Zázračné rožteky fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 19. marca 2016
Zázračné rožteky (fotorecept)
Foto: monty469

Prečo zázračné? Tento recept je jeden z mnohých, ktoré som našla v starej kuchárskej knihe, o ktorej som tu už písala. Názov som nechala Zobraziť celý popisPrečo zázračné? Tento recept je jeden z mnohých, ktoré som našla v starej kuchárskej knihe, o ktorej som tu už písala. Názov som nechala opäť pôvodný, cesto je veľmi krehké a výborné. Plniť si ho môžete rôzne, ja som si vymyslela tieto dve plnky... :)

55
porcií
15-17 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
240 g
5 ČL
štipka
30 g
150 ml
Orechová plnka:
150 g
2 PL
1 PL
1 ČL
štipka
50 ml
1 PL
Kokosová plnka:
75 g
50 g
2 PL
2 PL
0,5 PL
1 PL
100 ml
Na posypanie dosky:
trošku
Na obalenie upečených rožkov:




Postup

  1. 1

    Do nádoby dáme múku, urobíme jamku, pridáme rozmrvené droždie, kryštálový cukor 1 ČL, zalejeme troškou teplého mlieka, zľahka zasypeme múkou, nádobu prikryjeme utierkou a čakáme, kým sa urobí kvások.

    Zázračné rožteky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je kvások hotový, pridáme soľ, 4 ČL kryštálového cukru, roztopené maslo, postupne prilievame mlieko a miesime cesto. Cesto rozdelíme na 7 bochníčkov. Cesto je mastnejšie, ale pracuje sa s ním dobre.

    Zázračné rožteky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bochník rozvaľkáme do kruhového tvaru (priemer cca 22 cm), rozdelíme na 8 trojuholníkov a do každého dáme plnku (plnky musia byť vychladnuté). Orechová plnka: všetky sypké suroviny zmiešame, zalejeme horúcim mliekom a premiešame. Kokosová plnka: všetko zmiešame a zalejeme opäť horúcim mliekom, premiešame.

    Zázračné rožteky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Širšiu časť cesta preložíme cez plnku, boky pritlačíme.

    Zázračné rožteky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zrolujeme a ukladáme na maslom vymastený plech. Na plechu necháme kysnúť 1 hodinu. Pečieme pri teplote 180°C a 15-17 minút (rožky majú byť s jemným nádychom do zlatista).

    Zázračné rožteky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rožteky po upečení.

    Zázračné rožteky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vychladnutí obalíme v práškovom cukre.

    Zázračné rožteky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Môžeme si urobiť kávičku a vychutnať si ich na slnkom zaliatej terase.

    Zázračné rožteky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

jack
Máš ich nádhernè.Pekné foto.Tie fialky sú rozkošné aj s tými vajíčkami.Už si pripravená na Veľkú noc,ako správna gazdinká.Mňamka.
haji
@Monty na fotu ještě vidím lidské prstíky, ale to už je jen zbyteček, bo jinak jsi už určitě celá chobotnice... těch plechů a rohlíčků... jejjeje hodinářská práce! Šikulka jsi, prostě veliká. Dobré plnky - ořechová, kokosová, hmm takové mám rááda! A ta vůně...
monty469
@Jack (19.3.2016 17:57)
Milá sestrička, srdečne ti ďakujem :-) Tie fialky som nazbierala ja, vlastnoručne! :D Keďže už vo vzduchu cítiť jar, prispôsobila som tomu aj foto :-) Ako aj jar je plná farieb a vôní, tak dúfam, že sa mi to podarilo preniesť cez foto aj k tebe domov :-D Prípravy na Veľkú noc, už pomalinky začínajú (vieš, že ja to nejak veľmi neriešim, ale syrek a polnina muša buc :-D ) Ešte raz ti ďakujem a pozdravujem !
monty469
@Haji (19.3.2016 17:57)

Milá Haji, nie, nie, zaručujem ti, že nie som chobotnica :-D Takéto rožteky pečiem rada, takže to ide "od ruky" :-) Sú tu aj oveľa pracnejšie recepty, tento je oproti ostatným nič. Také plnky chutia aj nám, i keď orechové a lekvárové bodujú, ale pre zmenu som skúsila tú kokosovú :-) Teším sa, že tá vôňa došla až k tebe na Moravu, ďakujem a pekný večer!
monty469
@Terinka55 (19.3.2016 18:23)

Ďakujem ti, a naozaj sú chutné, cesto je fantastické :-) Rada si čítam staré kuchárske knihy, kde sú recepty napísané úplne jednoducho a aj jednoduché sú. A ako sa hovorí, že v jednoduchosti je krása, tak to naozaj platí :-)
monty469
@Izabella929 (19.3.2016 19:58)

Milá Izka sú fakt suprové. A tá vôňa, keď sa piekli, no úžasná :-) Ďakujem za milý komentár a prajem pekný večer
jozka2
Hotova delikatesa.Taketo rozky milujem.Skus kombinovat tvaroh s kokosom,prides na svoje.Kakao sa chutovo bije s kokosom,tvarohu dodava vynikajucu chut.5*****
klukodvody
No tak na noc mně dělat takové chutě. To člověka dohání k slzám. Moje fantazie pracuje a já cítím vůni po celém baráku a to jak se rozplývají na jazyku. No tak aby mně choutky přešly, tak jdu na cigárko a péct budu až bude žena v nemocnici a budu uplácet sestřičky aby mně tam nechaly déle, protože budu muset každý den ujet 182 km. O hvězdičkách nemluví a ukládám, díky za další parádní recept.
monty469
@Jozka2 (19.3.2016 22:27)

Ďakujem za milý komentár :-) Tvaroh s kokosom som ešte neskúšala, znie to ale zaujímavo. Ja som použila granko do kokosovej plnky , a to ma úplne inú chuť ako kakao, nie je horké, ale príjemné čokoládové a sladké, nám táto kombinácia veľmi chutila, aj tá nutella tam urobila svoje. Tak ešte raz ti ďakujem a maj krásnu nedeľu :-)
monty469
@Klukodvody (19.3.2016 23:44)

Prepáč, že som ti spôsobila toto trápenie :-D Počas pečenia sa vôňa naozaj roznášala po celom dome, dokonca som ju cítila aj vonku, keď sme mali otvorené dvere. Dnes chutia ešte lepšie, cesto je krehučké a na jazyku sa fakt rozplýva :-) Teším sa na tvoje kreácie, a verím že aj inšpirácie! Ďakujem ti veľmi pekne, a prajem Vám krásnu slniečkovú nedeľu :-)
monty469
@Marienka54 (20.3.2016 09:39)

Ja tebe ďakujem za milý komentárik. Keď vyskúšaš, daj vedie, či ti rožteky chutili :-) Krásnu nedeľu prajem!
denyany
No tak tie kokosové by som si dala hneď! A potom aj orechové;-) . Čoskoro ich ale vyskúšam, tak potom si dám.
elba
tie rožky vyzerajú úžasne s kokosovou plnkou som ešte nerobila ,skúsim len sa opýtam či ich niekto neskúšal so špaldovovou múkou? ďakujem
monty469
@Elba (18.9.2016 09:04)

Ja by som ich kludne skusila upiect aj so spaldovou mukou. Myslim, ze by to malo byt v poriadku;-)