Zemiakové prekladané pagáče fotorecept

zuzananoskova - fotkazuzananoskova, 25. decembra 2013

Oškvarkové pagáče som v minulosti veľmi málo občas zjedla (maximálne jeden), ale vždy mi bolo po nich neuveriteľne ťažko. A odkedy mi otec dal recept na pagáče zemiakové, pečiem iba tie, už viac ako 10 rokov. Každý, kto ochutnal, sa zalizoval. Dokonca aj "oškvarkoví" priznali, že zemiakové sú ľahšie :-) Sú skvelé aj miesto chleba či pečiva k prívarkom, omáčkam...

90 minút
príprava
10 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
100 g
250 ml
0,5 kocky
100 ml
1 PL
Plnka:
3 ks
125 g
Posýpky:
Na potrenie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky si určite uvarte v šupke deň vopred a očistené odložte do chladničky. Hneď ráno potom vyberte...

  2. 2

    Do misy dajte múku, pridajte vlažné mlieko, soľ a droždie. Po chvíli odstátia pridajte ešte olej a vypracujte vláčne cesto. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte a postrúhajte naň polovicu "masla". Zložte ho (postup vidíte na fotografiách) a nechajte 30 minút kysnúť pod prikrytou utierkou.

  3. 3

    Po polhodinke rozvaľkajte, postrúhajte druhú polovicu masla a ešte postrúhajte zemiaky, jemne - podľa chuti osoľte. Opäť preložte a nechajte kysnúť ďalších 30 minút. Rúru rozohrejte na 220°C.

    Zemiakové prekladané pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Preložte do 2/3....

    Zemiakové prekladané pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...z opačnej strany preložte do 1/3...

    Zemiakové prekladané pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...z jednej strany do polovice...

    Zemiakové prekladané pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...z druhej strany do polovice...

    Zemiakové prekladané pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...preložte na polovicu a jemne pomúčte...

    Zemiakové prekladané pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a prikryté utierkou nechajte podkysnúť ďalšiu polhodinku.

    Zemiakové prekladané pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakysnuté cesto rozvaľkajte, povykrajujte pagáčiky, uložte na plech s papierom na pečenie, natrite cícerovou "zmesou" a poukladajte či posypte pagáčiky semienkami - jadierkami. Ešte chvíľu na plechu nechajte podkysnúť a šup do rúry.

    Zemiakové prekladané pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Minúty nikdy nesledujem, po asi 10 minútach nazriem do rúry. Pagáčiky sú hotové, keď začnú pekne "zlatovieť". Vyberte, ale pozor!, jedzte až vychladnuté.

    Zemiakové prekladané pagáče (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A takto som vypekala v práci v novembri 2011 :-)

    Zemiakové prekladané pagáče (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Mám rada, keď je jedlo nielen dobré, ale aj vyzerá :-)

    Zemiakové prekladané pagáče (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dobrú chuť :-)

  15. 15

    január 2010

    Zemiakové prekladané pagáče (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
narobila si mi chute s pagáčikmi... popri tých koláčoch by som si veru dala