Zemiakový šalát s tuniakom, olivami a paprikou

martinis - fotkamartinis, 30. októbra 2013
Zemiakový šalát s tuniakom, olivami a paprikou
Foto: martinis

Zemiakové šaláty sú všeobecne veľmi obľúbené, pretože sú väčšinou sýte a vždy veľmi chutné. Dnes som si pripravil takýto šalát s tuniakom, zelenou paprikou, Zobraziť celý popisZemiakové šaláty sú všeobecne veľmi obľúbené, pretože sú väčšinou sýte a vždy veľmi chutné. Dnes som si pripravil takýto šalát s tuniakom, zelenou paprikou, olivami, červenou cibuľou a bazalkou, zakvapnutý pikantným horčicovým dressingom :)

1
porcia
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

 kvalitný
4 ks
1 ks malá
 niekoľko
1 ks menšia
 pár lístkov + na ozdobu
2 ČL
 štipka




Postup

  1. 1

    Príprava je ako vždy veľmi jednoduchá a rýchla, ak mám všetko dobre pripravené - to znamená hrniec s paráčikom na varnej doske, pripravené suroviny na dressing, umytá a jadierok zbavená paprika, prípadne jalapeňo paprička a očistené zemiaky a červená cibuľa.

  2. 2

    Zemiaky nakrájame pozdĺžne na štvrtiny a tie potom na cca centimetrové kúsky, ktoré vložíme na paráčik, prikryjeme, vodu necháme zovrieť a paríme 10 minút. Túto dobu využijeme na pokrájanie papriky na kocky, na polovice poprekrajujeme prepláchnuté zelené olivy, na kolieska cibuľu a na jemné pásiky (kto chce) jalapeňo papričku a pár lístkov čerstvej bazalky.

  3. 3

    Na dressing zmiešame ochutený olivový olej z tuniaka (bola by škoda ho vyliať, odporúčam siahnuť po kvalitnej konzerve s olivovým olejom ochuteným oreganom) so štipkou čierneho korenia a dvoma lyžičkami horčice. Ja v poslednej dobre veľmi rád používam kvalitnú dijonskú horčicu so zeleným korením, ktorá má ostrú a prenikavú chuť, navyše je dosť slaná, takže už nebolo potrebné pridávať nijakú soľ.

  4. 4

    Hotové zemiaky zlejeme a priamo v hrnci zmiešame so zeleninou, olivami, bazalkou a tuniakom a potom premiešame s dressingom. Hotový šalát servírujeme teplý či studený na tanieroch ozdobený bazalkou :)

    Zemiakový šalát s tuniakom, olivami a paprikou - obrázok 4
  5. 5

    Môj tip : Ak si budete chcieť šalát pripraviť načerveno, použite červenú papriku a tuniaka v paradajkovej omáčke. Zaujímavou, aj keď časovo náročnejšou obmenou je použitie čerstvej ryby.

  6. 6

    Najväčším triumfom tohto šalátu je jeho sofistikovanosť. Na jednej strane robustný - zemiaky, kocky papriky, cibuľa, na druhej strane však veľmi chutný a plný výrazných chutí - jemný tuniak, ostrá horčica, pikantné jalapeňo. Nepochybujem o tom, že sa stane hitom u každého, kto ho vyskúša, lebo je famózny a jednoduchý ! :)

Diskusia k receptu

eviana
Zaujímavá kombinácia chutí, stojí za vyskúšanie. Si veľmi šikovný a kreatívny, u mňa 5* .)
martinis
Ďakujem vám všetkým priatelia, @marianne - pred pár mesiacmi by som sa tebou nenechal inšpirovať, pretože avokádo mi nechutilo, ale v poslednej dobe som mu prišiel na chuť, práve predvčerom som mal vynikajúci španátovo-avokádový šalát a na dozretie medzi jablkami už čaká ďalší kúsok, takže hádam najbližšie bude tento šalát aj s avokádom :))
Dúfam, že všetkým bude chutiť a ešte raz vďaka za milé slová ;)
martamm
Martinis, zaujala ma tvoj receptík je už v mojej zbierke :)
a ešte niečo, závidím tvojej mame, mať doma takého šikovného a kreatívneho mladého kuchára :)
pulsatilka
tuniakový šalát robievam s bulgurom , ktorý si použil v inom recepte, ale i so zemiakmi môže byť fajn
martinis
@Martamm : Super, vďaka ! :) Mamka moje varenie nevyužíva - vždy pochváli, privonia, ale málokedy ochutná - je dosť prieberčivá a každú zeleninu zje len upravenú určitým spôsobom, to skôr sestru na čosi nalákam :))
martinis
@Pulstailka : samozrejme, tuniak aj blugur sa znesú s všeličím, aj spolu k sebe pasujú, podelíš sa o recept ? :)
boise
krásny nápad, určite vyskúšam, vďaka :)
monzet
Veľmi dobrý šalát,pridala som si do zálievky naviac citrónovú šťavu a je ozaj veľmi chutný.Ďakujem za inšpiráciu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia