Gerbaud - žerbó fotorecept

rozmarin - fotkarozmarin, 22. decembra 2010
Gerbaud - žerbó (fotorecept)
Foto: rozmarin

Toto je náš tradičný zákusok na sviatky, nikdy nesmie chýbať. Recept mám po mojej starej mame. Je chutný a dlho vydrží čerstvý - teda Zobraziť celý popisToto je náš tradičný zákusok na sviatky, nikdy nesmie chýbať. Recept mám po mojej starej mame. Je chutný a dlho vydrží čerstvý - teda ak sa hneď nezje :-).

40
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 g
1
1 kávová lyžička
4 lyžice
1 dcl
2 dgk
1 dcl, vlažné
 štipka
Plnka:
1 fľaštička
250 g
250 g
Poleva:
150 g, /horká
150 g




Postup

  1. 1

    Vo vlažnom mlieku si necháme trochu podkysnúť kvasnice - robím to priamo v miske, v ktorej ďalej miesim cesto.

    Gerbaud - žerbó (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky pridáme všetky suroviny na cesto a riadne vymiešame a vypracujeme pekné, vláčne cesto. Nezabudneme na štipku soli, ktorá patrí do každého sladkého koláča na zvýraznenie chuti.

    Gerbaud - žerbó (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na doske ešte cesto poriadne vypracujeme a rozdelíme na 3 rovnaké časti. Ja si tie časti vážim :-) ale stačí aj odhadom.

    Gerbaud - žerbó (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Klasický, väčší plech vymastíme tukom a posypeme strúhankou.

    Gerbaud - žerbó (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V miske si zamiešame mleté orechy s cukrom. Ak sa niekomu zdá 1/4kg orechov veľa, tak môže 1/3 nahradiť pšeničnými klíčkami, ktoré sa volajú aj mlynské orechy, lebo štruktúrou aj chuťou pripomínajú orechy. Mávajú ich bežne v potravinách v oddelení zdravej výživy.

    Gerbaud - žerbó (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyvaľkáme prvé cesto na veľkosť plechu a pomocou valčeka cesto prenesieme na plech. Cesto na plechu potreme tenkou vrstvou najlepšie domáceho ríbizlového lekváru. Môže byť aj marhuľový, alebo broskyňový lekvár, ale pikantný ríbizlový je najlepší :-). Na lekvár nasypeme polovicu zmesy orechov s cukrom a zakryjeme to druhým plátom cesta.

    Gerbaud - žerbó (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Druhé cesto opäť potreme lekvárom a posypeme zvyšnými orechami a cukrom. Prekryjeme posledným cesto, ktoré prepicháme sem-tam vidličkou, aby unikala para a koláč sa nám nenafúkol.

    Gerbaud - žerbó (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto pripravený zákusok dáme do vyhriatej rúry a pečieme pri 175C asi 20-25 minút, pokiaľ nie je zákusok pekný zlatý. Gerbaud necháme úplne vychladnúť a polejeme polevou z čokolády na varenie a tuku, ktorú sme rozpustili nad parou. Vyberáme várovú čokoládu s najvyšším % kakaa - moji favoriti su várová čokoláda z Lidla a Clever čokoláda z Billy. Sú lacné a fakt najčokoládovejšie, oplatí sa porovnať zloženie :-) Po stuhnutí krájame horúcim nožom (aby čokoláda nepopraskala) na kosoštvorce. V inej forme, tvare by mi asi Gerbaud nechutil :-)

    Gerbaud - žerbó (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

3sandra3
tieto mám veľmi rada, ale ešte som ich neskúšala robiť,,, akosi mám voči tomuto koláčiku rešpekt,,, neviem, či by sa mi podaril :-)
anina43
výborný koláčik, patrí medzi trvanlivé, pokiaľ sa rýchlo neminie@3sandra3 nemusíš sa báť, určite dokážeš upiecť túto dobrotu, s cestom sa pracuje ľahko, chuť koláčika je vynikajúca, ktorá gazdinka nemá čas vypekať rôzne drobné zlepované druhy, upečie takýto alebo londýnske rezy a má po starosti, sú tam orechy, cukor, lekvár, poleva, pokrája a má plnú misu
elisticka
kolacik vyzera super a s orieskami musi chutit fantasticky....ukladam musim vyskušať:-))
jarunka
Tento recept pekavala moja stara mama, recept sa nejako vytratil z nasej rodiny a tak som velmi rada, ze som ho nasla. Dakujem.
bambitka
Takyto kolacik som este nejedla ani nerobila,tak urcite niekedy vyskusam.Vyzera velmi dobre:))))
ocenko
tento lolacik piekavala moja babka aj mama ja som ho este tiez nepiekla ale asi ho dnes spravim vyzera ok
garanco
@rozmar ínka spomienka na dávne časy- recept mám v mojej písanke, ale odkedy už nie je mama, "žerbó" som nepiekla! Tieto staré recepty sú vždy "in" (to "in" je na zvýraznenie aktuálnosti, aj keď sa ku mne vôbec nehodí).
violetacamorova
robí ho moja mama veľmi chutný, ja som ho robila raz pod jej vedením, chutí najviac našej najmladšej sestre, ale aj ja si dám, mňamky.
magdula
robili sme to s mojou mamkou ale už odišla a mne sa akosi cesto trhalo, tak som to už vzdala, mám ale podobný recept / z menej múky/ tak som ho už párkrát urobila ale už to nie je ono.
tinca
kvalitný koláčik, mamina ho robila,ale rcp sa nezachoval, díky
sovka62
Je to naozaj výborný koláčik a napriek tomu, že je z kysnutého cesta, je to zákusok. Veľmi rada ho pečiem.
marienka44
@Rozmarin ,krasne nafotene, klobuk dole. Mam velmi rada Zerbo rezy, tak to volame. Mam recept od susedky, ale aj v mojej kucharskej knihe od Dullovej je napísaný. Vynikajúci zakusok a vyzivny, lebo obsahuje orechy a kvasnice.
vurkovim
Robievam ho neviem prečo len z dvoch platov a ledva rozkuľam na dva
možno mam menej ingredienci?A je dobrý
mamatata2
Pripomenula si mi mladé časy, vždy, keď ho mama piekla, veľmi mi chutil.
Nikdy som si sama naň netrúfla, ale preda len pokúsim sa podľa teba. Pekné Vianoce.
piczur
Mňam, jeden z mojich naj naj najobľúbenejších.
matased
U nás je pravidelne na Vianoce - tradičný, tiež mám recept od babky, je vďačný, ľahko sa pečie a dlho vydrží, aj ja ho všetkým doporučujem.
janger
Uz casto som o tomto kolacilku pocula, no este som ho neskusala. Dakujem za recept!
martamm
Tento recept e velmi stary. Moja mama ho robievala uz davno, stale je oblubeny. Neviem, preco ho volame "Trojity"
taramara
moja maminka robila dve varianty - jednu orechovu ale s marhulovym lekvarom - a druhu s makom - 250 g mlety mak, 200 g pr.cukor, a slivkovy lekvar- ak je husty treba ho trosku rozriedit aby sa dal dobre natriet.
rozmarin
S tým makom a slivkovým lekvárom, to určite vyskúšam - túto kombináciu mám veľmi rada.
sestricka126
no ja tento kolac zboznujem a rada ho mam ked je jedna vrstva orechova a druha makova zmiesana s trochu kokosom :DD mnamovy ale ja tie orechy sparujem v mlieku a je suprovy :D dlho som ho uz nerobila :D aspon uz mam na neho recept dakujem a pridavam do KK :D
lia66
Zserbó rezy MILUJÉMMM...ale pravdou je, že len vtedy, keď je lekvár ríbezľový-s iným mi nechutia...super nafotené, krásne pokrájané-nenapadlo by ma to-hneď vyzerajú také krajšie...a orechovo, makovo, kokosová plnka-hmmm, tak toto isto vyskúšam!...aj keď ich milujem, tak často ich nepečiem-moja svokra(od ktorej mám recept)ich robí často a robí ich suprové!
betul
Už som ho robila a zajtra sa chystám opäť,je vynikajúci a vrelo odporúčam,určite sa mu poteší aj moja neter z Francúzka...
mariaklara
Pri pohľade na tieto chutné rezy som si spomenula na to, že keď sa mi pred rokmi narodila dcéra, tak švagrinka mi ich priniesla, aby som mala s čím ponúknuť, keď nás niekto príde pozrieť. Ďakujem za pripomenutie receptu, musím ho opäť niekedy urobiť.
janealli
Robila som v piatok podľa tvojho receptu ale s makovou plnkou (mám totiž samých mak ľúbiacich ochutnávačov) a koláčik je vynikajúci, vďaka za perfektný recept!
evekej
tento recept poznam milujem tie kolace vyskusam makovu verziu a ribezlovy dzem
marienka44
@Rozmarin , chystam sa ho urobit teraz na Velku noc. Lenze moj recept z Dullovej kuch. knihy hovorí ze do cesta ide polohruba múka450 g. Mam teraz dilemu, aku pouzit.
Minule som miesto ribezloveho doma robeneho lekvaru z uspornych dovodov pouzila sliv. povidla z obchodu. Aj ten chutil vynikajuco.
jankazj
ahojte,aj mam mam recept od mamicky a tiez tam ide 450 g vyberovej muky tak ako vlastne??? este som to sama nerobila,iba s mamkou,dakujem
radost
janka-daj múku-ako si zvyknutá..ja robím podľa starej kuchárskej z hladkej..ale výborný bude aj z polohrubej..alebo polovica hladkej..druhá polovica polohrubá..nemaj strach..vydarí sa..:-)
ivka0705
Ahoj, veľmi ma zaujal tvoj koláčik, ale chcela by som ťa poprosiť o jeho ingrediencie. Akosi si stalo, že pri surovinách mi ukazuje strašné nezmysly, že kuracie prsia atď. Neviem, či je to len nejaká chyba v zobrazovaní, keďže ostatné komentáre k tvojmu receptu nič také nespomínajú. Chcela som to nejako vyčítať z postupu ale tam nie sú presné miery. Ďakujem :)
twiggy7
Perfektný je aj s citrónovou polevou.Tento typ koláčikov je veľmi obľúbený aj v našej rodine ♥




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia