Foto: emmatessdad
Každá rodina pečie žemlovku inak. Ja ju robím roky tak, ako moja mama. Len rožky, tvaroh a jablká.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Rožky si nakrájame. Ja končeky zahadzujem. Mne do mojho pekáča stačí 12 ks.
-
2
Mlieko (liter) zohrejeme až je horúce a vymiešame v ňom 2 žĺtka, cukor 80 g, vanilkový cukor 1 ks a maslo (cca 2/3 štvrtky).
-
3
Vystrihneme si papier na pečenie do formy na pečenie žemlovky.
-
4
Nastrúhame si ošúpané jablká.
-
5
Vmiešame 2 žĺtka do 2 kociek tvarohu (nedávam tam cukor).
-
6
Teraz máme všetko pripravené a začneme ukladať do formy postupne: 1. nakrájané rožky namočené v ochutenom teplom mlieku
-
7
2. nastrúhané jablká
-
8
3. tvaroh so žĺtkom
-
9
Tento postup opakujeme ešte raz a všetko ukončíme poslednou vrstvou - rožkami v ochutenom mlieku. Čiže tam bude toto: rožky - jablká - tvaroh - rožky - jablká - tvaroh - rožky.
-
10
Vrchné rožky ešte polejeme trochou roztopeného masla (1/3 zvyšného masla) a posypeme vanilkovým cukrom.
-
11
Pečieme pri teplote 180 st cca 1 hodinu zakryté. Tesne pred dopečením vyšlaháme 4 bielka, do vyšlahaných bielkov pridáme cukor a natrieme na vrch žemlovky. Dopečieme odokryté cca 5 minút.
-
12
Napísala som to síce blbuvzdorne, ale počítam s tým, že nováčikovia sa tomu potešia. No a netreba dodržovať veľmi počet vajec a masla a cukru - každý opať podľa chutí viac sladké čí menej sladké. Dobrú chuť prajem.
Podla mna skus nabuduce znova,len pouzi iny tvaroh... :-)
Ja som tam pridala aj škoricu do jabĺk, a hrozienka do tvarohu. Výborné 💛