Zemiakový paprikáš na lečovom podklade fotorecept

sracz - fotkasracz, 14. novembra 2014
Zemiakový paprikáš na lečovom podklade (fotorecept)
Foto: sracz

Ak niečo ľahké, rýchle, jednoduché, ale rozhodne chutné, v priebehu týždňa, tak určite túto lahôdku z domácej klenotnice. Podobne, ako pri guľášoch, huspeninách, či Zobraziť celý popisAk niečo ľahké, rýchle, jednoduché, ale rozhodne chutné, v priebehu týždňa, tak určite túto lahôdku z domácej klenotnice. Podobne, ako pri guľášoch, huspeninách, či mäsových polievkach, aj so zemiakovým paprikášom je to detto. Každý má na neho rcp najlepší, so svojim vlastným a desaťročiami odskúšaným technologickým postupom. O svojom tvrdím aj ja to isté. Jedinečnú originalitu mu vytvára lečový podklad z čerstvej zeleniny. Podával som ho s extra ostrým strúhaným chrenom vo varenej cvikle!

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava
30÷40 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL (domáca)
600-700 g (mäkkšia)
1 ks
1 ks (väčšia)
2 ks
1 200-1 500 g
2 PL
1 ČL
1 ČL čerstvé
1 PL
1 200-1 500 ml
1 halúzka (alebo sušený)




Postup

  1. 1

    na dvoch kopcovitých PL bravčovej masti som opiekol pokrájanú mäkkšiu údenú klobásu,

    Zemiakový paprikáš na lečovom podklade (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridal ku nej postrúhanú veľkú cibuľu,

    Zemiakový paprikáš na lečovom podklade (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    krátko ju na „priehľadno“ orestoval; vložil som pokrájané mäsité papriky, aj s jadrovníkmi a zrelú mäkkú veľkú paradajku; očistil som a na „mesiačiky“ pokrájal zemiaky (používam ½ / ½, t. j. mäkšie, aby sa pri varení doslova rozpadli a zahustili paprikáš a tvrdšie, aby si ponechali tvar, to pre výsledný efekt)

    Zemiakový paprikáš na lečovom podklade (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď zelenina „pustila“ šťavu, pridal som pokrájané zemiaky, tie biele sú tvrdšie, dve zarovnané PL sladkej mletej papriky, ČL štípľavej, ~ KL čerstvo mletého čierneho korenia a PL čerstvo nastrúhaného ďumbiera (ak nemám čerstvý, pridávam KL v prášku); premiešal som, vložil halúzku ligučeka, krátko podusil a po úroveň zemiakov zalial hovädzím vývarom (ak nemám, zalievam vodou); hladinu šťavy dodržiavam prilievaním vývaru,

    Zemiakový paprikáš na lečovom podklade (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    než sú zemiaky mäkké; … a ~ po pol hodinke, hotovo!

    Zemiakový paprikáš na lečovom podklade (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    servíroval som na tanieri so skríženými listami romain šalátu a s cviklovým chrenom („takim, co vozgre caha“), ale chutí aj so sladkokyslými uhorkami, či kompótom (to pre deťúrence a ostatnú „drobnú háveď“)! P. S:: takýto „ekrazitový“ chren s cviklou nadovšetko ľúbi môj super kamarát Ďurko Maliňák z Amurskej na košickom Jazere! Dokonca si ju, ako náhradu za maľované vajíčko, vždy počas Veľkonočnej oblievačky, či šibačky, vyprosil aj do „tranistry“! Veľmi rád som pre neho varieval aj domácu hovädziu polievku, ktorú si nezabudol požiadať s prosbou: „Ferku bratu, daj mi z tej Tvojej hovädzej, ale prosím si vriacu a ešte trošku prihriať“!!!

    Zemiakový paprikáš na lečovom podklade (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

paeva
kedysi som takýto slepý paprikáš robievala, pochutnali sme si na ňom, dik za pripomenutie.
pusta
Milý @sracz - ferikém drágám, chutná obmena starej klasiky, ktorá nikdy nesklame.
šikovný gazdiniak si ty veľmi.
*****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia