Zemiakové prekladané pagáče (fotorecept)
Autor receptu: zuzananoskova
Oškvarkové pagáče som v minulosti veľmi málo občas zjedla (maximálne jeden), ale vždy mi bolo po nich neuveriteľne ťažko. A odkedy mi otec dal recept na pagáče zemiakové, pečiem iba tie, už viac ako 10 rokov. Každý, kto ochutnal, sa zalizoval. Dokonca aj "oškvarkoví" priznali, že zemiakové sú ľahšie :-) Sú skvelé aj miesto chleba či pečiva k prívarkom, omáčkam...
90 minút príprava |
10 minút na 220 °C |
Postup
- Zemiaky si určite uvarte v šupke deň vopred a očistené odložte do chladničky. Hneď ráno potom vyberte...
- Do misy dajte múku, pridajte vlažné mlieko, soľ a droždie. Po chvíli odstátia pridajte ešte olej a vypracujte vláčne cesto. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte a postrúhajte naň polovicu "masla". Zložte ho (postup vidíte na fotografiách) a nechajte 30 minút kysnúť pod prikrytou utierkou.
- Po polhodinke rozvaľkajte, postrúhajte druhú polovicu masla a ešte postrúhajte zemiaky, jemne - podľa chuti osoľte. Opäť preložte a nechajte kysnúť ďalších 30 minút. Rúru rozohrejte na 220°C.
- Preložte do 2/3....
- ...z opačnej strany preložte do 1/3...
- ...z jednej strany do polovice...
- ...z druhej strany do polovice...
- ...preložte na polovicu a jemne pomúčte...
- ...a prikryté utierkou nechajte podkysnúť ďalšiu polhodinku.
- Nakysnuté cesto rozvaľkajte, povykrajujte pagáčiky, uložte na plech s papierom na pečenie, natrite cícerovou "zmesou" a poukladajte či posypte pagáčiky semienkami - jadierkami. Ešte chvíľu na plechu nechajte podkysnúť a šup do rúry.
- Minúty nikdy nesledujem, po asi 10 minútach nazriem do rúry. Pagáčiky sú hotové, keď začnú pekne "zlatovieť". Vyberte, ale pozor!, jedzte až vychladnuté.
- A takto som vypekala v práci v novembri 2011 :-)
- Mám rada, keď je jedlo nielen dobré, ale aj vyzerá :-)
- Dobrú chuť :-)
- január 2010