...BOL BY TRAPAS

gordonko - fotkagordonko, 29. novembra 2012
... ked čítam vaše komentáre k zemiakovým plackám ako ich aj vy lúbite spomenul som si na jednu príhodu ,ked sme boli ako deti u starkých na Polomke.
Babka chystala obed a mi sme sledovali babku pri varení . Podla toho čo a ako robila sme zistili ,že robí zemiakové placky.
Unás doma to bolo podobné a prvé placky vždy skončili nami uchmatnuté v bruchu skvôr ako prišiel obed - no povedzte kto by odolal tej vôni. No cesto babka vymiešala a na rozdiel od mami ,ktorá ich robila na panvici , babka rozotrela cesto na pekáčik a dala placku upiecť. Ked bola placka hotová vybrala ju von a mi sme mali 100 chutí ju potiahnúť a zjesť - no boli sme na návšteve tak sme odolali ..... a dobre sme spravili ,babka urobila totiž iba jednu placku natrhala ju a k obedu sme dostali tanier polievky a pár kúskou ztej natrhanej placky. No a bolo po obede.
Jasne ,že sme ochvílu boli zasa hladní a tak to zachraňovala mama ,namazala nám krajíce chleba s maslom.

To maslo malo tiež niečo doseba ...bolo to pravé maslo utlčené v máselnici - skladovalo sa vpivnici zaliaté vodou v hrnci ,aby nebolo na vzduchu , bolo žlté a natreté na fajnovom chlebe .... taký sa dnes už hádam ani nepečie.
@zareaguj


Diskusia k článku

hubata
Hehe, kdeže by babka vyšla keby musela pri plackách stáť? Vyliala cesto na plech a bolo. Lenže mala urobiť 5 plechov a nie jeden, čože je to pre takých pubertiakov? Alebo nemala robot a musela zemiaky strúhať v ruke ......
Na také maslo si aj ja pamätám ....... krásne žlté.
gordonko
hubata@ ... to bolo niekedy v roku 1966 - 7 vtedy som mal od pubertiaka ešte daleko a robot vtej dobe snád ešte ani neegzistoval .... vtedy sa robilo všetko ručne a poctivo ....vieš čo práve som si vzpomenul tam Ti aj ručne prali na potoku, mali valchu ( podaktorý ) a také dve dostičky a nimi plácali po tom odeve čo prali máchali a zasa plácali .
Dnes by tomu asi nik neveril - však ??
kuchticka
@gordonko , pamatam si vsetko ako ty - zemiakove placky v rure pecene, zltucke masielko-domace, a pranie na potoku, ktore moje starsie sestry musely robit, (iba o tom rozpravaly). Veru bolo inak kedysi. Vsetko sa meni, ale nie vsetko k dobremu, ba naopak. Nasa matka Zem trpi modernou technologiou a sposobom ako, my, ludia nicime vsetko prirodne - normalne - bola by to dlha predlha debata.
anina6
ja som tiež s mojou mamkou chodila ako dievča prať na rieku, vlastne už len plákať. doma sme poprali a kedže sme mali veľmi železitú vodu,tak sme chodili plákať na rieku. ked bol môj syn ešte v plienkach a to voľakedy neboli pampersy, tak moja mamka chodila plienky plákať na rieku, aby plienočky boli pekné biele. jaáááááááááj, ale to už je aj 30 rokov tomu. ale viete aká bola tá voda vtedy čistá. hoci sme už mali doma aj vodovod, aj tak to prádlo vyplákané na rieke bolo krajšie a voňavejšie.
rea1
keď som bola s deťmi niekedy v r. 1994 - 95 na dovolenke na Čani, na miestnom trhu akási babka predávala domáce maslo, srvátku a mlieko. ani jej to nikto nekupoval, veď domáci mali svoje. aj mi jej ľúto bolo, ako tam len tak stála, taká starká, posmutnelá, tak sme jej to všetko vykúpili. a v obchode peceň ešte teplého chleba k tomu. moje mestské deti celý deň nejedli nič iného - kedy som sa na niektoré z nich pozrela, každý stále držal a ostopéro tlačil do hlavy krajec chleba nahrubo natretý tým maslom. žltým, krásnym a voňavým. ešte veľmi dlho na to doma spomínali. :-)
gordonko
kuchticka@ ... bohužial máš pravdu , vela ludí ničia svet okolo seba iba pre svoje uspokojenie že ušetrili pár halierou za odpad ,aj fafriky urobia svoje .. radšej zaplatia smiešnú pokutu ako odstrániť čo pokazili a naše vlády si mnú ruky nad ziskom.
bozulka
@gordonko , pripomenul si mi moje začiatky po svadbe./ Ty si sa tuším v tom čase narodil.../Tiež som prvý rok prala vo vaničke a na valche...bola to drina,v lete ešte ako tak,ale v zime...:-( .No a potom sme sa už modernizovala,prvé čo prišlo do domácnosti bola pračka Perobot,už mala aj " žmýchačku" a to bolo niečo ! Ináč som bola dosť konzervatívna...prvý televizor sme mali 5 rokov po svadbe,hoci moji rodičia televizor mali už dávno.My sme radšej chodili do kina a do divadla,asi aj preto,že sme dosť dlho nemali deti...Tv sme kupovali vlastne manželovi pre radosť aby mohol pozerať športové prenosy ktorých sa nemohol zúčastniť osobne.Ale to je už strašne dávno...hoci mi pripadá,že to bolo včera...:-) Ale dobré maslo mi tiež chýba,hoci občas sa mi podarí zohnať aj domáce a to si potom šetrím na čerstvé pečivo...vtedy nedávam nič iné len ten rohlíček alebo žemličku a to masielko,k tomu kakao alebo dobrý čajík...a som v detských rokoch,dúfam že nie mentálne...:-))
silvia68
a ja som k týmto veciam pred pár rokmi vrátila, mliečko máme od kravy, maslo si robím aj tvaroh a je to veruže iná chuť ako kúpené z obchodu. Ak máte možnosť kúpiť nepasterizované mlieko z dobrého chovu skúste, nie je to nič zložité, ale tá chuť stojí za to.
paeva
aj my máme kravku, takže mliečko, tvaroh, syr aj korbáčiky som robievalo, a než sme prišli s manželom na to ,ako urobiť maslo, tak to nám trvalo. potom sme zase neveli, že sa to môže v robote umyť. korbáčiky ani maslo už nerobím, už som pohodlná, ale ked sa kravka nedojí, a kupujem mlieko v krabiciach, tak ani mačky ho nechcú, také je kvalitné.
a čosa týka toho, že si ničíme prírodu, aj ja na to nadávam, prášok na pranie sa kúpi, ale prečo naši výskumníci niečo nevymyslia, čo tak neuškodí prírode? my na najnižšom mieste v reťazci spotrebiteľov to ako ovplyvníme?



 



TOPlist