Foto: amelie
"Poschodové" koláče ma strašia... Sestra ma však prehovorila vyskúšať Žerbo rezy
príprava
na 180 °C
Suroviny
200 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
1 ks |
|
120 ml |
|
1 pl |
|
30 g |
|
Plnka: | |
300 g (alebo višňový) |
|
250 g |
|
300 g |
|
Poleva: | |
200 g |
|
100 ml |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme kváok z droždia, vlažného mlieka a cukru. Medzitým si do veľkej misy preosejeme obe múky so štipkou soli. Pridáme kocky zmäknutého masla, celé vajíčko a kvások. Vypracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na tri rovnaké časti. Nenechávame ho kysnúť! Väčší plech vyložíme papierom na pečenie a pomocou valčeka naň prenesieme prvú tretinu rozvaľkaného cesta. Plát cesta potrieme polovicou džemu a posypeme polovicou zmesi orechov a cukru.
-
2
Na prvý plát cesta položíme rovnako veľký druhý plát rozvaľkaný natenko. Potrieme druhou polovicou džemu a posypeme zvyšnými orechami s cukrom. Zakryjeme posledným plátom cesta, nožom odkrojíme prečnievajúce čast plátov, aby mali rovnakú veľkosť a koláč popicháme vidličkou.
-
3
Pečieme 35 - 40 minút v rúre predhriatej na 180°C. Vo vodnom kúpeli si pripravíme polevu z horkej čokolády, cukru a šľahačkovej smotany. Ak nemáme doma šľahačku, do čokolády pridáme maslo vo veľkosti vlašského orecha a mlieko podľa potreby, aby bola poleva hladká a primerane hustá. Polejeme ňou vychladnutý koláč a keď poleva stuhne, pokrájame ho ostrým nožom na rezy.
mám radšej ako krémy maslové...a popravde...toto je aj rýchlejšie hotové...:-)
ja už ani orechy nemeliem-dám do vrecúška a "poklepem"sekáčikom na mäso...tu som to čítala-tuším od @afataga... :-)
varecha.pravda.sk/recepty/rezy-zerbo-podla-autora-pana-ge...
citujem
Tieto rezy sa pôvodne pripravovali v známej cukrárni na námestí Vorosmatyho,ktorej vlastníkom bola rodina Zserbóovcov.Originálne rezy sú plnené kvalitným ríbezľovým lekvárom,ktorý si sami vyrábali a bol to ich tajný recept.
Hej a ten koláč je niečo úžasné,ja ho síce robím ináč,ale konečný efekt je asi rovnaký.
ja mám ten rp priamo zo Žerbo cukrárne na Vorosmarthyho námestia, napísala som to vo svojom rp, stačilo prečítať si ho v priloženom linku zo včera o 15,44 odo mňa, pozri v diskusiách.
varecha.pravda.sk/recepty/cokoladova-poleva-ganache/15490...
opísala si od Svetlany, ja som s ňou v kontakte.
prikladám link
www.toprecepty.sk/recept/3809-zerbo-rezy/...
posla som ti aj TS
neskôraj sám pán Gerbeaud dovolil používať aj maslo :-)
dakujem.
www.toprecepty.sk/recept/1241-madarske-zerbo-rezy/...