Foto: zuzananoskova
Oškvarkové pagáče som v minulosti veľmi málo občas zjedla (maximálne jeden), ale vždy mi bolo po nich neuveriteľne ťažko. A odkedy mi otec dal Zobraziť celý popisOškvarkové pagáče som v minulosti veľmi málo občas zjedla (maximálne jeden), ale vždy mi bolo po nich neuveriteľne ťažko. A odkedy mi otec dal recept na pagáče zemiakové, pečiem iba tie, už viac ako 10 rokov. Každý, kto ochutnal, sa zalizoval. Dokonca aj "oškvarkoví" priznali, že zemiakové sú ľahšie :-) Sú skvelé aj miesto chleba či pečiva k prívarkom, omáčkam...
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Zemiaky si určite uvarte v šupke deň vopred a očistené odložte do chladničky. Hneď ráno potom vyberte...
- 2
Do misy dajte múku, pridajte vlažné mlieko, soľ a droždie. Po chvíli odstátia pridajte ešte olej a vypracujte vláčne cesto. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte a postrúhajte naň polovicu "masla". Zložte ho (postup vidíte na fotografiách) a nechajte 30 minút kysnúť pod prikrytou utierkou.
- 3
Po polhodinke rozvaľkajte, postrúhajte druhú polovicu masla a ešte postrúhajte zemiaky, jemne - podľa chuti osoľte. Opäť preložte a nechajte kysnúť ďalších 30 minút. Rúru rozohrejte na 220°C.
- 4
Preložte do 2/3....
- 5
...z opačnej strany preložte do 1/3...
- 6
...z jednej strany do polovice...
- 7
...z druhej strany do polovice...
- 8
...preložte na polovicu a jemne pomúčte...
- 9
...a prikryté utierkou nechajte podkysnúť ďalšiu polhodinku.
- 10
Nakysnuté cesto rozvaľkajte, povykrajujte pagáčiky, uložte na plech s papierom na pečenie, natrite cícerovou "zmesou" a poukladajte či posypte pagáčiky semienkami - jadierkami. Ešte chvíľu na plechu nechajte podkysnúť a šup do rúry.
- 11
Minúty nikdy nesledujem, po asi 10 minútach nazriem do rúry. Pagáčiky sú hotové, keď začnú pekne "zlatovieť". Vyberte, ale pozor!, jedzte až vychladnuté.
- 12
A takto som vypekala v práci v novembri 2011 :-)
- 13
Mám rada, keď je jedlo nielen dobré, ale aj vyzerá :-)
- 14
Dobrú chuť :-)
- 15
január 2010
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu