Žemľovka fotorecept

emmatessdad - fotkaemmatessdad, 9. októbra 2011

Každá rodina pečie žemlovku inak. Ja ju robím roky tak, ako moja mama. Len rožky, tvaroh a jablká.

60 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

12 ks
1 l
4 ks
100 g
3 bal.
10 ks
1-2 ks
125 g

Postup

  1. 1

    Rožky si nakrájame. Ja končeky zahadzujem. Mne do mojho pekáča stačí 12 ks.

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mlieko (liter) zohrejeme až je horúce a vymiešame v ňom 2 žĺtka, cukor 80 g, vanilkový cukor 1 ks a maslo (cca 2/3 štvrtky).

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vystrihneme si papier na pečenie do formy na pečenie žemlovky.

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nastrúhame si ošúpané jablká.

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vmiešame 2 žĺtka do 2 kociek tvarohu (nedávam tam cukor).

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz máme všetko pripravené a začneme ukladať do formy postupne: 1. nakrájané rožky namočené v ochutenom teplom mlieku

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    2. nastrúhané jablká

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    3. tvaroh so žĺtkom

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tento postup opakujeme ešte raz a všetko ukončíme poslednou vrstvou - rožkami v ochutenom mlieku. Čiže tam bude toto: rožky - jablká - tvaroh - rožky - jablká - tvaroh - rožky.

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vrchné rožky ešte polejeme trochou roztopeného masla (1/3 zvyšného masla) a posypeme vanilkovým cukrom.

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pečieme pri teplote 180 st cca 1 hodinu zakryté. Tesne pred dopečením vyšlaháme 4 bielka, do vyšlahaných bielkov pridáme cukor a natrieme na vrch žemlovky. Dopečieme odokryté cca 5 minút.

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Napísala som to síce blbuvzdorne, ale počítam s tým, že nováčikovia sa tomu potešia. No a netreba dodržovať veľmi počet vajec a masla a cukru - každý opať podľa chutí viac sladké čí menej sladké. Dobrú chuť prajem.

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

cica2
úvodné foto je nádherné, krásne si žemlovku spravila, ja tiež takú robievam ale namiesto rožkov dávam 400g sendviča (nakrájaného)..... a vitaj medzi nami!:))
kata50
Žemľovka parádna-ako koláčik ! Aj my takú máme radi. Keď nemám jablká, urobím so slivkami. Možno by som na budúce zapekala sneh pri nižšej teplote. :-))
3sandra3
upiekla si fakt krásnu žemľovku,,,, isto aj tak skvele chutí
sovka62
Celkom ako moja, len dva rozdiely: konce z rožkov zjem a tvaroh osladím....
marcy
fajnota môjho detstva,skvelá práca :-) ....@sovka ,naši nás ,prckov šalili tým,že koncami rožkov si pekári vytierajú pot z podpazuchov :-(.....ver,že úspešne nás odnaučili hašteriť sa :-DDDDD
garanco
Podobne, ako @sovka , keď sme robili s dcérou, o končeky sme sa hádali, kto koľko už zjedol! Sneh dávam, až keď sa rožky zapečú - pred dopekaním celej žemľovky, a niekedy ho trochu "prifarbím" lyžicou malinového lekváru.
huck
Hmmm, odkedy som žemlovku nejedlaaa !! Vdaka za pripomenutie a tvoj recept, @Emmatessdad je super! Už sa mi slinky zbiehaju...:)
ocino4
A prečo zahadzuješ končeky rožkov,daj ich aspoň usušiť na strúhanku,treba šetriť. :)
babicka
Práve som rozmýšľala čo uvarím zajtra,lebo budem mať vnučku.Tvoja žemlovka je krásna.Díky za dobrý tip!
nesi
Dnes ju budeme mať na obed ale malá zmena bude z vianočky
emmatessdad
@nesi z vianocky je lepsia a nemusis tolko cukru a masla a vajec pouzit. Ja robim z rozkov preto, lebo ich mam casto "stare" a nechcem ich zahadzovat. :-/
dodek111
Caute...vyskusal som a chutovo je zemlovka vyborna. Len taky maly problém...z tvarohu sa stala husta zuvackovita hmota. Vie niekto čím to mohlo byt? Je fakt že som to vzhľadom na hrúbku zemlovka piekol vyse hodiny....
cesminaz
@dodek111 ja som uz robila vela krat zemlovku,ale este nikdy sa mi nestalo s tvarohom to co tebe.Je sice pravda ze ja do tvarohu nedavam vajce,len ho tak porosypam na jablka a az potom posypem trocha cukrom.Ale vajcom to iste nebolo.Hmm,ved su tam aj jablka co maju stavu,takze vysusit si ho nemohol,tym pecenim to urcite nebolo.Podla mna to mohol byt niaky "cudny tvaroh".Ak si postupoval presne podla receptu,tak TY si urcite nic nepokazil ;-)
Podla mna skus nabuduce znova,len pouzi iny tvaroh... :-)
emmatessdad
@dodek11 ahoj ani mne sa to este nestalo, ze by sa mi zozuvakoval tvaroh.:-) Treba tam dat kvalitny tucny tvaroh - ziadny riedky odtucneny ale poriadny tucny hrudkovity. Do tvarohu dve zltka popripade aj cukor. Ja ju peciem tiez aj hodinu.
bertinka
inšpirovala som sa aj týmto receptom,aj som pozrela viac receptov a nakoniec som si z každého niečo zapamätala a urobila po svojom,ešte sa žemlovka pečie,potom napíšem ako sa vydarila a najmä ako chutila
sovka62
Ani čo by som moju videla, klasika. Akurát namiesto rožkov sendvič (nebohá frišká, rýchlejšie a mi to ukladá). A ja cukru radšej viac ako menej, mám rada sladké, čo sa zabijem!?
eri191
Je to veľmi fajne 🙂 Najlepšie 🙂
Ja som tam pridala aj škoricu do jabĺk, a hrozienka do tvarohu. Výborné 💛



Zaujímavé video z archívu TV Varecha