Zelená špargľa pod syrovou perinkou

staja - fotkastaja, 13. mája 2013
Zelená špargľa pod syrovou perinkou
Foto: staja

Je čas špargle - ponúkam veľmi rýchlu a zdravú večeru. Alebo predjedlo?

10 minút
príprava
5 +10 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
á 50 g
20 g




Postup

  1. 1

    Špargľu umyjeme, odkrojíme asi 1 cm z konca a spodnú časť zľahka ošúpeme. Prekrojíme na 2 časti - spodnú dáme variť na 3 minúty do osolenej vody, do ktorej pridáme trošku cukru. Potom tam pridáme špičky špargle a varíme ešte 2-3 minúty. Rúru si hneď zapneme na 180 C.

    Zelená špargľa pod syrovou perinkou  - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si nastrúhame tvrdý syr - veľmi dobrý je pecorino romano, ak máme parmezán, ale dobrá je gouda alebo eidam - čo chladnička dá.

    Zelená špargľa pod syrovou perinkou  - obrázok 2
  3. 3

    Zapekaciu misku vymastíme zľahka maslom a uvarenú špargľu do nej hneď preložíme a posypeme syrom. Navrch môžeme uložiť malé kúsky masla.

    Zelená špargľa pod syrovou perinkou  - obrázok 3
  4. 4

    Zapekáme 10 minút - nie viac - to je akurát. Podávame s krajíčkom dobrého chlebíka, ktorý sme si samé upiekli, k tomu jarnú zeleninku podľa chuti. Rýchle, zdravé, chutné, diétne a určite jarné.

    Zelená špargľa pod syrovou perinkou  - obrázok 4

Diskusia k receptu

angast
Nádherná !!! Takto perfektne urobená nemá chybu. Zabudla si
pridať do surovín k tomu ako prílohu , kvalitné suché vínko.
staja
@angast , ďakujem za pochvalu, v surovinách vínko chýba, ale robila som to v nedeľu na večeru, potom sme si s dali manželom pohárik modranského.
afataga
chcem v sobotu robit sparglu kym je sezona a rozmyslala som ako, teraz uz viem :-) len goudu vymenim za nejaky iny syr, alebo dam len pecorino a eidam, lebo guda mi nechuti, dufam ze budu mat zelenu, lebo ta mi chuti viac ako biela
staja
@afataga , vyskúšaj, doporučujem kombináciu viacerých druhov syra, je to chuťovo bohatšie.
elixir
Ako som mohla prehliadnuť...? Krásne, vyskúšam- syry aj špargľu môžeme doma vždy :)
bozulka
Zajtra bude podľa tvojho receptu na obed,k tomu varené nové zemiačiky s vňaťkou a miešaný šalát.Včera boľa biela špargľa zapečená spolu s brokolicou poliate bešamelovou omáčkou a posypané parmazánom,opečené zemiaky,ľahký rajčinový šalátik.A do tretice bude v sobotu špargľová placka podľa @eixir.
No a konečne mäso bude až v nedeľu,hoci som veľmi mäsová keď príde jar mávam chuť na zeleninu... :-)
afataga
dnes som sa inspirovala tvojim rcp, bohuzial nemali zelenu, mam ju radsej ako bielu, dala som len pecorino, uz ho bolo treba minut a pod sparglu som dala predvarene zemiaky, mnam


staja
@afataga , pekne si to vykombinovala, asi to vyskúšam, ani u nás nebola zelená špargľa, mám bielu a so zemiačkami bude ľahký obed




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia