Foto: babkamt
Tak ako som sľubovala , že chcem vyskúšať tieto žemle , ktoré pridala @Pusta, dnes som svoj sľub splnila. Pridávam ho sem preto , Zobraziť celý popisTak ako som sľubovala , že chcem vyskúšať tieto žemle , ktoré pridala @Pusta, dnes som svoj sľub splnila. Pridávam ho sem preto , že tieto žemle sú vynikajúce a ja ich chcem mať v mojej kuchárskej knižke , aby som ich nezapatrošila. Je tu mnoho receptov na chlieb a pečivo. No povedala som si , že tie ,ktoré nám chutia si dám nielen do svojej kk, ale aj k mojim receptom. Dúfam , milá Pusta , že sa na mňa nebudeš hnevať:-)
na 200 °C
Postup
-
1
Z 300 ml vlažnej vody , čl medu a 21 g droždia , 1 pl múky som spravila kvások.
-
2
Medzitým som si odvážila múky.
-
3
Dnes som sa rozbehla. Okrem čerešňového koláča som piekla tieto žemle a tiež Mäkkučké žemle podľa @Kukulienka. Preto mám v rúre dve misky.Kým mi cesto kyslo,zarobila som na čerešňový koláč.Po ňom som piekla špaldové žemle od Pusty , tretie som upiekla žemle od Kukulienka.
-
4
Cesto mám už nakysnuté.
-
5
Rozdelila som ho na 8 častí.
-
6
Spravila som len 3 žemle. Nedávno som si kúpila v Kauflande špaldové pečivo, ktoré malo takýto tvar. Pečivo som natrela rozpusteným maslom a posypala semiačkami.
-
7
Rúru som vyhriala na 200°C. Žemle som piekla 20 minút. Do rúry som vložila hrnček s vriacou vodou a až potom som vložila plech s pečivom.Upečené som dala chladnúť na mriežku.
-
8
Takto vyzerá upečená žemľa.
-
9
Kúsok som z nej odlomila, aby bolo vidieť striedku. Milá @Pusta , ďakujem za výborný recept. Určite som ho nepiekla posledný krát:-) Pečivo všetkým chutilo. A nie je s ním mnoho práce. Nabudúce zamiesim hneď z dvojitej dávky.
-
10
Mala som naložené karé na cigánsku.
-
11
Upražila som mäso,
-
12
žemľu som natrela horčicou, pridala som udusenú cibuľku a kto chcel aj zaváranú kyslú uhorku. Dnes bola vnučka u nás. Pýtala sa ma , či máme ešte cigánsku:-) Jej to veľmi chutilo. Samozrejme, že aj nám.
nádherné fpto si pridala a aj tie dierky výborne vidno. sú vláčne aj na druhý deň, dobre si ch vylepšila semienkami :-)
nuž a ten názov, no neviem vôbec čo mám povedať - od prekvapenia neviem ústa zavrieť, vraj podľa @Pusta , mám úsmev od ucha po ucho:-)))))
potešila si ma to si píš! ale toto som nečakala ani vo sne!!! mám z toho úprimnú a nečakanú radosť
srdečne Ti dakujem a Pekný pohodový deň Ti prajem.
Dnes som nevarila. K obedu pre zostalo od včera. Potom mi syn volal že prídu. Ešte že som mala naložené na cigánsku. Syn mi vraví , že ja všetko robím naopak. Vonku keď idú na cigánsku je žemľa obrovská a mäso musíš hľadať. Teraz sa už cítim lepšie , tak som mala doobeda veľa energie. Pustila som sa do pečenia:-) Skúšam rôzne recepty , no nie ku každému sa vrátim. Ešte raz ti ďakujem sa skvelý recept.
no čo už, bola som len rada.
teraz aj domáce žemle bodnú a zažívajú doma so svojimi deťmi čosi veľmi podobné :-)
ja teraz robím tie žemle aj tak, že polovicu cesta z dvojnásobnej dávky vložím v mikroténe na voľno zahnutého do chladničky, ostatné je už len hračka a za chvíľu sú znovu upečené čerstvé žemle.
som rada, že si sa vo mne nezmýlila. :-)
dakujem.
hoci...@obor123 ma inšpirovala, že skúsim už vytvarované žemle z druhej polovice cesta dať rovno na plechu prikryté vzdušnou utierkou už večer do chladničky, ráno vyberiem, dám plech so žemľami do trúby vyhriatej na 40 stupňov C, nechám takto v trúbe asi 10 minút, žemle sa zahrejú, nabudí sa pokračovanie kysnutia, po tejto dobe zvýšim teplotu na 200 stupňov C a upečiem ich za 20 až 25 minút. samozrejme na spodku trúby hrnček s vriacou vodou.
myslím, že aj takto by to išlo a pri rannom zhone by to bolo aj výhodnejšie - treba skúsiť, nič sa tým nepokazí. :-)
@obor123 , prima nápad, dakujem za inšpiráciu :-)
u mňa bol mladší včera večer, a to už bol večer a spýtal sa ma, či som tie žemle piekla na obed ? a sú stále mäkké a čerstvé, nechcel mi veriť, že sú pečené už deň predtým večer :-)
inak tiež razím tendenciu, že ak sa užíva viac liekov, nikdy nie na lačný žalúdok, správne robíš. :-)
pravda, sú aj také lieky, ktoré sa majú užívať na lačno, ale tam je to vždy aj v príbalovom letáku napísané.
a nerobím to len ja, aj iní.
máš tu toľko rečí o pečení pečiva a nesprávnych - rada by som videla aspoň jeden tvoj recept na kysnuté pečivo :-)
posúdim, či som sa nezmýlila, neboj, ak bude dobrý, určite ťa pochválim.
@staja tiež ma to zarazilo pri príprave múky.
samozrejme, že tam má byť 250 gramov špaldovej múky
som rada, že ÁNO, aj dnes sú žemle vláčne :-), teší ma., že si to potvrdila. :-)
dakujem za odpoved.
na spodok rury davam nadobku s vodou hned ako ju zapinam
na rost ( kolajnicku ) nad vodou potom dam plech s pecivom
nech sa dari :-)
aj ja to idem opraviť v mojom recepte, aby neboli zbytočné nejasnosti.
to je dobre, ak sa držíš striktne receptu, to robím vždy aj ja.
dakujem, že si ma upozornila.
inak, ak mám ľad, teda kocky ľadu z mrazáku, niekoľko ich vhodím na spodok rozohriatej na začiatku pečenia na spodok trúby, para okamžitá, ev. zopakujem ešte počas pečenia podľaporeby a efekt na chlebe a pečive vynikajúci.
@ekvalibka ja som si kúpila malú fľašku z umelej hmoty s rozprašovačom. Aj to by bola dobrá alternatíva.