Prípravy boli klasické ,okrem oblečenia nejaké ty konzervy a marky na nákupy . Moja mama mi na tuto príležitosť upiekla domácí chleba .
Bol nádherný , načechraný ...proste fajnový a moc sem se znej tešil ,lebo ho už raz mama urobila a chutil vinikajúco .
Vtedy igelitky ešte neboly a mama mi chleba zabalila do utierky.
Na druhý deň sme naskákali do autobusu a vyrazili sme k nemeckým hranicím. Ešte pred Plzní niekto vytiahol jedení a začal sa napchávať ...poznáte to krmí sa jeden a ostatní sa pridávajú.
Tak i já sem vytáh ten svúj domácí chleba a odkrojil som si .
Učitelka zbadala čo mám a hned prejavila záujem o tento chleba .... čo čert nechcel a ani ja ohlásila mojich spolužiakou oznámila im ,že mam skvelý domácí chlieb a aby prišli vzali si odomňa chlieb a ochutnali.......
... vtedy som bol vdačný tým čo môj chlieb nechceli no a mne z celel šišky chleba mi ostala slabá polovička.
... málem som hladoval , naštastie aj v nemecku predávajú chlieb - ,,brod,, ,ale ten sa ani zdaleka nevyrovnal nášmu nieto môjmu.
Nemecký chlieb mal od spodku na ceste niečo ako drvenú slamu ( moja domienka - či nemali v peci podstýlku z drvenej slami pod chleba a trochu sa znej prilepilo na cesto ked sa chlieb piekol ) na druhej strane ale vydržal mäkký viac ako ten náš ... dal sa jesť a ja som hlady nezomrel.
Boloto od teba pekne gesto ked si sa podelil so spoluziakmi a ucitelkou. My sme si vzdy s Nemcov ("dederonov") utahovali, ze nevedia varit a pritom sa chvalia aki su najlepsi.
po revolúcii prvé leto sme boli na-poslednej - rodinnej dovolenke ..a využili sme možnosť otvorených hraníc-autom prešli bavorsko a cez rakúsko okruhom späť..mali sme vo zvyku z dovoleniek doniesť príbuzenstvu chlebík-tak sme tam kúpili malý bochníček-stál okolo 50 korún-to bolo -oproti našej vtedy cene-veľmi drahé..no po rozkrajovaní už doma a rozdávaní rodine-sme sa skoro hanbili-žiadna sláva! náš chlebíček-z obchodu myslím-bol výborný..oproti tomu nemeckému...
chlieb -obyčajný-aj rožky-boli vtedy lepšie ako dnes..
a domáci?tak to je už =nebeská=dobrota..:-)
ináč, @gordonko , po opise tvojej anabázy s jedením niekoľkých porcií pečienky na cibuľke s ryžou ti verím, že si tam bol na pokraji smrti hladom. a mamkin - teda vlastne tvoj - chlieb si si mal privinúť na hruď, najlepšie pod svetrom a pahltných spolužiakov odháňať na to pripravenou vidličkou. :-))) ako vždy vravím - spomienky sú fajn vec.
..... ináč vieš kedy som ,, hladoval,, .... ked v školskej jedálni bola dusená mrkva snejakými kúskami mäsa a dukátové buchtičky ....to mi nešlo dole krkom
... no a na klobásky si v NDR ani nepametám , možno boli ,ale prednosť malo kura
P.S: Bradavice a chlpy na brade nie sú prekážkou !
Jedinou podmienkou pre záujemkyne okrem toho, čo som uviedla, je : KOCÚR - nebazírujeme na čistokrvnej rase, rozhodne musí byť čiernej farby , s platným zdravotným poukazom, kde je vyznačená pravidelná kontrola u zverolekára a všetky očkovania.
V prípade, že sa jedná o MAČKU, uprednosťňujeme he he - už vyrodené !
Zostávam s pozdravom: Ket napadne snech - nech !
pekný večer Ti prajem
Takto sprzniť paradajkovú omáčku ........ rezňom!
Hubatá, máš dobrý nápad, taká dobrá omajda zv. madam Pompadúr, nie je zlá, ale musí byť s knedličkou a aby nás neohovárali, aj ten kúseček masa k temu, ale takého, jak sa patrí - hovadzinového.
môj šéf nás poslal robiť inému šefovy - dost vysokýmu a robili sme uňho na baráku, jeho žena tiež taká ,,lepšia,, čo by jej skoro napršalo do nosa sa vratila domou a pred dverami chytila metlu a odmetala akože po nás niečo zo zeme
.... som provokatér a nedalo mi sa jej neopýtať ,, prosim Vás a ako tú metlu štartujete ???? ....moja žena mi to nechce prezradiť,, no a ona mi odpovedala že to je tajomstvo ,ktoré nesmie prezradiť ............ a veru neprezradila
... takže je to tak ,že ja neviem metlu dodnes naštartovať, preto si musite brať proviant sami zo sebou
...aj keby mi armáda požičala SU-22 nemal by som šancu Vás dohoniť ...je mi naozaj lúto
nuevayores.blogs.com/.a/6a00d834518de369e20133f20398b2970b-5...
Niečo podobné som zažil na Point Reyes CA . Česká reštaurácia
Stanislaws - objednávali sme si po dlhšom čase čs jedlá. Všechno bude- šnicel, vepřo knedlo , kachnička , zelí, rejže . všechno bude. Bolo nás sedem a naozaj mal každý na tanieri všechno z každého.
Áno , ten tĺk nám na jeden veľký tanier každému naložil šniclu, kapustu ,knedlík polial sviečkovou a k tomu vedľa kačicu a ryžu. To bol nejaký moravský sklerotik , ktorý si asi nepamätal čo si kto objednal. tak nám to takto nadelil. Stále si pritom mrmlal všechno bude rejže bude kachna bude. My sme si to potom všelijako poprekladali.
Prepáč. pomýlil som si mená. Na Point reyes sa volá majiteľ Vladislavs
Stanislaws je na Ice lake. Pozri si foto on to servíruje takto náročky.
2.šnicla, kapusta, knedlík poliaty sviečkovou, uhorka, ryža
jedna porcia 27 $ , kreditky neberie