Žemľovka
Autor receptu: zlota1
7-8 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup- zĺtka oddelíme od bielkov.2 vanilkové cukry,kryštálový cukor 6 pl, a žĺtka vyšľaháme do peny,postupne pridávame mlieko.Vymastíme a strúhankou vysypeme plech,alebo zapekaciu misu.Do tejto zmesi namáčame na polovice prekrojené želme.Mokré žemle nasiaknuté vaječnou zmesou ukladáme do plechu natesno vedľa seba,zaplníme plech,tym vytvoríme spodnú časť žemlovky.
- Vzniknutý spodný diel natrieme tvarohom zmiešaným zo 4 pl cukru a 1 škoricovým cukrom.Poukladáme kompót podľa chuti,ja som si uvarila kompót z jabĺk,hrušiek,hrozienok a škoricového cukru.Na kompót som ešte natrela jablkovú výživu,čo ale nemusí byť.Na kompót rovnomerne nasypeme druhý balíček škor.cukru
- Vrchný diel urobíme rovnako ako spodný z namočených narezaných žemlí.Dáme do predohriatej trúby piecť.Medzitým si z bielkov vyšľaháme tuhý sneh,postupne pridávame cukor,na každé bielko PL kryštálového cukru a malú štipku soli,aby držal sneh.Sneh navrstvíme na žemlovku po približne 15-20 min pečenia,ked už bude trošku chrumkavá z vrchu,znížíme teplotu na 170 st a dopečieme,kým sneh zľahka nezhnedne.Vypneme trúbu,otvoríme dvierka a necháme vychladnúť v trúbe,aby sneh nepadol.Dobrú chuť.Chutnou obmenou kompótu je plnka z pečeného čaju))
|