Zdravo mysli s praženým musli!

soncya - fotkasoncya, 27. februára 2012
Zdravo mysli s praženým musli!
Foto: soncya

Jednoduchá príprava raňajkovej pochúťky k mliečku či jogurtu.

15 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
250 g
150 g
20 g
1 PL
 sušené, alebo kandizované
100 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si ingrediencie podľa receptu a kvalitnú panvicu - ja nerezovú.

    Zdravo mysli s praženým musli! - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici si rozpustíme maslo a do rozpáleného vsypeme ovsené vločky. Pražíme sprudka minimálne 7 minút. Je všeobecne známe, že by sa nemali konzumovať tepelne nespracované ovsené vločky, nakoľko surové sú papáči železa z organizmu! Po cca 7 minútach sú ovsené vločky hnedasté a krásne voňajú. Pridáme k nim na panvicu kryštálový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom - posypeme ním rovnomerne povrch opražených ovsených vločiek. Miešame a postupne karamelizujeme. Keď je cukor rozpustený a krásne sa nám zmenil na karamel, vypneme pod panvicou oheň a pridáme lyžicu medu. Rozmiešame. Vsypeme kandizované ovocie, orechy, prípadne na hrubo posekanú čokoládu - podľa toho, aký typ musli chceme. Presypeme do misy a necháme vychladnúť. A máme hotové, dobrú chuť!

    Zdravo mysli s praženým musli! - obrázok 2
  3. 3

    Táto zmes sa dá ďalej použiť na placičky, pridaním rozšľahaného vajíčka a 80 g hladkej múky zmiešanej so štipkou sódy bikarbóny. 2 lyžičkami tvarujeme kôpky a tie ukladáme na vymastený plech. Pečieme pri 180*C len asi 7 minút, kým nie sú okraje ružové.

Diskusia k receptu

afataga
tak isto je vseobecne zname, ze konzumacia rastlinneho "masla" je zdraviu skodliva, s normalnym maslom by to bolo fajn
julica
Nikdy som tento "fakt" o ovsených vločkách nepočula, ale ten o rastlinnom masle áno, takže s klasickým maslom a menším množstvom mňam.
3sandra3
aj by som zamenila cukor za hnedý a vylúčila vanilkový cukor... inak fajn
orchidea
Takéto niečo si robieva moja dcéra a nevie sa toho dojesť.
oliviana
Zda sa mi tam privela cukru na to aby to bolo zdrave, chutne to bude urcite. Maslo vynecham uplne. Na dosladenie sa da pouzit napr. Stevia ked to chcete mat sladke a menej kaliricke
soncya
@oliviana , keď vynecháš maslo tak prídeš o špecifickú chuť. a možno budú chutiť spálene. a cukru je fakt akurát, keď sa upáli na karamel tak je v pohode. výjde z toho kopa musli, tak sa to nezdravé v nich pekne rovnomerne "rozloží". :o)
majkahumajka
muesli je najlepsie s maslom a medom, cukor vobec nepouzivam, tiez pridam mandle, slnecnicove , tekvicove jadierka a kokos,potom to dam do truby upiec, opatrne med lahko zhori, skladujem v chladnicke. Na 1/2kg vlociek,3/4 pohara medu,125g masla,1pohar mandli,1 pohar oboch zrniecok a zo par hrsti lupienkoveho kokosu. Uzite si v zdravi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia