Zdravý mrkvový koláč so sušeným ovocím - vegan fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 9. mája 2014
Zdravý mrkvový koláč so sušeným ovocím - vegan (fotorecept)
Foto: janikbj

Zdravý a chutný koláč, vhodný na raňajky alebo desiatu, dosť pripomína musli tyčinky

15 minút
príprava
40-50 minút
na 160 °C

Suroviny

1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček (alebo biela)
2 čl
1 čl
0,5 čl
0,5 hrnčeka
2 hrnčeky
0,5 hrnčeka
1 hrnček (hrozienka, brusnice, marhule, slivky)
0,5 hrnčeka
1 - 2 PL




Postup

  1. 1

    Vo veľkej miske si zmiešame prvých 7 surovín, teda všetky suché. Vločky aj orechy môžete pomlieť,ale koláč potom bude ubitejší. Ja uprednostňujem orechy nahrubo nasekané a jemné ovsené vločky tak ako sú. Sušené ovocie dobre umyjeme, hrozienka môžeme na pár hodín namočiť. Slivky a marhule pokrájame na menšie kúsky a zamiešame do suchej zmesy.

    Zdravý mrkvový koláč so sušeným ovocím - vegan (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvaríme si jablkové pyré, nesladíme a podlejeme len trošičku, možno 1PL vody alebo pomarančovej šťavy. Dusíme prikryté. Netreba ho mixovať, stačí roztlačiť vidličkou. Do teplého pyré vmiešame 1-2 lyžice kokosového oleja.

    Zdravý mrkvový koláč so sušeným ovocím - vegan (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V druhej miske si zmiešame najemno nastrúhanú mrkvu, jablkové pyré a javorový sirup alebo med (kto má domácu náhradu medu - púpavový alebo bazový med, môžete použiť aj ten - ja som dala bazový a 2PL lesného).

    Zdravý mrkvový koláč so sušeným ovocím - vegan (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mrkvovú zmes primiešame do suchej zmesy, tu odporúčam dať varechu bokom a zmiešať to pekne ručne-stručne. Ide to oveľa rýchlejšie a ľahšie. Zmes sa neleje,ale nie je veľmi hustá. Malý plech (32x23cm) vymastíme kokosovým olejom a vysypeme múkou. Zmes rovnomerne rozotrieme na plech a v rúre vyhriatej na 160 stupňov pečieme pomaly 40-50min.

    Zdravý mrkvový koláč so sušeným ovocím - vegan (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečený koláč je zlatohnedý a na dotyk pevný,ale pružný (nie tvrdý). Je dôležité piecť ho pomaly. Keď ho rozkrojíte za tepla (ako ja), bude vláčny a lepkavý. Po vychladnutí stuhne, no vďaka mrkve a jablkám ostane skôr vlhkejší.

    Zdravý mrkvový koláč so sušeným ovocím - vegan (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakrájame na obdlžníky alebo štvorce. Nie je to koláč ako zákusok, skôr odporúčam na rýchle raňajky alebo zbaliť so sebou na cestu, do školy, do práce. Pôvodný recept som si opísala kdesi z internetu, stránku fakt neviem, ale riadila som sa aj tipmi od ľudí, čo ho vyskúšali a tiež vlastnou fantáziou ;)

    Zdravý mrkvový koláč so sušeným ovocím - vegan (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

denyany
Mame radi aj takéto zdravé verzie sladkostí, len musela by som vynechať všetky tie sušené veci, tie teda u nás nie sú vôbec obľúbené.
53007_1395877119 - profilový obrázok
grg
grg
pekný, zdravý...niet čo dodať :)
eviana
@Janielka , napiekla si fajný koláčik, veľmi sa mi popačuje, vyzerá šťavnato a variabilne... Chválim, ukladám, vyskúšam a ďakujem za zaujímavú inšpiráciu :)
janikbj
ďakujem pekne za milé reakcie. sama som bola prekvapená, ale chutil každému,kto ochutnal. a to som si myslela,že ho budem jesť sama,tak som pre istotu polovicu zamrazila. keď postojí, naozaj sa viac podobá na musli tyčinky ako koláč. verím, že keď vyskúšate, budete spokojné :-)
janka225
Prave som to upiekla. Vyborne! Ani som neocakavala, ze to bude take dobre. Ja som este k tomu pridala dva vajicka. A naozaj nad ocakavania zdrava dobrota. Aj manzel si chvalil,...
janikbj
@janka225 , som rada, že si vyskúšala a hlavne, že chutilo. tiež som bola prekvapená, ako veľmi chutí môjmu mužovi aj návšteve. dokonca aj svokre :D ja som si časť zamrazila a teraz mám stále poruke niečo malé na desiatu alebo do práce.
ďakujem za vyskúšanie a za milý komentár :)