Žemľovka

Autor receptu: zlota1

7-8
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. zĺtka oddelíme od bielkov.2 vanilkové cukry,kryštálový cukor 6 pl, a žĺtka vyšľaháme do peny,postupne pridávame mlieko.Vymastíme a strúhankou vysypeme plech,alebo zapekaciu misu.Do tejto zmesi namáčame na polovice prekrojené želme.Mokré žemle nasiaknuté vaječnou zmesou ukladáme do plechu natesno vedľa seba,zaplníme plech,tym vytvoríme spodnú časť žemlovky.
  2. Vzniknutý spodný diel natrieme tvarohom zmiešaným zo 4 pl cukru a 1 škoricovým cukrom.Poukladáme kompót podľa chuti,ja som si uvarila kompót z jabĺk,hrušiek,hrozienok a škoricového cukru.Na kompót som ešte natrela jablkovú výživu,čo ale nemusí byť.Na kompót rovnomerne nasypeme druhý balíček škor.cukru
  3. Vrchný diel urobíme rovnako ako spodný z namočených narezaných žemlí.Dáme do predohriatej trúby piecť.Medzitým si z bielkov vyšľaháme tuhý sneh,postupne pridávame cukor,na každé bielko PL kryštálového cukru a malú štipku soli,aby držal sneh.Sneh navrstvíme na žemlovku po približne 15-20 min pečenia,ked už bude trošku chrumkavá z vrchu,znížíme teplotu na 170 st a dopečieme,kým sneh zľahka nezhnedne.Vypneme trúbu,otvoríme dvierka a necháme vychladnúť v trúbe,aby sneh nepadol.Dobrú chuť.Chutnou obmenou kompótu je plnka z pečeného čaju))