Zemiakové prekladané pagáče (fotorecept)

Autor receptu: zuzananoskova

Oškvarkové pagáče som v minulosti veľmi málo občas zjedla (maximálne jeden), ale vždy mi bolo po nich neuveriteľne ťažko. A odkedy mi otec dal recept na pagáče zemiakové, pečiem iba tie, už viac ako 10 rokov. Každý, kto ochutnal, sa zalizoval. Dokonca aj "oškvarkoví" priznali, že zemiakové sú ľahšie :-) Sú skvelé aj miesto chleba či pečiva k prívarkom, omáčkam...

90 minút
príprava
10 minút
na 220 °C

Postup

  1. Zemiaky si určite uvarte v šupke deň vopred a očistené odložte do chladničky. Hneď ráno potom vyberte...
  2. Do misy dajte múku, pridajte vlažné mlieko, soľ a droždie. Po chvíli odstátia pridajte ešte olej a vypracujte vláčne cesto. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte a postrúhajte naň polovicu "masla". Zložte ho (postup vidíte na fotografiách) a nechajte 30 minút kysnúť pod prikrytou utierkou.
  3. Po polhodinke rozvaľkajte, postrúhajte druhú polovicu masla a ešte postrúhajte zemiaky, jemne - podľa chuti osoľte. Opäť preložte a nechajte kysnúť ďalších 30 minút. Rúru rozohrejte na 220°C.
  4. Preložte do 2/3....
  5. ...z opačnej strany preložte do 1/3...
  6. ...z jednej strany do polovice...
  7. ...z druhej strany do polovice...
  8. ...preložte na polovicu a jemne pomúčte...
  9. ...a prikryté utierkou nechajte podkysnúť ďalšiu polhodinku.
  10. Nakysnuté cesto rozvaľkajte, povykrajujte pagáčiky, uložte na plech s papierom na pečenie, natrite cícerovou "zmesou" a poukladajte či posypte pagáčiky semienkami - jadierkami. Ešte chvíľu na plechu nechajte podkysnúť a šup do rúry.
  11. Minúty nikdy nesledujem, po asi 10 minútach nazriem do rúry. Pagáčiky sú hotové, keď začnú pekne "zlatovieť". Vyberte, ale pozor!, jedzte až vychladnuté.
  12. A takto som vypekala v práci v novembri 2011 :-)
  13. Mám rada, keď je jedlo nielen dobré, ale aj vyzerá :-)
  14. Dobrú chuť :-)
  15. január 2010