Foto: anina6
Dnes som mala akčný deň v kuchyni. Ráno som spravila fajný hustý jogurt, na obed boli šlišky alebo šúľance s kapustou a teraz poobede Zobraziť celý popisDnes som mala akčný deň v kuchyni. Ráno som spravila fajný hustý jogurt, na obed boli šlišky alebo šúľance s kapustou a teraz poobede som napiekla žemle z mixu celozrnných múk. Viem je tu toľko fajnového pečiva, ale rada sa podelím s vami aj o svoje skúsenosti s pečením z celozrnnej múky.
porcií
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Najprv som si zohriala asi 1,5 dl mlieka s 1čl cukru. Doňho som rozdrobila droždie a nechala vzísť kvások. Behom 5 minút bol kvások pekne nakysnutý.
- 2
Do väčšej misky som si odvážila všetky druhy múk, ktoré mám uvedené v rozpise. Pridala som jedno vajíčko, trošku soli, olivový olej, 1 PL medu, semiačka ľanové, sezamové, rascu. Provensálske korenie som pridala len tak ako sa vraví, medzi prsty.
- 3
K tomuto mixu som priliala pekne nakysnutý kvások a začala som miesť cesto. No išlo to veru poriadne ťažko, cesto sa mi lepilo jak besné, až som sa pri ňom zapotila. Ja však viem, že to je tou celozrnnou múkou, vedela som čo ma čaká. Tak ked sa mi zdalo, že už miesenie stačí, posypala som ho ten maglajz múkou, zakryla utierkou a nechala vykysnúť asi hodinu.
- 4
Po hodine sa mi nádherne zväčšil objem cesta. Vybrala som ho pomocou varešky na drevenú dosku, premiesila a začala tvarovať žemle. Potom sa mi s ním už pracovalo dobre, nelepilo sa. Žemle som premiestnila na vymastený plech, potrela som ich studenou vodou, posypala semiačkami a nechala kysnúť asi 20 minút.
- 5
Medzitým som si rozohriala rúru na 220 stupňov, na spodok som položila kastrólik so studenou vodou a milé žemličky som šupla dnu. Piekla som ich asi 15 minút pri tejto teplote, potom som ich počas pečenia raz potrela studenou vodou a po 15 minútach som stiahla teplotu na 150 stupňov a zapekala asi 10 minút.
- 6
Po upečení som ich poukladla na mriežku, aby aspoň trošku vychladili. Lenže vôňa, ktorá sa šírila z našej kuchyne, veru nedala dlho čakať na degustáciu môjho diela. Moja polovička samozrejme nevedela odolať tejto aróme a degustovala. a takto teda vyzerali moje žemličky v priereze.
- 7
Z tejo dávky mi vyšlo 12 väčších žemlí. Sú vynikajúce s maslom alebo len tak.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ináč si toho zvládla od rána neúrekom.Si ako včielka robotnica.
Ináč pečivo máš krásne,takže to vajíčko mu neuškodilo.