Zebro rezy

olinecka - fotkaolinecka, 24. marca 2014
Zebro rezy
Foto: olinecka

Robim ich pri nejakom sviatku.

50
porcií
140 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
250 g (maslo)
1
0,5 dcl
pol kocky
150 g
Plnka:
300 g
1 - 1,5 pohára (podľa potreby)
1,5 dcl (trošku na pokvapkanie)
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Muku preosiatu si dame na dosku pridame cukor praš.,vajce,mlieko ,nadrobno nasekane zmäknute maslo a nadrobene droždie.Na doske si urobime cesto ,dobre ho vypracujeme.Nechame oddychnuť asi 1-2 hodiny čim dlhšie je lepšie.

  2. 2

    Medzitym namelieme orechy.Oddychnute cesto rozdelime na 3 rovnake časti,ktore postupne rozvaľkame natenko.Pripraveny plat prenesieme na vymasteny plech,potrieme lekvarom,posypeme orechami posypeme zľahka praškovym cukrom a pokvapkame rumom.Tak si dame naň druhy plat popritlačame natrieme lekvarom posypeme orechami pokvapkame rumom a nakoniec si dame posledny.Cesto popritlačame a vidličkou popichme.

  3. 3

    Ruru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 35-40 minut.Vychladnuty koláč polejeme čokoladovou polevou.Je vhodny aj na svadby. Plnky môžeme robiť aj ine namiesto orechou môžme kokos alebo mak.

Diskusia k receptu

sovka62
Hehe, aj naša starká ich volali "zebrovô", ale naozaj sú to žerbó rezy. Rada ich pečiem. Málo námahy, žiadne prácne šľahanie, plnenie, zdobenie a predsa je to výborný zákusok, ktorý vydrží niekoľko dní.
rea1
@sovka , zákusok, ktorý vydrží niekoľko dní? leda by som ho po upečení zakopala na neznámom mieste hodne ďaleko a hodne hlboko. :-))) starší syn príde, letmým pohľadom skontroluje kuchyňu a čokoľvek sladké je v tom momente povysávané a beznádejne fuč.
tieto rezy sa u nás nerobievali ale keďže ich chválite a aj sa mi recept pozdáva, spravím. skúsim, snáď sa mi podaria.
baobab
zarucene original @pusta vo sne prezradil 100 rokov po smrti pan Emil Gerbeaud
pusta
@baobab , to mám originál recept priamo z jeho cukrárne Zserbó cukrászda" v Budapešti, ktorá existuje podnes deň :-)
recept od neho majú zachovaný a nie je ľahké ho získať
čo keby si sa tam išiel ty sám osobne sa presvedčiť a potom bol za múdreho :-)))
zatiaľ iba zaručene zlomyseľne kecáš :D
daguska
Zakusok je vynikajuci,myslim,ze ho poznaju vsetky generacie gazdiniek,najlepsi,bez ohladu na recept,je veru s marhulovym lekvarom,mala som moznost ochutnat aj ine,ale nie je to ono.Paci sa mi original od @pusta.Zabudla som na recept,ale urcite ho k najblizsim sviatkom upeciem.
elysa
moja mamka ich pekávala, mala som ich rada, už je to dávno, čo som ich jedla, máš ich chutné...
olinecka
Nevedela som ,že mekčeň narobi taky rozruch.Takže prepáč baobab.
sovka62
@rea1 , pripomenula si mi môjho brata. Ten tiež zjedol všetko, čo nebolo pribité, v neuveriteľných množstvách a ani to nemuselo byť sladké. Tanier nepotreboval, polievku jedol zo šalátovej misy, kysnuté záviny rovno z plechu, stačilo prekrojiť na polovice. Nemal gram nadváhy, vo voľnom čase sa venoval skákaniu z lietadiel a parašutisti mali tvrdý výcvik, asi by nepribral ani keby zjedol na posedenie prasa.
Cez víkend sme na neho spomínali s jeho synom a vnukom.
marikafil
@olinecka - to nie mäkčeň, ale prehodené písmenká - aj ja ich poznám ako žerbó rezy, sú vynikajúce. ale ja len s marhuľovým lekvárom a orechmi, kokos ani mak by mi tam nepasovali.
ivav
aj ja ich poznám ako žerbó, ale suseda hovorí, že upiekla ŽEBRO...
hlavne, že sú výborné...
gubics
Aj ja som chcela napísať,že je to žerbó, ale ma už predbehli. V maďarskom jazyku písmeno ZS=naše Ž, tak to ale nemusí vedieť, kto nepozná jazyk, len trochu to čudne vyznie. Ešte niekoľko podobných písmen SZ=naše S, a CS=naše Č, TY=Ť, GY=Ď, LY=Ľ, prehlasované O, a U vám neviem napísať lebo to nemám na klávesnici. nemusíte to ovládať, ale keď sa na internete stretnete takýmito písmenami, už budete vedieť ako to prečítať. (Nechcela som vás poučovať, ale nezaškodí to ovládať)
darina57
preboha zeny!co to tu riesite?tu dala dotycna recept na zakusok..a je jedno ked niekto napise zebro alebo zerbo..viete o aky zakusok sa jedna..alebo nie?tu na tejto vareche to pozorujem uz dlho..ako sa tu niektore spravate a poviem vam..asi nemate ine starosti len tu riesite ci tu niekto napisal dobre i alebo y..alebo nedajboze dobry nazov zakuska..ach jaj..hanbite sa!clovek vam tu vypisuje recept upecie..a ukaze a vi?riesite tu banalne pripady..co ste to za ludia?ved je to jedno ako dotycna napisala..pre krista pana su dolezitejsie veci ..nemyslite?nemam slov ..uz..
jujoska
nuz a ja neviem naco bol dobry tento vylev @darina57 ... co ti rupli nervy? Ved si na verejnej stranke, kde su dovolene komentare a teda kazdy moze povedat svoj nazor a nielen uverejnit recept. Ak sa maju hanbit oni tak potom aj ty...
ivav
súhlasím s jujoskou, každý napísal, pod akým názvom ten zákusok pozná... ale každý vie, o ktorom je reč...a všetkým chutí
pusta
k názvu "Žerbó", ten nepochádza z maďarčiny, ale je len fonetickým prepisom z francúzkeho jazyka, priezvisko pána "Gerbeaud" sa číta ako
"Žerbó" a od neho je odvodený názov týchto skvelých rezov, ktorých on je autorom.
olinecka
Som kratko vo Vareche ,ale s takym pristupom som sa nestretla .Myslela som ,že urobim radosť aky kolač som upiekla.Keby som bola vedela!Ale to nič ďakujem tym ktori ma pichopili pre jeden mekčeň.HROZNE!
eviana
Rezy fajné, debata už menej...@olinecka , so šálkou kávy by som tieto Tvoje ochutnala veľmi rada :) 5*
tiginko
no ale veď ti tu nikto nič nevyčíta @olinecka , len sme trochu opravili tvoj názov zákusku, ktorý je veľmi známy. Nemusíš sa hneď urážať. Naozaj si pekne napiekla, len už je ich tu rovnakých, alebo skoro rovnakých receptov viac, tak možno keby si vedela správny názov, tak si mohla zistiť, že už netreba pridávať ďalší. Stačilo sa pochváliť pod podobným. Ale kedže si tu nová, tak nevieš ako to tu chodí. Nevadí, ale fakt sa nemusíš hneď hnevať, keď ťa niekto opraví. Inak ani ja nechápem, prečo si sa tak rozčertila @darina57 , to nebolo namieste
pusta
@Olinecka , vitaj na vareche a nech sa ti tu darí.:-))))
rezy sa ti nádherne vydarili, chválim. niet dôvodu, aby si ich nepridala :-)
po čase si každý ich môže spraviť a z viacerých pridaných receptov vybrať, je veľa variácií, ved sa robia už viac ako 120 rokov v množstve domácností, také sú populárne. :-)))))
máš odo mňa *****
ancicka
Neviem odkiaľ pochádza @olinecka ,ale u nás sa vždy takto volali.@tidinko ,keby každy pridával rcp iba pod už zverejnený,tak by tu nebolo toľko parených buchiet,knedľí,osíh hniezd a bublanin a neviem ešte čoho,Nový varechač sa ovedie tým čo najlepšie vie .Nebolo by tu potom toľko---tisíc receptou koľko je ich tu na vareche.
Nedaj sa odradiť.
olinecka
Ja sa nečertim len sa nevim z toho spamätáť.Veď ja čitam recepty a veľmi sa tešim keď najdem taky ,ktory robim ja ale ma iny nazov.Som rada ,že su ľudia ktori chapu!!!Ešte napečiem a pošlem,ale budem veľmi rozmyšľať.Ďakujem .
darina57
@jujoska....ty tu chodis asi len kritizovat..vidim kolko receptov si sem vlozila!ja sa nemam za co hanbit..tu by mali hodnotit a kritizovat ..len taky ludia.... co uz nieco napiekli alebo navarili..byt adminom..tak si tu uz neni..a ty @olinecka....z takych ludi co len kritizuju si nic nerob..nevidali ci su to zerbo rezy alebo zebro rezy..
hanak
@olinecka , Tvoj koláčik je veľmi dobrý, poznám ho veľmi dobre, niekoľkokrát som ho už robil s viacerými obmenami, čo sa týka tuku, alebo lekváru. Ale výsledný efekt bol vždy dobrý, Tiež ho poznám pod názvom žerbó. Ale na tom vôbec nezáleží. Je dobre sem tam takéto vynikajúce recepty pripomenúť. Viem, čo urobíme na nedeľu bez toho, aby som sa hrabal v KK. @olinecka , si si šikovná, len tak ďalej pokračuj. Dávam Ti 5*****.
A čo sa týka @darina57 , tvoje správanie mi pripomína nejakého dedinského politruka ZO KSĆS v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Spamätaj sa!
daguska
Ja si dovolim sa vyjadrit k receptu,aj napriek tomu,ze sama zatial ziaden uverejneny recept nemam.Rada sa necham inspirovat,vzdy sa tesim na nove napady,ci pozabudnute recepty.Preco teda neprispievam?Neviem to este,nemam s cim fotit,s pocitacom sa "zoznamujem".Varenie ma bavilo odjakziva.Moja uzasna babicka ma ako malinku,4rocnu zabku nechala spolupracovat.Od 12 rokov sama varim,rodicia nas vzdy zapajali do domacich prac.Velmi sa tesim,ze mlade dievcata,aj chalani ukazuju svoju sikovnost,pouzivaju osvedcene recepty,ved aj ja sama som takto zacinala.Fandim vsetkym milovnikom slovenskych jedal,aj vsetkym,ktori sa snazia o zdravy zivotny styl,ci milovnikom roznych svetovych kuchyn.Myslim si vsak,ze aj kritika sa da vyjadrit kulturne,pozitivna motivacia je omnoho ucinnejsia ako dake dokazovanie si vlastnej neomylnosti.A co sa tyka gramatiky,myslim,ze je zakladnou kulturnou poziadavkou na kazdeho z nas.Tesim sa na dalsi novy recept,ktory ma inspiruje.
hanak
@daguska , Tvoj komentár je balzamom na moju dušu. Máme šťastie, že "admini" nie sú takí, ako by si ich predstavovala @darina57. Podľa nej by sme už boli zmietnutí pod zemský povrch.
2michal
V receptoch prastarej matere od autorky Terézie Vansovej, ktorá bola vydaná v roku 1914 je veľmi podobný recept pod názvom Zebrova torta, kde sú tenké vrstvy striedavo vytvorené vylievaním bledej a tmavej hmoty. Takže odvodený názov môže kľudne pochádzať aj od zvieraťa zebry, ktorej srsť pripomína. Samozrejme, že spôsob spracovania je odlišný, aj použité suroviny sú odlišné. Historicky ide o starý recept, podľa ktorého sa pieklo na Slovensku. Polemiky okolo názvu receptu sú podľa mňa úplne nezmyselné a pravdu sa nedozvieme. Či je recept dobrý a jedlo chutné sa dozviem ak si ho pripravím. Dovolím si skopírovať recept z Receptov prastaraj matere, aj s uvedením linku: 623. Zebrová torta

25 deka cukru mieša sa s 8 žĺtkami a niečo citronovou kôrkou, k tomu sa pridá 12 i pol dg jemno zomletých bielych mandlí, 7 deka múky a sneh z 8 bielkov. Hotová hmota rozdelí sa na dve čiastky, do jednej dá sa jemno porajbaná čokoláda zo dvoch tabličiek, druhá nechá sa čistá. Do prichystanej tortovej formy dáva sa striedavo, raz z bielej, raz z tmavej hmoty a nechá sa piecť. Upečená obtiahne sa čokoládovou alebo inou polevou.

Read more:  zlatyfond.sme.sk/dielo/1396/Vansova_Recepty-prastarej-ma...

darina57
@hanak to sa ozval ten pravy...co tiez sem dava recepty..ja mam spravanie dobre..to asi ty mas take..komunisticke..to si vyprosim ..asi nevies citat...dost dobre..
hanak
@darina57 , na rozdiel od teba čítať a aj písať bez pravopisných chýb viem. A takých gýčových diel, ako si pridala ty, nemám najmenšiu chuť pridávať. Takých tort a zákuskov by som tu mohol dať za dva fúriky. Skús ty dať niečo vlastné, niečo nevyumelkované, niečo čo by mi vyrazilo dych.
svedka
Nehadajte sa tu,kto ma byt na to zvedavy???Ani to nie je Vas recept,tak sklopte usi a majte nejaku uctu,ze niekto si dal vobec tu namahu pridat sem nieco-pre nas....mozno skoda reci,ale mne to pride naozaj smutne...
hanak
Milá "Švédka", ty si hlavne mala sklopiť uši pri @michalovom recepte na tiramisu, práve ty si tam rozpútala dosť nechutnú debatu, nemyslíš? Prajem ti pekný večer medzi!
svedka
@hanak ty snad zartujes :)) ja som nerozputala nic,citaj poriadne.Dezert sa mu vydaril,debatili sme o Mekke :) Aj tebe prijemny vecer a skludni hormon.
svedka
@hanak az teraz som si vsimla,ze polovica komentarov je pomazana z ,,Tiramisu´´...tak nemas ako vediet
hanak
ale, ale, milá @svedka , nemýliš sa? Aká Mekka? Ani si už nepamätáš čo si komu včera písala? Také pekné sympatické žieňa. Na sklerózu je hádam ešte aspoň pol storočia čas, nemyslíš? Pozdravujem Vikingov, mám tam dosť ptiateľov. Dobrú noc, milá @svedka !
svedka
ahaaaa pri bryndzakoch to bolo :D pravdu mas,sklerozu mam,ale pamatam si ,ze som s Michalom debatila,ved ja som mu nic zle :D ked budes mat cestu,zastav sa,ale Zebro rezy nenapeciem,lebo ich neviem :)
svedka
@hanak vidis,ako si ma doplietol,snad z toho nebude nieco platonicke,ze som sa tak zamotala ako davno nie :D ale treba sa zasmiat aj nad sebou
hanak
@svedka milá, dostala si ma svojou reakciou, je to od Teba veľmi milé. Tak by to tu malo "fungovať". Cestu sotva už budem mať, ale nikdy nehovor nikdy, takže, možno sa zastavím. Ešte raz prajem príjemný večer!!! ;-)
svedka
@hanak :)) zdielam Tvoj nazor.Rada si aspon tu trosku pokecam,ked tu pocuvam denno -denne len tie ,,vikingske´´ hatlaniny,iste mi rozumies :) Aj Tebe prajem .
olinecka
Ja žasnem, keby som len ten recept nebola poslala.Ľutujem!
svedka
@olinecka aj som Ti pisala TS :) nelutuj,mas aspon prehlad teraz :) a vidis,ze sa da aj pekne porozpravat-vid hanak :)
darina57
@hanak ak nieco upecies tak to sem vloz..a potom sa mozme bavit..o tom aby to mne vyrazilo dych!!!!
citroen
@olinecka nič neľutuj.Keby si ho nepridala tak neviem čo by som na Veľkú noc piekol.Mne sa tento recept ale aj názov veľmi páči.Nedaj sa odradiť a pridavaj ďalej
1947
Ja tento zákusok poznám pod menom Žerbuch. Pekávala ho ešte moja stará mama, ktorá bývala v kraji kde žila a tvorila T. Vansová, osobne sa s ňou poznala a spomínala nám ako ich dedinské ženy dievčatá učila piesť
podľa nových receptov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia