porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
| 8 ks |
|
| 4 ks |
|
| 500 ml |
|
| 3 bal. |
|
| 14 PL |
|
| 1 bal. |
|
| podľa chuti |
|
| 1 bal. |
|
| na vymastenie plechu |
|
| na vysypanie plechu |
|
Postup
-
1
zĺtka oddelíme od bielkov.2 vanilkové cukry,kryštálový cukor 6 pl, a žĺtka vyšľaháme do peny,postupne pridávame mlieko.Vymastíme a strúhankou vysypeme plech,alebo zapekaciu misu.Do tejto zmesi namáčame na polovice prekrojené želme.Mokré žemle nasiaknuté vaječnou zmesou ukladáme do plechu natesno vedľa seba,zaplníme plech,tym vytvoríme spodnú časť žemlovky.
- 2
Vzniknutý spodný diel natrieme tvarohom zmiešaným zo 4 pl cukru a 1 škoricovým cukrom.Poukladáme kompót podľa chuti,ja som si uvarila kompót z jabĺk,hrušiek,hrozienok a škoricového cukru.Na kompót som ešte natrela jablkovú výživu,čo ale nemusí byť.Na kompót rovnomerne nasypeme druhý balíček škor.cukru
- 3
Vrchný diel urobíme rovnako ako spodný z namočených narezaných žemlí.Dáme do predohriatej trúby piecť.Medzitým si z bielkov vyšľaháme tuhý sneh,postupne pridávame cukor,na každé bielko PL kryštálového cukru a malú štipku soli,aby držal sneh.Sneh navrstvíme na žemlovku po približne 15-20 min pečenia,ked už bude trošku chrumkavá z vrchu,znížíme teplotu na 170 st a dopečieme,kým sneh zľahka nezhnedne.Vypneme trúbu,otvoríme dvierka a necháme vychladnúť v trúbe,aby sneh nepadol.Dobrú chuť.Chutnou obmenou kompótu je plnka z pečeného čaju))
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









@mimka946 chýba tvaroh, asi zle čítala tvoj recept, inak by videla, že je tam.....a stýámi vyšľahanými žĺtkami ( mlieko som nedávala k nim) je to úplne iné, ako len máčať pečivo do osladeného mlieka.