Výhercovia súťaže:
Pýtali sme sa, čo nesmie chýbať na vašom vianočnom stole

Redakcia Varecha.sk, 19. decembra 2019     9 minút čítania

V súťaži o 5 balíčkov s výrobkami Dr.Oetker sme sa pýtali, ako vyzerá vaše štedrovečerné menu a bez akého jedla, koláča, či chuťovky si Vianoce neviete ani predstaviť. Aké boli odpovede a kto vyhral?


Foto: Shutterstock

Výsledkom našej anketovej súťaže je veru celkom zaujímavé, miestami vtipné i dojímavé čítanie. Z množstva odpovedí vyplynulo, že jednoznačným víťazom štedrovečerného stola je vianočná kapustnica. Tradičného kapra však pomaličky nahrádza losos, ale aj vyprážané rezne či syr. To ale nie je všetko, sme radi, že ste sa s nami podelili aj o svoje vianočné zvyky a tradície. Veď sa začítajte… Na konci článku nájdete aj piatich šťastných výhercov. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do ankety zapojili a napísali nám.

Užívame si aj vianočné raňajky

Počas Vianoc u nás na stole nechýba jeden tanier navyše pre náhodného hosťa, pod každým tanierom peniažtek a tiež krásny svietnik. Menu je viacmenej tradičné, aj keď je pomiešané z nášho aj oravského kraja. Nesmie chýbať naša kapustnica a podlev, ktorý sa pripravuje na Orave. Je to voda z kapustnice s údeným mäsom zahustená múkou. Taktiež nechýba oravský kabáč - jednoduchý chlieb z hladkej múky s rascou a potretý slaninkou. A k tomu oblátky s medom a cesnakom, opekance, rybka a šalát mojej maminy. Z koláčikov je to okrúhly tvarožník našej starkej, ktorý sa podáva na raňajky s klobáskou a kakaom. Tieto raňajky máme len počas Vianoc a veľmi si ich užívame. Želám všetkým pokojné a šťastné Vianoce.
Tatiana F., Selce

Vianoce aj podľa Varechy

Na našom štedrovečernom stole nesmú chýbať šošovicová mliečna polievka, zemiakový šalát s vyprážaným kaprom, veľa ovocia, orechy, med, oblátky, vianočný štedrák a veľa veľa chutnučkých koláčikov, ktoré z lásky pre nás napečie moja manželka. Mimochodom veľkou oporou v inováciách v pečení a taktiež v hľadaní starších receptov bola pre ňu práve Vaša - Naša Varecha.sk.
Ján M., Cabaj-Čápor

Bez mixéra by to nešlo

Oblátky s medom, krupičná kaša, vianočná kapustnica, zemiakový šalát, kapor, rybie filé, rybie prsty, vyprážaný syr, veľa ovocia a koooopec zákuskov. A pečenie si neviem predstaviť bez asistencie mojich rodinných príslušníkov (pomocníkov), bez kypriaceho prášku a dobrého mixéra.
Michaela K., Mikušovce

S koláčikmi sa delíme so susedmi

Žijem len s dcérou, ktorá je vegetariánka. Takže vianočná večera je prispôsobená aj pre ňu. Máme kapustnicu bez mäsa so smotanou a k nej vianočkou. Ďalej zemiakový šalát s majonézou, grilované tofu a pre mňa bravčový rezeň. Robím len suché pečivo, ako sú medvedie labky, linecké kolieska, nepečené šuhajdy a grilážky. S tými sa rozdelíme aj so susedmi, ktorí sú sami. To je taký zvyk, ponúknuť. Inak sa potom venujeme našim psíkom a pozeraniu televízie. Vždy si spomenieme na našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami.
Vlasta M., Žiar nad Hronom

Metrový koláč, ktorý nikdy nie je metrový

Ja sa snažím každý rok o metrový koláč, ktorý nikdy nemám metrový a vždy mám jedno cesto menšie ako druhé.
Jarka, Nitra

Nestíham, tak zákusky aj objednávam

U nás je vždy klasika. Oblátky, ktoré pečie sestra, kapustnica, majonézový šalát a filé, deti rybie prsty, ryža a hranolky. Máme domácu bábovku a medovníčky, ktoré každý rok pečie dcéra. No ostatné zákusky objednávame, nakoľko mám 7 detí. Na Vianoce nestíham toľko piecť ako cez rok. No vždy si povieme, hlavne, že sme všetci spolu, šťastí a zdraví. Tak všetkým prajeme šťastné a veselé.
Michaela M., Malé Leváre

Menu aj pre alergikov

Som dôchodkyňa. Na Vianoce vždy pripravujem viac jedál, lebo pohostím celú moju rodinu, deti a vnúčatá. Menu je široké, lebo v rodine máme alergikov na rybu, na lepok, na vajcia, na mlieko a na orechy. Takže vianočné menu: šošovicová polievka so sušenými slivkami, kačica, ryba vyprážaná a aj grilovaný losos, zemiakový šalát s majonézou a aj bez, dokonca aj varené zemiaky, lebo deti nemajú radi šalát. Vždy máme aj veľký hrniec plnenej kapusty, bôb, koláče orechové a makové. Všetko pečiem sama pred Vianocami. A zákusky robím aj bezlepkové pre dcéru, a aj bezvaječné a bezlaktózové pre syna, vždy vyskúšam nejaký nový recept z internetu.
Margita M., Čierna Voda

Len aby sa nezabudlo

Na Vianoce máme kapra, medovníčky a na stole máme aj betlehem, aby sme nezabúdali, čo vlastne oslavujeme :)
Stanislav L., Zubrohlava

Niet nad prejedené sviatky

Okrem riadneho šalátu máme v prvom rade oblátku s cesnakom a medom. Najdôležitejšie okrem tekutého domáceho likéru vyrobeného z čučoriedok a tatranského čaju je samozrejme kapustnica. Tá u nás okolo polievky ani nejde, keďže je hustejšia ako šalát. K nemu na tanier pripláva vyprážaný kapor a keď zabehne dáka kostička, treba ju zajesť koláčikmi z lineckého cesta a pritvrdiť nielen spomínanou domácou, ale i podomácky zdobenými medovníkmi. Niet nad prejedené sviatky a do nového roka stále plného stola.
Alexandra G., Liptovský Hrádok

Tak to vyzerá, keď je rodina pokope

Nesmie chýbať celá família, hluk, chaos... žiadne sviatky pokoja a mieru... Máme šošovicovú polievku, vysmážaného kapra so zemiakovým šalátom, perky, kopu orieškov, medovníkov, vianočného pečiva a ešte niečo, čo mi vždy napadne ako pokus :) Uvidíme, čo to bude tentokrát a či sa to podarí.
Alexandra V., Šaľa

Stôl pre dvadsiatichštyroch

V príprave na Štedrý večer sa naozaj snaží každý pomôcť, nakoľko sa všetci stretávame u babky na dedine. Pri stole sedí cela rodina, čo je 24 ľudí. Chýbať nesmie kapustnica s domácim chlebom a bielym koláčom, huby na cibuľke, ktoré sa varia 2 hodiny a pripravuje ich len tatino. Ďalej domáce pečené plnené pirohy a k tomu domáca pálenka 52, slivovica z našich sliviek, ktorú každý rok pálime. K tomu vanilkové rožteky a medovníčky. Pre nás sú to najkrajšie chvíle v rodine. Aj keď polovica z nás žije mimo Slovenska, na Vianoce sme všetci doma u babky.
Gabriela H., Bardejov

Nech žije vyprážaný syr

Bez medovníčkov by neboli Vianoce a večer papáme kapustnicu a vyprážaný syr so šalátom.
Eva G., Hamuliakovo

Musím odolávať, aby som zase nepribral

Posledný rok strávim Vianoce ešte s rodičmi. Potom už s mojou rodinkou. Takže tieto Vianoce budú ešte klasické - kapustnica, vyprážané rybie file a bobáľky. Koláčov máme viac než dosť, keďže mamka vypeká už celý december. Ani neviem, ako sa všetky volajú. Určite sú tam šuhajdy, linecké koláče, vanilkové rožky, orechové popraskance, aj nejaké rumové pralinky. To musím len odolávať, aby som zas nepribral, viac ako je potrebné. Darček by bol vhodný pre moju mamku, keďže ako som spomínal, je veľká pekárka.
Ján P., Poprad

Čapované pod stromčekom

Rezne, kapustnica a šalát musia byť. Ostatné koláče nechávam už na manželku, určite niečo dobré napečie. A ešte musí byť čapované pivko pod stromčekom. To už je tradícia.
Jaroslav R., Batizovce



Zo všetkých súťažiacich, ktorí sa do našej ankety zapojili, sme vyžrebovali piatich, ktorí získavajú balíček produktov Dr.Oetker v hodnote 75 eur:
Renáta M. z Prešova, Monika P. z Vlkovej, Gena Z. z Hviezdoslavova, Rudolf D. z Topoľčian a Erika K. zo Šale.
Ilustračné foto: Redakcia Varecha.sk


Diskusia k článku





 



TOPlist