Foto: olinecka
Robim ich pri nejakom sviatku.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
250 g (maslo) |
|
1 |
|
0,5 dcl |
|
pol kocky |
|
150 g |
|
Plnka: | |
300 g |
|
1 - 1,5 pohára (podľa potreby) |
|
1,5 dcl (trošku na pokvapkanie) |
|
na posypanie |
|
|
Postup
-
1
Muku preosiatu si dame na dosku pridame cukor praš.,vajce,mlieko ,nadrobno nasekane zmäknute maslo a nadrobene droždie.Na doske si urobime cesto ,dobre ho vypracujeme.Nechame oddychnuť asi 1-2 hodiny čim dlhšie je lepšie.
- 2
Medzitym namelieme orechy.Oddychnute cesto rozdelime na 3 rovnake časti,ktore postupne rozvaľkame natenko.Pripraveny plat prenesieme na vymasteny plech,potrieme lekvarom,posypeme orechami posypeme zľahka praškovym cukrom a pokvapkame rumom.Tak si dame naň druhy plat popritlačame natrieme lekvarom posypeme orechami pokvapkame rumom a nakoniec si dame posledny.Cesto popritlačame a vidličkou popichme.
- 3
Ruru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 35-40 minut.Vychladnuty koláč polejeme čokoladovou polevou.Je vhodny aj na svadby. Plnky môžeme robiť aj ine namiesto orechou môžme kokos alebo mak.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/rezy-zerbo-podla-autora-pana-ge...
tieto rezy sa u nás nerobievali ale keďže ich chválite a aj sa mi recept pozdáva, spravím. skúsim, snáď sa mi podaria.
recept od neho majú zachovaný a nie je ľahké ho získať
čo keby si sa tam išiel ty sám osobne sa presvedčiť a potom bol za múdreho :-)))
zatiaľ iba zaručene zlomyseľne kecáš :D
Cez víkend sme na neho spomínali s jeho synom a vnukom.
hlavne, že sú výborné...
"Žerbó" a od neho je odvodený názov týchto skvelých rezov, ktorých on je autorom.
rezy sa ti nádherne vydarili, chválim. niet dôvodu, aby si ich nepridala :-)
po čase si každý ich môže spraviť a z viacerých pridaných receptov vybrať, je veľa variácií, ved sa robia už viac ako 120 rokov v množstve domácností, také sú populárne. :-)))))
máš odo mňa *****
Nedaj sa odradiť.
A čo sa týka @darina57 , tvoje správanie mi pripomína nejakého dedinského politruka ZO KSĆS v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Spamätaj sa!
25 deka cukru mieša sa s 8 žĺtkami a niečo citronovou kôrkou, k tomu sa pridá 12 i pol dg jemno zomletých bielych mandlí, 7 deka múky a sneh z 8 bielkov. Hotová hmota rozdelí sa na dve čiastky, do jednej dá sa jemno porajbaná čokoláda zo dvoch tabličiek, druhá nechá sa čistá. Do prichystanej tortovej formy dáva sa striedavo, raz z bielej, raz z tmavej hmoty a nechá sa piecť. Upečená obtiahne sa čokoládovou alebo inou polevou.
Read more: zlatyfond.sme.sk/dielo/1396/Vansova_Recepty-prastarej-ma...
podľa nových receptov.