Žemle podľa @Pusta fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 13. mája 2014
Žemle podľa @Pusta (fotorecept)
Foto: babkamt

Tak ako som sľubovala , že chcem vyskúšať tieto žemle , ktoré pridala @Pusta, dnes som svoj sľub splnila. Pridávam ho sem preto , Zobraziť celý popisTak ako som sľubovala , že chcem vyskúšať tieto žemle , ktoré pridala @Pusta, dnes som svoj sľub splnila. Pridávam ho sem preto , že tieto žemle sú vynikajúce a ja ich chcem mať v mojej kuchárskej knižke , aby som ich nezapatrošila. Je tu mnoho receptov na chlieb a pečivo. No povedala som si , že tie ,ktoré nám chutia si dám nielen do svojej kk, ale aj k mojim receptom. Dúfam , milá Pusta , že sa na mňa nebudeš hnevať:-)

20 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
250 g
21 g
1 čl
1 čl
300 ml
30 g
 na potretie




Postup

  1. 1

    Z 300 ml vlažnej vody , čl medu a 21 g droždia , 1 pl múky som spravila kvások.

    Žemle podľa @Pusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým som si odvážila múky.

    Žemle podľa @Pusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dnes som sa rozbehla. Okrem čerešňového koláča som piekla tieto žemle a tiež Mäkkučké žemle podľa @Kukulienka. Preto mám v rúre dve misky.Kým mi cesto kyslo,zarobila som na čerešňový koláč.Po ňom som piekla špaldové žemle od Pusty , tretie som upiekla žemle od Kukulienka.

    Žemle podľa @Pusta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto mám už nakysnuté.

    Žemle podľa @Pusta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozdelila som ho na 8 častí.

    Žemle podľa @Pusta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Spravila som len 3 žemle. Nedávno som si kúpila v Kauflande špaldové pečivo, ktoré malo takýto tvar. Pečivo som natrela rozpusteným maslom a posypala semiačkami.

    Žemle podľa @Pusta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru som vyhriala na 200°C. Žemle som piekla 20 minút. Do rúry som vložila hrnček s vriacou vodou a až potom som vložila plech s pečivom.Upečené som dala chladnúť na mriežku.

    Žemle podľa @Pusta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto vyzerá upečená žemľa.

    Žemle podľa @Pusta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kúsok som z nej odlomila, aby bolo vidieť striedku. Milá @Pusta , ďakujem za výborný recept. Určite som ho nepiekla posledný krát:-) Pečivo všetkým chutilo. A nie je s ním mnoho práce. Nabudúce zamiesim hneď z dvojitej dávky.

    Žemle podľa @Pusta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mala som naložené karé na cigánsku.

    Žemle podľa @Pusta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Upražila som mäso,

    Žemle podľa @Pusta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    žemľu som natrela horčicou, pridala som udusenú cibuľku a kto chcel aj zaváranú kyslú uhorku. Dnes bola vnučka u nás. Pýtala sa ma , či máme ešte cigánsku:-) Jej to veľmi chutilo. Samozrejme, že aj nám.

    Žemle podľa @Pusta (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

janikbj
tie musia byť určite výborné a úvodná foto ma rýchlo presvedčila, že veľmi skoro vyskúšam. ďakujem za recept obom ;)
pusta
Milá@babkamt , teda si ma fakt príjemne a milo prekvapila, si skutočne rýchla :-), ak sa nemýlim, tak to sú tie moje Rýchle žemle. ja ich odvtedy robím každý deň, tiež ich mám krásne nadýchané a veľké ako ty - fantasticky sa ti vydarili (y)
nádherné fpto si pridala a aj tie dierky výborne vidno. sú vláčne aj na druhý deň, dobre si ch vylepšila semienkami :-)
nuž a ten názov, no neviem vôbec čo mám povedať - od prekvapenia neviem ústa zavrieť, vraj podľa @Pusta , mám úsmev od ucha po ucho:-)))))
potešila si ma to si píš! ale toto som nečakala ani vo sne!!! mám z toho úprimnú a nečakanú radosť
srdečne Ti dakujem a Pekný pohodový deň Ti prajem.
babkamt
@pusta samochvála smrdí , no nemôžem s tebou nesúhlasiť. Naozaj sú vydarené. Určite ich budem robiť často:-) Teším sa , že máš úsmev od ucha k uchu. Ale taká mala obava vo mne bola , či sa nenahneváš, že som ho sem pridala. Nesklamala si ma.
Dnes som nevarila. K obedu pre zostalo od včera. Potom mi syn volal že prídu. Ešte že som mala naložené na cigánsku. Syn mi vraví , že ja všetko robím naopak. Vonku keď idú na cigánsku je žemľa obrovská a mäso musíš hľadať. Teraz sa už cítim lepšie , tak som mala doobeda veľa energie. Pustila som sa do pečenia:-) Skúšam rôzne recepty , no nie ku každému sa vrátim. Ešte raz ti ďakujem sa skvelý recept.
pusta
Milá@babkamt , tiež mám synov, ktorých bolo jeden čas ľahšie šatiť, ako živiť :DDDD - len mäso s mäsom a najradšej vyprážaný rezeň s rezňom, ani nevravím, aký vajling majonézového šalátu chodili vyjedať a iné veci :-) nájazdy v noci na chladničku a tak, však to poznáš aj ty :-)
no čo už, bola som len rada.
teraz aj domáce žemle bodnú a zažívajú doma so svojimi deťmi čosi veľmi podobné :-)
ja teraz robím tie žemle aj tak, že polovicu cesta z dvojnásobnej dávky vložím v mikroténe na voľno zahnutého do chladničky, ostatné je už len hračka a za chvíľu sú znovu upečené čerstvé žemle.
som rada, že si sa vo mne nezmýlila. :-)
dakujem.
babkamt
@pusta volala som synovi , či prídu. Najprv mi povedal,že nevie. Vnučka vraj robí na projekte do školy. No keď sa dozvedela, čo tá babka zase navymýšľala, o chvíľu boli u nás:-)Terezka má cigánsku rada. Zobrali si žemle aj domov. Budú mať na raňajky.Píšeš, že zostanú mäkké aj na druhý deň. No zostali mi 2 kúsky. Takže uvidím, či ich zajtra budem môcť ochutnať.Manžel užíva kopu liekov, tak aby ich nejedol na prázdny žalúdok, niečo zhltne.Nechám sa prekvapiť.
babkamt
@pusta ako dlho držíš cesto v chladničke? Večer zarobíš a ráno pečieš?Jeden deň upečieš jednu polovicu a na druhý deň druhú?
obor123
@pusta ,aj ja by som sa chcela o tom poradiť. Do chladničky- dávaš už vytvarované žemle, alebo polovicu cesta do mikrotenového sáčku. Vopred ďďakujem za radu. Aj ja som v období,keď môjho synátora radšej šatím,ale radšej ho kŕmim ako obúvam. Ale hlavne,že je zdravý a je len a len náš./ zatiaľ /
mezi
Robite z tejto stranky facebook?, brr
mezi
Su to zemle, ci buchty? Dat do cesta med a este to povazovat za zemle je drzost, chvalit velkovyrobu Kauflandu, kde su lenivy usulat bagetu, tak cesto len narezu nozom na obdlzniky ci kosostvorce, je blbost tiez. Muka samotna a celozrna o to viac obsahuje cukry, preto kvasnice budu mat z coho kysnut, len im treba dopriat cas a dat ich do cesta dost. Preco asi sa za starych cias cesto na chlieb robilo na celu noc?! Hoc tieto zemle ospevujete, na druhy den alebo den a pol sa nedaju zjest, tak ako mnohe dnesne pecivo, co namiesto kvasnic ma uz len sodu bicarbonu. Takze navrhujem na tu uvedene mnozstvo muky cele drozdie, 42g, len 250 ml vody a cesto nechat kysnut celu noc a v chlade. Pecivo bude svieze aj 6 dni. Vydrzi tak ako kedysi, ked sa chlieb piekol raz za tyzfen. Inak taketo domace pocenie nema zmysel, skoda minutej elektriny v rure, vody v mycke a opotrebovania domacich spotrebico, zhodnu nekvalitu si za rovnake peniaze kupte.
julica
@mezi , nesuhlasim, na uskladnenie v chladnicke a pomale kvasenie staci zlomok drozdia, kludne aj 10 gramov ci menej.
pusta
@obor123 , pri týchto žemliach dávvam do chldničky len cesto, tak ako som ho spravila, ihned bez tvarovania žemlí, ráno vyberiem a pokračujem tak, ako je v recepte, tak ako postupovala @babkamt.
pusta
@babkamt , večer polovicu cesta, spracovanú na žemle upečiem, druhú polovicu spracovaného cesta, avšak nevytvarovanú na žemle, vložím do chladničky a ráno pokračujem tak, ako máš v postupe a mám na raňajky čerstvé žemle.
hoci...@obor123 ma inšpirovala, že skúsim už vytvarované žemle z druhej polovice cesta dať rovno na plechu prikryté vzdušnou utierkou už večer do chladničky, ráno vyberiem, dám plech so žemľami do trúby vyhriatej na 40 stupňov C, nechám takto v trúbe asi 10 minút, žemle sa zahrejú, nabudí sa pokračovanie kysnutia, po tejto dobe zvýšim teplotu na 200 stupňov C a upečiem ich za 20 až 25 minút. samozrejme na spodku trúby hrnček s vriacou vodou.
myslím, že aj takto by to išlo a pri rannom zhone by to bolo aj výhodnejšie - treba skúsiť, nič sa tým nepokazí. :-)
@obor123 , prima nápad, dakujem za inšpiráciu :-)
pusta
@babkamt , som zvedavá na tvoj názor dnes ráno - boli tie odložené žemle vláčne j dnes?
u mňa bol mladší včera večer, a to už bol večer a spýtal sa ma, či som tie žemle piekla na obed ? a sú stále mäkké a čerstvé, nechcel mi veriť, že sú pečené už deň predtým večer :-)
inak tiež razím tendenciu, že ak sa užíva viac liekov, nikdy nie na lačný žalúdok, správne robíš. :-)
pravda, sú aj také lieky, ktoré sa majú užívať na lačno, ale tam je to vždy aj v príbalovom letáku napísané.
pusta
@mezi , áno, ak sa nám recept páči, máme vo zvyku ten recept aj "fejsbuknuť" :-)
a nerobím to len ja, aj iní.
máš tu toľko rečí o pečení pečiva a nesprávnych - rada by som videla aspoň jeden tvoj recept na kysnuté pečivo :-)
posúdim, či som sa nezmýlila, neboj, ak bude dobrý, určite ťa pochválim.
staja
@babkamt , píšeš v bode 2: Medzitým som si odvážila múky. Ale pri špaldovej celozrnnej je tam 250ml - nemá byť gramov? Pečiem chlieb aj pečivo a vyskúšala by som tvoj recept.
babkamt
@pusta ďakujem za spresnenie. Ešte sa ťa chcem spýtať na jednu vec. Jednu múku udávaš v gramoch a druhú špaldovú v mililitroch. Je to tak správne alebo zaúradoval škriatok? Na tvoju otázku či je pečivo vláčne aj dnes odpovedám ÁNO.
@staja tiež ma to zarazilo pri príprave múky.
evkalibka
@babkamt , pusta, prosím, nie mi je jasné kde dávate do rúry hrnček s vriacou vodou, vedľa plechu alebo pod plech, ja mám klasickú el. rúru len s jednou mriežkou. Je tam počas celého pečenia ? Chlieb ani žemle som ešte nepiekla ale tieto určite skúsim
pusta
@babkamt , chybička sa vlúdila :-)
samozrejme, že tam má byť 250 gramov špaldovej múky
som rada, že ÁNO, aj dnes sú žemle vláčne :-), teší ma., že si to potvrdila. :-)
dakujem za odpoved.
babkamt
@evkalibka hrnček alebo misku z vriacou vodou z kanvice dávam na spodok rúry.Hrnček zostáva v rúre počas celého pečenia.Treba použiť nízku misku,ktorá môže ísť do rúry. Prajem veľa zdaru, nech sa pečivo vydarí.
smejkad
ak mozem @babkamt
na spodok rury davam nadobku s vodou hned ako ju zapinam
na rost ( kolajnicku ) nad vodou potom dam plech s pecivom
nech sa dari :-)
babkamt
@pusta ja som sa držala striktne receptu. Musím si to opraviť.Ďakujem za odpoveď.
pusta
@evkalibka , hrnček s vriacou vodou dávame úplne na spodok trúby - ide o tzv. vlhké pečenie, pri ktorom chlieb i pečivo lepšie kysne,bude väčšie a bude nadýchanejšie, lebo sa v trúbe vytvorí para.
pusta
@bakamt , niet za čo dakovať :-)
aj ja to idem opraviť v mojom recepte, aby neboli zbytočné nejasnosti.
to je dobre, ak sa držíš striktne receptu, to robím vždy aj ja.
dakujem, že si ma upozornila.
pusta
@babkamt ja tiež, a ked sa mi osvedčí a darí sa mi, skúsim aj rôzne vylepšenia - presne ako ty.
pusta
@smejkad. super nápad - viac pary sa vytvorí :-) beriem. aj ja som teraz spravila podľa teba.
inak, ak mám ľad, teda kocky ľadu z mrazáku, niekoľko ich vhodím na spodok rozohriatej na začiatku pečenia na spodok trúby, para okamžitá, ev. zopakujem ešte počas pečenia podľaporeby a efekt na chlebe a pečive vynikajúci.
evkalibka
ďakujem za rady, ale aj tak neviem ako si poradím, lebo ja mám v rúre len jeden rošt a to na plech, inde sa mi plech nedá zasunúť a pod roštom už len výhrevnú špirálu
smejkad
ked robis mensie pecivko, daj plechovy hrncek na plech s nim, ked velke, ze sa nevojde, aspon postriekaj rozprasovacom pred aj pocas aj po upeceni, ja obcas kombinujem aj plechacik aj striekanie, lebo ti moji nelubia korku, ach jaj :-)
evanaaa
@evkalibka , a medzier na uloženie máš iste viac, nie? Ak dáš rošt do stredu rúry, tak pod ním máš ešte dosť miesta, každá rúra má len jeden rošt.......
babkamt
@terinka55 ďakujem za pochvalu. Tiež mám v kk uložených mnoho receptov. Neviem, kedy ich všetky odskúšam
@ekvalibka ja som si kúpila malú fľašku z umelej hmoty s rozprašovačom. Aj to by bola dobrá alternatíva.
danka61
Piekla som ho včera žemle, sú skvelé.ďakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia