Žilinské rezy fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 12. mája 2015
Žilinské rezy (fotorecept)
Foto: ancicka

Orechové, šťavnaté bez maslovej plnky.

40 minút
príprava
15-20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

5 ks celé
200 g ;alebo palmarín)
200 g
100 g roztopená
200 g
50 g mleté
1 ks
Plnka:
2,5 dl
100 g
100 g mleté
200 g pomleté
 za hrsť

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Maslo s cukrom vyšľaháme,pridáme roztopenú čokoládu,zamiešame a postupne zašľaháme vajcia.Do vyšľahaného zamiešame orechy a múku do ktorej zamiešame kypriaci prášok.Dobré premiešame a cesto rozotrieme na papierom vyložený plech a upečieme.

    Žilinské rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzi tým si pripravíme plnku tak,že si necháme zovrieť mlieko s cukrom a hrozienkami a doň zaparíme orechy.Pridáme piškotové omrvinky a rumovú príchuť a zamiešame.Necháme vychladiť.

    Žilinské rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z platu odstraníme papier,potrieme ho pikantným lekvárom

    Žilinské rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a rozkrojíme ho na polovicu.

    Žilinské rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na jednu polovicu natrieme plnku a druhou ho zakryjeme.

    Žilinské rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pod čokoládovú polevu potrela som maslovú plnku jemne,ale inač stači potrieť lekvárom a

    Žilinské rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    naň natrieme čokoládu.

    Žilinské rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po stuhnutí kraje rovno orežeme a hotový koláč rozkrojíme na polovicu a pokrájame úhľadné rezy.

    Žilinské rezy (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené, Varené

Diskusia k receptu

kukulienka71
@ancicka , keby sa tak dali tie rezy vybrať z obrazovky!:-) potešila si ma, že si fotila teraz zblízka, podarená fotka. Nepoznám recept, ukladám, páči sa mi aj cesto, nie je suché, aj plnka s orechami. Na nejakú oslavu by sa hodili, sú také slávnostné. 5*, KK
pacik
Máš ich krásne nakrájané, určite sú vynikajúce :-)
beliana
"Orechové, šťavnaté bez maslovej plnky"... a teraz nerozumiem: bod č. 6: "Pod čokoládovú polevu potrela som maslovú plnku jemne,ale inač stači potrieť lekvárom..." aká maslová plnka?
evanaaa
Tá maslová plnka aj mňa trochu zmiatla, lebo v pridanej plnke žiadne maslo nie je, ale inak, koláč výborný už len podľa popisu a surovín, o tom nepochybujem.
grejsy
aj mňa zaujíma , kde sa tam vzala maslová plnka , z čoho si ju urobila? ked nie je v popise , odpíš nám - ďakujem.
gitka61
Pod cokoladou na fotke je vidiet maslovu plnku,kde sa vzala?
zolik
preco sa volaju "Zilinske"? ma ten nazov nejaku historiu? ja ich nepoznam.
ancicka
Ja som tie rezy robila na veľkú noc,takže som mala plnku urobenú a tej rýchlosti som si to ani neuvedomila,preto lebo je dobré natrieť pod plnku lekvár,aby čokoláda nevsiakla do cesta,lebo je šťavnatí a porovité.Ten jemný náter s lekváru tomu zabráni a čokoláda ostane pekne na vrchu.Raz som to urobila bez a čokoláda mi vsiakla do cesta.
Ten názov som použila tak jak som to mala napísake pri rcp.ktorý je zo starej kuchárskej knížky z roku 1982,Múčniky.
ywett
orechy mám veľmi rada, páčia sa mi tvoje rezy
zdenka1009
@ancicka , rezy včera večer upečené, aj keď je veľmi horúco, mlsná uradovala..rezy sa vydarili, chuťovo sú výborné a slávnostné. A priznám sa ja som do plnky dala trocha masla. Určite si ich upečiem znova :-)