ,,,pochodil som niekolko štátou, pochodil soh pohoria v čechách aj na slovensku ,ale stále aj dnes mam heslo ,, KONZERVA - ŽELEZNÁ REZERVA,, ...nikdy nevieš čo sa stane a tu jednu či dve konzervy vždy unesiem ...........
rulik
tá slama mohla byť skôr zbytky z ošatky v ktorej chlieb pred pečením kysne
gordonko
@rulik ...nemyslím ,že by to bolo z ošatky,pretože cesto vyklápaš z ošatky na ,,lopár,, a to čo bolo na ošatke je hore ,ale to čo mi pripomínalo drcenú slamu bolo dole ...
rela
Tiež veľa cestujem, konzervu-rezervu so sebou nenosím ale bez "lepáčka" a fľaše s vodou sa z domu nepohnem. Na fľašu v batohu väčšinou na letisku zabudnem a na kontrole mám problém. Moje dcéry mi veľmi často túto moju "výchylku" so smiechom pripomínajú.
gordonko
@rela ... ked lietaš z vodou ,prečo nelietaš na metle ???? tak by Ta nikto nekontroloval , dokonca aj kocúr na pleci je povolený ..... a moja žena by mala o členku v klube viac . Ona je ,,vedúcá,,
rela
@gordonko , samu ma to nenapadlo a zatiaľ mi to nikto neporadil. Do klubu sa veľmi rada prihlásim :-)
arasidka
Rela, ehm....prihlás sa ale čím skôr, lebo už bude stav naplnený.Prednostne sa prijímajú majiteľky ďalekonosných metiel s vyhovujúcim navigačným zariadením a potvrdením o nalietaných hodinách v každom ročnom období. Znalosť cudzích jazykov je vítaná, pre každý prípad .
P.S: Bradavice a chlpy na brade nie sú prekážkou !
Jedinou podmienkou pre záujemkyne okrem toho, čo som uviedla, je : KOCÚR - nebazírujeme na čistokrvnej rase, rozhodne musí byť čiernej farby , s platným zdravotným poukazom, kde je vyznačená pravidelná kontrola u zverolekára a všetky očkovania.
V prípade, že sa jedná o MAČKU, uprednosťňujeme he he - už vyrodené !
Zostávam s pozdravom: Ket napadne snech - nech !
gordonko
@rela ..to som ani nevedel ,že @arasidka je ,,hovorkyňa,, tej mojej bosorky, nuž čo učíme sa celý život ...
pekný večer Ti prajem
hubata
Mňa šokovali v bývalej NDR keď nám dali na obed vyprážaný rezeň, paradajkovú omáčku a pyré.
Takto sprzniť paradajkovú omáčku ........ rezňom!
rela
@ara šidka, kocúra nemám a v lietaní na metle som absolutný začiatočník tak neviem neviem. GPS by mi snaď manžel požičal. @gordonko a Ty by si nám robil provianťáka počas našich leteckých dní?
arasidka
Jáááj, nemosí chlop o šeckem vedzet... čím míň ví, tým míň pokazí ! Aj tebe pekný večer.
Hubatá, máš dobrý nápad, taká dobrá omajda zv. madam Pompadúr, nie je zlá, ale musí byť s knedličkou a aby nás neohovárali, aj ten kúseček masa k temu, ale takého, jak sa patrí - hovadzinového.
arasidka
Rela, nema problema, do leta je ešte času dosť, zatiaľ stačí, keď budeš pravidelne cvičiť na domácom portviši - tvrdo na cvičišti - ľahko v boji. A kocúr? Počkaj do jari, keď sa oteplí, príde máj - lásky čas a bol by v tom čert, aby si si nejakého kocúra dakde pri kontajneri nenašiel. Nasľubuješ mu toho asi toľko, ako naši poslanci pred voľbami, a za misku mliečka docupitá za tebou sám.Ako bonus potom po prijatí do nášho čiste ženského klubu dostáva každá nová členka ďalekonosnú lopatku so širokým využitím.
arasidka
Aby som ti to ešte ozrejmila, pred každým letom, naši chlapi pripravia kotlík fazuľovice s klobáskou a nealko pivo na zapitie.
gordonko
@rela niežeby som nechcel ,ale nemôžem - vysvetlím

môj šéf nás poslal robiť inému šefovy - dost vysokýmu a robili sme uňho na baráku, jeho žena tiež taká ,,lepšia,, čo by jej skoro napršalo do nosa sa vratila domou a pred dverami chytila metlu a odmetala akože po nás niečo zo zeme
.... som provokatér a nedalo mi sa jej neopýtať ,, prosim Vás a ako tú metlu štartujete ???? ....moja žena mi to nechce prezradiť,, no a ona mi odpovedala že to je tajomstvo ,ktoré nesmie prezradiť ............ a veru neprezradila
... takže je to tak ,že ja neviem metlu dodnes naštartovať, preto si musite brať proviant sami zo sebou
...aj keby mi armáda požičala SU-22 nemal by som šancu Vás dohoniť ...je mi naozaj lúto
arasidka
cha - ešte nejde o nič, a už sa vyhováraš!!!!:)))))Enem aby tak nebolo, jak toť mój dobrý kamarát vravieval:" Čoooo, jak bych mohel s týmato rukama, šak sa ledvaj s nyma najíííím..." chichichi.....
rea1
@gordonko , ja viem, že pečienka bola až neskôr, veď si pri nej spomínal manželku, ktorú si na strednej škole ešte nemal, si myslím. ale mne sa vynoril obraz chlapa šrotujúceho taniere pečienky s ryžou a keďže predpokladám, že takýto apetít sa nezrodí zo dňa na deň, mám dojem, že si bol žravý (o, pardón :-) ) už ako pubertiak. súdim podľa apetítu, ktorý v tom veku mali moji synovia. preto som napísala, že plne chápem, že si bol v ndr na pokraji hladovej smrti, keď ti nezodpovední spolužiaci užrali z chleba. :-)))
gordonko
@rea1 máš pravdu vtedy to začalo ...aj dnes by som si dal koľko sa domňa zmestí ,ale pneumatika nedovolí zohnúť sa k topánkam aj kolena si sťažujú.... ked budem na 90 kg potom budem spokojnejší
dodo46
@2010
Niečo podobné som zažil na Point Reyes CA . Česká reštaurácia
Stanislaws - objednávali sme si po dlhšom čase čs jedlá. Všechno bude- šnicel, vepřo knedlo , kachnička , zelí, rejže . všechno bude. Bolo nás sedem a naozaj mal každý na tanieri všechno z každého.
dodo46
@arasidka
Áno , ten tĺk nám na jeden veľký tanier každému naložil šniclu, kapustu ,knedlík polial sviečkovou a k tomu vedľa kačicu a ryžu. To bol nejaký moravský sklerotik , ktorý si asi nepamätal čo si kto objednal. tak nám to takto nadelil. Stále si pritom mrmlal všechno bude rejže bude kachna bude. My sme si to potom všelijako poprekladali.
dodo46
@arasidka
Prepáč. pomýlil som si mená. Na Point reyes sa volá majiteľ Vladislavs
Stanislaws je na Ice lake. Pozri si foto on to servíruje takto náročky.

dodo46
1.Kačica, kapusta, knedlík, sviečková,uhorka, zemiakový šalát ,
2.šnicla, kapusta, knedlík poliaty sviečkovou, uhorka, ryža
jedna porcia 27 $ , kreditky neberie



 



TOPlist