Zemiaková kysnutá haruľa - pečená fotorecept

michal1977 - fotkamichal1977, 11. marca 2013

Tento recept na fantastickú netradičnú haruľu som dostal od učiteľky materskej škôlky, kde chodí moja staršia dcéra Natina a veľmi sa osvedčil. Keď je chuť, tak ho pripravím a zjeme celá rodinka...a niekedy sa ujde aj Jančimu v práci :)

16
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1400 g
1,2 l
450 g
1 ks
3 ČL
2 ks
100 g
2
3 PL (na potretie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravené suroviny... (chýba tam len maslo a hladká múka na potretie)

    Zemiaková kysnutá haruľa - pečená (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky si uvaríme do mäkka...

    Zemiaková kysnutá haruľa - pečená (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladené podlávime, ale nie úplne na kašu. Tak aby nám ostali aj maličké kúsky...

    Zemiaková kysnutá haruľa - pečená (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme mlieko...

    Zemiaková kysnutá haruľa - pečená (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a vajcia, kvások a soľ...

    Zemiaková kysnutá haruľa - pečená (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a nakoniec múku a dve lyžicky soli...

    Zemiaková kysnutá haruľa - pečená (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vznikne nám redšia hmota, ktorú necháme vykysnúť cca 45 minút....

    Zemiaková kysnutá haruľa - pečená (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... a po vykysnutí to vyzerá takto...

    Zemiaková kysnutá haruľa - pečená (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nízky plech si vymastíme (najlepšie) bravčovou masťou a riedku hmotu vylejeme na plech. Vrch cesta pokvapkáme roztopeným maslom...

    Zemiaková kysnutá haruľa - pečená (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A pečieme cca 30 minút. Ja 10 minút pred koncom ešte cesto potriem zmesou masla a hladkej múky (50 g masla roztopíme a upražíme na ňom tri lyžice hladkej múky tak, aby nám vznikla riedka kaša) a dáme dopiecť.

    Zemiaková kysnutá haruľa - pečená (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A je to hotové. Z môjho množstva to vyjde na 3 plechy a nebojte sa, zjedia sa veľmi rýchlo. :) Je to fantastický recept....Skúste ho !!!

    Zemiaková kysnutá haruľa - pečená (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

paeva
nepoznám, chcela bysom vyskúšať, ale neviem, to sa je same? nesmejte sa mi.
janealli
A nedáva sa do cesta ani žiadne korenie - majoránka, mleté čierne, rasca, alebo cesnak?
pusta
práve pre varené zemiaky a nie surové strúhané, ako aj pre chýbanie typického korenenia, by som to nenazvala haruľou. nezávisle od tohoto považujem za výborné jedlo
aretta
Uložené :-) Výborné predvýplatné papaníčko :-)
zdenkas
@michal1977 ,poznám túto haruľku .Len ja časť mlieka nahrádzam sladkou smotanou a na vrch dávam opraženú cibuľku. A je to tááák dobré.
jazavka
o takejto haruli som ešte nepočula, ukladám a určite vyskúšam...
pusta
tento recept nie je zo surových strúhaných zemiakov, chýba cesnak, majorán, mleté čierne korenie ako má mať haruľa.
@michal1977 , tvoj recept je naozaj výborné jedlo, aj ked to nie je práve haruľa. dnes ho robím, u nás to voláme kysnuté zemiakové pagáče v celku pečené na plechu. vdaka za pripomenutie. zvážila by som iné pomenovanie ako haruľa, aby ostatných neplietol...
michal1977
@pusta názov receptu mám od učiteľky z materskej skôlky, takže som ho dodržal v takej podobe, ako som ho dostal... a áno, nejde tam žiadne korenie iba soľ a možno preto je to také zaujímavé a podľa mňa aj chutné...ako komu vyhovuje si tam ale môže pridať čo chce...
evanaaa
mne sa to páči, aj by som to brala ako základ, do ktorého si popridávam podľa chuti čo chcem -bylinky, koreniace zmesi, pokrájanú šunko, alebo aj tú praženú cibuľku na vrch, poprípade do cesta, možno aj cesnak..... a z jedného receptu budem mať viac chutí, ale aj ten základ sám o sebe je iste chutný.
sonulienka
Toto som veru ešte ani nepočula ani nevidela určite vyskúšam keď tak chváliš musí to byť výborné.
zazanka
@thumbelina , áno môzes použiť aj také zemiaky, dokonca mi p.učiteľka (to ja som dala manželovi od nej recept) povedala, ze sa to môže robiť aj zo zvyšnej zemiakovej kaše. Mna najskôr tiez ten názov "haruľa" zmiatol, ale tiež neviem ako by som to nazvala. @paeva Ty si ma rozosmiala, ale v dobrom, lebo to bolo prvé čo som sa p.uč.spýtala, ze čo sa k tomu je. Tak som dostala prednášku, že je to jednoduché jedlo "chudobných", tak ze len mlieko a dobrú noc. :))) Ale samozrejme, každý si dochuti ako chce. Manžel to uz aj na moje želanie raz robil so syrom a bolo to super, lebo také podľa receptu, to nie je veľmi slané, a ja mám slané rada. Inak chutí to veľmi aj deťom, dá sa to jesť aj na druhý deň, ked sa to zohreje tak je to ako čerstvé. Cesto je prekvapivo riedke, nech vás to neodradí, ale výsledok je fajný. Mnam.
1x martau
marie5
Díky, ukladám do KK a určite čoskoro vyskúsam
janazjarku
Uložené do "bezmäsité" slané :-D To som veľmi zvedavá ako sa mi to podarí .-)
modrykamen
Haruľu robím na 98 spôsobov, toto je 99-ty. Absolútna novinka pre mňa - zemiaky varené, kysnuté cesto, ale riedke. Jáj chlapče (to ako ja) hoci si starý, ešte sa musíš veľa učiť.
youness30
recept vyskúšaný ale robila som z menšej dávky...ale už budem robiť len tak ako si napísal,lebo mal úspech a bol velmi rýchlo preč
ailuj82
Dnes som robila túto harulu na obed. Je výborná. Na vrch som nastrúhala syr. No mňamka :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha