Žemľovka (fotorecept)

Autor receptu: emmatessdad

Každá rodina pečie žemlovku inak. Ja ju robím roky tak, ako moja mama. Len rožky, tvaroh a jablká.

60 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Rožky si nakrájame. Ja končeky zahadzujem. Mne do mojho pekáča stačí 12 ks.
  2. Mlieko (liter) zohrejeme až je horúce a vymiešame v ňom 2 žĺtka, cukor 80 g, vanilkový cukor 1 ks a maslo (cca 2/3 štvrtky).
  3. Vystrihneme si papier na pečenie do formy na pečenie žemlovky.
  4. Nastrúhame si ošúpané jablká.
  5. Vmiešame 2 žĺtka do 2 kociek tvarohu (nedávam tam cukor).
  6. Teraz máme všetko pripravené a začneme ukladať do formy postupne: 1. nakrájané rožky namočené v ochutenom teplom mlieku
  7. 2. nastrúhané jablká
  8. 3. tvaroh so žĺtkom
  9. Tento postup opakujeme ešte raz a všetko ukončíme poslednou vrstvou - rožkami v ochutenom mlieku. Čiže tam bude toto: rožky - jablká - tvaroh - rožky - jablká - tvaroh - rožky.
  10. Vrchné rožky ešte polejeme trochou roztopeného masla (1/3 zvyšného masla) a posypeme vanilkovým cukrom.
  11. Pečieme pri teplote 180 st cca 1 hodinu zakryté. Tesne pred dopečením vyšlaháme 4 bielka, do vyšlahaných bielkov pridáme cukor a natrieme na vrch žemlovky. Dopečieme odokryté cca 5 minút.
  12. Napísala som to síce blbuvzdorne, ale počítam s tým, že nováčikovia sa tomu potešia. No a netreba dodržovať veľmi počet vajec a masla a cukru - každý opať podľa chutí viac sladké čí menej sladké. Dobrú chuť prajem.