Žemle z celozrnného mixu

anina6 - fotkaanina6, 11. februára 2014
Žemle z celozrnného mixu
Foto: anina6

Dnes som mala akčný deň v kuchyni. Ráno som spravila fajný hustý jogurt, na obed boli šlišky alebo šúľance s kapustou a teraz poobede Zobraziť celý popisDnes som mala akčný deň v kuchyni. Ráno som spravila fajný hustý jogurt, na obed boli šlišky alebo šúľance s kapustou a teraz poobede som napiekla žemle z mixu celozrnných múk. Viem je tu toľko fajnového pečiva, ale rada sa podelím s vami aj o svoje skúsenosti s pečením z celozrnnej múky.

12
porcií
15 minút
príprava
15-20 minút
na 220 °C

Suroviny

200 g
150 g
100 g
50 g
1 ks
2 PL
20 g
1,5 dl
1 čl
2 čl
2 čl
1 čl
2 dl
1 PL




Postup

  1. 1

    Najprv som si zohriala asi 1,5 dl mlieka s 1čl cukru. Doňho som rozdrobila droždie a nechala vzísť kvások. Behom 5 minút bol kvások pekne nakysnutý.

  2. 2

    Do väčšej misky som si odvážila všetky druhy múk, ktoré mám uvedené v rozpise. Pridala som jedno vajíčko, trošku soli, olivový olej, 1 PL medu, semiačka ľanové, sezamové, rascu. Provensálske korenie som pridala len tak ako sa vraví, medzi prsty.

  3. 3

    K tomuto mixu som priliala pekne nakysnutý kvások a začala som miesť cesto. No išlo to veru poriadne ťažko, cesto sa mi lepilo jak besné, až som sa pri ňom zapotila. Ja však viem, že to je tou celozrnnou múkou, vedela som čo ma čaká. Tak ked sa mi zdalo, že už miesenie stačí, posypala som ho ten maglajz múkou, zakryla utierkou a nechala vykysnúť asi hodinu.

  4. 4

    Po hodine sa mi nádherne zväčšil objem cesta. Vybrala som ho pomocou varešky na drevenú dosku, premiesila a začala tvarovať žemle. Potom sa mi s ním už pracovalo dobre, nelepilo sa. Žemle som premiestnila na vymastený plech, potrela som ich studenou vodou, posypala semiačkami a nechala kysnúť asi 20 minút.

  5. 5

    Medzitým som si rozohriala rúru na 220 stupňov, na spodok som položila kastrólik so studenou vodou a milé žemličky som šupla dnu. Piekla som ich asi 15 minút pri tejto teplote, potom som ich počas pečenia raz potrela studenou vodou a po 15 minútach som stiahla teplotu na 150 stupňov a zapekala asi 10 minút.

  6. 6

    Po upečení som ich poukladla na mriežku, aby aspoň trošku vychladili. Lenže vôňa, ktorá sa šírila z našej kuchyne, veru nedala dlho čakať na degustáciu môjho diela. Moja polovička samozrejme nevedela odolať tejto aróme a degustovala. a takto teda vyzerali moje žemličky v priereze.

    Žemle z celozrnného mixu - obrázok 6
  7. 7

    Z tejo dávky mi vyšlo 12 väčších žemlí. Sú vynikajúce s maslom alebo len tak.

Diskusia k receptu

luss44
krásne žemle, ražná a celozrnná múk je riadne lepidlo, nedávno som piekla bagety a zalepená som bola celá. Ale výsledok stojí za to. Bylinkové - dobrý nápad
dara2112
No neviem na to by som sa asi nedala ale super ukladam mozno raz "dorastiem"a trufnem si .;pekny vecer a dobru chut
anina6
@luss44 , ancicka a dara2112, ďakujem vám za nahliadnutie a ocenenie môjho snaženia. makačka to bola riadna, ale ako písala @luss44 výsledok stál za to. prajem pekný večer všetkým.
eviana
@anina6 , žemličky vyzerajú prekrásne... chrumkavé, ľahučké... chválim :) 5*
mimit
Vyzeraju krasne. Myslite, ze by som si to mohla ulahcit a cesto by mi vymiesal robot s tym "hakom" na cesto? Ja sa bojim takeho lepiveho cesta, ci by to zvladol a nezhorel :)
anina6
@eviana ďakujem za koment, @mimit , ja si všetko miesim ručne pre istotu, je to síce náročnejšie, ale tie žemličky stoja za to. tak pekný deň dievčatá.
elena
Možno to poznáte, ale pri kysnutí si vždy pomáham tým, že si misku Kysku zvnútra natriem olejom a pri vyberaní cesta po nakysnutí nie sú žiadne problémy a ani straty.
afataga
pekne si upiekla, len ma prekvapilo to vajce, ja do peciva nedavam
tatranka
@tie ž som sa pozastavila na tom vajíčku,ako @atafaga.D ávam vajíčko ale do bielej hladkej múky napríklad,ak pečiem briošky,pletenky...Je to také koláčové cesto a aj mne sa tam žiada pridať vajíčko.
Ináč si toho zvládla od rána neúrekom.Si ako včielka robotnica.
Ináč pečivo máš krásne,takže to vajíčko mu neuškodilo.
mariamka
vyzeraju krasne, aj zdravo.. fakt to celozrnne cesto, co som aj ja minule robila, uplne inak vonia a chuti, :)
anina6
@elena moje cesto išlo z misky celkom dobre, riadne som ho vymiesila, hoci to dalo zabrať, ale ináč v pohode.a ďakujem za radu, určite s zíde. @tatranka ďakujem za pochvalu, veľmi si to cením. a s tým vajíčkom, nejak som zvyknutá dávať ho do cesta, ale skúsim nabudúce aj bez neho, uvidím čo bude lepšie. @mariamka ďakujem, máš pravdu celozrnné cesto je teda aspoň pre nás lepšie a ľahšie stráviteľnejšie, než klasické kysnuté z bielej múky. @izka milá aj tebe veľmi pekne ďakujem za uznanie. všetkým vám prajem krásny a pokojný večer.
havino
tak, tak doma upečené, je doma upečené, pekne si napiekla, aj nakrútila sa v kuchyni
anina6
@havino ďakujem, no vieš čo iné sa dá v zime robiť, tak sa aspoň realizujem v kuchyni a vymýšľam, skúšam a Varecha mi je dobrou spoločníčkou. No keď príde jar, to už budem makať na záhrade a po vonku, takže asi tak.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia