Žemľovka (fotorecept)
Autor receptu: emmatessdad
Každá rodina pečie žemlovku inak. Ja ju robím roky tak, ako moja mama. Len rožky, tvaroh a jablká.
60 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Rožky si nakrájame. Ja končeky zahadzujem. Mne do mojho pekáča stačí 12 ks.
- Mlieko (liter) zohrejeme až je horúce a vymiešame v ňom 2 žĺtka, cukor 80 g, vanilkový cukor 1 ks a maslo (cca 2/3 štvrtky).
- Vystrihneme si papier na pečenie do formy na pečenie žemlovky.
- Nastrúhame si ošúpané jablká.
- Vmiešame 2 žĺtka do 2 kociek tvarohu (nedávam tam cukor).
- Teraz máme všetko pripravené a začneme ukladať do formy postupne:
1. nakrájané rožky namočené v ochutenom teplom mlieku
- 2. nastrúhané jablká
- 3. tvaroh so žĺtkom
- Tento postup opakujeme ešte raz a všetko ukončíme poslednou vrstvou - rožkami v ochutenom mlieku.
Čiže tam bude toto:
rožky - jablká - tvaroh - rožky - jablká - tvaroh - rožky.
- Vrchné rožky ešte polejeme trochou roztopeného masla (1/3 zvyšného masla) a posypeme vanilkovým cukrom.
- Pečieme pri teplote 180 st cca 1 hodinu zakryté.
Tesne pred dopečením vyšlaháme 4 bielka, do vyšlahaných bielkov pridáme cukor a natrieme na vrch žemlovky. Dopečieme odokryté cca 5 minút.
- Napísala som to síce blbuvzdorne, ale počítam s tým, že nováčikovia sa tomu potešia.
No a netreba dodržovať veľmi počet vajec a masla a cukru - každý opať podľa chutí viac sladké čí menej sladké.
Dobrú chuť prajem.