Žemle podľa @Pusta (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Tak ako som sľubovala , že chcem vyskúšať tieto žemle , ktoré pridala @Pusta, dnes som svoj sľub splnila. Pridávam ho sem preto , že tieto žemle sú vynikajúce a ja ich chcem mať v mojej kuchárskej knižke , aby som ich nezapatrošila. Je tu mnoho receptov na chlieb a pečivo. No povedala som si , že tie ,ktoré nám chutia si dám nielen do svojej kk, ale aj k mojim receptom. Dúfam , milá Pusta , že sa na mňa nebudeš hnevať:-)

20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Z 300 ml vlažnej vody , čl medu a 21 g droždia , 1 pl múky som spravila kvások.
  2. Medzitým som si odvážila múky.
  3. Dnes som sa rozbehla. Okrem čerešňového koláča som piekla tieto žemle a tiež Mäkkučké žemle podľa @Kukulienka. Preto mám v rúre dve misky.Kým mi cesto kyslo,zarobila som na čerešňový koláč.Po ňom som piekla špaldové žemle od Pusty , tretie som upiekla žemle od Kukulienka.
  4. Cesto mám už nakysnuté.
  5. Rozdelila som ho na 8 častí.
  6. Spravila som len 3 žemle. Nedávno som si kúpila v Kauflande špaldové pečivo, ktoré malo takýto tvar. Pečivo som natrela rozpusteným maslom a posypala semiačkami.
  7. Rúru som vyhriala na 200°C. Žemle som piekla 20 minút. Do rúry som vložila hrnček s vriacou vodou a až potom som vložila plech s pečivom.Upečené som dala chladnúť na mriežku.
  8. Takto vyzerá upečená žemľa.
  9. Kúsok som z nej odlomila, aby bolo vidieť striedku. Milá @Pusta , ďakujem za výborný recept. Určite som ho nepiekla posledný krát:-) Pečivo všetkým chutilo. A nie je s ním mnoho práce. Nabudúce zamiesim hneď z dvojitej dávky.
  10. Mala som naložené karé na cigánsku.
  11. Upražila som mäso,
  12. žemľu som natrela horčicou, pridala som udusenú cibuľku a kto chcel aj zaváranú kyslú uhorku. Dnes bola vnučka u nás. Pýtala sa ma , či máme ešte cigánsku:-) Jej to veľmi chutilo. Samozrejme, že aj nám.