Foto: monty469
Prečo zázračné? Tento recept je jeden z mnohých, ktoré som našla v starej kuchárskej knihe, o ktorej som tu už písala. Názov som nechala Zobraziť celý popisPrečo zázračné? Tento recept je jeden z mnohých, ktoré som našla v starej kuchárskej knihe, o ktorej som tu už písala. Názov som nechala opäť pôvodný, cesto je veľmi krehké a výborné. Plniť si ho môžete rôzne, ja som si vymyslela tieto dve plnky... :)
porcií
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
450 g |
|
240 g |
|
5 ČL |
|
štipka |
|
30 g |
|
150 ml |
|
Orechová plnka: | |
150 g |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
50 ml |
|
1 PL |
|
Kokosová plnka: | |
75 g |
|
50 g |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
0,5 PL |
|
1 PL |
|
100 ml |
|
Na posypanie dosky: | |
trošku |
|
Na obalenie upečených rožkov: | |
|
Postup
-
1
Do nádoby dáme múku, urobíme jamku, pridáme rozmrvené droždie, kryštálový cukor 1 ČL, zalejeme troškou teplého mlieka, zľahka zasypeme múkou, nádobu prikryjeme utierkou a čakáme, kým sa urobí kvások.
-
2
Keď je kvások hotový, pridáme soľ, 4 ČL kryštálového cukru, roztopené maslo, postupne prilievame mlieko a miesime cesto. Cesto rozdelíme na 7 bochníčkov. Cesto je mastnejšie, ale pracuje sa s ním dobre.
-
3
Bochník rozvaľkáme do kruhového tvaru (priemer cca 22 cm), rozdelíme na 8 trojuholníkov a do každého dáme plnku (plnky musia byť vychladnuté). Orechová plnka: všetky sypké suroviny zmiešame, zalejeme horúcim mliekom a premiešame. Kokosová plnka: všetko zmiešame a zalejeme opäť horúcim mliekom, premiešame.
-
4
Širšiu časť cesta preložíme cez plnku, boky pritlačíme.
-
5
Zrolujeme a ukladáme na maslom vymastený plech. Na plechu necháme kysnúť 1 hodinu. Pečieme pri teplote 180°C a 15-17 minút (rožky majú byť s jemným nádychom do zlatista).
-
6
Rožteky po upečení.
-
7
Po vychladnutí obalíme v práškovom cukre.
-
8
Môžeme si urobiť kávičku a vychutnať si ich na slnkom zaliatej terase.
Milá sestrička, srdečne ti ďakujem :-) Tie fialky som nazbierala ja, vlastnoručne! :D Keďže už vo vzduchu cítiť jar, prispôsobila som tomu aj foto :-) Ako aj jar je plná farieb a vôní, tak dúfam, že sa mi to podarilo preniesť cez foto aj k tebe domov :-D Prípravy na Veľkú noc, už pomalinky začínajú (vieš, že ja to nejak veľmi neriešim, ale syrek a polnina muša buc :-D ) Ešte raz ti ďakujem a pozdravujem !
Milá Haji, nie, nie, zaručujem ti, že nie som chobotnica :-D Takéto rožteky pečiem rada, takže to ide "od ruky" :-) Sú tu aj oveľa pracnejšie recepty, tento je oproti ostatným nič. Také plnky chutia aj nám, i keď orechové a lekvárové bodujú, ale pre zmenu som skúsila tú kokosovú :-) Teším sa, že tá vôňa došla až k tebe na Moravu, ďakujem a pekný večer!
Ďakujem krásne :-)
Ďakujem ti, a naozaj sú chutné, cesto je fantastické :-) Rada si čítam staré kuchárske knihy, kde sú recepty napísané úplne jednoducho a aj jednoduché sú. A ako sa hovorí, že v jednoduchosti je krása, tak to naozaj platí :-)
Zájdi a ponúknem :-) vďaka za milý komentár. Prajem pekný večer
Milá Izka sú fakt suprové. A tá vôňa, keď sa piekli, no úžasná :-) Ďakujem za milý komentár a prajem pekný večer
Ďakujem za milý komentár :-) Tvaroh s kokosom som ešte neskúšala, znie to ale zaujímavo. Ja som použila granko do kokosovej plnky , a to ma úplne inú chuť ako kakao, nie je horké, ale príjemné čokoládové a sladké, nám táto kombinácia veľmi chutila, aj tá nutella tam urobila svoje. Tak ešte raz ti ďakujem a maj krásnu nedeľu :-)
Prepáč, že som ti spôsobila toto trápenie :-D Počas pečenia sa vôňa naozaj roznášala po celom dome, dokonca som ju cítila aj vonku, keď sme mali otvorené dvere. Dnes chutia ešte lepšie, cesto je krehučké a na jazyku sa fakt rozplýva :-) Teším sa na tvoje kreácie, a verím že aj inšpirácie! Ďakujem ti veľmi pekne, a prajem Vám krásnu slniečkovú nedeľu :-)
Ja tebe ďakujem za milý komentárik. Keď vyskúšaš, daj vedie, či ti rožteky chutili :-) Krásnu nedeľu prajem!
Vďaka za komentár. Keď vyskúšaš daj vedieť ako chutili :-)
Ďakujem veľmi pekne :-)
Ja by som ich kludne skusila upiect aj so spaldovou mukou. Myslim, ze by to malo byt v poriadku;-)