Foto: pusta
Listovala som v Medzinárodnej kuchárke a našla som tento recept. Pravdaže, recept na haruľu poznám, avšak nie ako kysnutú haruľu, tak som ho vyskúšala Zobraziť celý popisListovala som v Medzinárodnej kuchárke a našla som tento recept. Pravdaže, recept na haruľu poznám, avšak nie ako kysnutú haruľu, tak som ho vyskúšala a ponúkam ho aj Vám. V tejto treskúcej mrazivej zime iste dobre padne na večeru práve haruľa s horúcim čajom.
porcia
príprava
na 190 °C
Suroviny
500 g |
|
300 g |
|
2-3 strúčiky |
|
2 ks |
|
250 ml vlažné |
|
15 g čerstvé |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby /bravčová masť |
|
Postup
-
1
Očistené zemiaky som nastrúhala na jemnom strúhadle do misy.
-
2
Posypala som ich múkou, aby nesčernali.
-
3
Pripravila som si potrebné koreniny, vajcia a olúpala som strúčiky cesnaku.
-
4
Do vlažného mlieka som rozdrobila droždie a na teple som nechala vykysnúť kvások.
-
5
Do nastrúhaných zemiakov, posypaných múkou som pridala prelisovaný cesnak.
-
6
...soľ, mleté čierne korenie, majoránku,...
-
7
vajcia a zmes som dobre premiešala.
-
8
K zemiakovej zmesi som priliala vykysnutý kvások
-
9
Všetko som znovu premiešala a pridala som ešte toľko múky, aby vzniklo liate cesto a nechala som ho ešte chvíľku postáť, aby troška pracoval pridaný kvások. Množstvo múky sa môže líšiť v závislosti od toho, ako vodnaté sú zemiaky.
-
10
Do pekáča som naliala olej a nechala som ho nad plynovými horákmi dobre rozpáliť.
-
11
Cesto som naliala do pekáča na rozpálený olej, vrch som ešte riadne poliala olejom, aby pri pečení vznikla pekná červená kôrka. Kto chce, môže použiť bravčovú masť, ako je uvedené v pôvodnom recepte.
-
12
Piekla som v trúbe vyhriatej na 190 stupňov 30 minút,potom som upečenú haruľu nechala 15 minút odpočívať, aby sa dala dobre krájať.
-
13
Haruľu som pokrájala na obdlžniky, kým bola ešte teplá a podávala som ju s horúcim čajom. Je to výdatná večera, ktorá v tejto zime zasýti, aj zahreje. Možno podávať aj za studena, ak zostane, ale nezostalo.
Diskusia k receptu