Zeytinyağlı bamya yemeği (Dusená okra s cícerom a paradajkami)

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 18. júla 2011
2
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Samozrejme najlepšie je použiť čerstvú zeleninu, ja som sa potrebovala "zbaviť" zásob, tak som použila sušenú okru.

    Zeytinyağlı bamya yemeği (Dusená okra s cícerom a paradajkami) - obrázok 1
  2. 2

    Okru vložíme do vriacej vody a varíme asi 10 min. Scedíme a necháme odkvapkať. Ak použijeme čerstvú tento krok vynecháme.

    Zeytinyağlı bamya yemeği (Dusená okra s cícerom a paradajkami) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu nasekáme nadrobno, paradajku olúpeme a nakrájame na kocky.

    Zeytinyağlı bamya yemeği (Dusená okra s cícerom a paradajkami) - obrázok 3
  4. 4

    Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, pridáme trocha paprikovej pasty. Potom pridáme okru a šťavu z polovice citróna.

    Zeytinyağlı bamya yemeği (Dusená okra s cícerom a paradajkami) - obrázok 4
  5. 5

    Zamiešame a pridáme cícer a paradajky. Podlejeme vodou, zakryjeme a dusíme kým nie je okra mäkká. Ako prílohu môžeme podávať ryžu, bulgur, alebo aj chlieb a jogurt.

    Zeytinyağlı bamya yemeği (Dusená okra s cícerom a paradajkami) - obrázok 5

Diskusia k receptu

andys
Raz som videla na jednom programe o varení, ako okru pripravovali na americký rodinný obed. Smiem sa spýtať, odkiaľ ju máš? Inak krásny recept :)
zvoncek
nikdy som msa nestretla so zeleninou - okra, rastie to unás?
lucylee
Paci sa mi to, ale okru tu asi nezozeniem. Ty ju mas z Turecka?
puntodadino
Okra sa da aj u nas pestovat,ako paprika.Ibaze je hakliva na patogenne huby v pode.Preto plantu treba vypestovat v sterilnom substrate.Semena sa daju kupit aj u nas.Na inzeraty v Zahradkarovi.
nazarboncuk
okra (ibištek jedlý) sá dá zohnať aj u nás vo veľkých supermarketoch určite. Nemávajú ju síce často ale párkrát som už na ňu tu v BA natrafila. táto sušená je z turecka (tvrdá ako čert varila som ju asi polhodinu), ale videla som už aj zaváranú myslím že v orientshope v starom avione. Dá sa použiť aj tá, a chuťovo je to to isté, len sa nemusí tak dlho variť.
 www.sme.sk/c/3903502/dnesne-menu-okra.html...

nazarboncuk
teraz som zistila guglovaním, že to čo som použila sa volá "baby okra" asi že je tak malinká :)
foska
Netusila som, ze okra sa da susit... Tento rok mi sice nevyklicila, ale buduci rok ju skusim dopestovat zas. Okru som videla aj v predajni Namaste India v Dome techniky v BA, nekupila som ju vtedy, bola zvadnuta.
bozulka
Asi 2x som okru kúpila v Kauflande,ale už dávno som nevidela.Asi nebol záujem zo strany kupujúcich.
wegar
Mňam, prudko chutné! Okra sa dá u nás pestovať v skleníku, je to teplomilná rastlina. Možno voľne na záhone akurát na juhu Slovenska... Mne nevyklíčila, bolo pomerne chladno niekoľko týždňov po tom, čo som ju vysiala.
pandion
ja by som uvitala recept na zavaranu okru, resp. ako sa da este inak uskladnit ako susenim. da sa mrazit? mame jej dost nasadene a nestihame papat :) v skleniku je krasna a rodi ako besna :D akurat som si robila srandu, ze si ludia budu mysliet, ze mame vysadene konope, take listy ma :D
pandion
Co sa tyka "volneho zahonu na juhu Slovenska", neodporucam, skusila som par kuskov, ale odisli... potrebuju zavetrie, viac tepla, vlhka, slnka... ;-)
jahodka6064
občas dostať okru v tescu , ale ja si ju kupujem v afrických shopoch vo Viedni, a plno iných dobrot nájdete v týchto obchodoch :)
farbuska
Okra sa dá veľmi dobre mraziť, zachová si tak farbu aj výživnú hodnotu. Najlepšie je nakrájať ju na menšie, cca 2 cm kúsky, oblanšírovať a zamraziť. Okra je výborná na dusenie, v polievkach, ale mimoriadne chutná je aj vyprážaná.