Žemle z celozrnného mixu

anina6 - fotkaanina6, 11. februára 2014
Žemle z celozrnného mixu
Foto: anina6

Dnes som mala akčný deň v kuchyni. Ráno som spravila fajný hustý jogurt, na obed boli šlišky alebo šúľance s kapustou a teraz poobede som napiekla žemle z mixu celozrnných múk. Viem je tu toľko fajnového pečiva, ale rada sa podelím s vami aj o svoje skúsenosti s pečením z celozrnnej múky.

12
porcií
15 minút
príprava
15-20 minút
na 220 °C

Suroviny

200 g
150 g
100 g
50 g
1 ks
2 PL
20 g
1,5 dl
1 čl
2 čl
2 čl
1 čl
2 dl
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som si zohriala asi 1,5 dl mlieka s 1čl cukru. Doňho som rozdrobila droždie a nechala vzísť kvások. Behom 5 minút bol kvások pekne nakysnutý.

  2. 2

    Do väčšej misky som si odvážila všetky druhy múk, ktoré mám uvedené v rozpise. Pridala som jedno vajíčko, trošku soli, olivový olej, 1 PL medu, semiačka ľanové, sezamové, rascu. Provensálske korenie som pridala len tak ako sa vraví, medzi prsty.

  3. 3

    K tomuto mixu som priliala pekne nakysnutý kvások a začala som miesť cesto. No išlo to veru poriadne ťažko, cesto sa mi lepilo jak besné, až som sa pri ňom zapotila. Ja však viem, že to je tou celozrnnou múkou, vedela som čo ma čaká. Tak ked sa mi zdalo, že už miesenie stačí, posypala som ho ten maglajz múkou, zakryla utierkou a nechala vykysnúť asi hodinu.

  4. 4

    Po hodine sa mi nádherne zväčšil objem cesta. Vybrala som ho pomocou varešky na drevenú dosku, premiesila a začala tvarovať žemle. Potom sa mi s ním už pracovalo dobre, nelepilo sa. Žemle som premiestnila na vymastený plech, potrela som ich studenou vodou, posypala semiačkami a nechala kysnúť asi 20 minút.

  5. 5

    Medzitým som si rozohriala rúru na 220 stupňov, na spodok som položila kastrólik so studenou vodou a milé žemličky som šupla dnu. Piekla som ich asi 15 minút pri tejto teplote, potom som ich počas pečenia raz potrela studenou vodou a po 15 minútach som stiahla teplotu na 150 stupňov a zapekala asi 10 minút.

  6. 6

    Po upečení som ich poukladla na mriežku, aby aspoň trošku vychladili. Lenže vôňa, ktorá sa šírila z našej kuchyne, veru nedala dlho čakať na degustáciu môjho diela. Moja polovička samozrejme nevedela odolať tejto aróme a degustovala. a takto teda vyzerali moje žemličky v priereze.

    Žemle z celozrnného mixu - obrázok 6
  7. 7

    Z tejo dávky mi vyšlo 12 väčších žemlí. Sú vynikajúce s maslom alebo len tak.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
krásne žemle, ražná a celozrnná múk je riadne lepidlo, nedávno som piekla bagety a zalepená som bola celá. Ale výsledok stojí za to. Bylinkové - dobrý nápad
No neviem na to by som sa asi nedala ale super ukladam mozno raz "dorastiem"a trufnem si .;pekny vecer a dobru chut